» »

Koliko casa imamo IP oz. email v bazi?

Koliko casa imamo IP oz. email v bazi?

meatwaad ::

Iskalniki, na primer Google.com belezijo vas IP in iskalne navade. Isto dela se kup drugih organizacij, predvsem zaradi geo-ip-targeting pogruntavscine, ki naj bi nam na primer najprej ponudili slovenske reklame, ne pa tistih iz US in podobno. Saj, verjetno ste to ze opazili na google, tudi ce ga ne uporabljate v slovenscini.

Problem je v tem, da s to lahko uporabi za kaksne bolj podle namene, na primer izsiljevanje ali nezakonito pridobivanje podatkov o neki osebi. Seveda se v ta namen mora najprej dobiti podatke, kdo je bil s tem IPjem povezan ob dolocenem casu. Vec si lahko preberete na http://www.google-watch.org/, ceprav se mi zdi da malce pretiravajo. Je pa vredno omembe, da na primer Gmail.com baje ne brise sporocil ki jih vi brisete oz. to naredi sele cez dolocen cas!

Zdaj pa je glavno vprasanje, koliko casa se nasi IPji hranijo v bazah pri Siol.net, Volja.net, Amis.net, K2.net in ostalih ponudnikih? Ali se hrani tudi posta, ce je zbrisemo? To so namrec zelo vazne zadeve, se posebej ce imas podjetje ali dobro sluzbo. Verjetno noben ne bi rad videl, da si kaksen casnik ali oseba (nelegalno) pridobi podatke katere strani obiskujete, kam klikate in kaj vse ste iskali po internetu v zadnjih letih. Za kriminalce me ne skrbi, saj se oni tako ali tako znajdejo, vsaj tavecji. Skrbi me za zasebnost povprecnega upoabnika.

Matri[X] ::

Po zakonu morajo ISPji podatke hranit par let (tocno katere ne vem). Uporabljaj random proxyje (sprogramiraj da se zamenja vsake 10 min recimo), ce se zelis izognit profiliranju iz strani obiskane spletne strani.

Hm, sam kaj ni to malo neprakticno, mislim hranit vse dostope pri recimo Siolu za par let?? Sem imel v mislih da morda 6 mesecv ipd...

Lukas991 ::

kaj pa so tej random proxyji
Pošteno življenje ne obstaja, ni obstajalo in ne bo obstajalo.

Matri[X] ::

To pomeni, da zamenjas proxy vsakih par minut. Ce to delas rocno je precej zamudno, zato si je dobr napisat skripto ki to sama dela.

Microsoft ::

Tisto, da mejle brisejo z zakasnitvoji, zna biti vcasih, v redkih primerih, vredu. Recimo, da ti kdo kako ugane ali ukrade ime in geslo, ti lahko mejle, ki so mogoce pomembni, pobrise.
Mogoce bi potem lahko ti nekako navezal kontakt z googlom, razlozil, kaj se je zgodilo in tudi dobli podatke nazaj na voljo.

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

mte ::

Jaz pa mislim da bi v primeru da bi google to komu nezakonito posredoval, bi padale precej težke tožbe, tega pa verjetno pri googlu ne želijo..
Si pa na istem ali imaš mail na googlu, siolu, arnesu, itd. ker se lahko povsod najde kdo ki bi utegnil to posredovati, ne razumem zakaj bi bilo nekje bolj tvegano kot nekje drugje. Ampak tisti ki jih to (preveč) skrbi imajo itak svoje serverje..
lp

poweroff ::

Matrix: Po zakonu morajo ISPji podatke hranit par let (tocno katere ne vem). Uporabljaj random proxyje (sprogramiraj da se zamenja vsake 10 min recimo), ce se zelis izognit profiliranju iz strani obiskane spletne strani.
Po KATEREM zakonu pa?
V bistvu jaz poznam zakon (o elektronskih komunikacijah), ki jih hranjenje teh podatkov celo PREPOVEDUJE (razen v izjemnih primerih).

mte: Jaz pa mislim da bi v primeru da bi google to komu nezakonito posredoval, bi padale precej težke tožbe, tega pa verjetno pri googlu ne želijo..
To ti misliš. Preberi si kaj je ameriško sodišče ugotovilo vprimeru Bradford C. Councilman. Te bo morda "nekam prijelo"... >:D
sudo poweroff

mte ::

Matthai: hmm..ok res premalo poznam zadeve da bi kaj govoril :8)

Lahko da zakon prepoveduje, ampak kako potem dobijo nekoga preko IPja? Neko shranjevanje mora biti in mislim da imamo po zakonu pravico vedeti KAJ se shranjuje (pri IPjih/dostopih in mailih) in ZA KOLIKO casa. A je mozno poslat zahtevo na Siol, da posredujejo te informacije?

Proxyje sicer poznam, ampak mi ni vsec ideja da bi se moral skrivat za njimi, da uveljavim pravico do zasebnosti.

Vidite, v tem je problem. Noben sploh ne ve nic okoli tega...

Siol tebi ne bo posredoval nič. Policiji pa.

Moje mnenje je, da je to nezakonito. Da v zakonu jasno piše kaj se sme, ISPji pa zakona ne upoštevajo. Ampak počakajmo, da zadeva pride na sodišče.
sudo poweroff

OK, ce imajo nalog naj jim kar posreduje, ce kdo krsi zakon. Ampak mene zanima kot uporabnika njihovih storitev koliko casa imajo podatke v bazi. Ne zanimajo me podatki sami, ampak samo koliko casa se hranijo, saj zmeraj vec strani belezi vse sorte oz. sem ze povedal zakaj (glej gor). Mislim da je protizakonito nic o tem povedati.

Gandalfar ::

kaj ce bi kar njih poklical?

V bistvu sem se narobe izrazil. Problem je, če se podatki hraijo nezakonito in potem nezakonito zbrani posredujejo policiji.

Drugače pa ti mora vsak upravljalec baze osebnih podatkov posredovati IZPIS vseh tvojih osebnih podatkov v 30 dneh od prejema pisne zahteve. Na svoje stroške.
Glej ZVOP-1 - zakon o varstvu osebnih podatkov.

Kako izgleda taka pisna zahteva pa si oglej na www.aljazmarn.co, pod rubriko "akcija".

Naj še dodam, da sem se nekaj podobnega enkrat lotil tudi sam in seveda mi noben operater ni odgovoril. Samo potem nisem šel v prijavo inšpektorju...
sudo poweroff

Hm, saj si kar mislim da je to tezko dobiti. Jaz bi bil ze vesel, ce mi povejo koliko casa in v kaksni kolicini se hranijo. Konkretni izpisi me ne zanimajo ampak imas prav, po zakonu so dolzi te informacije posredovati. Jih bo treba malo bolj poklicat... Tisti na tehnicni pomoci nima pojma.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ena tema za Matthai...

Oddelek: Problemi človeštva
124734 (3654) BlueRunner
»

Izjava o varstvu osebnih podatkov, ki to ni

Oddelek: Problemi človeštva
102582 (2213) Queen
»

Nov članek: Mnenje: Konec interneta kot ga poznamo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
10015163 (10882) PaX_MaN
»

groznja z tozbo by AMIS zaradi torrent DL?? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23229972 (18006) c3p0

Več podobnih tem