» »

Windows Starter Edition ne dela na najnovejših procesorjih

1 2 3
4
»

Vlady ::

Kolko so vsi zagrizeni linux uporabniki zagrizeni v svoj OS. Jao jao jao...
Sej moja zvočna tud dela v linuxu (tanovo jedro) ampak ko poslušaš kaj vse pokain hrešči + dalinc mi ne dela + digitalni izhodi ne + par dodatnih naprednih funkcij, ki to zvočno definitivno postavijo pred druge (npr.: uporaba zvočnega procesorja za efekte, AC3 dolby strojno dekodiranje ko gledaš DVD,...)
Grafična dela po zaslugi lepo narejenih Nvidia driverjev (tudi inštalacija je super), ampak se pojavljajo določene napake pri igrah, še posebej v OpenGL igrah (popačenje tekstur, slab antialiasing ali sploh ne dela,...)
RAID kontroler... tuki sploh nebi izgubljal besed, ker ga sploh ne "zazna". Driverje iskal po netu, vendar nikjer noben 100% stestiran in preizkušen. Jaz take robe ne dajem na moje računalo.
ATI TV Wonder... :D No comment. Še u winsih komaj dela oz. če zamenjaš program za gledanje in malo nastaviš driverje dela a brez teletexta. V linux-u... :\ Slika ja, zvok ne + snemati ne moreš na disk.
NEC 3540A DVD/RW, tukaj ne bom zgubljal besed, ker več kot 4x snemanje DVD-ja spljoh potegne ne. Oz. opcija je, samo mu zmanjka podatkov med snemanjem...
In sedaj naj menjam ves ta HW samo da bom lahko uporabljal linux? Od fakultete sem dobil zastonj win XP. (beri ZASTONJ licenco, ki je za večno moja last). Torej dobil win XP sp1a kjer je podpora za velike diske in velika RAID polja 200GB in več. Imam stestirane driverje za grafo in directX 9.0c, kjer mi VSE lepo dela. Celo antialiasing 8x! >:D Potem imam stestirane driverje za zvočno, ki mi super delajo in mi dela dalinc, da lahko se uležem na kavč in od daleč "nadziram" celoten računalnik (slika je na TV ekranu). Dalinc od zvočne se da "sprogramirat" z original programom, da lahko nadziraš ostale aplikacije. In šmenta, tudi pekač mi normalno peče 8x DVD-je in pomoje nebi imel problemov tudi pri 16x hitrosti.
Sedaj pa se bo našel kak geek in mi zmetal na tono linkov z driverji, ki so po možnosti napisani nekje doma in so napol stestirani in rezultate sem že videl sam v linux-u.
In potem se najdejo še kaki taki, ko jih kaj vprašaš dobiš nazaj: RTFM n00b! Potem ti še kdo zmeče 50 linkov pri katerih moraš prebrat več kot 500 strani preden sploh dojameš kaj in kako. Pri winsih pa enostavno potegneš dol driver , ga zaženeš, odklikaš tisti "next", reštartaš in že zadeva deluje.

Edina prednost linux-a za mene je to, da je bolj stabilen, "zna" bolje uporabljat pomnilnik, ki ga imam dovolj (1,5GB) in ima "vgrajene" prevajalnike za programske jezike.

Sam sem se z linuxom veliko ukvarjal, celo na faxu smo se ga učili na polno in lahko rečem, da se kar dobro znajdem, ampak še vedno mi zadeve ne delujejo, pa čeprav driverji obstajajo in sem jih po mojem mnenju in mnenju ostalih, ki so mi "pomagali" pravilno zinštaliral.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Daedalus ::

Za manjek driverjev je seveda kriv OS in pa tisti, ki ga uporabljajo, kajnede? Ostalega pa ne bom komentiral - pač še en prepotenten point'n'click user, ki je sicer nekaj poskusil, zdaj pa "vse ve."|O

Kak so Windows uporabniki ozkogledno omejeni samo na svoj point'n'click svet, joj joj joj...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Azrael ::

@64202

Dol sem iso datoteke Suse vlekel z download managerjem, ker je pri Telemachu vsakodnevni izpad nekaj običajnega. Je uživancija, ko malo pred koncem DL dobrih 600MB mrkne net in vse jovo na novo, 4x zapored... Moja napaka pa je bila, da iso datotek nisem preveril z md5 in šele po tem zvedel, da download managerji iso datoteke zelo lahko pokvarijo. Če ne verjameš ti lahko podarim tiste CDje, pa poskusi sam.

@Daedalus

Hvala za linke, bom ob priliki spet malo eksperimentiral in bo mogoče kaj ratalo ali pa bom spet poslan nekoga ali nekaj v rojstne kraje:D
Nekoč je bil Slo-tech.

Daedalus ::

No, če kaj ne bo šlo - vprašaj. Od mene ziher ne boš slišal rtfm...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Bistri007 ::

Dedal, ne bluzi, da se ti ne bodo stopila krila in boš padel na trdna tla. Potem boš šele lahko videl, kake so stvari v resnici. Za gorečneže obstajata dve vrsti dobrih ljudi: a) gorečneži, kot on sam in b) neuki ljudje, ki se jim lahko poturi vsako sr**je; in ena vrsta slabih ljudi, ki spadajo med 'computer enthusiasts', ki nas je kar nekaj na S-T.

Slednje vrste gorečnež ne prenese in jo hoče prekvalificirati v eno izmed dveh dobrih vrst ljudi: v gorečneža, ki bo porabil en delovni teden, da si bo spravil v red svojo delovno-informacijsko-zabavašično elektroniko;
ali pa prišel sam gorečnež kot *CAR* zrihtat über-super-kul-zastonjski sistem in hkrati zaračunal svoje usluge in entuziasta pustil z slabo konfigurabilnim sistemom (če bi si ga znal sam nastaviti, ne bi rabil pomoči).

Jaz imam samo slabe izkušnje z Linuxom: najprej sem si instaliral Mandrake 7, ki se je instaliral na moj disk, potem pa je ob prvem zagonu zamrznil ('kriv' je bil moj RAID). V Linuxu nikoli ne veš, ali je čakanje nujno potrebno, ali pa je konec veselja zaradi slabo preskušenega softvera. Ta poskus je bil *ZASTONJ* (pa ne z mojim časom ali denarjem :'( )

Suse 8 je delal, nisem pa znal instalirati programa squid, ker so bile težave z glibc dependencami in miljardo ostalih stvari, ni bilo pravega prevajalnika ipd., zato sem vzel Debian Woody - network installation verzijo, saj nisem hotel *ZASTONJ* zapeči 6 CDjev za enkratno uporabo. No ta Woody installation verzija mi je nastavila na začetek diska šašav loader, ki vedno privzeto kaže na nedelujoč Linux, saj ta network installation verzija ne zmore downloadati paketov preko ADSL. Kar pa nikjer na njihovem spletišču z 1997 oblikovnim stilom ne piše!!! No na srečo sem te poskuse delal na sekundarnem disku, zato ni trajnih posledic, vse ostale diske pa sem iz previdnosti fizično odštekal z elektrike, saj ti hočejo ti Linuxi, še posebej Debian pobrisati vse po vrsti.

Naj gre nekam taka zastonjskost, malo bi drugače pritisnil tipke, pa bi šli pa-pa moji podatki. In koliko bi stalo njihovo reševanje, če bi bilo sploh še možno??? :|

Tudi slednji poskus je bil *ZASTONJ*, še malo pa bi zanj porabil milijonske vsote.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bistri007 ()

BigWhale ::

Marginalcev se ne uposteva. Nikjer.

Hardware, ki je pa precej razsirjen in na veliko uporabljen pa dela v vsaki linux distribuciji. Za vsak prdec smrdec od zeleznine, pa se ne bomo spuscali v debate, ker je brez veze. Majority of hardware works. Marginalci, brainless proizvajalcev, ki so preskrti, da bi naredili driverje za linux ali pa prebutasti, da bi dali ven specifikacije, da lahko ljudje sami naredijo driverje so pa irrelevant. Se bojo vdali. Ce ne danes, pa jutri.

nvidia in ati sta se ze na pol vdala. Hudica IBM za svoje AS/400 masine da ven driverje...

BigWhale ::

> No na srečo sem te poskuse delal na sekundarnem disku, zato ni
> trajnih posledic, vse ostale diske pa sem iz previdnosti
> fizično odštekal z elektrike, saj ti hočejo ti Linuxi, še
> posebej Debian pobrisati vse po vrsti.

Nesposobnost branja dokumentacije in razumevanje precej zahtevnih racunalnisko orientiranih navodil, ki so namenjena sistemskim administratorjem in racunalniskim znalcem je precej pogost pojav, zato bi ti, kot vsaki drugi tajnici svetoval, da ostanes pri igranju pasjanse in pisanju dopisov v wordu. Ce bi pa rad kaj postoril na svojem racunalniku, ga pa nesi na temu primeren servis ali pa poklici strokovnjaka, da pride na dom in uredi zadevo.

Tudi pleskarji se redko lotijo brusenja diamantov.

Daedalus ::

Bistri007 - tebe moti dejstvo, da sem pripravljen ostalim obiskovalcem foruma pomagat? Pa me obtožuješ neke gorečnosti in poskusa spreobračanja folka? Swašta, kaj drugega ni za rečt. Azrael očitno ne pozna dovolj Linuxa, pa sem mu zgolj dal linke - da se prepriča, da njegov hardver lahko deluje v Linuxu. Če bo probal - njegov problem. Če se mu bo zataknilo - mu bom pomagal. Če pa to jemlješ kot nekaj napačnega, pol pa ne vem kaj se ti špila po glavi...

Kar se pa tiče tvojih težav z Linuxom - za ostala dva ne vem, za Woody ti pa lahko povem, da sem ga pred nekaj meseci inštaliral na router, netinstall, brez težav. Ne boš verjel - celo zna preko ADSL povezave downloadat paketke:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MrStein ::

Vlady :
"napake ... v OpenGL igrah (popačenje tekstur, slab antialiasing ali sploh ne dela,...)"
To se seveda z Windows ne dogaja. Ko nVidia ali ATI izda novo verzijo driverja in v release notes piše : fixed display corruption with Half-Life 2, je to v resnici le velika operacija zavajanja s strani ... no ja koga ?

Glej, napake so vsepovsod. Tako v Windows, kot v linux, MacOS in drugje.

Za vsako tvojo napako se najde ista ali podobna z Windows. Ali Mac OS.

Če tebi ena zvočna ne dela pod linuxom, pa komu drugemu TV kartica ne dela na Windows. Tretjemu pa skener na MacOS.

" In sedaj naj menjam ves ta HW samo da bom lahko uporabljal linux? "
Kdo ti je to predlagal ? Te kdo sili ?

" Pri winsih pa enostavno potegneš dol driver , ga zaženeš, odklikaš tisti "next", reštartaš in že zadeva deluje. "
V tej smeri pa : Kaj moram storiti, da bom imel zavihek "SmartGart" v Display Properties od ATI kartice ? Vsi drugi zavihki so tam, le tega ni.
Prosim ? Lepo prosim ? Vsaj en RTFM n00b ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vlady ::

Specifikacije za creative platinum kartice so uzuni, saj obstajajo driverji za linux in so že skompajlani v tanovem jedru, zvok dela, ampak namesto da bi linux uporabljal strojni "buffer" na zvočni, ki ga imam 2MB, raje uporablja buffer iz pomnilnika in potem vse lepo poklja in šumi in vsega boga po vrsti. Moja zvočna ima možnost, da sound procesor zniža "noise" za 100dB od koristnega signala in če zadeva deluje, v zvočnikih ni niti šuma. V linux-u se sliš kot da bi živel zraven reke... Zgleda so driverje pisali tisti, ki se na kartico prav nič ne spoznajo, ker če bi jo poznali bi seveda "vključili" kako dobroto, ki jo ponuja kartica za 70.000 SIT. Doma imam zvočni sistem z ojačevalci, ki je zelo občutljiv na šum in se vse to preklemano dobro sliši. Tudi če kupiš kak boljši nov HW, imaš zelo malo možnosti, da ti bo laufal v linux-u takoj. Večinoma moraš počakat kak mesec-dva, da se eden od geek-ov spomne napisat driver. Pa ne zdej jamrat, da proizvajalci ne dajo specifikacij, ker so naprimer vse creative platinum kartice osnovane na enakem čipu in imajo zelo podobne specifikacije, nvidia pa se tudi zelo trudi z informiranjem o specifikacijah.

Seveda tudi sam uporabljam linux ampak kot sem že rekel samo še v VMware in še to zgolj za programiranje in testiranje programov.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

darkolord ::

Kdo ti je to predlagal ? Te kdo sili ?

Omejevanje svobode!! Osnovnih življenskih pravic!

jype ::

Vlady: mi lahko prosim posredujes povezavo na specifikacije za creative zvocne kartice?

Hint: specifikacij ni. Driver je napisan iz vsega, kar lahko o zvocni zves skozi disassembling in reverse engineering.

Mimogrede, na mojem live 5.1 lahko (skupaj z efekti) dosezem latenco 3-4 ms, kar je bistveno bolje kot zmore katerikoli drug operacijski sistem, sploh v 64 bitnem nacinu. Toliko o "slabih" driverjih. Ce se ti ne ljubi prebrat dokumentacije in zrihtat zvoka tako kot se spodobi, ampak bi rad samo kliknil "next", ti za trajno nizko ceno sprogramiram tako resitev za Linux. Za windows jo pa ze imas, samo se kupit jo moras.

jimmi ::

Ni čudno, da ti buffer na zvočni ne dela v linuxu, če ga laufaš na VMware-u. Kolikor vem, VMware naredi namišljene naprave in OS, ki laufa na njem ne more dostopat direktno do strojne opreme in tudi ne do tistega bufferja..

64202 ::

> Če ne verjameš ti lahko podarim tiste CDje, pa poskusi sam.

Ne, ni v tem hec - ne mores kar tako posplosevat svojih izkusenj, ce si se ISO-ta nisi prav dol snel. Pa tudi (kljub trudu avtorjev) ne mores za s-t linux rect, da je vse kar ti lahko nek linux ponudi. Predvsem zaradi tega, ker ima distro kot je SUSE neprimerno vec resursev, "real-world" testiranja in nasploh podporo zunanjih razvijalcev. Lahko me sicer kdo popravi, da ne bom delal krivice...

Jaz sicer pazim, da hardver dela pod linuxom. Tudi sem opazil, da ce ima dolocen hardver podporo za linux, bo tudi pod winsi deloval bolje. To so sicer anekdoticne iskusnje... Recimo, dejstvo da ni javne dokumentacije za nek hardver mogoce pomeni, da sploh sami nimajo neke normalne dokumentacije, kar kaze na neresnost samega proizvajalca.
I am NaN, I am a free man!

Bistri007 ::

Bigwhale pravi:
Nesposobnost branja dokumentacije in razumevanje precej zahtevnih racunalnisko orientiranih navodil, ki so namenjena sistemskim administratorjem in racunalniskim znalcem je precej pogost pojav, zato bi ti, kot vsaki drugi tajnici svetoval, da ostanes pri igranju pasjanse in pisanju dopisov v wordu. Ce bi pa rad kaj postoril na svojem racunalniku, ga pa nesi na temu primeren servis ali pa poklici strokovnjaka, da pride na dom in uredi zadevo.

Tudi pleskarji se redko lotijo brusenja diamantov.

No, vidite, to je točno to, kar želim povedati: so tri vrste ljudi: Linux gorečneži, 'intermediate' entuziasti in računalniški analfabeti. Gorečneži se dobro razumete z gorečneži in tistimi, ki bi želeli vaše usluge, kar je seveda čisto človeško. Ampak iracionalen je vaš bes proti tistim z vmesnim znanjem, in tu se nimam kaj opravičevati.

No, pa mi za hec povej kako naj pobrišem tisto LILO/grub sr**je od net install verzije Debiana? Seveda z največ 10 kliki. Od mene je tisti net install kar direktno zahteval ftp naslov mirrorja, ne da bi sploh zahteval geslo za PPPoE (ne nimam routerja, ker ga ne rabim, svič zadostuje)

Linux je na ravni funkcionalnosti Symbiana

64202 ::

> No, pa mi za hec povej kako naj pobrišem tisto LILO/grub sr**je od net install verzije Debiana? Seveda z največ 10 kliki. Od mene je tisti net install kar direktno zahteval ftp naslov mirrorja, ne da bi sploh zahteval geslo za PPPoE (ne nimam routerja, ker ga ne rabim, svič zadostuje)

Hehe kak primer. Povej mi en drug OS, ki sploh zna narest net install :)
I am NaN, I am a free man!

jimmi ::

Ne lilo in ne grub nista sranje, microsoftov bootloader je sranje! Če pa bi ga vseeno rad imel, pa vstavi cd od XP-jev, ponovno zaženi računalnik in najdi konzolo (ja inštalacijski cd od xp-jev ima konzolo), tam pa vnesi fixboot da ti popravi prvi sektor aktivne particije ali pa fixmbr, da ti popravi prvi sektor diska. Manj kot 10 klikov, samo boš pa moral uporabit konzolo. Samo, ker je od microsofta, je sigurno v redu in stokrat boljša od tiste na linuxu in stokrat bolj user friendly. >:D

Pithlit ::

offtopic: hecno (in tudi zelo fino) se mi zdi kako jimmi zagovarja Linux :D

No, pa mi za hec povej kako naj pobrišem tisto LILO/grub sr**je od net install verzije Debiana? Seveda z največ 10 kliki.
Ti je jimmi povedal, celo brez klikanja gre.
No, vidite, to je točno to, kar želim povedati: so tri vrste ljudi: Linux gorečneži, 'intermediate' entuziasti in računalniški analfabeti.
Med analfabetizmom in ignoranco je ogromna razlika. Očitno veš da dokumentacija obstaja, torej nisi analfabet... ker pa dokumentacijo zavračaš si ignorant. Ignorantom pa redkokdo rad pomaga, saj ne poznajo nobene hvaležnosti.
Life is as complicated as we make it...

phantom ::

Bistri, a se ne sramuješ, ko pljuvaš po GNU/Linuxu, pa še svojega über-sistema ne poznaš dobro. Da en linuksaš več ve o Windowsu ...

Sicer pa to vrže senco dvoma na argumente M$ strani, saj s takimi izjavami kažejo svojo nestrokovnost. Večina jih GNU/Linuxa (ja treba je biti korekten: Linux je jedro operacijskega sistema, ki se "uradno" imenuje GNU/Linux) ne pozna preveč dobro, medtem ko opensourceovci ponavadi znamo uporabljati oba operacijska sistema in jih lahko zato bolj objektivno primerjamo.

Roadkill ::

Kok dobra poved: "Mi smo seveda bolj objektivni." :)
Nekako kot bi rekel: "Vsa posloševanja so napačna." :)

Drugače si pa tistle z bootloaderjem res lepo mimo usekal, še moja mat bi vrjetno znala lilota skint :).. Če ne druzga bi lohka čas prikazovanja lilota nastavil na 0 in se tako začasno, vsaj na videz, rešil problema, da bi potem lahko za kak nasvet vprašal.
Ü

Vlady ::

Mimogrede, na mojem live 5.1 lahko (skupaj z efekti) dosezem latenco 3-4 ms, kar je bistveno bolje kot zmore katerikoli drug operacijski sistem, sploh v 64 bitnem nacinu. Toliko o "slabih" driverjih. Ce se ti ne ljubi prebrat dokumentacije in zrihtat zvoka tako kot se spodobi, ampak bi rad samo kliknil "next", ti za trajno nizko ceno sprogramiram tako resitev za Linux. Za windows jo pa ze imas, samo se kupit jo moras.


Driverji so že skompajlani v tanovo jedro in tu nimaš več kaj naredit, razen ponovno prevajat jedro in vse skupaj. Na tastarem jedru mi zvočna nikakor ni delala, driverji so šli gor in se je skompajlalo, potem pa ko je klical modprobe vse skupaj zaštekalo in sesulo X winse in vse.
Linux sem do sedaj "probaval" brez VMware-a, ampak ker mi tam itak ne delajo stvari, ga sedaj lepo ganjam preko VMware-a. Rezultati so enaki. :\ V winsih jaz s svojo zvočno dosežem tudi 2ms latence z ASIO driverji ampak mi požre ogromno procesorske moči in imam raje nastavljeno na 10ms, kar je več kot zadovoljivo.

In dokumentacijo sem bral kot nor, ampak bolj kot sem bral in bolj ko mi je folk vsak po svoje potem govoru, manj sem razumel vse skupaj. lahko pa sprogramiraš kak installer za driverje in ga daš v javnost. Mogoče ga bo kdo uporabil >:D

In specifikacije so morale bile izdane, saj zato obstajajo driverji za zvočne ala platinum (EMU10k ali neki takega se imenuje) in so samo za audigy serijo kartic. Samo kot sem rekel, namesto da bi uporabljali buffer na zvočni imajo raje tistega iz sistema. Tu se pa potem pojavljajo poki, šumi in vse podobno. Še najbolje se je zvočna odrezala v Fedora-3 (veliko manj pokov in šuma kot npr. v debian-u) ampak mi je grozno štekal zvok ko sem gledal DVD ker spet driverji namesto da bi uporabljali digitalni izhod DVD-ja, ki je povezan fizično z zvočno in potem na zvočni uporabljali strojni AC3 dekoder, raje uporablja en SW dekoder, ki je počasnejši in še obup od zvoka. In da ne omenjm LCD monitorja v linux-u, ki ima "zamaknjeno" sliko. V winsih dela normalno slika je cela in v "centru" monitorja, v linuxu pa kar za cel centimeter zamaknjena v levo. Slike ne morem prestaviti na desno, saj se monitor sam naštima "optimalno". Ampak bi moral vsakič pritiskati gumb "AUTO" na motiorju, da se slika naštima in potem shranjevat nastavitve. Potem ko bi prišel v winse pa spet na novo štimat monitor nazaj... Še posebej uporabno če imaš KVM switch >:D

Če imaš le malo boljšo strojno opremo od "navadnih" uporabnikov, imaš veliko možnost da ti zadeva v linux-a ne bo delovala tako kot bi morala ali pa sploh ne bo delovala.
Torej na koncu sem potegnil črto in spoznal, da boljšo opremo kot imaš, slabše dela linux gor. Na Celeronu 533 in eni plati od intel-a mi zadeva dela kolikor toliko ok, razen grafe, ki je integrirana in strojno pospeševanje dela spljoh ne. Ostalo pa dela BP.

Pa še edino bi pohvalu loader GRUB pri linux-u, ki je seveda grafičen in enostaven za uporabo/nastavitev. Ne vem kaj ima folk toliko problemov z njim?

PS: Eno vprašanje za velike genije: kako usposobiti RAID polje v linux-u? >:D Gre za Slilicon image Sil0680 ATA133 IDE RAID PCI kartico. Rad bi boot-al linux z diskovnega polja, ki je hitrejši kot moj navaden disk. Torej mi driverji za poznejšo inštalacijo ne nucajo nič, saj mora linux že ob zagonu "prepoznati" diskovno polje in ga "smatrati" kot en disk (čeprav sta fizično dva) in potem na njem narediti particijo za linux. Noben installer mi do sedaj še ni zaznal teh diskov ampak mi vsi pokažejo samo disk, ki je priključen direktno na matično. Kartica ima svoj BIOS in je vse nastavljeno na tovarniške nastavitve, saj zadeva nhormalno dela v winsih. Vse kar sem nastavil v BIOS-u je uporaba RAID 0.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

borchi ::

@vlady: raid ti na tem kontrolerju v windows ni delal brez driverjev. mam isti kontroler v računalniku. poleg tega, ta "raid" kontroler NI raid kontroler, kam je treba to še napisat? v ustavo?

drugač pa ni treba bit genij, da narediš raid polje v linux-u. tudi brez "raid" kontrolerja.
l'jga

borchi ::

bi ti pa z veseljem prilimal link do howto-ja, kjer je razloženo, kako se da naštimat, da uporabljaš lahko ta joke od hw "raida" za dualboot windows/linux. ampak, ker bi se to verjetno štelo za RTFM in vem da gre to tebi na živce, pač prepustim strica googla tvoji zlorabi.

pa pravijo, da linuxaši ne spoštujejo volje drugih. pha!
l'jga

64202 ::

> In da ne omenjm LCD monitorja v linux-u, ki ima "zamaknjeno" sliko. V winsih dela normalno slika je cela in v "centru" monitorja, v linuxu pa kar za cel centimeter zamaknjena v levo. Slike ne morem prestaviti na desno, saj se monitor sam naštima "optimalno". Ampak bi moral vsakič pritiskati gumb "AUTO" na motiorju, da se slika naštima in potem shranjevat nastavitve. Potem ko bi prišel v winse pa spet na novo štimat monitor nazaj... Še posebej uporabno če imaš KVM switch

Vidis, mene pa moti ravno obratno. V linuxu mi dela normalno in je potem v winsih krneki pol centi v levo in je treba auto prtisnt :D

Ok, saj vem, procent uporabnikov blabla... Samo sem hotel opozoriti, da se zelo pogosto linuxu drzi palca visje, ker je alternativen OS (bootloader, particije, wine, NDIS wrapper, wmv, joj koliko casa bi se lahko nasteval)
I am NaN, I am a free man!

Vlady ::

@borchi ja dela, ker driver izbereš že med inštalacijo in je v XP tudi že "vgrajen" tako da ga ne potrebuješ dodatno dol vlečt. >:D F6 med inštalacijo pritisneš in voila najdeš ga noter. Potem ko prideš do inštalacije se ti vsi diski priklopljeni na kontroler lepo pokažejo in lahko brez problemov namestiš gor. Linux do sedaj še nobeden ni pokazal priklopljenih diskov, le tistega, ki je na matično priklopljen. Ja u bistvu imaš prav, NI HW RAID ampak SW RAID >:D Razlika je le v tem, da za SW potrebuješ driver in da je HW počasnejši, ampak še vedno hitreje kot imeti samo en disk. :D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady ::

@64202 bootloader dela O.K., še posebej GRUB je zelo fajn, ker je grafičen! Lilo pa je mal zastarel... vsaj zame.

Particije tudi delujejo BP, edino škoda da ni podpore za NTFS ;((

Zanič je podpora strojni opremi, še posebej taki malo boljši. Podprto je samo tisto najbolj standardno, če imaš kaj več notri pa je že vprašanje če dobiš driver, če ga pa že dobiš ti ga more uspet še zinštalirat, če ti tudi to uspe, pa mora delat vse brez napak. In folku se ne da brat 50 strani za to, da bo inštaliral en driver za zvočno, niti men ne. Zato je linux tako "nepriljubljen" med ljudmi. Obožujejo ga le tisti, ki se res dobro znajdejo v njem in tisti, ki za windows ali MAC os al karkoli drugega še slišali niso. Mnogi odnehajo nad njim in se vrnejo nazaj k staremu OS. NO jaz še nisem, ker linux ima nekaj prednosti pred winsi, ki jih s pridom izkoriščam. Samega linux-a pa nebi imel na računalniku :|

Me zanima, kako deluje 2xGeForce 6600 v SLI pod linux-om??? >:D Ima kdo doma in mu dela strojno pospeševanje? :D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

jype ::

"še posebej GRUB je zelo fajn, ker je grafičen!"

Malo je manjkalo, pa bi prvic uporabil unga smeskota, k z ocmi zavija.

Zdaj bom pa namerno zaljiv: Vlady: pobris linux in pejt buce prodajat, da ne bomo s tabo zgubljali casa, lepo te prosim.

"Dober" hardver je tisto, kar ti kupis? Ne se hecat, a ti sploh ves, kaj je dober hardware? Ce bi, potem ziher ne bi imel tistega butastega kvazi-raid kontrolerja na plati, ampak bi kupil areca al pa 3ware kartico (ki je v linuxu odlicno podprta, btw). Pa ne bi kupil ene leve gnile zvocne, ampak nekaj resnega, recimo kaj od M-Audio. Ce rabis kvalitetno graficno kartico, potem imas problem, ker ta dobre parhelie ne delajo dobro pod Linuxom: bos moral kupit FireGL od ATI.

Me prav zanima katero prednost Linuxa izkoriscas. Verjetno tisto, da z njim lazje bejbe pecas, ker ma Linux bolj lustkane backgrounde na desktopu?

Ne vem kako deluje geforce SLI. V Linuxu 3D reci ne potrebujem (ja, imam X, ampak ti itak ne razumes kaj je to uporaben UI).

Ce te je kaj v hlacah se bos naucu programirat in bos vse reci, ki te pri Linuxu motijo, popravil (in potem delil z drugimi). Jaz reci ki me ne motijo ziher ne bom popravljal zastonj, zato da bodo taki hlodi kot ti lahko potem rekli "ikonca za zvocno kartico je napacne barve".

Daedalus ::

Vlady - vrtiš se v krogu, na žalost. Glede driverjev smo ti že povedali - ko bojo enkrat na voljo specifikacije al pa vsaj closed source driverji za linux (ala Nvidia) s strani proizvajalcev hardvera, bo tud uberleet najnovejši hardver delal tako, kot more. In SLI nikakor ni referenčna zadeva - kolko sem jaz nazadnje slišal od tega, je blo to, da ne moreš uporabljat dveh monitorjev v SLI načinu. Uaaaa, res veliko koristi, ni kaj>:D Lahko nabijaš špile na 666 FPS, ne morš pa uporablat dveh monitorjev. Tolko o cutting edge tehnologiji... Evo za dvomljivce.
In za Creative ni specifikacij - če bi ble, bi tud tvoja zvočna delala, kot se zagre. Torej - kriv Linux ko OS, al proizvajalec strojne opreme?

He he, si falil s komentarjem o uporabnikih. Večina Linux uporabnikov obvlada winse boljše kot povprečen win uporabnik in marsikdo pozna tud OS X. Pa tud vedno več je folka, ki se je naveličal Windows muh in gre raje na Linux - enkrat inštalira in ma mir. Ne pa nonstop nek defrag, pa spravljanje registra v red, boji proti spywaru, random sesutja sistema, reboot za vsako malenkost, sto let trajajoč update... Been there, done that. Zdaj pa rajš uporabljam Linux, pa mam mir pred takimi zadevščinami. Je pa pri Linuxu precej odvisno kero distribucijo uporabljaš - kak Ubuntu ti praktično vse nastavi sam, če se pa igraš z Debian netinstall, pol ti pa ne uide precej dela... Ampak - spet maš izbiro - če hočeš out of the box delujočo zadevo, vzameš npr. Ubuntu, če ne pa zlagaš lego kocke.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

> Gorečneži se dobro razumete z gorečneži in tistimi, ki bi
> želeli vaše usluge, kar je seveda čisto človeško. Ampak
> iracionalen je vaš bes proti tistim z vmesnim znanjem, in tu se
> nimam kaj opravičevati.

Hocem ti dopovedat to, da ce imas neko vmesno znanje, ga bos moral poglobiti. Pa je cisto vseeno za katerkoli stvar se gre, operacijske sisteme, cebelarstvo ali pa nuklearno fiziko. Ce bi rad pocel 'napredne' stvari, ko je instalacija in upravljanje sistema, izdelava lastnega panja ali pa izdelava nuklearnega reaktorja.

Ni tukaj intermediate! To, da je pa na Win platformi vse lazje in bolj razumljivo, je pa jasno. Saj nas je vecina 'gor zrastla' z DOSom, potem Win3.x in potem Win95 in sele nato XP. Pocasna evolucija. Normalno, da ti ne bo jasno kaj delat v shellu Linuxa, ce ga prej se nikoli nisi videl in vse kar poznas je C:\, pa se to samo po nesreci, ko pritisnes tisto cudno MSDOS ikono. Pa saj nisi wunderkid. Noben ni.

> No, pa mi za hec povej kako naj pobrišem tisto LILO/grub
> sr**je od net install verzije Debiana? Seveda z največ 10
> kliki.

MBR bi rad pobrisal z desetimi kliki? Kako se to naredi v WinXP nimam pojma. S koliko kliki se to naredi, se manj. fdisk /mbr naredi to 'u tren oka'.

A vidis, ni tle intermediate. Jaz sem tud na intermediate pri popravilu avtov, pa ce bom kaj zasustral in bom klical na servis mi bojo rekl, dej enmu za popravit, ki je expert.

borchi ::

@borchi ja dela, ker driver izbereš že med inštalacijo in je v XP tudi že "vgrajen" tako da ga ne potrebuješ dodatno dol vlečt. >:D F6 med inštalacijo pritisneš in voila najdeš ga noter.

jezus marija, boh pumagej (verjem, da bi velik rajš sočno klel, sam bi pol lahko gledal rdeče obarvan text in ne bi blo nekega velikega efekta)!!! ja, ta tvoj (in moj) driver je lih tolk "vgrajen" v winxp kot je vgrajen v proizvajalčevo disketo, ki jo porineš v disketnik, ko pritisneš F6 pri instalaciji. se pravi, winxp zna naložit driver z diskete in se instalirat na disk/polje priklopljen na ta kontroler. noro!

skor tk noro kot npr. redhatov instaler iz cajtov ko win98 tega ni znal.
l'jga

Vlady ::

ja, ta tvoj (in moj) driver je lih tolk "vgrajen" v winxp kot je vgrajen v proizvajalčevo disketo, ki jo porineš v disketnik, ko pritisneš F6 pri instalaciji. se pravi, winxp zna naložit driver z diskete in se instalirat na disk/polje priklopljen na ta kontroler. noro!


Ja jaz imam winXP sp1a in driverja 1. nimam na disketi ampak na cd-ju in 2. ga sploh ne potrebujem, ker mi že winsi sami prepoznajo kontroler.

Ne pa nonstop nek defrag, pa spravljanje registra v red, boji proti spywaru, random sesutja sistema, reboot za vsako malenkost, sto let trajajoč update...


Defragmentiram nikol, ker rajši enkrat na leto pobrišem particijo pa potem na novo podatke gor, register mam backup-an in samo 2x kliknem na back-up in že je tako kot mora bit oz. do sedaj mi ni bilo potrebno registra popravlat, proti virusom in spyware-u imam panda SW ki je prav fajn in sem zadovoljen z njim, sistem se mi ni sesul že več kot eno leto, ampak sem moral na novo winse dat gor, ker sem mama-plato menjal, reboot samo za na novo inštaliran driver, update-am pa spljoh ne ker mi vse dela tako kot mora.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

jype ::

To je zabavno, ja. Da zamenjas motherboard, pa reinstaliras celo masino.

Jaz v glavnem uporabljam Linux, pa znam vseeno Windowsom tko spodmaknit hardware, da se vedno delajo tako kot so prej na novem. Je pa res da imam licenco in jih lahko reaktiviram, ce se windowsi veselo ne zbootajo vec, ker mislijo, da so ukradeni. Bullshit copy protection, pac.

Daedalus ::

Hja, počneš pač običajne stvari, ki jih delajo uporabniki Windows OS>:D Pri Linuxu ne rabiš defragmentirat mašine, ne rabiš delat backupa registra, spyware - kaj je to? AV program je vedno fajn met, updejtanje sistema (vsaj pri Debianu) je časovno omejeno zgolj z hitrostjo pipice v svet - ko so novi paketi na računalu je zadeva zelo hitra, pa obredni reinstalli sistema odpadejo. Pa seveda ni restarta sistema za take banalnosti, kot je updejtanje gonilnikov za grafično karto...

Ampak, folk še vedno jamra nad "grozotami in grdotami" ter "disfunkcionalnostjo" OS softvera. In še vedno vidijo samo konzolo - kljub obstoju grafičnih orodij za nastavljanje sistema... Pač po onem znanem rekla-kazala prenosu informacij.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

darkolord ::

Pri Linuxu ne rabiš defragmentirat mašine

potemtakem na Win niti...

jype ::

Samo da reiser, extended 2, xfs, jfs, ufs in hfs ter hfs+ po treh letih enako hitro delajo, tudi ce nisi nic defragmentiral.

NTFS in FAT se pa vleceta ko kurja creva po enem mesecu normalne uporabe masine.

darkolord ::

NTFS manj... pa tudi vsi tisti ki si jih nastel... ce dovolj pises po disku, je vse razmetano da bogpomagaj... kaj pa pol?

borchi ::

Ja jaz imam winXP sp1a in driverja 1. nimam na disketi ampak na cd-ju in 2. ga sploh ne potrebujem, ker mi že winsi sami prepoznajo kontroler.

hja, js mam pa win xp (version 2002).

zakaj pol moj windows ne podpira tega ušivega kontrolerja? zato ker je bil to takrat preveč nov hardvare? zakaj morem bit, če imam ta kontroler, odvisen od proizvajala hardvera, da bo podprl moje windoze?

verjetno maš za zgornja vprašanja tristo pametnih razlogov zakaj je tako. in se verjetno tudi jaz strinjam z njimi. hardver naj podpre proizvajalec le tega. mal butasto bi izpadu, če bi krivili microsoft, ker ni napisal driverja za moj kontroler.

tako butasto, kot ti. ko kriviš kernel, ki ne podpira neke kartice.
l'jga

MrStein ::

darkolord : "kaj pa pol?"

Pol ti benchmarkaš ext2 particijo pred in po defragmentaciji in dokažeš, da je res bil počasnejši.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Pithlit ::

NTFS manj... pa tudi vsi tisti ki si jih nastel... ce dovolj pises po disku, je vse razmetano da bogpomagaj... kaj pa pol?
Dokler uporabljaš journaling file system (reiserfs, ext3...) se ti ni treba bati. Pa defragmentirat tud ne, saj za to skrbi sam sistem. Ext2 je druga pesem.
Life is as complicated as we make it...

64202 ::

Pithlit: kak link? kaj ima journaling veze s fragmentacijo? ext2fs naj bi bil dokaj odporen na fragmentacijo
I am NaN, I am a free man!

hruske ::

Vsi fs-ji pod linuxom so do neke mere "odporni" na fragmentacijo zaradi politike jedra dodeljevanja prostora na disku.
Rad imam tole državico. <3

Pithlit ::

FS Types. Sicer ne bom rekel da imam 100% prav ampak: Journaling ustvari "bazo" podatkov o datotečnem sistemu in sicer, praviloma, "on the fly". Kar pomeni da fragmentacija nima kaj dosti veze.

Click. No, verjetnost da se motim je verjetno precejšnja (kar se nikoli nisem poglabljal), vendar Journaling zagotovo precej vpliva na (ne)fragmentacijo diskov.

Če me hoče kdo popravit naj, prosim, me... nerad živim v zmoti :8) . Hvala.
Life is as complicated as we make it...

64202 ::

Hm, journaling se naj ne bi ukvarjal s fizicnim polozajem blokov na disku, ampak z zagotavljanjem konsistence popravkov v FS-ju. Uni linki zgledajo precej dvomljive kvalitete in nic ne omenjajo journaling + fragmentacije. Ne bi se pa branil, ce bi dal kak FS bwana koment na to :)
I am NaN, I am a free man!

Pithlit ::

Sej pravim da se komot motim... secer sem mal bral še okol pa je nekako tko, da sam FS proba alocirat dovolj placa (v enem kosu) za datoteko. Torej se defragmentacija pojavlja pri velikih datotekah, in ko zmanjka placa na disku.

Hmm... ja... zgleda journaling res nima neke jake veze, se oproščam (še vedno pa mislim da vezo kljub temu ima...). Linki so pač takšni kot so (gugl najdu :8) ) vsi pa nekako omenjajo da za ext2 sicer obstaja (nezanesljivo in zastarelo) orodje defrag, za journaling FS-e pa ne. Kar me je napeljalo na mojo trditev (torej da journaling FS-i ne potrebujejo defragmentacije - in ima posledično journaling sistem prste vmes). Bi pa bilo res lepo če bi kdo znal bolje razsvetliti zadevo. Jest (se mi zdi da...) mal bluzim zdej... pomanjkanje spanja... pa preveč se*cough*xa...
Life is as complicated as we make it...

jype ::

No, ceprav nisem bwana, sem po reiser sourcih kar precej brskal, zelo dobro tudi vem, kako deluje ext3:

Vse kar journalling naredi je to, da bloke (praviloma zgolj metadata, lahko pa tudi navadne) najprej zapise v journal. Sele ko disk rece, da je to zares fizicno zapisano na disku, zapise to tja, kjer bi moralo biti. Vmesni pomnilnik datotecnega sistema poskrbi za magijo, da pri branju z diska vedno dobis sveze podatke in obicajno tudi optimizira block write, ce se veckrat zapored spremeni isti blok. Bistvo tega je, da ce nenadoma zmanjka elektrike, lahko datotecni sistem na podlagi sprememb v journalu skopira na pol spremenjene bloke na datotecnem sistemu na njihova mesta, napol napisane bloke v journalu pa enostavno zavrze. Tako se ne more zgoditi, da bi bil datotecni sistem na disku "umazan" in bi tako lahko driverju povzrocal preglavice. Seveda obstajajo se drugi nacini, kako se lahko vse skupaj pokvari, ampak journalling varuje pred najpogostejsimi.

Fragmentaciji se dejansko ni mogoce izogniti, ce imamo datoteke, ki rastejo skozi cas, ker ne moremo vedeti, koliko bodo se zrastle in jim tako ne moremo pustiti dovolj velike "luknje" na koncu. Vendar fragmentacija ne vpliva na hitrost delovanja dobrih datotecnih sistemov, ker se je na disku fizicno ne vidi. To dosezemo z razlicnimi algoritmi, s katerimi zmanjsamo opletanje glav diskov. Povprecen unixoiden datotecni sistem ima 3-8% fragmentiranih datotek. Pri benchmarkingu cistega in takega datotecnega sistema tezko najdemo za cel % razlike v hitrosti.

Jaz sicer ne verjamem da je treba na NTFS poganjat defrag in da se pozna pri hitrosti, ce tega ne delas, ampak ker se z njim nisem nikoli ukvarjal, tezko recem.

Sem pa vzdrzeval reiserFS s priblizno 20-25 miljoni datotek, ki so se ves cas spreminjale. Po enem letu je stvar se vedno imela skoraj 350MB/s throughput, na zacetku pa priblizno 355MB/s. Bottleneck je bilo tako in tako omrezje med datotecnim streznikom in odjemalci.

Bolj zapleteno razlago o tem kako se izogiba fragmentaciji lahko napisem kdaj drugic, ce koga zanima.

gfighter ::

Po mojih izkušnjah se na NTFS kar pozna na hitrosti, če FS defragmentiraš, seveda, če je fragmentacija dovolj velika (tam nad 10-15%). Je pa tudi res, da se NTFS ne fragmentira veliko, če skrbiš za to, da imaš vedno tam nekje do 30% prostega prostora na particijah. Če pa imaš npr. 5Gb prostega prostora na 80Gb particiji, potem sčasoma fragmentacija naraste in hitrost močno pade. Sicer pa za tiste, ki znajo, ni panike, saj če si na vsake dva meseca vzameš dve uri časa in optimiziraš sistem z defragom ter orodji za pospravljanje registra, Windowsi (XP) vedno delajo skoraj tako, kot pet minut po novi inštalaciji.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

MrStein ::

jype: "Sele ko disk rece, da je to zares fizicno zapisano na disku,"
Noben disk tega ne reče, ampak who cares ;)

(ja, obstajajo izjeme, ki so .... izjeme)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

CaqKa ::

huh če journaling sploh ni to kar sem mislil.. čemu pa potem služi tale journaling?
mislim jaz se pa na peclje mečem, da bi imel mp3je na koncu diska...

jype ::

Saj sem razlozil, kaj je to journalling. Bistvo je, da lahko datotecni sistem samega sebe vedno spravi v konsistentno stanje, ne glede na to ob katerem tretnutku med pisanjem na disk je bilo pisanje prekinjeno. Tako se ti ne more zgoditi kernel panic zato, ker bi gonilnik datotecnega sistema z diska prebral nekaj, kar bi pripeljalo do segfaulta, na primer. To je zelo pomembno pri velikih datotecnih sistemih, kjer je preverjanje konsistentnosti lahko operacija, ki traja nekaj ur ali se vec.

MrStein: vsak sodoben (ATA, SCSI) disk vedno vrne sense, ko konca ukaz, na zalost pa ni nujno res, da je takrat podatek zapisan na disk: http://lkml.org/lkml/2005/5/15/79 je prima razlaga tega problema.

BTW, pri polnih diskih je problem fragmentacije vedno vecji in to je razumljivo, ker je vedno vec vedno manjsih praznih okenc v datotecnem sistemu in ima torej vedno manjse moznosti, da se dobro odloca kam bo dolocen file zapisal. Ampak da je to pri 15% fragmentaciji ze performancni problem, to pa pomeni da je filesystem malo za casom (ampak tega Microsoftu resnicno ne moremo zamerit, ker je NTFS ze zelo star).
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5424073 (19188) Rias Gremory
»

Cene Surface RT tablic padajo

Oddelek: Novice / Windows Mobile
4113277 (9743) techfreak :)
»

Prednameščeni Operacijski Sistemi

Oddelek: Operacijski sistemi
101869 (1560) BlueRunner
»

Evropska komisija hoče več brskalnikov v Windows (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
16315552 (11624) BigWhale
»

M$ monopolist ?

Oddelek: Loža
341574 (1184) TESKAn

Več podobnih tem