» »

fizikalna nalogica

fizikalna nalogica

slovencl ::

Imamo dva magneta, eden miruje. Prpeljemo zraven drugi magnet, ki je na višini 0m. Ko pride zraven mirujočega magneta ga dvigne in recimo lebdi nad njim na višini h.
Na zacetku je bila energija nič, na koncu pa m*g*h => zakon o ohranitvi energije ne drzi :D

Primoz ::

kaj pa delo, ki si ga vložil, ko si magnet zraven peljal ;)
There can be no real freedom without the freedom to fail.

chief ::

kako da ne? za prit do mirujocega magneta je bila potrebna kineticna energija, ki pa se je ob blizini magneta spremenila v elektricno ---> vzgonsko energijo....
popravte me ce se motim...

Gundolf ::

Dej slovencl, čimprej patentiraj tole, da ti kakšni američani ne ukradejo :D
Brez šale pa, a ta tvoj magnet kar sam skoči na to višino h ali pa mu morda ti malo pomagaš s tvojo roko (in pri tem vložiš ravno prav energije)?

moj_nick ::

Ne samo to. On mora premaknit še magnet, ki ga drži v roki, tako da opravi dvojno delo ;)
110111001001010001010000

slovencl ::

No v redu, če ste trdi. Potem pa tako. Magnet se "pelje" v vakuumu horizontalno nad drugimi magneti s konstantno hitrostjo na isti višini (Ezač=mv^2), potem pa naleti na en bolj močen magnet, ki ga dvigne višje. Ko je na najvišji točki ima energijo mv^2+mgh. No, kaj pa zej? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slovencl ()

moj_nick ::

Elektromagnet? ;)

Ne, resno. Dokler ne narediš perpetuum mobile, ti ne verjamemo.
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

slovencl ::

Perpetum mobile ne mislim naredit, samo ni mi jasna tale nalogica, bi pa prosil, če kdo ve, naj pove :D

Magnet je permanenten, tako da štrom nima nič zraven.

Gundolf ::

Tisti drugi magnet se ne bo kar sam od sebe vzdignil višje, enostavno ga bo odbilo.

Pa poskusi takole. En magnet daj pod karton, na kartonu pa zapelji (nežno frcni ali pa kaj podobnega) nekaj vozičku podobnega (a dokaj nizkega) s še enim magnetom (masa magneta >> masa vozička). Potem pa povej kaj se je s tem drugim magnetom zgodilo. Je zabremzal, se je odbil, poskočil ali kaj četrtega. Lahko uporabiš tudi sani samo pazi da je čimmanj trenja.

Čeprav se mi zdi da če ne boš imel tirnic ne bo nič, ker bo zgornji magnet le zavil mimo ...

No ok, še ena možnost, magnet gre višje a se ustavi. Kinetična energija -> potencialno. V idealnem primeru seveda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gundolf ()

BlazP ::

Ali pa analogija: kos ledu pozeni po ledeni podlagi (led je zaradi minimalnega trenja). Pol pa nekje na poti naredi ledeno izboklino(hrib). Kaj mislis, kaj se bo zgodilo, ko se bo kos ledu pripeljal do izbokline. Imas tri moznosti:
1) Ce si dovedel kosu ledu zadosti kineticne energije (s tem da si ga pognal po podlagi), se bo zapeljal cez oviro.
2) Ce si dovedel ravno prav kineticne energije, se bo v enem primeru kos ledu zapeljal na vrh izbokline, in se tam ustavil.
3) Ce je premalo kineticne energije, se bo odbil nazaj od koder je prisel.

slovencl ::

To z ledom sploh ni premerjava, ker mora led v hrib, in ga komponenta teža vleče nazaj po hribu, pri magnetu pa deluje sila na magnet samo navpično (ne v zmeri gibanja). Podobno kot če bi se vozičel peljal po mizi, in bi potem z roko udaril po spodnjem delu mize. Voziček bi imel še vedno enako hitrost v smeri x, v y pa bi se mu povečala. Ampak tukaj je jasno da je energijo dobil od roke. Od kje pa je dobil energijo magnet?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slovencl ()

OwcA ::

Ko imaš enkrat silo, do energije ni zelo daleč. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

fosil ::

Pozabljaš da ima magnet shranjeno v sebi energijo da deluje kot magnet. Torej noben magnet ni večen, počasi se iztroši. Potem ga je pa treba spet namagnetit da deluje. Torej moraš na magnet gledat koker na neke vrste baterijo, kjer je shranjena energija. Od tukaj torej pride tista energija, ki si jo ti dobil iz "nič".
Tako je!

slovencl ::

Fosil, to pa ne bo držalo. A misliš da če boš z magnetom nekaj časa premikal druge magnete, da se bo izpraznil :D

Gundolf ::

Ok tole z magnetom in baterijo :D :D Nič čudnega da je folk tako lahko nategvat z nekimi napravami ki proizvajajo energijo iz 0 in to s pomočjo magnetov (magneti == magija).

Drugače pa slovencl, ne ni res da deluje le navpična sila na magnet. Magneta se enostavno odbijata. Čim dovolj močan del magnetnega polja prvega magneta zaide v dovolj močan del magnetnega polja drugega magneta, dobiš neko vidno silo, ki ju razmika. In to se zgodi še veliko preden sta magneta en nad drugim. Tako da je primerjava s hribčkom na mestu.

Poldy ::

Glede magneta in baterije ne vem, vem pa, da če dva magneta tiščiš tako skupaj, da se odbijata, jih boš s časoma razmagnetil...

Oh, ne vem, naj mi to kdo razloži kako je s "stalnimi" magneti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

slovencl ::

No, pa recimo da to zanemarimo in rečemo, da magnet deluje s silo samo v navpišni smeri. Ali pa da je en magnet na drugem, in zgornji magnet spustiš. To, kako je tja prišel, tako ali tako ni važno, v vsakem primeru mora držati E(t1)=E(t2), in če vzamemo za t1 trenutek za tem ko magnet spustimo, t2 pa ko je v najvišji točki. Torej, je na koncu energija večja kot na začetku. A res nihče ne ve, od kod se je črpala energija? :\

bzp ::

ti precej prevec stvari zanemaris

Gundolf ::

Ko ti dva magneta tiščiš skupaj nanju deluješ s silo nasprotno magnetni, ki ju poskuša spraviti narazen. Če spet privzamemo idealne pogoje bo magnet ko ga izpustiš odletel in se ustalil na točkim kjer je m*g enako magnetni sili (ki se manjša z razdaljo).
Oziroma od kod energija da prileti do neke najvišje točke? To energijo si vložil, da si magneta spravil skupaj. Čisto enako kot pri vzmeti, ki jo držiš skupaj, ko jo spustiš se pa raztegne.

Oziroma če te res moti to, kje je energija ko sta magneta skupaj, bi rekel da je shranjena v deformirem magnetnem polju. Polje vsakega magneta teži k neki popolni obliki (obliki minimalne energije vejetno), in ko zaide v drugo magnetno polje se deformira. Podobno kot je energija shranjena v upognjeni kovitni torej. Po moje. Je pa tole tako malo na pamet, daleč od resne fizike:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gundolf ()

slovencl ::

Najbrž bo neki takega (da je energija shranjena v magnetnem polju - potencialna energija)

Kako pa se jo izračuna, v šoli nisem nikoli slišal za tako obliko energije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slovencl ()

Gundolf ::

Kako se izračuna? Zaj**** verjetno. Mogoče se da izhajat iz osnovne formule W = F * s (delo oz. energija je sila krat pot). Se pravi energije je shranjene toliko kolikor jo ti vložiš da magneta približaš.

gzibret ::

Saj potencialna energija ni samo energija, ko vržeš kamen visoko in pol pade dol. Potencialna energija je energija polja, ko se neki objekt prestavi iz višjega potenciala v nižjega. Polj pa je več vrst: električno, gravitacijsko, magnetno pa morda še kakšno.

Tudi enota za napetost (volt) je definirana kot razlika v potencialih električnega polja, ki se izrazi kot razlika v energiji (joulih).

Če te to ful zanima, se vpiši na kako naravoslovno fakulteto in izvedel boš še marsikaj več (npr.kaj je la placov operator...).

V tvojem primeru moraš povedati še kaj več - ali se magneta nahajata v gravitacijskem polju npr. Vsekakor pa energije od nikoder nisi pridobil, ampak gre povsod za spremembe potenciala objektov.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Ko se kos snovi giblje po gravitacijskem polju, mu moraš dovesti toliko dela, kolikor je razlika potencialnih energij med tema točkama. OZIROMA, pridobi toliko kinetične energije, kolikor je ta razlika. Odvisno od tega, če gre navzdol ali navzgor.

Kot pravi pregovor - kar gravitacija da, to gravitacija vzame. Gravitacija je konzervativna sila in samo poglejte Luno! Ta si že milijone let sposoja od gravitacije in ji vrača energijo. Brezobrestno.

Vendar pravzaprav nikoli nisi samo v konzervativnem gravitacijskem polju. Elektromagnetna sila pa zahteva obresti. Tako pri trenju - ja, trenje je elektromagnetna sila! - kakor tudi če hodiš z magneti naokoli. Ali z električnimi naboji. Povzročaš majhne tokove, ki se spreminjajo v toploto. To so obresti, ki jih jemlje elektromagnetna sila na posojilo - če ga da - ali pa so davek, če greš samo mimo. Gravitacija ne.

Potem imamo pa še močno in šibko silo. Ti lahko praktično zanemarimo. Kakor tudi repulzivno.

Štekaš?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

fosil ::

Magnet in baterija je seveda samo na enostaven način povedano da je v magnetu shranjena neka določena energija in poleg tega ponazarja dejtvo da se magneti sčasoma razmagnetijo, še posebej če se igraš z dvema mangetoma.
Kar se pa magije in magnetov tiče Gundolf , si pa očitno ti tisti, ki misli da magneti dobijo energijo iz nič in jo večno zadržijo ne glede na vplive iz okolja, tako da res ne vem kdo je bolj dovzeten za nategovanje.
Tako je!

Gundolf ::

Joj tale 'energija' shranjena v magnetu. Zaradi mene lahko tudi tako gledaš na stvar. Če hočeš lahko gledaš na vsak atom kot skladišče energije (energija kot E=mc2). Je pa tak pristop - oprasti izrazu - neumen, oz. lepše rečeno nesmiseln. Za baterijo lahko rečemo, da vsebuje enerijo (tokrat v 'laičnem' pomenu) zato, ker jo znamo enostavno uporabiti. Podobno lahko rečemo, da liter benzina vsebuje toliko in toliko energije in pri tem mislimo na uporabo v benzinskem motorju. Ampak tako kot za kamenček tudi za magnet ne rečeš, da vsebuje neko energijo. Enostavno zato, ker te energije ne moremo direktno uporabiti v laičnem pomenu besede. Čeprav lahko recimo kamenček uporabimo za utež, magnet pa v elektromorju, generatorju ali pa za zapiranje vrat. Ker ko z magnetom premikaš drug magnet mu s tem ne pobiraš energije, prav tako kot s kamenčkom brez uporabe njegove energije lahko premikaš drug kamenček.

Sori fosil, če si užaljen zaradi tiste omembe magije, ampak če še enkrat prebereš ti bo morda jasno da ni letelo nate. Mi gre le rahlo na živce ko kdo omenja 'energijo' ki je shranjena v magnetu, ker od takega načina mišljenja do tistega da verjameš vsakemu, ki ima pet minut časa, da na netu objavi, da je on ali nek garažni znanstvenik iz kake Japonske izumil stroj, ki iz 0 proizvaja elektriko in seveda deluje tako, da so v procesu uporabljeni magneti. Tudi če bi v procesu razmagnetil svoje magnete, bi v idealnem primeru še žarnico težko prižgal s tako dobljeno energijo.

slovencl ::

Thomas, a ne gre luna vedno bolj počasi, in bo enkrat padla na zemljo (čez zelooo dolgo časa)?

gzibret ::

Bom kar jaz razložil, če lahko.

Luna ima neko potencialno energijo glede na zemeljsko gravitacijsko polje (ali pa obratno, saj je vseeno - zemlja ima potencialno energijo glede na lunino gravitacijsko polje). Vendar se tudi ta energija spreminja v toploto zaradi efekta plimovanja, ko se mase vode vsak dan 2X premikajo po planetu.

Sile plimovanja so lahko tako velike, da ob večjih gravitacijskih poljih onemogočijo formiranje planetov in kakršnikoli večji delček snovi razbijejo v majhne kose zaradi strižnih sil, ki se ob tem pojavijo.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

>Thomas, a ne gre luna vedno bolj počasi, in bo enkrat padla na zemljo (čez zelooo dolgo časa)?

Ne. Odplula bo od Zemlje proč. Kar je sicer kontraintuitivno, vendar povsem v skladu s pravili nebesne mehanike.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

> Ne. Odplula bo od Zemlje proč. Kar je sicer kontraintuitivno, vendar povsem v skladu s pravili nebesne mehanike.

Od kod pa bo dobila energijo?
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Raje reci - kam jo bo zgubila?

Povedal si sam, kam. V toploto kot posledico plimovanja na Zemlji in na Luni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Auslander ::

vidm da ste sli ze mal off topic, ceprav slovencl postavil zelo dobro vprasanje o magnetu, in sicer kaj daje magnetu energijo? za tak odgovor se je potrebno poglobiti ker ni preprost. O trajnih magnetih se vedno ne vemo vsega vse ostalo si pa lahko preberete na: http://my.execpc.com/~rhoadley/magwhy.h...

Thomas ::

> kaj daje magnetu energijo?

To je čist neumestno vprašanje. Nobene energije ni potrebno dajati magnetu. Zakaj deluje, kot deluje, je razloženo v linku, ki si ga dal. Mišljenje - "od kod magnetu energija" - pa sloni na napačnih predpostavkah. Hipoteza o "energiji magneta" je čisto odveč. Magnetno SILO imamo. Kakšno energijo neki!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Je pa seveda energija namagnetenja, ki se ob določeni temperaturi pretvori v toploto. Magnetno polje, ki obdaja stalen magnet je v random walku okoli neke točke. Sčasoma bo zamrlo, zaradi naraščanja entropije, kot posledice tega termičnega gibanja delcev železa. Enako kot pri transcurijevi temperaturi, samo bolj počasi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

> Raje reci - kam jo bo zgubila?

Če jo bo izgubila (energijo), potem bo treščila v Zemljo, ne pa odtavala proč, a ne?
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Ne. Zanimivo, ane. Bom razložu zvečer.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gundolf ::

Spet tista fora, da rabiš več energija, za padec iz orbite kot pa za 'izstrelitev' iz nje. Skrajno neintuitivno. Vsaj za splošno populacijo.

BlazP ::

Od kje magnetu energija je tak, ko da bi vprasu od kod gravitaciji na Zemlji energija ,da nas potegne nazaj za vsako ko skocimo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BlazP ()

Thomas ::

> Od kje magnetu energija je tak, ko da bi vprasu od kod gravitaciji na Zemlji energija ,da nas potegne nazaj za vsako ko skocimo.

Tako je.

> Spet tista fora, da rabiš več energija, za padec iz orbite kot pa za 'izstrelitev' iz nje. Skrajno neintuitivno. Vsaj za splošno populacijo.

Tako je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

slovencl ::

Ja, in kje je fora, men ni jasn?

slovencl ::

Zdej pa še ne nalogca v zvezi z energijo :D

Imamo posodo z vodo, notri do polovice namočimo robček. Na začetku je voda samo v posodi. Na koncu pa še na robčku (ta jo posrka gor) => potencialna energija vodi se je zvečala. A je to perpetum mobile 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slovencl ()

Thomas ::

Potencialna energija se sestoji (mdr.) iz potencialne gravitacijske energije in iz potencialne energije površinske napetosti vode.

Vse je v redu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj to ne deluje (perpetuum mobile again) (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5812519 (4334) cvalsr

Free energy (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35262160 (50953) Gandalfar
»

Magnetni monopoli so realnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7210980 (7267) Thomas
»

Energija iz nič. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12117567 (11925) jest10
»

Neskončnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
968393 (6934) Thomas

Več podobnih tem