» »

Bosejevo podvozje

Bosejevo podvozje

Wired News - Tisti, ki kdaj pokukate v Hi-Fi debate, že veste, da sem Bose fetišist - znamka je nekaj, čemur se ne morem odpovedati, ker sem bil zvoku devetstoenk izpostavljen že od malih nog. Kasneje me je fasciniral tudi sam dr. Amar Bose, ki je pred kratkim ponovno presenetil. Izkazal se je na zanj čisto novem področju, razvil je namreč nov tip avtomobilskega podvozja.


Namesto hidravlike je uporabil linearne elektormagnetne motorčke za vsako kolo vozila, ki so seveda sposobni veliko hitrejših reakcij, kar posledično zagotavlja absolutno vodoravno držo v ovinkih in prijetno počutje potnikov. V intervjuju za Wired je povedal, da ni minil niti en sam dan, da se ne bi ukvarjal z umotvorom, pa čeprav ima kot ustanovitelj podjetja Bose in predavatelj na MIT-u ogromno obveznosti.

Več o vsem skupaj si lahko preberete na domači strani njegovega podjetja, žal pa ima izum eno veliko pomanjkljivost. Stane kar pet tisoč zelencev, s čemer je za povprečnega potrošnika (tako kot večina ostalih Bose proizvodov) predrag.

44 komentarjev

keber ::

Krasno. Kaj pa zanesljivost elektromotorčkov? Bodo zdržali stotisoče kilometrov in nonstop laufanje? En feder namreč zamenjati ne stane ne vem kaj, tukaj pa 5000 dolarjev.

Jaka83 ::

Low-Rider...

HEHE, še ena igračka za bogate "črnuhe", če bo tole šlo med množice.

Drgač pa super pogruntavščina, če se ne bo pokvarila prehitro.

para! ::

Jah, ne, je kr precej hudo tole, ane :>

Mislm, sej tm kaže, da se avto nč ne nagne? Brez te pogruntavščine pa je čist pokrivlen na cesti :>

Zdej, ker je Bose res ugledno podjetje, po mojm ne kvasajo neumnosti. Nikol ne veš :)

lp
Death before dishonor!

OBELIKS ::

Jah pubeci, pa Citroëna s hidravliko kupite. Ti se tudi ne nagibajo v ovinkih in vožnja je ravno tako udobna ter mehka. Predvsem pa je vseskupaj veliko cenejše. Če le nimate morske bolezni. :D Nekako mislim, da se bo slejkoprej našla tovarna, ki bo vgrajevala ta sistem v vozila (višjega razreda se ve).
Drugače pa thumbs up.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OBELIKS ()

Pithlit ::

"Pred kratkim" ? No ja... če je par mesecev "pred kratkim"...

Drugače pa ja... zlo nifty, zlo logična poteza (pa čeprav je bilo očitno to, za avtomobilsko industrijo, nemogoče izvesti).
Life is as complicated as we make it...

Roadkill ::

Vprašanje je, ali res hoččemo, da je avto ves čas vodoravno. ;)
Ü

BluPhenix ::

Zakaj pa da ne? Pomisli kakšen drift lahko narediš, brez nevarnosti, da ti začne avto oscilirat. Seveda ne moreš pa delat trikov, kjer oscilacijo avta potrebuješ vendar vsaka stvar ima svojo ceno.

S tem avtom more biti res zanimivo vozit ovinke, po moje je občutek kot v avtkih za zaletavanje, ko narediš ovinek in 180 obrat brez da te nagne :D
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Jaka83 ::

BluPhenix: Sej za "trike" sigurno obstaja "gumb off". :D

tomaz321 ::

Zadeva zgleda perfektno!

Vožnja je kot na oblaku, vodljivost pa zaradi enakomernejše obremenjenosti koles podobna gokardu. Skratka uspelo jim je združiti udobje s športnostjo - takoj bi mel to (ne pa da ti hrbtenica odpade, če imaš športno - trdo podvozje oz. da ti je slabo, ko se voziš v citroenih s tistim ultra blaženjem, ko še pol ure ven iz ovinka plavaš)

Zdej morjo dt pa sam še japoncem stvar dodelat, kitajcem proizvest, preko e-baya prodajat in vsi bomo mel neki od tega!

tx-z ::


Evo tole mi pa res ni jasn..a te neb pol iz ovinka vrgal, a neb blo bol da bi se te fedri al krkol že v nasprotno smer obrnli...torj če zavijš levo da te levo tut nagne?:P:\
tx-z

jRk0 ::

ce te ne nagiba je teza dosti boljse razporejena na kolesa in mas tudi vec stabilnosti ane. za nagibanje v levo v levem ovinku pa kupi motor:D
You fuck up once, you loose two teeth.

BluPhenix ::

zigam: halo? Pa kaj misliš da je avto motor?

Avto nagiba v nasprotno smer kot gre ovinek, ne tako kot motor, ki ga nagneš enako kot ovinek leži. To ti mora biti jasno, če le poznaš osnove fizike.

Slika je čisto pravilna.

sej te vrže iz ovinka, če sedaj preveč pripičiš tako kot je prikazano na sliki. Vožnja z takimi amortizerji je olj varna (čeprav spet ni za preveč pretiravat) in precej varčna z gumami.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

B-D_ ::

To o bosejevi ceni ni blo treba poudarjat ;) smo že navajeni da se ime, in res samo ime, vedno plača... kar poglejte najkice, ki razpadejo po par mesecih v primerjavi s čevlji za 20% cene najkic, ki zdržijo celo leto.

Vseeno pa dobro za pioniziranje tehnologije, sedaj rabimo samo še enega, ki ima toliko pojma o ekonomiji, da za kloniran izdelek ne bo zahteval 24500% marže, pa bo nastala prodajna uspešnica. :D

tx-z ::

To vem kako se avto nagne, ampak če bi te fedre nastavu tko da bi avto v tak položaj dal....torj v nasprotnga kot bi šu normalno...
tx-z

Daedalus ::

Avto nagiba v nasprotno smer kot gre ovinek, ne tako kot motor, ki ga nagneš enako kot ovinek leži. To ti mora biti jasno, če le poznaš osnove fizike.

Aktivno vzmetenje bi lahko avto nagnilo v smer ovinka...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jaka83 ::

Zgoraj napisano bi prišlo v poštev za športno vožnjo, če pa ti lepo pelješ ovinek in ne bi rad polil konjaka, ki ga pije sopotnik, potem je pa takale vožnja, kot je na sliki, idealna.

jRk0 ::

kaj pa ko pride sikana? bi te nagibalo sem pa tja v avtu? kot da bi zmorel tako hitro, sploh pa bi pol stabilnost bla v nuli. avto more bit cimbolj ravno, pa je.
You fuck up once, you loose two teeth.

BluPhenix ::

jRko, ne se bat taki sistemi delajo bolj hitro kot ti obračaš volan.

In kaj misliš kako je avto bolj ravno, s takim sistemom al navadnim vzmetenjem ...:\ Ta sistem avta ne nagne, oziroma ga v kontra smer, tako da ostane vodoraven s cestiščem.

Daedalus: sej opisani sistem je neka vrsta aktivnega vzmetenja >:D
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Stepni Volk ::

Cilj razvoja tega podvozja je bil: udobje in varnost. Razlike med tem AKTIVNIM podvozjem, ter ostalimi pasivnimi, je očiten:

Obe vozili sta bili voženi po isti progi z udarnimi luknjami in isti hitrosti. Razlika je v tem, da je na spodnji sliki vozilu bilo zamenjano standardno z Bose podvozjem.

Ista zgodba, tokrat ima Bose podvozje desno vozilo.

Dr. Amar Bose je kupil tudi Citroenovo vozilo s hidroaktivnim podvozjem. Le to ni sposobno odreagirati tako hitro kot linearno elektro motorji. Gre torej za razliko v odzivnosti, kar je omenjeno že v novici.

Seveda bi tovrstno podvozje lahko uslišalo tudi vaše želje, da bi se vozilo obnašalo kot motor. Seveda to nagibanje enako kvarno vpliva na počutje potnikov. Torej je tovrstna nastavitev kontraproduktivna. In če že moraš imeti nekaj takšnega, obstaja veliko bolj zabavna rešitev;

Carver - s strani Top Geara razglašen kot "The most fun thing in 2003".

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

OK, ideja je pač jasno in sigurno ni nekaj revolucionarnega. Sama izvedba pa morda. Al pa tud ne. Ne vem no.

Mene bolj zanima odzivnost. In kako sistem zaznava neravnine. Z senzorji v samem vzmetenju? Pomoje bi morali sam sistem implementirati z radarskim(sonar) sistemom spredaj in zadaj pri vozilu. Pač 3D skeniranje vozišča 1m pred vozilom ter potem sprotno prilagajanje vzmetenja površini. Se pravi, da avto "ve" čez kaj bo peljal v naslednji stotinki, tisočinki:) .

Thomas ::

Samo potem se anulira tudi učinek "ležečih policajev".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Odvisno od visine policaja in nagiba. Ce je policas fejst strm, potem se vedno pride do udarca v kolo zaradi horizontalnega gibanja, ker gre pac avto naprej, kolo je pa premajhno, da bi lepo zvozilo preko ovire.

Keyser Soze ::

A mora bit samo fizično tam policaj? A sploh moramo imet ležeče policaje.

Zato, da meni, čeprav peljem pod omejitvijo, uničuje podvozje, dela vožnjo neudobno, povzroča zastoje in na sploh stane koliko že?

Pa tako ali tako. Kakšen efekt pa ima ležeči policaj na Hummerja H1 ali pa na Ferrarija F360?

Thomas ::

Tam je samo zato, da ti manj verjetno povozijo otroka ali babico. Ali pa tebe samega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Zaradi bedakov, ki divjajo in vozijo preko otrok in babic (in tudi mene, da se razume, pa ne samo enkrat ;>) pac najebemo vsi. Ce najdes boljso resitev, kako omejiti hitrost, na dan z njo.

Jaz jo imam ampak bo vsebovala GPS sprejemnike in printer za kazni kar v vsakem avtu. Pa se to ne bo 100% resitev.

Nejc Pintar ::

@Jakoslav: če se ti avto pelje vodoravno ti centrifugalna sila polije konjak:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

Matek ::

Nejc Pintar, niti ne. Mogoče ga malce v eno stran prevaga, vsekakor ga pa težje polije kot brez tega podvozja, bolj problematičen kot centrifugalna sila je sunek, ko naletiš na nekaj.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Nejc Pintar ::

če bi se dalo to podvozje nastavljati bi bilo idealno:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

BluPhenix ::

Kako to misliš? Glede na to, da je narejeno iz elektro motorjev, se jih da sprogramirati, da ti delajo kar hočeš. Z malo hekanja bo sedaj lahko vsak avto bouncal, ne bo potrebno da bodo podenj navarili pol tone hidravlike >:D
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Nejc Pintar ::

vprašanje je koliko je hekabilen:)

Ideja: lahko bi to uporabili za dirkaške simulacije.:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

Jaka83 ::

Nejc Pintar: Zdajle bi te naš predavatelj za mehanko dvakrat okrog kepe in ti rekel imbecil. Centripetalna sila je tista, ki bi ti konjak hotela prevagat ne zentrifugalna.

BigWhale ::

Centrifugalna sila vlece ven iz centra, centripetalna pa not v center. A ni tako?

Katera ti potem polije vodo? ;>

Jaka83 ::

U bistvu ti jo tista sila, ki gre naravnost (tangentno na ovinek), ne pa ven/noter.

cojss ::

Mi smo ji pri fiziki rekli kar radialna sila in je usmerjena v smeri od središča kroženja proti telesu, vedno pravokotna na hitrost krožečega telesa. Samo telo, ki pa popusti in ga odnese iz kroženja, recimo konjak iz kozarca, pa potem potuje v smeri tengente na prejšnjo pot v točki, kjer se je polil.

Jaka83 ::

Tako je. U bistvu ti konjak polije rezultanta sil in ne centrifugalna sila (radialna sila).

tomaz321 ::

1. Kaj ima konjak v kozarcu iskati v avtu med vožnjo.
2. Konjak se ne bi polil v primeru tistih grbinic, ki jih podvozje lepo absorbira, v primeru divjanja skozi ovinek pa je lahko sila, ki tebe in tvoj konjak sili navzven kvečjemu večja s tem Bose podvozjem, ker boš zaradi slednjega lahko hitreje šel v ovinek (pa naj bo avto naravnost ali nagnjen za 10°.
3. Kdor želi piti konjak v avtu naj si montira takšno držalo kot ga imajo v jadrnicah, ki dno kozarca (oz. najtežji del - to je dno+tekočina) vedno obrnejo proti središču in s tem preprečijo, da bi se zadeva polila. Če pa kdo misli, da bo s tem podvozjem poletel skozi ovinek brez nagibanja in da bo v tem primeru vsota sil na konjak enaka 0 se pa zelo moti. Konec koncev bi potemtakem lahko tudi bočni oprijem s sedežev ukinili.

@Jakoslav - zarado izjave, da se konjak sosedu zaradi tega podvozja ne bi polil bi tudi tebe tvoj profesor okol kepe in ti rekel imbecil. Če ne verjameš se zapelji z kogardom po ravni stezi v ovinek in imej spredaj pritrjen kozarec. Nagibanja kozarca sicer ne boš videl skozi ovinek, ampak če boš pa prinesel s seboj še tekočino si pa lahko le dvoje: izredno počasen voznika gokarda ali pa mojzes.

kixs ::

Se strinjam s tomazem!

Lahko probas tudi s kaksnim tunanim avtockom in bos opazil, da te se bolj vlece iz sedeza.

PS:
Sicer pa tale novica niti ni novica, ker sem o tem bral ze pred enim letom!

LP

Jaka83 ::

tomaz321: Se popolnoma strinjam, samo še vedno trdim, da [b]centrifugalna[/b] sila ne bi polila konjaka.

Roadkill ::

A ti kdo ugovarja?
Polije ga centripetalna, ki je posledica centrufugalne.
Ü

Jaka83 ::

No, samo da se razumemo, ker zgoraj so pač trdili, da je to centrifugalna sila.

BigWhale ::

> dno kozarca (oz. najtežji del - to je dno+tekočina) vedno obrnejo
> proti središču

Seveda se kozarec nagne VEN iz sredisca ovinka. Dno se obrne kontra smeri zavijanja, zato da zadrzi pijaco v kozarcu. Luknja v kozarcu se nagne v smer ovinka. :P

tomaz321 ::

Re:BigWhale

My mistake. Lažje bi mi bilo narisat, kot pa napisat (ko že nekaj napišeš, pa se sredi stavka premisliš in drugače oblikuješ stavek) :)

Ponoven poskus opisa: najboljš, da na vrhu kozarca kozarca zvrtaš nekaj lukenj, tako da ga lahko obesiš za sprednje ogledalo (namesto Elvisa, ljudem določenih narodnosti priljubljenih križov in namesto WC smrekc), vanj naliješ konjak in si zmagal. Zadeva se bo nagibala če boš mela ali pa tudi ne Bosejevo podvozje in konjak bo ujet v kozarcu (govorim samo o zavajoih - ne pa tudi luknjah in policajih - da ne bo pomote).

IceIceBaby ::

Primer aktivnega podvozja iz 10 let starega Citroena :) Prve poskuse so francozi delali že v 50ih letih na žabi, samo tista verzija ni nikoli prišla v prodajo.

Ideja torej ni nova. Je pa izvedba precej zanimiva :)

Nejc Pintar ::

Pravzaprav bi se moral avto tako nagibati da bi rezultanta sil vedno delovala pravokotno na dno avta.
En giroskop noter pa ga nagibamo:)
Lahko je biti prvi, če si edini!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Soundbar

Oddelek: Zvok in slika
91790 (1470) Dami
»

Prenosni zvočnik

Oddelek: Zvok in slika
308142 (6183) Vanich
»

2.1 zvočniki za domači kino

Oddelek: Zvok in slika
61814 (1685) pirx
»

Bosejevo podvozje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
445771 (4519) Nejc Pintar
»

Obstajajo prostorske slušalke?

Oddelek: Kaj kupiti
251533 (1292) moj_nick

Več podobnih tem