» »

Pravni nasvet - hrup v večstanovanjski hiši

Pravni nasvet - hrup v večstanovanjski hiši

energetik ::

Sicer ne vem če sem zadel oddelek, pa me vseeno zanima, kaj menite.
In sicer živim v stari večstanovanjski zgradbi, 1 nadstropje. V pritličju točno pod nami je kopirnica že ves čas. Vendar se je pred parimi meseci začelo med delovnim časom slišati glasno glasbo (samo base) skozi tla, kar me zmerno moti.
Ne gre sicer za neko hudo glasnost, vendar para živce, ko basi bolj ali manj enakomerno sekajo skozi tla. Saj veste, kot tisto kapljanje vode na čelo.
Že nekajkrat sem lepo prosil zaposlenega v kopirnici, če lahko malenkost zniža glasnost oz. vsaj base, vendar je po 1 dnevu bilo spet enako, bil je tudi vedno bolj nesramen. Govoril sem tudi že z lastnico kopirnice, s katero se je sicer dalo pomeniti in je sporočila zaposlenemu, ampak po parih dneh spet enaka glasnost. Ko sem zadnjič spet sporočil o problemu, pa me je poklical mož lastnice in celo začel nadirati.

Torej očitno se na lepo besedo ne da nič več pomeniti. Zdaj me pa zanima, ali je sploh kakšna pravna pot, da se to odpravi. Vem, da mora biti mir v bajti od 22h-6h po zakonu, torej si s tem ne morem pomagati.
Kako je pa to v ostalem času? Je predpisan nivo hrupa oz. kaj podobnega? Problem je, ker verjetno tudi meritev hrupa ne bi kaj dosti pokazala, ker gre samo za base.
Sicer ne mislim zdaj na kakšne tožbe, ker sem v stanovanju začasno in se ne mislim s tem ukvarjati. Kakšna inšpekcija ali podobno? Ali pa možnosti sploh ni...

Hvala za vsak nasvet.
  • spremenilo: energetik ()

Okapi ::

Sigurno obstajajo zakonsko predpisane omejitve hrupa v dB. Izmeriš in vidiš, pri čem si. S tem da obstajajo tudi za glasnost v poslovnih prostorih in če model v kopirnici preveč naglas nabija muziko, je lahko že to prekršek, ne glede na to, kaj se sliši do tebe.

O.

energetik ::

Možna varianta bi bila tudi, da ga prijavim, da ne plačuje SAZASu, ker po vsej verjetnosti ne. :)
Okapi, kaj pa frekvence zvoka, so tuki kaj določene? Ker gre za izrazito nizke frekvence, vprašanje kakšen merilec bi to moral biti.

Okapi ::

Za frekvence pa ne vem, samo po mojem ni posebej opredeljeno. Če ti slišiš base, potem ne potrebuješ nobenega posebnega merilca, vsi bi morali delati od kakšnih 20-30 Hz naprej.

O.

nejcek74 ::

uredba hrup

verjetno si v II. kategoriji lahko pa da v III. Ker v tej uredbi piše da so splošna stanovanjska v tretji, mi (urbanisti) smo jih pa vedno dajali v II. Mejne vrednosti so potem podane v tabeli, link na koncu strani. Ne vem pa kako je z basi.

Veliko sreče. Za začetek jim na vrata pošlji inšpektorja. 16. člen, inšpektor za varstvo okolja. Mogoče jim pa še prej samo zagroziš. Magari pismeno, da te ne bojo nabutali z bobnom od kopirca.

fosil ::

Če hočeš v večstanovanjski hiši opravljat dejavnost rabiš soglasje sostanovalcev.
Čisto možno da tega nimajo.

Malo poglej v tej smeri.
Tako je!

moat ::

Torej, s hrupom je tako.
Če gre za neko dejavnost (in fotokopiranje je nedvomno dejavnost) in te moti hrup strojev, policija ni pravi naslov, temveč pristojne inšp. službe (delovni inšpektor). Ti so v tem primeru (opravljanje dejavnosti, potrebna dovoljenja, prekoračitev obratovalnega časa ipd) pristojni prekrškovni organ.

Če pa gre za hrup, ki je povzročen z na primer, kot sam navajaš z akustičnimi aparati, pa je policija pristojni prekrškovni organ (glej 8. čl. Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1), Ur. list 70/2006 z dne 6.7.2006) http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...

Zadostuje tvoja motenost, da lahko policija ukrepa in pa tudi tvoja pripravljenost, da boš priča v prekrškovnem postopku. V tem primeru bodo policisti kršitelju izdali plačilni nalog.
V primeru, da ne boš priča v postopku in morebiti ob prijavi kršitve želel ostati anonimen, policija pa ob prihodu na kraj ne bo ugotovila elementov prekrška (npr. nabijanje "basov"), ni možno ukrepati s strani policije.
Podrobneje si prebiri tudi to http://www.policija.si/index.php/pogost...

energetik ::

Hvala za mnenja. Bom malo prebral tele linke.

Pyr0Beast ::

Super informacije so tole. Kako je pa z nizkofrekvencnim hrupom iz lokalov ?

Policija se je že kar nekajkrat klicala in ce so le prisli pogledati so se zadeve nemudoma utišale.

Nerodno mi je pa to, ker sem edini kateri zaradi takega hrupa kliče. Ostali si preprosto NE upajo. Vendar so kar presnečeni, ko pridejo policaji in se zadeva umiri :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

simoncek ::

Pyr0Beast je izjavil:



Nerodno mi je pa to, ker sem edini kateri zaradi takega hrupa kliče. Ostali si preprosto NE upajo.


Tudi pri nas v bloku se včasih zgodi, da nekdo od sosedov malo pretirava. Od 22.00 naj bi bil mir, pa včasih ne nehajo, dokler ne prideš na vrata razbijat. So še eni sosedi ki tudi potrkajo, tako da nisem edini. Vendar vsi ostali so pa tiho, kot da ni nič bilo. Naslednjič bom pa res poklical policijo, pa naj se čudi kdo jih je poklical.
simoncek

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: simoncek ()

Okapi ::

Jaz pa občasno žurko pri sosedih potrpim, ker sosedi potrpijo občasno žurko pri meni.

O.

energetik ::

Seveda se občasen hrup potrpi, če ni glih sredi noči. Ko gre pa za vsakodnevno "basiranje" med tednom in to glih pri zajtrku in kosilu, pa začne živčke parati tudi nižja jakost.

M@73Y ::

Pozanimaj se če plačuje SAZAS-u nevem točno kako se reče, vem pa da mora vsak lokal, frizerstvo itd. plačevati neko dajatev Sazasu, za reprodukcijo zvoka v javnosti. In če ne plačuje bo kmalu bilo vse tiho, pa še mastno bo kazen plačal. RE: Razen če se smatra fotokopirnica kot dom in ne poslovni prostor. Lp.
..jump into psytrance tunnel..

energetik ::

Fotokopirnica, v katero vstopa folk v delovnem času, je zihr poslovni prostor.
Sem o SAZAS že razmišljal, zihr zdaj ne plačujejo. Ampak kaj ko bodo potem začel nabijat Mozarta in Beethovna. :D
A mislite, da se da SAZAS anonimno obvestiti?

joze67 ::

Fotokopirnica - stranke tipično prinesejo tja robo za kopirat. Torej je po definiciji javni poslovni prostor.

energetik ::

Verjetno bi bila zadosti že grožnja s prijavo SAZASu, kaj pa vem. Kje se pa to prijavi? Sicer zelo nerad takole težim, ampak glede na to, da se tudi oni ne zmenijo za prošnje...

Zanima me pa še s fizikalnega vidika, ko smo že na tehničnem forumu. Kateri material najbolje absorbira take nizke frekvence oz. kako bi lahko adaptiral tla v ta namen?
Sedaj so nadstropja narejena iz lesenih nosilcev ~20x20cm, na obeh straneh so nabite deske, vmes pa protipožarno nasutega par cm peska. Na spodnji strani (v kopirnici) je na deskah še omet na trstičju, zgoraj pa imam na tramih 22mm OSB plošče, 5mm penaste podloge in 6mm laminat. Občutek imam, da če bi bila vmes 15 cm armiranobetonska plata, da se teh zvokov ne bi slišalo.
Ali obstaja kakšen tanek material, ki bi absorbiral base? Sicer pa ne vem, če bi se take adaptacije lotil, ker je bilo adaptirano pred dobrim 1 letom...

Pyr0Beast ::

Ne obstaja. Basi se prenasajo tudi preko konstrukcije in jim ne mores uiti razen z kaksen meter debelim betonskim/kamnitim zidom.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Avenger ::

Na tole zadnje kar lepo pozabi. Glušenje zvoka, ki se prenaša po materialu oz. konstrukciji, kar je primer tule, je brez res drastičnih posegov na enem ali drugem koncu praktično nemogoče, čisto možno je da frekvenca basov delno resonira s frekvenco stavbe - stropov. To kar zvok res duši je masa ali pa vakum, vse ostalo je bolj približek. Pena preprečuje odboje, ampak efektivnost pene neznansko pade, če so vmes luknje.

Pravno bo to bolj težko rešit, ker sem glede na opisano prepričan, da je hrup daleč pod zakonsko določeno mejo, seveda pa dobro razumem, da gre za nekaj takega, ki ni moteče, če si v prostoru 1 uro, če si pa tam vsak dan cel dan, se ti pa lahko zmeša - kapljanje vode, ampak bolj zoprno, ker je vsake 3 minute za odtenek drugačna barva zvoka ali pa drug tempo, glasnost. Da je to enako moteče kot hrup pri 80 dB bo pa bolj težko dokazat...

Najbolj enostavna rešitev bi bila (v teoriji seveda, ker se s človekom ne da dogovorit, očitno) da se zamenjajo zvočniki, za take, ki nimajo toliko izrazitih basov, oziroma so izrazito srednjetonski. Radia, ki ga imam v pisarni se ob normalni jakosti ne sliši v drugo nadstropje, pa če še tako poslušaš, medtem ko se base mojih Behringerjev pri podobni jakosti na isto razdaljo dokaj razločno sliši.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

energetik ::

Avenger, točno tako je kot si napisal, ja. Tudi sam mislim, da je jakost hrupa dosti pod zakonsko mejo, je pa moteče zaradi dolgotrajnosti. Vsake toliko pride tudi do resonance tal.

Pogovoriti se očitno ne da, ker vztrajno trdijo, da imajo čisto normalno glasnost. Ko se bil takrat tam, res ni bilo zelo glasno, pač zmerno. Tega se zavedam in sem jih celo predlagal, da se samo zniža jakost basov (praktično vsak Hi-Fi ima štelanje vsaj visokih/nizkih tonov), ampak zgleda kot bi prvič slišali za equalizer...

Pyr0Beast ::

V bistvu občutek glasnosti ob primernih pogojih zelo vara. Tako na primer pri predvajanju glasbe (zvočniki v laptopu) zaprem vrata ter grem ven in dobiš občutek da je notri v sobi res glasno, pa ni.

V glavnem naj znižajo base, ali pa jim zrihtaj zvočnike kateri nimajo bass-reflex.

Dandanes je vse kar slišiš pri glasbi samo še bas. Bljak ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

joze67 ::

Kaj pa če ga povabiš k sebi, da sam vidi, kaj te moti?

energetik ::

Ja še s tem se bom ukvarjal in ga vabil k sebi. Verjetno bi se mi smejal in rekel, da sploh nič ne sliši oz. sploh ne bi hotel priti.
Me pa zanima, kako bi se počutil, če bi vsak dan po stresni službi tole poslušal 2h...

EDIT: verjetno se je pa najbolje sprijaznit, prižgat svojo muzko in ne razmišljat o tem. Glede na to, da je zvečer in ponoči mir in da taka glasnost ne vpliva na zdravje... Vsi ti pravni postopki in opozarjanja požrejo več živcev kot sam problem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

T0RN4D0 ::

Ravno sem mislil omenit. Prižgi si neko muziko ki ti je všeč. Po mojem je glasnost dovolj nizka da ne rabiš ničesar glasnega, samo nekaj za ambient da ti odvrne pozornost od motečega zvoka.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Pyr0Beast ::

Če se gre tako, vklopi sobni ventilator. Ni tako hrupen in z njim lahko BP zaspiš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MrBrdo ::

Jaz bi pa vseeno poklical na SAZAS vsaj da bi videl koliko zakompliciran je postopek da nekoga prijaviš, nadejam se da je dokaj enostaven, glede na to kako agresiven je SAZAS.. Bi moral samo naslov omenit, pa bi bili naslednji dan pomoje že tam :D Bo vsaj nekaj dobrega od SAZASa ;)
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

energetik ::

MrBrdo, verjetn bi to bila edina možnost, ja. Glede na to, da je to bl taka "pajzl" kopirnica, grem stavit, da ne plačujejo prispevka SAZASu...
Ja, edina dobra stvar od SAZAS v tem primeru... :D

solatko ::

Posnemi piskanje kozarca (s prstom drgneš po robu kozarca za vino ali šampanjec), položi zvočnike na tla in spusti zvok na neko srednjo jakost in pusti, dokler se basi ne utišajo. Pazi samo, da ne skuriš visoko in srednje toncev.
Tako posnet zvok je bil neznosen v osmem nadstropju, ko se je predvajal v pritličju.
Model, ki dela spodaj, bo mislil, da mu bo razgonil glavo.
Preizkušeno - deluje.

energetik ::

Hehe, tudi to je ideja. Samo vprašanje je, če bo model vedel od kje in zakaj...pa če ne bodo potem ostali sosedje k men priletel..:)
Je potrebno zvočnike z membrano obrniti proti tlom ali misliš da je vseeno?
In ne vem, če se visoki toni preveč ne zadušijo, ker od spodaj jih ni slišati.

solatko ::

Če naštimaš dol, potem se gor ne bo slišalo, hitro bo ugotovil, da piska samo takrat, ko ima vklopljene base.
Verjemi, da bo piskanje pomagalo, saj je tako zoprno, da ostalih zvokov skoraj ne moreš razločit.
Sprobano na nekem harmonikašu, ki je vsak dan od 15 - 21 igral tri sfalirane komade, vsak dan.
Po dveh dneh se mu je sfuzlal pa je začel spraševat, kaj je to za en zvok, kadar igra harmoniko, res pa so v dogovoru mal nastradal tudi zgornji sosedje, ki so pa bili pol toliko bolj veseli, ko je nehal.
Prej nobeno prošnjo ni upošteval, nismo mu pa pravno mogli nič, ker je igral v dovoljenem času.
Vso srečo.

energetik ::

Ne morem verjet, ampak sem se vendarle uspel zmeniti z lastnico kopirnice. Zmanjšali so samo jakost basov pri enaki glasnosti. Sama glasnost ni bila nič posebnega, ampak ti basi so hudič.
Sedaj se samo od daleč sluti base, kar je prebavljivo. Neverjetno, kako zanič stropove imamo tukaj. Grem stavit, da se čez 15 cm železobetnosko plato ne bi slišalo skoraj nič.

solatko ::

No vidiš, da lepa beseda vedno mesto najde. Slabo se sliši samo skozi obokan strop, vse ostale gradnje, sploh železobetonske, so odličen prenašalec zvoka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Pyr0Beast ::

Da, ves problem je tam od 30-80Hz in nato okoli 110-130Hz.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EMI si lasti pravice nad _mojim_ hrupom!

Oddelek: Problemi človeštva
172252 (1403) jype
»

sosedje - preglasna glasba (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5310139 (7661) boogie_xlr
»

Nakup receiverja in zvočnikov za lokal

Oddelek: Zvok in slika
322656 (2191) nobodyelse
»

woofer vs nizkotonec

Oddelek: Zvok in slika
164251 (3898) BluPhenix
»

starši jih ne prenesejo!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
737359 (5181) Vice

Več podobnih tem