» »

Microsoft tožijo, Sony BMG uvaja nove "DRM luknje"

Microsoft tožijo, Sony BMG uvaja nove "DRM luknje"

BBC - Kot smo navajeni v sodobnem civliziranem svetu: kjer so težave, je tudi tožba.

Microsoft namreč že toži domačin iz Chicaga, ker je postal lastnik konzole Xbox 360 iz nesrečne serije z napako. Kupec seveda zahteva zamenjavo konzole in odškodnino, kot divjemu zahodu pritiče.

Kot posledica tožbe na osnovi patenta družbe Eolas je moral Microsoft tudi spremeniti Internet Explorer. Tožba je bila sicer vložena že leta 2003.
Veliko težji udarec je Microsoft doživel v Južni Koreji, kjer so koncernu dosodili kazen $33 MIO. Poleg tega mora programski gigant v 180 dneh na tržišče poslati dve različici operacijskega sistema: enega z Media Playerjem in Instant Messengerjem, drugega brez. Podobno kazen je koncernu lani dosodila že naša širša domovina: EU. Pri tem je EU spoznala, da so tovrstne tožbe tujih koncernov "koristne" in namerava to početi tudi v bodoče ...

Sony BMG po drugi strani krepko po grbi tepe njihova DRM zaščita z rootkitom, o kateri smo večkrat poročali. Koncern v tem trenutku aktivno testira uninstaller za XCP zaščito.
Medtem so pri Electronic Frontier Foundation ugotovili, da tudi Sony BMG zaščita MediaMax5, ki se nahaja na nekaterih njihovih glasbenih zgoščenkah, ogroža varnost operacijskega sistema. Sony BMG je tokrat odreagiral hitreje in ponudil nadgradnjo, ki po trditvah SunnComma, izdelovalca zaščite, in neodvisne varnostne firme, NGS Software, odpravi varnostne luknje.
Tokratne luknje je odkril mladi raziskovalec z Univerze Princeton John "Alex" Halderman. Ko je mladenič zadevo obelodanil na internetu v obliki akademskega dopisa, mu je SunnComm takoj zagrozil z $10-millijonsko tožbo.

"Na zahodu (in vzhodu) nič novega", bi zapisal Erich Maria Remarque.

18 komentarjev

Microsoft ::

Kje si Thomas, da bos spet kako o vukojebini reku?:P

Pa se mim grede, R2 je zunaj. klik

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

RejZoR ::

Svet je res poln debilov...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

simnov ::

to je prva bedarija da morajo biti v eu windowsi brez media playerja in msnja za isto ceno kot z media in msn

upirna ::

Ah, isti ljudje se bodo stalno pritoževali enkrat nad zlobnimi koncerni drugič nad neumnimi strankami oz. potrošniki.

Take tožbe verjetno zelo pripomorejo k zaščiti končnega potrošnika in so iz tega stališča zelo pozitivne. :)
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

DCER ::

nič morajo, tako ceno hočejo imeti.

b0B3k ::

Slovnična:
Eolas je morel Microsoft ...

Najbrž je tukaj "moral" namesto "morel".

B-D_ ::

to je prva bedarija da morajo biti v eu windowsi brez media playerja in msnja za isto ceno kot z media in msn

Sam so res bedni... če že potegnemo dol torrent z winsi nej bodo noter celi, ne pa da morš potem še za isto ceno (katera je relativna od boy-scouts-africa opranosti in znanja uporabnika compa) z neta downloadat messengerja :8)

driver_x ::

Te fore z MSIE, mediaplayerjem in podobno se mi pa zdijo rahlo debilne. Če ti nekaj dajo zraven OS-a pač uporabljaš ali pa ne. Kaj če se bodo nekega dne kaj podobnega spomnili proizvjalci avtomobilskih stolov in bomo potem dobili vsak avto v dveh izvedbah (za isto ceno): s stoli in brez.
Me prav zanima, kakšen bo odstotek prodaje OS-a brez omenjenih programov. Če bi bil jaz namesti M$, bi naredil take windowse, da tudi naknadno ne bi bilo mogoče namestiti omenjenega.

B-D_ ::

Sam en nežen komentar na to da naj bi blo tudi potem onemogočeno inštalirat programe: "Koji kur** si mi ti, da mi boš komandiral, kaj si smem na lasten comp inštalirat?" :\

Roadkill ::

Eh... MS naj samo urihta inštalacijo OSa tako, da lahko naprednejši uporabniki sami izberejo, kaj bodo naložili. Tako, kot ima to vsak Linux, oziroma tako, kot so imeli to Winodows 95, 98, ME ipd..

Drugače se mi zdijo te tožbe brezvezne in celo neumne, ampak inštalacija, ki ti ne nudi kostumizacije, je meni najslabša možna inštalacija.
Ü

McAjvar ::

Če ti nekaj dajo zraven OS-a pač uporabljaš ali pa ne.

mnjah. ni toliko stvar v tem a uporabljas ali ne, pac pa v tem, ce to lahko sploh odstranis iz sistema ali ne. m$ namerno dela zadeve tako, da njihove super duper komponente morajo biti prisotne, sicer kak kriticen del sistema ne deluje. primer banalnosti: kolega si je izkljucil messengerja, nastavil naj ne starta, etc. potem je zagnal outlook express in, glej ga zlomka, v system trayu se je zasvetila ikonica messengerja. ko ga je poskusil zapreti, mu je javljalo nekaj v stilu "ne, ne smes, outlook uporablja neke sila napredne funkcije in jaz moram laufat, ce ne bos vse pokvaru in ne bos mogu nic narest." je zgolj navaden uporabnik racunalnika, ni kaksen mojster, vseeno pa mu je bilo to cudno. hkrati mu ni do tega, da bi z uporabo xy programov odstranil integrirane komponente, ki jih ne zeli. ne more odstraniti imperial exploderja, windows media playerja, ... kaj naj? v tem, bi rekel, je poanta taksnih problemov in tozb.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

MitjaP ::

Pa veste kaj reče MS, ko mu naložijo nekaj desem milijonov USD težko odkodnino? Hvala, a nam lahk kr par računov še za naprej izstavte.
Tud to, kar mu je Komisija naložila je drobiž.

M.B. ::

Da nadaljujem naslov novice "Microsoft tožijo, Sony BMG uvaja nove "DRM luknje"... Dell pa daje v laptope Hardware Keylogger.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Roadkill ::

MB: Tale tvoja mi ne deluje kaj preveč pristna... ne vem no... stran je ruska in model govori o DHS in podobnih ameriških organizacijah..
Ü

B-D_ ::

Vse kar s tem povzročijo je manjšanje prodaje zaradi negativne reklame. Sicer je zmanjšanje res marginalno ker je inteligentnih kupcev smešno majhen procent v primerjavi z dripci, toda še vedno je vprašanje ali je takšna traparija res vredna par milijonov (milijard?) izgube pri prodaji, ko pametni kupci odidejo k "clean" konkurenci.

M.B. ::

Ja stran je hoax.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

3p ::

Eolas in podobni, ja. Prava firma prihodnosti. ;(

64202 ::

> Kje si Thomas, da bos spet kako o vukojebini reku?:P

A niso bili tudi v ZDA spoznani za krive zlorabe monopola, ce si mislil na ZDA kot nevukojebino. Je pa res, da MS ni bil kaj posebej kaznovan*

O sami sodbi sicer nimam nekega izdelanega mnenja...

* ce se dodam: le zakaj? :\
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

20. obletnica černobilske katastrofe (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
20622082 (16436) strictom
»

Britanska vlada želi stranska vrata v Visto (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
628582 (6689) Mr.B
»

P2P, Sony in demografska bomba

Oddelek: Novice / Ostale najave
154064 (3503) B-D_
»

AMD spreminja podnožja

Oddelek: Novice / Procesorji
203905 (3148) Bistri007

Več podobnih tem