» »

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Slo-Tech - DELO je v petek, 25. novembra 2005 na strani 16 objavilo kratko novico o tem, da je Združenje glasbenih in filmskih založnikov CMBA, katerega člani so Sony, Disney, BMG, EMI in podobne korporacije, na evropske parlamentarce naslovilo pismo, v katerem jih prosi, naj se zavzamejo za ohlapnejšo razlago direktive o hranjenju telekomunikacijskih podatkov. Združenje si namreč obeta, da bi bilo s pomočjo prometnih podatkov lažje preganjati kršitelje avtorskopravne zakonodaje, predvsem uporabnike P2P omrežij.

Da se na tem področju morda dejansko obetajo spremembe in da se prometni podatki v EU ne bodo hranili le za potrebe boja proti terorizmu, pač pa tudi boja proti nelegalnemu izmenjevanju avtorsko zaščitenih datotek preko P2P omrežij, pa kaže tudi novica objavljena na Open Rights Group.

Omenjena organizacija namreč poroča, da je komite Evrospkega parlamenta za civilne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) 24. novembra podprl idejo o razširitvi seznama "resnih kaznivih dejanj" zaradi katerih bi se smelo hraniti prometne podatke. Med ta kazniva dejanja naj bi sedaj spadala vsa, za katera se lahko izda evropski zaporni nalog. Le-ta se lahko izda za storilce kaznivega dejanja, ki so pravnomočno obsojeni na najmanj 4 mesece zapora, oziroma pri sumu kaznivega dejanja, za katerega je predpisana kazen najmanj enega leta zapora. Pri Open Rights Group so mnenja, da bo takšna interpretacija resnih kaznivih dejanj pokrivala tudi piratstvo.

Kaj o kršitvah avtorskih pravic pravi slovenska kazenska zakonodaja? 160. člen KZ pravi: "kdor neupravičeno reproducira, da na voljo javnosti, razširja ali da v najem eno ali več izvedb, fonogramov, videogramov, RTV oddaj ali podatkovnih baz, katerih skupna tržna cena pomeni večjo premoženjsko vrednost, se kaznuje z zaporom do treh let" (v primeru velike premoženjske vrednosti, pa je zagrožena zaporna kazen do petih let). Kaj sta večja ter velika premoženjska vrednost, pa je določeno v 126. členu KZ. Za večjo premoženjsko vrednost se šteje znesek, ki presega pet povprečnih neto plač na zaposleno osebo, za veliko pa znesek, ki presega petdeset povprečnih neto plač na zaposleno osebo. Po podatkih Statističnega urada povprečna neto plača za mesec november 2005 znaša 176.573 SIT.

Mimogrede, slovensko ministrstvo za pravosodje je bilo že konec septembra mnenja, da bi bilo treba hrambo prometnh podatkov razširiti za več kot le boj proti terorizmu, zato bo verjetno Slovenija omenjene širitve hrambe prometnih podatkov podprla tudi v bodoče.

S takšnimi ohlapnimi definicijami pa se odločno ne strinja ARTICLE 29 Data Protection Working Party, ki je 21. oktobra 2005 izdala poročilo v katerem se zavzema za hrambo prometnih podatkov zgolj za boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu, ne pa ohlapno definiranemu "resnemu kriminalu".

Če bo torej predlagano določilo sprejeto, se bodo lahko hranili ne samo prometnih podatki teroristov, pač pa tudi "resnih kriminalcev", to je uporabnikov interneta, ki preko P2P omrežij prenašajo avtorsko zaščitene datoteke v nekoliko večjem obsegu (v vrednosti vsaj 882.865 SIT). Za razliko od Nemčije, kjer je ustavno sodišče julija 2005 razveljavilo evropski zaporni nalog, pa Slovenija verjetno pri doslednejšem preganjanju resnega kriminala - piratstva, ne bo imela večjih pomislekov.

Pa še novica za vse tiste, ki so mnenja, da se bo dalo hrambo prometnih podatkov zaobiti z uporabo anonimizacijskega omrežja Tor: Electronic Frontier Foundation je razvijalcem Tor omrežja sporočila, da zaradi pomanjkanja denarja razvoja Tora žal ne bo mogla več financirati.

46 komentarjev

antonija ::

Vau, 5 let.... tolk se za nenameren umor ne dobis... A so za posilstva kej visje kazni?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Spc ::

To je tak brezveze že .. kajti dobiš več let zapora za neko tako bedarijo ..
Če pa nekoga ubiješ pa dobiš celo majnšo kazen.
Kam gre ta svet.

:|

poweroff ::

Posilstvo
180. člen

(1) Kdor prisili osebo drugega ali istega spola k spolnemu občevanju tako, da uporabi silo ali zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

(2) Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno na grozovit ali na posebno poniževalen način ali če je dejanje storilo več oseb zaporedoma, ali nad obsojenci, ki prestajajo kazen zapora v zaprtih ali polodprtih zavodih za prestajanje kazni zapora, se storilec kaznuje z zaporom najmanj treh let.

(3) Kdor prisili osebo drugega ali istega spola k spolnemu občevanju tako, da ji zagrozi, da bo o njej ali njenih bližnjih odkril, kar bi škodovalo njeni ali njihovi časti ali dobremu imenu, ali da bo njej ali njenim bližnjim povzročil veliko premoženjsko škodo, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.

(4) Če sta bili dejanji iz prvega ali tretjega odstavka tega člena storjeni proti osebi, s katero storilec živi v zakonski ali zunajzakonski skupnosti, se pregon začne na predlog.

Posilstvo je vseeno huje kaznovano.
sudo poweroff

antonija ::

Posilstvo 1-10 let
hujse piratsvo 3-5 let

zakon! ;(
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

DCER ::

to mi delaj :D

kaj ko bi uvedli Še obvezno namestitev kakega spyware/DRM programa ki bi nadzoroval uporabnika lokalno in posiljal podatke na neko centralno bazo?

Aja, saj Vista bo mela to porihtano >:D

#000000 ::

Ah slovenci itak samo čakamo kokr kužki kdaj nam bo kdo vrgu žogico in da lahko izvršimo 'aport' brez veze. Nej rajš lovijo dilerje ki dnevo zstrupljajo in morijo naše otroke in mladino, če preprečim krajo enga filma, bo mastni amer imel za en Tbone steak več v žepu. 'nej se zadav z njim' :P

antonija ::

Tle na forumu mora ziher bit nekaj pravnikov... in oni bi vrjetno znali razlozit zakaj so visje kazni za kraje in druga premozenjska oskodovanja, kot pa za fizicne napade in podobno. Al pa nej vsaj vprasajo svoje profesorje na faxu kako je ta stvar argumentirana.:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

_n00b_ ::

Kaj bodo pa zdaj tisti ko so si na T-2 20/10 linijo kupli, naredli? >:D

Nej rajš lovijo dilerje ki dnevo zstrupljajo in morijo naše otroke in mladino, če preprečim krajo enga filma, bo mastni amer imel za en Tbone steak več v žepu. 'nej se zadav z njim'
Problem je v tem, da je lovljenje piratov lazje in ceneje. ;(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _n00b_ ()

DCER ::

Ker se pravico kupuje...

Money rules the world.

Da dodam :)

Česa se bogati bolj bojijo fizičnih napadov ali prekinitve dotoka denarja in posledično moči?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: DCER ()

KoKi ::

Posilstvo je vseeno huje kaznovano.
olajsanje ...
# hackable

minmax ::

antonija: s stalisca, da je zakon politicna odlocitev, na katero lahko tisti z najvec denarja najmočneje vplivajo, se da to zelo lahkotno razložit.

vmešavati se v vprašanja ali se morilce obsodi na 20 ali na 10 let v tem trenutku največja podjetja na svetu nimajo poslovnega interesa, medtem ko ga za nekatera druga področja zakonodaje imajo.

najbolj značilen primer kupovanja zakonodaje je Sony Bono Copyright Term Extension Act, oziroma po domače Mickey Mouse Protection Act, kjer je Disney kupil zakonodajalce.

Proti velikemu kapitalu se lahko uprejo le izjemno organizirane skupine - glej primer patentov v evropskem parlamentu, kjer je FFII naredil titansko delo ali izjemno velike skupine - glej zdajšnje demonstracjie proti reformam. Vendar ima kapital bistveno prednost pred obema - vztrajnost in neizčrpljivost.

poweroff ::

Saj niso višje. Saj za piratstvo je do treh let oz. do petih let. Lahko torej tudi samo 1 mesec. Najmanj 1 leto pa pomeni da ne manj kot 1 leto.
sudo poweroff

DCER ::

Ja, če jo nežno posiliš dobiš 1 leto, če pa potegneš z neta Britney Spears (bog pomagaj) pa 3 :\

KoKi ::

Matthai: saj ni blo tak misljeno ...
# hackable

antonija ::

A pol pri pravnikih sam se kapital steje? Kdaj se je pa ta stroka uradno odrekla etike in humanosti? Pa kako vas (tistih ki se s tem profesionalno ukvarjajo) take stvari tud malo ne ganejo?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

DCER ::

Mimogrede, obstajajo tudi alternative toru, npr. FreeNet.

Gavran ::

Koliko pa je vredna ena MP3 skladbica? Ali je skladba AtomikHarmonik vredna enako kot Beethovnova Peta simfonija? Koliko stane en film? Oziroma drugače - koliko lahko šeram, da bom pod tistimi 800 KSIT?

MasterMiG ::

Vse to, kar se zadnje čase dogaja, je nezaslišano! Nič nimam proti, če lovijo tiste ki si s piratiziranjem služjo denar. Ampak da se pa na ns, domače uporabnike spravlajo, je pa že višek;(( Očitno se bo treba preselit v Rusijo:P :\
There is nothing to fear but the fear itself.

M.B. ::

Če pa nič ne sharam in samo downloadam, potem pa ne delam nič nezakonitega a ne?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Jernej L ::

hmm, potem to pomeni da morajo najprej ugotoviti koliko vreden warez imaš in potem ti snifajo promet?

Douche Bag ::

Očitno je res tako...najbrž pa imamo tako vsi warez vreden več od 800k SIT, razen če vlečeš dol samo slovenske art filme in slovensko pop glasbo, ki tako ali tako nista nič vredni, zanjo bi ti oni morali plačati, da jo šeraš >:D :D

_n00b_ ::

Jst sem dol potegno priblizn 55 GB podatkov, gor pa poslal 62 GB.

A sem ze prekoracil limit? >:D

(Yoke, da me ne bo kdo kje prijavil)

minmax ::

Zaradi težave ugotavljanje dejanske škode navadno zakon predpisuje pavšalno kazen za posamezen primer copyright infringementa. potem se to le še množi s številom del. cifre so lahko astronomske.

mislim, da se koncept imenuje "statutory damages", ampak nisem pravnik, tak da mogoče brcam v meglo.

V primeru proti mp3.com (pa ne zaradi piratstva temveč zaradi storitve place-shiftinga), so bili statutory damages 25000 USD na skopiran CD!

neoto ::

Potem si pa potegneš z neta Altium Designer, pa si že ultra hudi pirat... :D

Primoz ::

Slovenski policaji imajo cenik ;)) Če koga zanima, naj jih vpraša.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Jux ::

Do nedavnega sem bil na strani tistih, ki so se borili proti zaščiti pred kopiranjem - sedajle pa če objektivno pogledam na stvar si prav želim, da bi bile zaščite pred kopiranjem boljše.

Po mojem mnenju je namreč piratstvo the ultimate način za distribucijo vsebin, RIAA in MPAA pa to zelo dobro vedo. Kar poglejte si, kaj ljudje gledajo - ameriške nadaljevanke (pa da ne bo kdo rekel da v evropi nimamo televizije ki bi spravila skupaj kaj pametnega), ameriške filme (popularnost USA filmov v Evropi je neverjetna - Slovenec se že apropo ponavadi odloči da bo šel pogledat raje ameriški film kot recimo angleški) in poslušamo ameriško glasbo (najbolje prodajani glasbeniki v EU so iz ZDA).

Piratstvo je način, kako industrija spravi content do tistih ki ga nebi plačali (ker ga ne poznajo, jih niti ne zanima, je predrag za njih) in navadi ljudi na njega. In ko odrastejo je rezultat tu - poglejte stanje EU filma vs. ZDA filma. Še posebej pa piratstvo razvrednoti delo ljudi, ki objavljajo content zastonj - kar je super za industrijo, ker ne izgublja potrošnikov z prebegi k konkurenci.

Skratka. Močno si želim, da RIAA in MPAA dosežejo svoje, čeprav osebno mislim da se meče pesek v oči - tudi naslednja izvedba zaščite pred kopiranjem se bo dala "heknit", tako kot bo 99% obstajal nov "corporate" key za Windows Visto.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

BTW: Da smo si na jasnem, ne podpiram pa vdorov v zasebnost posameznikov zaradi boja proti piratstvu. Motivi kapitala nimajo kaj iskat v moji zasebnosti.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

1337 80'/ ::

Samo nekaj mi ni jasno...ne poznam policaja da ne bi imel piratskih kopij filmov in glasbe, kaj ce bi prvo pred svojim pragom pospravili, potem pa se spravili nad nas, ker potem tako ali tako ne bi nihce vec ostal.>:D
No one lives forever...

poweroff ::

A če "vsi kradejo", potem smem tudi jaz?

Sicer je pa poanta tegale jasna: ko se je začelo govoriti o data retenciji, je večina naivno mislila, da je to zaradi boja proti terorizmu. Tistih par posameznikov, ki je opozarjalo na problematičnost tega početja so bili itak "paranoični" in so "težili z zasebnostjo".

Zdaj se pač vidi kam pelje tak brezbrižen odnos večine uporabnikov.

Včasih se tudi brezbrižnost plača. In to z visoko ceno.
sudo poweroff

B-D_ ::

Pač bomo imeli vedno več shell accountov na gajbicah v zakonodajno neokuženih državah od koder bomo preko kriptirane poti prenašali karkoli bomo potrebovali. Zopet bodo najebale samo male ribe, profijev ne bodo ujeli nikoli. 0:)

Logajte 128 bitno enkripcijo, pičkice. >:D

Tr0n ::

Hmm, cas je za revolucijo, kaj pravite?

Iz kapitalizma v idealizem oz. startrekizem. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

Brane2 ::

Saj štekam zadeve in tale bigbrother nadzor mi tu ni nevemkako všeč a tu že avtor nakazuje, da ga skrbi doljemanje filmskih vsebin v bodoče. ZAradi tistih par filmov se res nima smisla dret.

Zaskrbljujoče je le to, da:

- cela stvar ne bo imela pametnega masovnega efekta.
- jo bo cesar in njegove službe prej ali slej začel izkoriščati v "sive namene"
On the journey of life, I chose the psycho path.

Looooooka ::

Jux tole si pa sfalil totalno.
Ameriski film ne zgublja s piratstvom nic.Kvecem v plusu je ker hoce folk kupt dvdje pol.
Evropski pa SPLOH NIC ne zgublja ker ga nihce ne downloada ker je pac ZANIC.
Poglej recimo slovenski film.To je podn od produkcije in ne sam zato ker ga noben ne gleda ampak ker nic ne vlagajo v njega.
In ce misljo da se bo gledanost dvigovala tko da bomo prvo mi vec dal za gledanje tazga sranja....pol ko bo pa profit bojo pa mogoce kej bolsga nardil so se pac globoko zmotil.Prvo bojo mogl posteno v zep sect pa nardit neki sele pol bo kj spremembe.

Sploh so pa ze zdavni pokazal da RIAA in podobni cifre prou fino "predelajo" predn jih vsako leto pluvajo vn v razloge za nove zakonodaje.

Tole hranjenje bojo sam se kot en izgovor uporabl da bojo kradl pravice posameznikov.In ce misljo da je posameznku bl do svojih pravic kokr do nekega navideznega zasluzka velkih podjetij se posteno motijo.
Ce misljo da bojo vsak piratiziran software kot izgubo stel so najmanj zadeti.Ce neki obstaja se ne pomen da bi to nekdo,ki je dobu piratstko verzijo drugace celo kupu.OBRANO.Prej obstaja moznost da ne bi niti downloadu kaj sele probal ce je vredu KAJ SELE razmislil o tem da je program dovolj dober za nakup.

Resitev sploh ni v takih debilnih zakonih ampak v tem da pac delajo custom made programe.Firme tko al tko vecinoma sluzijo s supportom za software in ne tok z licenco za le-tega.Ce bi ziveli od licenc in bi se warez iznicil bi se iznicila vecinoma tista veja uporabnikov,ki denarja za program tko al tko nimajo.Firme od kerih se zivi si pa naceloma morjo kupt software,da jih BSA ne zapre.

S preganjanjem otrok,ki si downloadajo muzko si pa Sony in podobne firme v lastno skledo pluvajo.

M.B. ::

Evo primer janezka:
Janezek si downloada glasbo od Britney Spears, ki jo tako rad posluša & Kingstonov & Adija smolarja. In Kupi CD od Eminema.

Sedaj pa smo v času, ko bi ga dobili, če bi storil tako grozno dejanje in kaj ajnezek naredi:

A) Kupi vse CDje od Britney Spears, & Eminema & Kingstonov & Adija smolarja.

B) Kupi CD od Eminema ker je njegov zvesti oboževalec Britney Spears & ostale pa posluša preko radija.

Mislim da je pravilen odgovor B.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

MrM ::

Sorry za offtopic, ampak se ne morem zadržati :D.

Slovenec se že apropo ponavadi odloči da bo šel pogledat raje ameriški film kot recimo angleški

Jaz poznam zelo malo takih slovencev. Pri meni pa je pomojem manj kot 25% filmov/serij, ki jih downloadam, ameriških.

Evropski pa SPLOH NIC ne zgublja ker ga nihce ne downloada ker je pac ZANIC.

Ti ne veš, kaj je to dober film. Vse ameriško sranje, narejeno po šabloni, se lahko skrije pred evropsko produkcijo.

Kami ::

Žalostno :)

Drugače pa če bo to tak resno bo prej kot slej kakšna alternativa TOR-u veni :)

Če ne drugače pa se bomo geeki z slot-echa skup vsedli pa kaj naredli :)

overlord_tm ::

amm, kam je treba maile pošiljat >:D . da pošljem v k*** vse skupaj :\ .

samo slovenija bo vdno ena hlapčevska država ... vse kar majo drugi je vedno najbol krasno. se vidi da je mlada država, s obnaša ko en otrok.

gre kdo z mano na jamajko? :D

guest #44 ::

torej se bo splačalo najstnikom raje posiljevat deklice, kot pa pobrat pornič z neta in si ga drkat?! itak bi v prvem primeru dobili manj! :\

nodes ::

me res zanima kakšen bi bil svet danes če ne bi bilo piratstva. Računalniki bi bazirali na Linuxu, poslišali bi živo glasbo, hodili v gledališče in gledali lutkovne predstave...

včasih mi je prav žal, da piratstvo sploh obstaja

poweroff ::

Nodes - tudi jaz sem mnenja, da bi drastična prepoved piratstva koristila razširjanju Linuxa in opensourca. Ljudje bi kar naenkrat videli, da obstajajo Linux verzije, ki so zelo prijazne do uporabnika in predvsem zelo uporabne.


Drugače pa sem mnenja, da večina ne bo storila nič - se ne preselila na Jamajko, ne sprogramirala novega Tora in si ne dobila shell accountov v tretjih državah. Zakaj?

Zato, ker tega niste sposobni. Malo se boste pritoževali ("šank debate") in malo jamrali - to bo pa tudi vse. Na koncu boste sklonili glavo in se prilagodili. Kot vedno.
sudo poweroff

M.B. ::

Mene pa zanima kako bo naprimer s 3D programi, naprimer 3D Max, sedaj si ga je skoraj vsak prenesel in se naučil z njim delat, in ko je prišev v službo, kjer je bilo to potrebno, je 3D max obvlada. Sedaj bo na voljo samo Trial in se bo v 30 dneh naučil 3D max, ali ga bo kupil stane pa ne vem kolko 700k? Ali pa se bo naučil Blenderja?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

poweroff ::

Idealno bi bilo, če bi bilo kaznovanje res dosledno. Potem bi si vsak raje downloadal Blenderja in se naučil delati z njim.

Enako bi bilo z Linuxom, OpenOffice.org, itd.
sudo poweroff

fizolcek ::

Matthai: sej verjetno si ze kje napisal, mi lahko razlozis, zakaj je hramba in uporaba prometnih podatkov za pregon storilcev kaznivih dejanj napacna?

Gavran ::

Zaradi prevelike možnosti zlorab

B-D_ ::

@Matthai: V bistvu imaš za "laymane" dokaj prav, ker bodo tupili na veliko a ne bodo sposobni pridobiti ustreznega tehničnega znanja za izkoriščanje neta še vnaprej. Bolj izkušeni pa se bomo poglobili in zaobšli še tako nore zaščite - večanje interesa v podrobnosti protokolov, obhajanja zaščit ter ostalih online-security tem se pa kako že definira z eno besedo... ? :8)

Če bom moral biti tehnično definiran kot hacker samo zato, da si bom lahko pridobil kakšen private shell in brez skrbi downal muzko, pa pač to tudi bom naredil. Afkors samo, če bomo prišli do take big brother pizderije kot se nam s temi predlogi norih zakonov obetajo. Takrat bom krepko motiviran in zagotovo ne bom edini s slo-techa, ki si je s primerno motivacijo defenitivno sposoben pridobiti ustrezna znanja.

Folk sploh ne pomisli, da s takimi zakoni motivira vojsko dandanašnjih-geekov katero bo ravno nadzor sam usmeril med jutrišnje-hackerje, kajti to bo edina možnost za zasebnost in online svobodo! Evolucija pač. Pa si res želimo, da je vsak včerajšnji script-kiddie eno generacijo kasneje zverziran hacker? Še posebej s stališča tega da prihaja e-uprava, da bančništva ne omenjamo... to bodo še zanimivi časi. >:D

M.B. ::

Točno to pomeni biti Hacker.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študija: hramba prometnih podatkov ne pomaga pri preiskavi kaznivih dejanj

Oddelek: Novice / Zasebnost
66798 (6678) Fritz
»

Po Nemčiji, Cipru in Romuniji zdaj še češko ustavno sodišče razveljavilo zakon o hram

Oddelek: Novice / Zasebnost
279943 (8642) BlueRunner
»

Hramba prometnih podatkov na Cipru neustavna, v Nemčiji neučinkovita

Oddelek: Novice / Zasebnost
147583 (6903) Ales
»

Stališče ministrstva za pravosodje glede hrambe prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6713547 (8533) aljazh
»

Začela se je akcija proti predlagani hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8410703 (8681) poweroff

Več podobnih tem