» »

Free energy

Free energy

««
«
1 / 8
»»

Grey ::

Mam eno vprašanje za vas. Ali mislite, da je možno narest tako napravo? In če ne, zakaj ne?

BigWhale ::

There is no such thing as free beer... ;>

To je ze RMS rekel.. :P Drugace pa nic ni nikoli zastonj, ce ne drugega vlozis not svoje delo in svoj cas... :)


'stupid double signature.. ;>'

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Grey ::

Zakaj pa ne? Zastonj pivo obstaja samo pač človek se je tako odločil, da bo stal nekaj denarja. Js mislm, da se tako napravo da izdelat, ker drugače potovanje po vesolju ni mogoče---->premalo energije, ni ekonomično. A misliš da bi se dalo spodbudit samodejno vrtenje magnetov, tao da se ne bi nikol ustavl? Al tut to neki ovira?

BigWhale ::

Banzai!

Vrtenje magnetov? Hmmm, se bom potrudil poiskati link, kjer imas precej napisanega na temo, magnetnih perpettum (sp?) mobile, eden izmed problemov je pa tudi ta, da zaenkrat se nikomur ni uspelo izdelati magneta, ki bi imel samo en pol..

Grey ::

Hm...to bi blo pa zanimivo...kako pa ma ploščat magnet postavljene pole Zgoraj spodaj in rob obroča? Veš zakaj se mi zdi da to mora obstajat. Res da sem bolj laik na takih zadevah ampak kakšno vrsto energije ali interakcije uporabljajo atomi oz. tudi elektroni da se vrtijo okoli jedra atoma? Mogoče bi blo to neka rešitev? Odkrit to vrsto energije al se to že ve?

Thomas ::

V igri Catch the Cash, nekateri pričakujejo, da se bo količina denarja v igri misteriozno povečala.

Ene pol ljudi lahko zakapira, da to ne gre, ker nihče v verigi denarja ne more (sme) tiskati.

Precej težje je razumet, da v tem Vesolju trenutno ni nobene emisije sveže energije.

Dobiti jo, se zato ne da.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Grey ::

Sam Thomas, kako bi pol ti izvedu potovanje po vesolju, med galaksijami itd. A ni mal premal energije za to? Seveda v tej tehnoligiji ki jo razvijamo in ki jo imamo? A ni to mal čudn? pol smo takorekoč še tisočletja stran od potovanja po galaksiji.

Grey ::

Aja thomas, zanima me kaj si po poklicu k tok vse obvladaš. Vedno znaš odgovort na neke take čudne zadeve pr matematki al pa kej podobnga?

Grey ::

Aja kako na kakšnem principu deluje Lifter? stran je American Anti-gravity. Ker tole mal zanimiv zgleda:)) . Če bi takole stvarco na kakem faksu naredu za projekt bi zagotov dubu 10 :)) , seveda če bi delovala. In take naprave kokr so anti-gravitacija, velike zaloge energije itd. potrebujemo, ker se stanje na Zemlji slabša.

PS: sorry k tok postov naenkrat pišem sam k mam tok vprašanj in zamisli, možgani vedno na 101% :)) .

Thomas ::

Za potovanje po Vesolju ne rabiš enormno veliko energije. Sploh če si zadovoljen z bolj počasnim potovanjem.

Samo za pospeševanje na startu in za zaviranje na cilju. Ena zvezda ti jo lahko zagotovi - povsem zlahka.

Od potovanja po Galaksiji nismo tako daleč. Prej kot v sto letih, bomo začeli s kolonizacijo - v to sem zelo prepričan. Pa ne samo kolonizacijo, pač pa bomo galaksijo radikalno spremenili. Radikalno. Nanotehnologija - ali pa še kaj hujšega! Bo pa trajalo najbrž kakšnih 50000 let, da bomo ta posel dokončali. Kljub temu.

Z antigravitacijo na "majhnih" razdaljah najbrž ne moreš nič. Pod "majhno" se tu šteje tudi galaksija.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> PS: sorry k tok postov naenkrat pišem sam k mam tok vprašanj in zamisli, možgani vedno na
> 101%


Men bolj zgleda kot da ti je ketna dol padla, ne pa na 101% ;>


Hm, Potovanje med galaxijami? Khm, sen en usrani prdec do Marsa nam uspe v pateticnih devetih mesecih... Do druge najbljizje zvezde so 4 svetlobna leta... Do prve najbljizje galaksije pa.... hm velik... ;>

Ceprav sem Sci-Fi fan in me take stvari precej navdusujejo in zanimajo... ampak... Bleeh not in our lifetime... Oz verjetnost je tko mejhna... :)

Grey ::

A je mogoče kdo od vas šu pogledat na www.americanantigravity.com? Ker tam je neki lifter, ki zgleda kar precej enostavno za narest. A je to spet kaki hoax al je to pač neki novga k je še v razvoju? So tut filmčki te naprave, k leti. Deluje pa na principu "Ion Wind" zelo zanimivo bi blo to implementat v avte al pa v helikopterje samo problem bi bilo napajanje, pokuri precej napetosti. Max. letalna višina pa piše da je 4000-5000m.

Thomas ::

Hoax je - trust me!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Hm, to je nekaj taksnega kot:

Janezek: Oci, kaj je to zaen sadez?
Oci: To so plave slive sinko...
Janezek: Sam oci, zakaj so pa rdece?
Oci: Ja zato, ker so se zelene!


;>

Sploh pa... American AntiGravity... ;>

Ce bi to dejansko delalo, bi zadevo ze zdavnaj ameriska vojska uporabljala oz vsaj experimentirala s tem... :)

Grey ::

Kdo pa pravi da ne eksperimentira s tem? Mogoče celo s čim boljšim od tega, nikol ne veš ka ma vojska za bregom. Sploh pa ameriška. Če so odkrili magnetohidrodinamični motor, zakaj ne bi še elektroaerodinamični motor? Ker o tej stvari sm že enkrat že neki let nazaj razmišlju, k sm biu v 6. razredu se mi zdi. Sej bi blo čist možn, ker pa so te strani zaradi febotov kokr so tisti ki hočejo pozornost in slavo le te spravl na slab glas, potem ni čudno da pol nč več nben ne verjame. in ker ste taki zagovorniki protokola, zakaj potem tega ne zagovarjate, mogoče zato,ker se bliža k resničnosti. Prej k slej bojo letel avioni brez propelerjev(incl. jets).

Thomas ::

Lahko operiraš znotraj fizikalnih zakonov - zunaj ne moreš, pa četudi si ameriška vojska.

Dokler si pa znotraj pa lahko delaš vse. Tudi stvari ki so na pogled dosti bolj čudne kot perpetuum mobile. Samo so za razliko od njega fizikalno možne.

Samo to igra vlogo - kaj je fizikalno možno in kaj ni. Človeška intuicija o stopnji čudežnosti - je brezpredmetna.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Grey ::

Ja sej to vem, razsežnosti, kaj lahko delamo so skor neskončne dokler je v mejah fizike. Aja Thomas vprašu bi te za tvoje mnenje.
Kaj za vraga sm jst vidu 27.3. ob 22.00? Bilo je rdeče(močna svetloba), približno na 300-400m višine in je ugašalo in prižigalo kot če bi gledu policajske luči na avtu samo velikooo bolj počasen posnetek. K je biu pršu avion na pribl. isti višini(Airbus) je bila luč skor za polovico aviona velika. Letelo je proti Ljubljani in se sprašujem če je še kdo drug to vidu.

Thomas ::

Po moje avion. Tak ali drugačen. Po moje. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Grey ::

OK sej sm jst tut neki razmišlju v tej smeri sam dejstva so:
1.Cel avion ena luč?
2.Velikost je bila za pol Airbusa na isti višini
3.Ne poznam nobenega aviona, ki bi biu tak
4.Izključujem možnost satelita, ker se ne svetijo rdeče k sm jih že kr dost vidu in tut zelo velike
5.Ni spuščalo nobenega zvoka (mogoče ga je pa ga nism slišu), ker Airbus sm slišu
6.Možnost kakega super-skrivnostnega letala

OwcA ::

@Grey: očitno prav strašljivo obvladaš letalstvo, da si lahko nedvoumno določil letalo sredi trde teme za Airbus (kateri je bil?).
Kako je ta zadevščina zgledala (praviš, da še nisi videl nič podobnega)?
Kako si lahko ocenil, da luč predstavlja polovico letala?
V kolikor ne živiš nekaj kilometrov (< 10) od Brnika potniško letalo ni letalo 400 m nad terenom ("Airbus"). Glede na to, tudi so tudi ideje o enaki višini in velikosti postavljene pod vprašaj.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

OwcA ::

@Vsi: prosim držite se teme. Za sprostitev in hece je namenjena Loža.

P.S. upam, da je vsem, ki so malo prej postali "prikrajšani" za svoj prispevek jasno čemu.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Matek ::

Super-skrivnostno letalo po moje ne bi bilo celo ena velka luč, ker pol ni več tako super skrivnostno :D

Jaz sem na morju "videl" ufo. Zvečer smo se hladili na terasi, bla je že tema, pa je foter reku, leeej tam, kaj je tisto??? In se mi je takoj zdel kot ufo, taka okrogla luč, ki je krožla sem in tja. Pol smo po par minutah ugotovil, da so to tisti divji disko reflektorji, ki svetijo v nebo in so pač zadevali ob en oblak >:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Grey ::

OwcA: Bil je Airbus predvidevam da od Adrie t.j. A320, ker po obliki je že biu tak. Ja na letala se kr precej spoznam, ker se s tem že celo otroštvo ukvarjam in tudi s takimi stvarmi kot so te eksotične tehnologije. Brnik pa tut ni tako zelo oddaljen od mene tako da so letala kr precej nizko ker grejo v Final Approach za Brnik. tale je pa šel od Brnika to pomeni vzlet ali pa "go around". Aja OwcA kako si mislu sprostitev in hece? tuki je pač teoretiziranje tako kokr pr vseh temah, ki se dotikajo znanosti in tehnologije, ki jih odprejo drugi člani. Ne vidim kje maš ti mejo med sprostitvijo in "filozofiranjem".

MadManMato: Lahko ti zatrdim da to ni bila reflektorska luč iz diska, ker je to bilo bolj kontroliran let po nebu. Hitrost pa je bila vedno enakomerna. Helikopter dvomim da je biu, ker bi se slišal topot rotorja. Najprej je letelo proti S potem je z blagim spuščanjem oz. odmikanjem od mene izginilo za hribi ki zakrivajo Zbiljsko jezero. Čez neki časa je spet prišlo po približno isti poti samo da je sedaj zavilo proti Ljubljani.

Kar pa se tiče free energy je pa možno, da lahko majhne količine energije pretvorimo v velike količine. Sej za naše potrebe bi lahko bila neskončna energija črna luknja.

OwcA ::

@Grey: Opazka o hecu je bila upirjana proti določenim, ki so s svojimi, ne ravno bistroumnimi, opazkami grozili, da bodo speljali temo iz začrtanih smernic. Za svoj trud so bili poplačani z nekaj brisanja z moje strani, zato njihovih replik ne vidiš.

Kar pa se tiče free energy je pa možno, da lahko majhne količine energije pretvorimo v velike količine. Sej za naše potrebe bi lahko bila neskončna energija črna luknja.

2. zakoni termodinamike pravi, da pride pri vsaki pretvorbi energije do določene izgube (lahko tudi ničelne), torej je nemogoče iz malo dobiti veliko.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Valentin ::

Pri vsem tem je najbolj zanimivo, da imamo en tak perpetuum mobile pravzaprav ves čas pred očmi.

Vesolje, namreč.

Nastalo je iz nič, brez kakršnekoli vložene energije.

Ki pa jo konec koncev še vedno zna proizvajati iz nič ( kvantne fluktuacije ).

Kot nek stroj, ki naredi sam sebe in potem dela brez zunanjega dotoka energije, dokler se ne izrabi.
.
.
.
Najbolj čudno pa je to, da se že od svojega nastanka skuša izpopolniti tako, da bi na koncu spoznal vzrok in smisel svojega obstoja...

Thomas ::

Hm ... tale tvoj post je izredno v žlahti s frudijevim v sosedni temi.

Bom zvečer oba na en mah.

Samo nista muhi. Pametna posta - oba. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Grey ::

.A ni eden na FMF probavu izpodbit 2.zakon termodinamike ter ga dokazu s praktičnimi poskusi? pa da mu pol niso mogl nč dokazat k je blo vse kar je pokazu res? Al so to sam govorice, to sm nek slišu.

Hm...čudno, nimate odgovora na moje vprašanje, kaj sm vidu. Končno enkrat:)). Aja sej res Valentin ma pa point tuki. K bom končau kakšn faks bom pa najbrž za hobi probavu kej v zvezi z anti-gravitacijo, ion wind al pa neki. seveda če tega ne bojo prej odkril. Al pa tut če bojo bo pa to moja osebna izpopolnitev :)) . Ker se mi to zdi čist samoumevno da to lahko obstaja. Hey kam bi se pa štela naprimer naprava, ki bi izrabljala energijo anihilacije? Al sm to spet neki čist mim vseku? A je anihilacija sploh prisotna v vesolju in okoli nas, vedno? Al pa naprava ki bi pretvarjala neko določeno frekvenco v energijo?

Thomas ::

Zagnan si Grey - znanja pa nimaš.

S prvo vrlino lahko odpraviš drugo slabost. :))

> kam bi se pa štela naprimer naprava, ki bi izrabljala energijo anihilacije?

Med termonuklearne stroje. Kamor spadajo naprimer zvezde in vodikove bombe.


> A je anihilacija sploh prisotna v vesolju in okoli nas, vedno?

Je. Sicer je je malo - ampak stalno trkajo elektroni s pozitroni. Naprimer.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Grey ::

No ja sej pol ta tehnologija že nekak obstaja. Sam energija, ki bi je bilo toliko kokr iz zvezde bi bila praktično skoraj neomejena(za dolžino človeškega lajfa je to "neskončno"). Mislim da je hladna fuzija eden izmed ciljev današnjih fizikov a ne? To bi prnesl tako rečen revolucijo v energiji. Kaj pa ta finta da bi lovu energijo iz neke druge frekvence, tko da bi se priključu na vir podobn kokr internet? A kvantna mehanika kej to opisuje?

Kaj pa superprevodnik za kolk približn bi to povečal izkoristek elektrarn? Ker kokr jst vem nastajajo izgube zarad upora, ker pa tle upora ni je energije tok kokr jo pridelajo a ne? Po moje je tut odkritje kovine, ki je vedno superprevodna ključna za razvoj podobnih tehnologij.
Ja sej, znanja ne morem met kej dost, ker sem šele 2. letnik gimnazije. Ta zagnanost me pa vodi na FMF, sam upam da bom zmogu tam gor. Ena izmed želj pa je tut da bi vsaj enkrat šu v vesolje al pa vidu s teleskopom kaki super efekt v vesolju:)) .Ker fizika mi je ful zanimiva.

OwcA ::

Izgubam pri prenosih se v dokajšni meri izognemo s transformatorji, superprevodniki tu ne bi zelo koristili, največji problem je povečevanje entropije z vsako pretvorbo energije.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Crimson_Shadow ::

2. zakoni termodinamike pravi, da pride pri vsaki pretvorbi energije do določene izgube (lahko tudi ničelne), torej je nemogoče iz malo dobiti veliko.


In potem iz malega (vrtenje kolesa z vodo) ne bi dobili elektrike, ki je osnova za vse današnje tehnologije.

Od kje potem lahko z tuljavami in transformatorji iz 220V pridemo na, recimo 1000V in obratno seveda. Elektrika lahko pretvarjamo v obe smeri iz višje v nižjo napetost in obratno. V nasprotnem primeru, ne bi imeli električnih napeljav. Pa je tukaj še superprevodnost, kjer se energija sploh ni izgublja.

Res, čudna je ta fizika. Po eni strani trdijo da energija ne nastane iz nič kot tudi, da se ne more izničiti. V nekem drugem primeru pa trdijo, da se energija "obrablja" in gre v "nič". Res, pravo ekonomistično glednje. Če ne razumemo, da se energija spremeni v drugo energijo, še ne pomeni da gre v nič. S tem zanikamo temeljni zakon fizike o ohranitvi energije.

Tehnologija na tej osnovi je top secert/confidental s strani privatnih vojaških podjetji v ZDA. Niti ameriška vlada bojda ne ve za to in tudi nima dostopa, kljub temu, da jo financira.

Evo linki za tebe, Grey.

Dolgo, vendar zanimivo.
1
2
3

Zgodovina sprememb…

OwcA ::

@Crimson_Shadow: kaj ko bi se ti za začetek malo pobližje seznanil s fiziko? :\

"Izgubljena" energije je vezana energija v danem sistemu, torej energija, ki ne more (več) opravljati dela.

Top secret vojaški projekti, za katere nihče ne ve in omogočajo kršenje vseh poznanih fizikalnih zakonov, pa sodijo v bolj v Ložo kot pa sem.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

snow ::

> Od kje potem lahko z tuljavami in transformatorji iz 220V pridemo na, recimo 1000V in obratno seveda.

Napetost in moč je malo razlika :)
Če napetost zvišaš na 1000V ti tok pade. Da?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Grey ::

Crimson_Shadow:
Zeloooo zanimivo čtivo in mislim, da je veliko od tega res. "Se opravičujem folku če tale post nima veze s temo ampak se je dotika". Svet se spreminja, veliko najstnikov gre zdej na gimnazijo in ne na srednjo šolo. Predvidevam da bo prišlo do velike revolucije po celem svetu na vseh področjih. Take naprave obstajajo ne glede na to kaj pravijo DANAŠNJI zakoni fizike. Kolkr jst vem se to vedno neki dopolnjuje. Alieni obstajajo, v to ni dvoma. Tut če rečem, da bi blo možno narest katerokoli od teh "izmišljenih tehnologij" mi ne bi noben verjel oz. bi rekli da sanjarim ali da sem nor. Tesla je biu na pravi poti, če bi živu danes, bi bili naši dragi kompi lepo brez žic. Imeli bi zastonj elektriko itd. Biu je dost pameten izumitelj. Sam odstranl so ga. In mislm da bi se moru celoten sistem spremenit(denar, politika,...), ker je to sam eno nategovanje folka, fovšija, korupcija itn. Svet ni biu namenjen, da bi bilo to na njemu.

Kar se pa tiče free energy. Resda obstajajo razni zakoni o ohranjevanju energije ipd. Ampak kaj boste rekli ko tile zakoni enkrat ne veljajo čist tko kot bi hotl? To je zelo možno in ni pravljica. Vem da bo pršu enkrat čas, ko bo bila na svetu ta tehnologija. Mogoče ne v mojem lifetimu ampak enkrat bo 1000%.

Crimson_Shadow ::

Sem Volte zamenjal z Watti? Za poznavanje moje fizike se opravičujem, ker sem z njo opravil že pred 8 leti (1. letnik faksa), pa še hitro se zmotiš.

Glede kršenja fizikalnih zakonov pa tole. Kako lahko kršiš nekaj, česar niti dokazati ne moreš. Temu bi jaz rekel, fizikalne predpostavke ne pa fizikalni zakoni. Kar fizika preučuje so le približki (na določenih področjih zelo natančni) nam znane realnoti in spoznavanje novih zakonitosti ne pa oblikovanje realnosti na določenem zakonu /dogmi pri katerem realnost pač prilagajano temu zakonu/dogmi (pri tem pa avtomatično ovržejo vse kar se ne sklada z njo).

Sicer pa, :D, saj veste za znani rek: Zakoni so zato, da se jih krši! In fizika pri tem ni izjema.

OwcA ::

Glede kršenja fizikalnih zakonov pa tole. Kako lahko kršiš nekaj, česar niti dokazati ne moreš. Temu bi jaz rekel, fizikalne predpostavke ne pa fizikalni zakoni. Kar fizika preučuje so le približki (na določenih področjih zelo natančni) nam znane realnoti in spoznavanje novih zakonitosti ne pa oblikovanje realnosti na določenem zakonu /dogmi pri katerem realnost pač prilagajano temu zakonu/dogmi (pri tem pa avtomatično ovržejo vse kar se ne sklada z njo).

Če ti ne moreš dokazati, še ne pomeni, da je nedokazljivo. :\
Z ostalim se sicer (bolj ali manj) strinjam, ampak mislim, da nisi želel povedati tega kar si (na kartko, zanikal si družbeno pogojenost).
Sicer pa, :D, saj veste za znani rek: Zakoni so zato, da se jih krši! In fizika pri tem ni izjema.

Plehek sofizem.

Fasicnantno je, kako veliko dokaj razgledanih ljudi neizmerno privlačijo nesmiselne teorije zarote ... ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Sid Izprijeni ::

@Crimson_Shadow

Lahko si povsem siguren, da karkoli bo že kdorkoli kdajkoli izumil in udejanil, tista reč ne bo na noben način kršila fizikalnih zakonov. Morda na kaj jaz vem kakšen način vstopa kakšna energija v naše vesolje. Recimo, da je tako. Potem bi mogoče šlo to, kar ti praviš.

Ampak samo tako.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Crimson_Shadow ::

S tistim sem hotel povedati predvsem to, da je imenovanje nečesa kot zakon popolnoma neustrezno, če je pogoj za to verovanje v njeno pravilnost. In tako fizika kot matematika imata osnova na tem, verovanje v aksiome in njihovo pravilnost. Brez vprašanj in zakaj tako!

In potem taki ljudje hočejo naj verniki dokažejo boga. :\

Tisto, da so zakoni zato, da se jih krši je bilo mišljeno sarkastično.

Sem kje napisal, kaj glede teorije zarote? Tisto kar sem napisal si res lahko tako razlagaš, ampak dejstvo ostaja, da je ogromno stvari, ki so nam navadnim ljudem prikrite in jih vlade (posebej ZDA) prikrivajo in nas puščajo v nevednosti in pri špekuliranju. Kaj je za tem, ne vem. Nekaj velikega, pa prav gotovo! Teorija zarote? Tudi mogoče.

Manu ::

Fizikalni zakoni, ki jih mi poznamo so nastali na podlagi opazovanja realnosti. Treba je ločit med realnostjo in med našimi predstavami o tej realnosti. Fizikalni zakoni, ki jih poznamo (torej tiste v učbenikih itd...) so naše predstave (glede na naše natančno ali nenatančno opazovanje) o realnosti. Realnost je zunaj naših predstav (ne zunaj nas, ampak zunaj naših predstav!).

Ker se naše opazovanje spreminja, izpopolnjuje itd... se spreminjajo tudi zakoni (tisti, ki jih sami postavljamo in jih imamo za resnične). Samo zakoni, ki so v realnosti, so nespremenljivi (torej tisti, ki so zunaj naših predstav).

Tendenca človeštva je, da si ustvari takšne predstave v umu, da bodo čimbolj pravilno odsevala realnost.


Free energy?

Seveda je mogoče. Že samo zato, ker moramo pustiti možnost, da se naše predstave (zakoni fizike) ne skladajo popolnoma z realnostjo.

Če moramo kaj spremeniti so to naše predstave (zakoni) in ne realnosti (saj je itak ne moremo). [Razen seveda, če bomo ugotovili, da mi sami s svojo intenco ustvarjamo realnost. In sicer svojo mikro realnost znotraj makro realnosti. Ampak pustimo zdaj te globoke kontemplativne misli.]

Že od Nikole Tesle naprej se govori o "free energy". Mnogi trdijo, da so prišli do takšnih rezultatov (da sistem proizvede več energije, kot jo porabi) in tudi patentirali take mehanizme. Narejenih je bilo nekaj dokumentarcev, napisanih nekaj dokumentov, ampak večina znanstvenikov je še vedno močno prepričana v previlnost trenutnih dognanj o fiziki.

Sam napovedujem dobo "medsebojne delitve". To je še najboljši izraz za prihajajočo dobo. Nič več ne bo tako kot je bilo. Odkrili bomo novo substanco, ki ima trenutno različne nazive (eter, polje ničte točke...) In to snov bomo označili kot vir energije. Zakoni fizike se bodo spremenili (ali nadgradili). Energijo bomo imeli dovolj za vse. Poceni. Čista, ki ne onesnažuje. Seveda ne smemo dovoliti, da se zgodi nevarnost, da si nekdo prisluži pravico do tega vira energije. Moramo jo zagotoviti vsem.
In zato bo ta energija v popolnosti na voljo takrat, ko bomo kot človeštvo pokazali voljo za medsebojno delitev dobrin (in to tudi dejansko speljali vsaj v osnovi) in poskrbeli za odstranitev lakote, dostojno bivanje, zdravstveno varstvo in izobraževanje vseh ljudi.

Ker obstajajo ljudje in znanstveniki, ki izstopajo iz povprečja (in vedo že veliko) predpostavljam, da se je do danes že nekaj premaknilo v smeri, da se "free energy" omogoči in postane realnost. Bom malo pobrskal po internetu. Dobil sem tudi določene informacije v tej smeri.

Arthur C. Clarke je v enem izmed dokumentarcev rekel: "Mnogi so skeptični. Ampak verjamem, da prehajamo skozi štiri faze:

1. to je neumnost, ne zapravljaj mojega časa
2. no, je zanimivo, ampak ni pomembno
3. vedno sem rekel, da je to dobra ideja
4. to sem jaz imel že prej v mislih"

Veliko jih bo tistih, ki so danes močno proti, jutri reagiralo kot je napisano v 4. točki.

Thomas ::

> 1. to je neumnost, ne zapravljaj mojega časa
> 2. no, je zanimivo, ampak ni pomembno
> 3. vedno sem rekel, da je to dobra ideja
> 4. to sem jaz imel že prej v mislih"

Malo se jih neha s točko 4. Večinoma zadeve ostanejo kar pri 1.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Da malo citiram:

Robert A. Heinlein v knjigi The Moon is a Harsh Mistress: "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch" (Tanstaafl = krajše).

Z drugimi besedami - nič ni zastonj. Tudi energija ne.
Vse je za neki dobr!

nurmaln ::

Free Energy bomo mi imeli samo v primeru, da se na elektro ljubljana odločijo, da nam ni treba plačevat
ne morm verjet, da izven lože potek tale debata:\

lymph ::

Kako bi pa hipotetično dobili v vesolju nov vir energije?
"Belief is immune to counter example."

bbf ::

Free energy?
Ena in edina free energy je Sonce. Poglejte recimo po planinah, kolk oni za štrom plačujejo.
Potem je tle voda za pogon elektrarne, ki jo posledično spet poganja voda (izhlapevanje ->dež->potok...).
Naprej je bibavica, veter, razlika zračnih pritiskov (zakaj noben tega ne izkorišča??), sončev vetr (za po vesolju)..
so pa tudi drva free energy, če imaš dovolj zemlje, da se ti lahko sproti obnavlja gozd - tako imaš obnovljiv vir energije.
Atomska energija je tudi free, ampak zahteva precej kompliciran postopek pretvorbe energije v uporabno obliko. To pa ni tako pri hladni fuziji, bi jo lohka doma mel, ampak je tle en druh keč.
nafta in kolm sta tut free energy s predpostavko, da jih imaš v lasti. Ja. V lasti. Kdo jih ima v lasti? Države in kooperacije. za njih je to free. za nas pa pač ne. Obstaja veliko izvorov energije, ki so za nas, potrošnike free. Tle je pa keč!
Noben pameten trgovec ne bo ponudil kupcu zadeve, ki bo kupcu omogočila everlast uporabo. ker tak trgovec bo propadel. Isto se pa dogaja na ravni države. Nobena država ne bo državljanom ponudila free energy - nasprotno - celo zavira jo. Velika večina državnega proračuna se giblje okoli preprodaje energentov. in če ponudiš free energy, oziroma ne free, ampak poceni energijo, to pomeni kolaps države. predtavljejte se , da se vsi vozimo na štrom. nič več tankanja. to JE možno in je blo dokazano z general motorsovim EV1. okol 10.000 vozil se je mislim da 10 let vozilo samo na elektriko. ampak, projekt so nasilno ustavli. vsa vozila so bla na leasing in na koncu jih nihče ni mogel odkupit. VSEH 10.000 so jih dal pod prešo. še čisto uporabnih in voznih. zato, da se ta zmota GMa čimprej pozabi. te avti se ne obrabljajo in so zato za podjetje samo minus. Prav tako so pa za državo zguba. to pa samo zarad tržne politike, ki uporabnika sili v potrošnjo.
tko je, in dokler bo na svetu vladal kapitalizem, ne bo nobene take svari kot je free energy, čeprav je možna. jebat ga.

Vajenc ::

Nekaj mi je čudno pri tem pojmu "free energy". Če govorimo o zastonjskem viru energije, bo dokler nam ne bodo zaračunavali dnevno dozo sonca, vetra in pretoka rek, to sonce, veter in voda. Nakup aparatur + amortizacija za izkoristek tega zastonjskega vira energije, pa se ne bomo losali nikoli, vsaj dokler bomo energijo potrebovali v merskih enotah.

Edit: sem predolgo bral pa me je vmes prehitel bbf

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

Pegaz ::

Pomoje obstaja "free energy". Iz česa pa je vesolje nastalo? Nekaj je moglo bit, kar je povzročilo veliki pok.

Manu ::

Definicija "free energy" bi lahko bila taka:

Finally free energy in its technical sense mostly means an energy source supplied directly by nature in unlimited quantity (which can not be depleted), preferably without polluting the environment, that is accessible at any place, any time with a free energy converter, and preferably the cost of the converter should be much less than the value of the energy produced during its lifetime.

Prosta energija v svojem tehničnem pomenu ponavadi pomeni izvor energije dobavljene direktno iz narave v neomejenih količinah (ne more biti izčrpana) najraje brez onesnaževanja okolja, dostopna na kateremkoli mestu in v kateremkoli času z "free energy" konverterjem, katerega cena bi najraje bila mnogo manjša od vrednosti energije, ki je bila proizvedena skozi njegovo življenjsko dobo.


tko je, in dokler bo na svetu vladal kapitalizem, ne bo nobene take svari kot je free energy, čeprav je možna. jebat ga.

Razen, če si jo sam narediš ali pa ustanoviš podjetje, ki bo uveljavljalo filozofijo "delitve".

Sami moramo zahtevat od vlad (in družbe), da omogoči prosto energijo. Najprej pa je treba ozavestit ljudi, da prosta energija sploh obstaja in je možna - zdaj tukaj...


Kako bi pa hipotetično dobili v vesolju nov vir energije?

Tu si preberi nekaj možnih tehnologij pod Technologies.

gzibret ::

Free energy NE OBSTAJA. Kljub stotim linkom ne.

Za uporabo energije moraš:

- objektu spremeniti potencial iz višjega v nižje stanje (potencial = električni - elektrika, magnetni - elektrika, gravitacijski - hidrocentrale, močne jedrske sile - atomska energija, fuzija...)
- sistemu povečati entropijo (iz stanja reda ga spraviti v stanje nereda)
- oboje hkrati

Ko to narediš, ni več poti nazaj. Iz tega sledi, da je iz vesolja možno izčrpati le omejeno količino energije. Še huje: TD procesi nas učijo, da manjša, kot je razlika v potencialih, manjši je izkoristek.

TO SI ZAPOMNITE :| Kršenje teh zakonov kljub silnim pospeševalnikom in tisočinam eksperimentom še nismo opazili.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

> Prosta energija v svojem tehničnem pomenu ponavadi pomeni izvor energije dobavljene direktno iz narave v neomejenih količinah (ne more biti izčrpana) najraje brez onesnaževanja okolja, dostopna na kateremkoli mestu in v kateremkoli času z "free energy" konverterjem, katerega cena bi najraje bila mnogo manjša od vrednosti energije, ki je bila proizvedena skozi njegovo življenjsko dobo.

Najbližje tej definiciji "free energy converter" bi bilo enostavno drevo. Samo moramo se vseeno zavedati, da niti ta energija ni free in v neomejenih količinah, saj sonce veselo kuri vodik in bo tudi ono enkrat ugasnilo. V bistvu je le vprašanje časa, kdaj.
Vse je za neki dobr!

nevone ::

>Free energy NE OBSTAJA.

Če pod free energy smatraš, da jo ni potrebno plačat, potem bi lahko obstajala. Ker pa je tole oddelek Z&T, je treba gledati skozi fizikalne oči in ne ekonomske.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
««
«
1 / 8
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj to ne deluje (perpetuum mobile again) (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5812401 (4216) cvalsr
»

Alternativne vrste energije

Oddelek: Loža
289173 (8110) BlackMaX

elektron.si

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
133677 (3335) VolkD

Brezplačna energija

Oddelek: Loža
394358 (4121) Ziga Dolhar
»

ORBO - free energy technology

Oddelek: Loža
372798 (1688) Matev

Več podobnih tem