» »

Windows 2000 se ob zagonu restartajo - zelo čudno obnašanje

Windows 2000 se ob zagonu restartajo - zelo čudno obnašanje

poweroff ::

Imam precej nenavaden problem.

Imam Windows 2000, SP4 z vsemi popravki.

Zadnjič sem kišto nesel nekam, kjer je broadband dostop do interneta, saj sem želel naložiti še neke update za Radeon 9000, ki jih je ponudil Windows Update (zadeva je 5,1 Mb) (doma imam dial-up).

Pred tem sem že naložil (oz. prinesel domov kot EXE in naložil) Windows 2000 Rollup 1, ki je velik 31 Mb. Vendar mi je WU našel da Rollup 1 ni nameščen, zato sem ga namestil (ponovno), prav tako pa tudi ATIjeve gonilnike za Radeona, ki jih je ponudil.

OK, restartam kišto in vse dela kot mora. Nekaj sem še updatal Norton Antivirus, ki je pa itak potekel in ga bo treba obnoviti ali izbrisati, kišto restartam - in vse je OK.

Potem sem si namestil še Kubuntu Linux, poštimal MBR da po defaultu boota Windowse, in kišto odklopil ter nesel domov. Spotoma sem kupil dodaten 1 Gb RAMa in ga vgradil (zdaj imam torej 1,5 Gb) in potem doma kišto priklopil.

Linux dela zelo v redu. Pognal sem tudi memtest, ki ne najde nobene napake.

Windowsi pa... začnejo se nalagati, potem se pojavi tisti pred-login screen (preden piše da moraš pritisniti crtl-alt-del za login) "praparing network connection, applaying security, itd.) in nenadoma se kišta resetira. Brez opozorila. Samo "puf", pa sem na začetku.

V Windowse sem skušal iti preko safe moda in večinoma mi je uspelo, vendar samo s safe modom 8nekajkrat tudi v safe mode ni hotel iti). Če dam safe mode with networking, se usuje, enako če dam VGA mode ali karkoli drugega.

Ker sem imel na broadband lokaciji kišto priklopljeno na drug monitor, sem pomislil, da je mogoče kaj narobe s frekvenco monitorja.
Zato sem skušal bootati z izklopljenim monitorjem. In je začuda delalo (sem pa skušal samo enkrat). Z ugasnjenim monitorjem se logiram, nato pa monitor priklopim in zadeva dela. Vendar je bila frekvenca pravilno nastavljena, tako dato ni to.

Potem nesem računalnik nazaj na isto "broadband" lokacijo in ga priklopim na drug monitor, pa dela. Potem naložim še dva dodatna manjša popravka iz WU, pa se spet ob naslednjem zagonu ponovno usuje. Pa odklopim monitor in skušam ponoviti trik, pa se spet usuje - kljub odklopljenemu monitorju.

Poiskusil sem tudi brez novega RAMa, pa se dogaja isto.

Potem sem odinstaliral Radeon gonilnike. In enkrat se je kišta zbudila normalno. Potem pa spet ne. Pomislim ga Personal Tiny Firewall in ga odinstaliram v safe modeu, pa se kišta zbudi normalno. Naslednji dan jo spet prižgem, pa se spet restarta. Odnistaliram mrežno kartico, pa se še vedno usuje. Odinštaliram Rollup 1, pa se naslednjič zbudi normalno.

Nazaj instaliram original ATI driverje, pa se ob naslednjem zagonu usuje. Grem v safe mode in driverje spet odinstaliram, pa ponovno zaženem, pa se spet usuje.

V glavnem, poiskusil sem že vse mogoče kaj bi bilo lahko narobe (ja, sem dal tudi original W2k CD in dal Repair - večkrat), pa nič.

Enkrat se mi zdi, da sem že našel napako - neko komponento, ki ga očitno lomi, gonilnik, kakšen program, whatever, pa se potem izkaže, da to ni to.

Problem je pa, da Linux dela čisto normalno. In na enih deset resetov, ko se kišta normalno zbudi tudi delajo Windowsi čisto normalno.

Ima kdo vsaj približno idejo kaj bi še lahko bilo in kako zadevo rešiti? Ponovni inštalaciji Windowsov bi se rad izognil, ker je treba namestiti tono programov, vse nastaviti, itd. in je to ful enega dela.

Gre morda za hardwerski problem? V glavnem - vsaka ideja bo dobrodošla, meni ni nič več jasno...
sudo poweroff

gfighter ::

Žal mi je da bo moj odgovor tak kot bo, ampak vseeno: nehaj zgubljati čas in naredi reinstall. Če pomisliš, koliko časa si že porabil za iskanje napake, se ti to najbrž še najbolj splača. Parkrat sem imel podobne napake (skrajno dolgo nalaganje sistema, resetiranje brez vzroka med nalaganjem) ob instalaciji SP2 za Windows XP na mašine, ki so imele staro instalacijo windowsov in od takrat se držim tega, da če se le da, major updajte nameščam le na nove inštalacije. Saj drugače v 95% primerov stvar deluje, ampak rajši ne tvegam več svojega časa. Pa priporočam ti, da si čimprej omisliš kakšnega ghosta.

poweroff ::

No, saj to mi gre ravno na jetra. Imel sem ghost, pa sem si nekako uspel povozit backupe. Sem precej slabe volje zaradi tega...
sudo poweroff

poweroff ::

Evo, sem izklopil avtomatski reboot in mi BSOD javi tole:


*** STOP: 0x0000001E (0xC0000005,0x804DDb44,0x00000000,0x108908E4)
KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED

*** Address 804DDB44 base at 80400000, DateStamp 42258bf7 - ntoskrnl.exe

Beginning dump of physical memory
Physical memory dump complete. Contact your system administrator or technical support group.
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

gfighter ::

Tole sem našel, če seveda nisi že sam.

Drugače pa me moti tole: This error handler is a default error handler that catches errors not associated with other specific error handlers. Pomojem po ovinkih hočejo povedati, da se ta napaka pojavi, ko Windowsi ne vedo točno kje je napaka. Poglej še, kaj pravi System log. Pa poglej malo po Microsoft knowledge base za "winnt 0x0000001E". Drugače ti pa še vedno priporočam reinstall.>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gfighter ()

zile ::

Kolkrat od takrat, ko si updejtal driverje za radeona, se ti je računalnik zbootal ?
Zdej če je to enkrat pol nisi nč ugotovil. Upam rečt da je nameščanje atijevih gonilnikov iz micrsoft.com povzročilo težavo. Mogoče nimaš frameworka inštaliranega. Ker obstajata 2 varianti za inštalacijo Catalyst driverjev. Na ati.com si snemi CATALYST Uninstaller in z njim odinštaliraj Catalyst gonilnike.
PS: če imaš kakšen usb ključ v USB portu, ga začasno odstrani. Tudi to je včasih težava.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zile ()

poweroff ::

Kolkrat od takrat, ko si updejtal driverje za radeona, se ti je računalnik zbootal ?
Mislim da dvakrat.

Upam rečt da je nameščanje atijevih gonilnikov iz micrsoft.com povzročilo težavo. Mogoče nimaš frameworka inštaliranega.
Hm, inštalirano imam vse,kar je ponudil Windows Update, tudi tazadnji DirectX.

Ker obstajata 2 varianti za inštalacijo Catalyst driverjev. Na ati.com si snemi CATALYST Uninstaller in z njim odinštaliraj Catalyst gonilnike.
Sem storil to, in je uninstall odprl neko okno brez besedila z opcijami OK, No, Cancel, sem dal OK, nakar se je zagnal ATIjev uninstaller, odnistaliral in predlagal restart kiste.

Po restartu - isto. ne dela.

PS: če imaš kakšen usb ključ v USB portu, ga začasno odstrani.
Nimam...
sudo poweroff

zile ::

Aha ok. Zdej kolikokrat zapovrstjo, si se pa uspešno v Linux prijavil? Si probal obremeniti procesor za dalj časa na 100%, medtem ko si se uspešno prijavil?
Koliko časa že traja tale tvoja dogodivščina? Se je vse to zgodilo naenkrat v istem dnevu?
Ko prevažaš kišto okoli se ponavadi zgodijo take nepredvidljive zadeve. Ko je na mestu zadeva še nekako laufa.
Ko si vgrajeval ram si mogoče opazil na matični plošči napihnjene kondenzatorje?
Imaš mogoče dotrajan (star) napajalnik, po možnosti še 250W?
Vedno ko nekaj vgradiš v računalnik se poveča potreba po energiji. V tvojem primeru 1GB ram popapca okoli 20W.
Mogoče je bilo to dost, da se je napajalnik še dodatno "iztrošil" in ni povratka v prejšnje stanje.
Je pa hecno, če ti mašina deluje vsakič ko se prijaviš v Linux in recimo obremeniš procesor na 100%.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zile ()

poweroff ::

Zdej kolikokrat zapovrstjo, si se pa uspešno v Linux prijavil?
Nekajkrat, vsaj 3x.

Si probal obremeniti procesor za dalj časa na 100%, medtem ko si se uspešno prijavil?
Ne, malo sem odpiral programe in se razgledoval naokoli.

Koliko časa že traja tale tvoja dogodivščina? Se je vse to zgodilo naenkrat v istem dnevu?
Vse skupaj traja 2 dni.

Ko si vgrajeval ram si mogoče opazil na matični plošči napihnjene kondenzatorje?
Ne, je pa kolega ugotovil zanimivo stvar. Star ram je dal ven in novega pustil notri - in nenadoma je zadeva začela delati. Uspešno se je prijavil v Windowse 3x zaporedoma.
To mi je sicer čudno, morda sem se dotaknil rama in ga uničil, samo dejstvo je, da sem se preden sem šel šarit po kišti, razelektril (z dotikom radiatorja - kovinskih, ne pobarvanih delov).

Imaš mogoče dotrajan (star) napajalnik, po možnosti še 250W?
Ne, na to sem tudi pomislil.
Napajalnik (oz. cela kišta) je stara dobro leto in pol, zdajle je nima pri sebi, mislim pa da je napajalnik 300 ali 350W.

Je pa hecno, če ti mašina deluje vsakič ko se prijaviš v Linux in recimo obremeniš procesor na 100%.
Bom še to poiskusil nekajkrat. Ampak izgleda da je res nekaj narobe s starimi rami. Jih bom dal v neko drugo kišto, da vidim če se tam isto obnaša...
sudo poweroff

Microsoft ::

Cist tko, sm tud jst enkrat instaliral nVidia driverje iz update strani in sem potem imel celo stalo. Tako, da ti priporocam, da ne instaliras novejsih gonilnikov iz Microsoftove strani, ampak jih ignoriras in ali potegnes iz uradne strani proizvajalca.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

poweroff ::

Hecno. Kolega je poiskusil dati ven stari RAM in je pustil notri samo novega. Pa je vse delalo. Potem je dal gor gonilnike ki sem jih prej odstranil, potem pa sva poiskusila samo en stari RAM modul - in je delal. Potem sva poiskusila drug RAM modul - in je delal. Potem sva poiskusila oba stara RAM modula - in sta delala. In na koncu sva dodala še novi RAM - in je vse delalo.

WTF???

Zdaj dela že dva dni. Memtest je šel tudi lepo skozi...


Zdaj mi ni nič več jasno.
sudo poweroff

Jst ::

Točno takšne težave sem imel jaz s prejšnjo kišto.

Preden si spravil v deluječe stanje oba rama, bi moral malo kombinirati pri zaporednju dajanja dveh ploščic tri reže.

zile ::

Ja včasih je res wtf pri računalnikih :D

poweroff ::

Hja, samo nekaj mi ni jasno. Ko sem dodaten RAM odstranil, in je bilo vse kot prej, ni delalo.

Pa matična plošča je od Gigabyta, kao gigabitke naj ne bi bile zanič plošče...
sudo poweroff

ToniT ::

Ker je računalništvo precej okultna veda, bi bilo potrebno vprašati kitka in njegovo kristalno kroglo!

Verjetno oz. skoraj 100% je problem z gonilnikom za grafično. Ali se ti na začetku zažene mogoče OSA.exe od MS Office?
Moram reči, da sem se že trudil s podobnim primerom in enako kombinacijo (gigabitka in ATI grafična). Zadevo sem na koncu uredil, čeprav še danes ne vem, kaj je bila prava rešitev. Enostavno sem naredil preveč stvari, da bi lahko z gotovostjo trdil, kaj je povzročalo probleme.
Tako da.... počakajmo, kaj bo rekla krogla...

poweroff ::

Nimam MS Office. Edini MSjev program so Windowsi. Ostalo je opensource. 8-)
sudo poweroff

Jackass ::

Ali imata stari in novi RAM enake frekvence delovanja? Mislim sta oba PC3200 al pa PC2700...

Sam sem imel enkrat podobne težave, ko sem dal skupaj 256MB PC2100 in 512MB PC2700. Čeprav naj bi oba delovala na skupni frekvenci 266MHz, so se pojavlale napake. Nenadno sesutje Windowsev... Vsak RAM posebaj je delal brez napak (preverjeno z memtest), skupaj pa po 10% extendend testa čez 300 napak.

Čeprav v tvojem primeru, ko praviš, da si oba skup stestiru...

u pa še neki sm se spomnu: Enkrat po namestitvin nekega programa za software-sko hlajenje proca, se mi je zgodilo pa zelo podobno kot teb. Zagon se ustavil pri zagonskem zaslonu Win Xp (v mojem primeru). Ker nisem mogel v windowse ne z varnim, ne z navanim zagonom, sem uspel to .sys datoteko al zbrisat al onemogočit z uporabo funkcije repair pri Windows namestitvenem cd-ju. Mislim da imaš na razpolago takoj pri prvih možnostih "Instal, Repair, Quit" in tm daš "repair" in pol maš tm na voljo ful enih ukazov (podobno kot DOS) in tm se da kšno tako pizdarijo popravt in odstrant. Ne spomnm se pa točn ker ukaz sm izbral, da sm to lohk ureju, sam sej maš help zravn pa ti pol napiše kaj je za kej.
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[WINDOWS 8] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1490421148 (4787) jedateruk
»

AMD (ATI) Catalyst™ (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Zvok in slika
850129688 (40167) ferdo
»

Pomoč - WinXp se ne zažene v normal mode

Oddelek: Pomoč in nasveti
252971 (2706) Tea Time
»

Blescreen (sumim network driverje..) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
594804 (4139) BB4l
»

USB mass storage problemi

Oddelek: Strojna oprema
132740 (2454) energetik

Več podobnih tem