» »

Windows Starter Edition ne dela na najnovejših procesorjih

1 2
3
4

BigWhale ::

Dr_M: Polpismen si. Res.

Poldi112 ::

Pusti jih, nekako pac morajo opraviciti svojo zgreseno investicijo (velja tudi za tiste z warez verzijo).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Dr_M ::

BigWhale: potem si ti...nepismen? :\

Poldi112: jebat ga, vsaj lahko uporabljam racunalnik za vse kar rabim in mi ni treba zapravljat dragocenega casa za neki kar mi ne koristi.

sej je lepo nekdo napisu na forum 1x.... Linux is only free if your time is worthless.
in to drzi kot pribito. pa prosim brez obracanja in zgovarjanja...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

WhiteAngel ::

Dr_M: Še vedno nisi dojel, kar je BigWhale hotel povedati. Gratis NI free (preber GPL) in OS NI worthless time, ker veliko firm vlaga v OS in vložki niso zanemarljivi ....

Pithlit ::

Mene pa zadnje čase vedno bolj zanima koliko tistih, ki pljuvajo po Linux-u, je le tega uporabljalo vsaj en mesec (pa ne liveCD variante). Grem stavit da je procent bistveno manjši od tistih, ki so Windows uporabljali najmanj en mesec.

Dr_M: Ta tvoja teza drži bolj malo. Za kak knoppix, suse, ubuntu etc pa res ćlovek ne rabi nič več časa kot za windows*. V marsikaterem primeru je s temi distribucijami človek soočen z bistveno manj komplikacijami (v nekaterih pač več).

Se pa ne bi čudil, če ta Win Starter Edition ne podpira Wi-Fi standarda in se hkrati še precej bolj čudil če podpira karkoli nad DirectX7.
Life is as complicated as we make it...

Microsoft ::

Jst mislim, da bi bilo bolje, da pocakamo, kaj bo nastalo iz operacijskega sistema, pod kodnim imenom Eiger Ta bo mogoce dostopen tudi pri nas v Evropi in bo toliko bolj smiselno govoriti, kako in kaj.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

pecorin ::

eiger ne pride v postev. to bo tudi oskubljena verzija winxp, ki bo namenjena predvsem poganjanju aplikacij s serverja, torej terminal..
tako, da bo ta eiger predvsem za podjetja s centralnim serverjem in veliko terminali. domaci uporabniki ne bi imeli kaj dosti poceti z njim..

Daedalus ::

Kako da ne? Kupiš en spodoben server, ga vržeš v klet in pol na njemu s fanless terminalov ala Via Epia lavfaš aplikacije - pa maš ene tri take terminale za domačo uporabo. Razni dualcore procesorji bojo to komot omogočali, ker bo na voljo dosti računske moči. Seveda pa za to niti ne rabiš kakege Eiger OS...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Ja, Dr_M, ne mores sklepat da ce si ti svoje mozgane dobil zastonj, in so zanic, potem je zanic tudi vse ostalo, kar je zastonj.

Socrates was mortal. All men are mortal. Therefore, all men are Socrates.

Linux dela, Windows pa ne. Naslov teme je ociten dokaz za to, mar ne?

jype ::

"Linux is only free if your time is worthless"

lahko razbijemo brez tezav: Instalacija in vzdrzevanje Linux sistemov in omrezij je cenejsa od instalacije in vzdrzevanja Windows sistemov in omrezij, kar pomeni, da za dosego istega rezultata potrebujemo manj casa strokovno usposobljene osebe, ki to pocne.

Ce se komu zdi, da to ni res, lahko povprasa pri tistih, ki so migrirali na Linux (recimo IBM kot primer velikega podljetja in Delo d.d. kot primer srednje velikega podjetja iz Slovenije).

Poleg tega besedica "free" v smislu GPL ne pomeni zastonj. Jaz svoje programe, ki so na voljo pod licenco GPL, prodam za ceno, ki ni niti priblizno blizu 0, vsekakor pa licenca GPL omogoca kupcu, da ni odvisen od mojega podjetja. Ker moja programska oprema naceloma deluje brez napak, morebitne napake pa odpravim hitro, se kljub temu dobro prodajam.

Gre za to, da so nekateri pac omejeni z orwellovskim zmanjsevanjem mentalne kapacitete, ki jim onemogoca, da bi stopili korak nazaj in si ogledali "big picture". Tudi meni se Linuxasi ne smilijo, ker tripijo manj.

Cisto jasno je, da tehnolosko FOSS prednjaci pred veliko vecino zaprtih resitev (seveda obstajajo izjeme, recimo Oracle, nekatere CAD resitve), vsekakor pa FOSS manjka stik s povprecnimi uporabniki dolocenih resitev, a to se spreminja.

Ce bo Microsoft kdaj dejansko izdelal WinFS, ali pa kaksno drugo "tehnologijo prihodnosti", se mu bomo lakho seveda pokroviteljsko nasmehnili, in ga potrepljali po glavi. Nekateri ekvivalentne tehnologije ze danes redno uporabljamo, ker nismo omejeni z majhnostjo podjetja, ki je podrejeno interesom njegovih delnicarjev.

Looooooka ::

Meni se pa Linux userji ne smilijo. Vsaj vedo kaj dobijo za svoj denar.

---> HAHAHAHA

ja dobijo tole
RTFM n00b

in ko programerji ugotovijo da so pac debiliani in da so svojo prvotno idejo narobe zasnoval nardijo novo "rewriten verzijo",ki se jo v 99% upgrejda kako?...po sistemu "snađi se Mujo"

hvala ampak ne hvala.
linux "resitve" in programi po "GPL" licenci so v vecini primeri neresni nezanesljivi in konc koncev niso krivi ce gre kj narobe.
na take zadeve firme ne morjo racunat.
In kar se tice patchev in sprememb je glih zato linux mal v prednosti na tem podrocju.ker jih lahko in tud jih BOLI K. za uporabnike prejnsnih verzij.Med tem ko more microsoft prakticno podpirat vse in vsako verzijo ,ki so jo vn vrgl do iztega podpisane podpore.

aja in pa tistmu k je napisu...

lahko razbijemo brez tezav: Instalacija in vzdrzevanje Linux sistemov in omrezij je cenejsa od instalacije in vzdrzevanja Windows sistemov in omrezij, kar pomeni, da za dosego istega rezultata potrebujemo manj casa strokovno usposobljene osebe, ki to pocne.


lahka sam tole recm
BULLSHIT
bullshit na palci.
to mogoce za podjetja k uporablajo ala notepad pa en kalkulator.
Vsi ostali so glih zato na windowsih, ker se JIH da vdrzvat brez 6 urnega problema in cakanja na enga geeka,ki bo meu cas da to poprav.
ampak verjamem da vam je to fino.
Sistem ob kerem so prakticno cist odvisni od vase pomoci.

konc koncev pa lahka tud res ze enkrat utihnete ker nimate ma res POJMA o POJMU.
ce si vzames pet minut pa primerjas dokumentacijo linuxa in windowsev ti bo takoj jasn kaj je resna prodaja in kar je lari fari programiranje, ki se zmer temelji na "BE A REBEL" taktiki uporabnika.

da o vasih developer toolsih za linux sploh ne zacnem.
ker so ha ha leta in leta zadi za razvojnimi orodji za winse.

res naredte s svojimi it's free it's opensource govori sami seb uslugo pa utihnte.
ce bi bil linux tok supr dupr napredn in vse kar hocte debile,ki ga niso uporablal saj kksn mesc prepricat pol bi ga mele vse pisarne.pol bi vsi zahteval programe za linux pol to ne bi bla to taka manjsina podjetij katerih razlog za presaltanje na linux je sam zmanjsevanje stroskov.
in v vecini primerov linux postavjo kvecem za eno kisto.vse tajnice in ostali iz nekega razloga se zmer visijo tud na win95 ce je treba.


sicer se pa itak sam tolazte ze leta in leta in napovedujete ne vem kaksn zlom microsofta.
pejte na burek sanjite naprej in glejte rast podjetja.
na konc koncev se boste vseen lahko tolazil z majhno rastjo uporabnikov firefoxa in za vse kar bo microsoft vn vrgel(in bo clo delal tko kot bo mogl) primerjal z enimi resitvami iz leta 2 pa 3 na linuxu, za kere bo se zmer treba instalirat 10 terabytov knjiznic(od kerih bo 2 terabyta zastarelih ker se bo geeku,ki jih je napisal zmankal casa ker je dobu sluzbo v podjetju,ki razvija za windowse....) boste lahko trdil da je to Dexter Linuxovic ze davnega leta 1985 napisu in idejo je "spizdil" windows in je zato LAME LAME LAME ker mu dons clo dela vam pa se 10 let ne bo....

zalostna bitja ste.mejte svoj linux,pozrite ga,instalirite ga babici ce ga hocte ampak res rajs dejte cajt zato porabt da boste saj priblizno tja zlezl kjer so winsi dons predn pluvate po drugih stvareh.
zdej pa pejte nazaj kompajlat svojo 0.0.9.alpha.LinuxFS GPL "resitev"

hruske ::

Ti pa še nisi probal administrirat ene mreže z 20+ windows kištami, a?
Rad imam tole državico. <3

BigWhale ::

Ti Linuxa se videl nisi, a ne? Pa tudi GPL licence nisi nikoli prebral. Pa EULA sporazuma tudi ne. Kar je se najhuje, doma imas piratske windows in office in en kup iger.

Gobcas pa kar nekaj tja v tri dni, najbrz zato, ker se cutis manj vrednega. Ne verjames? Glej, na eno samo mojo vrstico si ti odgovoril z 54 vrsticami (na moji sirini (976px) browserja, ne trudi sem jih prestel) . Inflacija pa taka! Tako zelo manj vrednega se pocutis, da si to moral na dolgo in siroko povedati vsem.

Kaj ko bi se enkrat vsaj _malo_ poducil o stvareh o katerih poskusas na tak pateticen nacin debatirat, da ne bos govoril tako malo na pamet, v tri dni...

Ker res bluzis, nisi v ponos ne sebi ne stvari, ki jo zagovarjas, v bistvu si en troll, ki nima pojma kaj govori, se ne zna obnasat in je abominacija Windows userja, ki jih jaz med drugim ne zanicujem tako kot ti nas, non Windows userje.

gfighter ::

BigWhale: Primeren odgovor...

Drugače pa ne vem, v čem je tak problem glede te Starter edition. Saj kolikor jaz vem, OEM winsi so bili tudi bundlani zraven določenega hardvera. Če pa kupuješ, pa itak veš, kaj boš kupil. Če že hočejo imeti tako politiko, naj jo pa imajo...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Pithlit ::

No po mojem je problem v tem:

Hardwareski trg nas konstantno sili v nadgrajevanje (ne glede na to ali mi to potrebujemo ali ne) ker preprosto ne moreš kupit starejše opreme ko naša crkne. Do sedaj ni bil problem saj nas OS (vsaj kolikor je meni znano) ni ne vem kako omejeval pri novejši strojni opremi. Sedaj pa nas... Torej skuriš 128MB ram palčko, in ker nove ni mogoče najti (vsaj pri nas ne, kako je v indiji pač ne vem) si prisiljen kupit vsaj 256... in WinSE kar naenkrat odpove poslušnost. Nisem ravno proti omejevanju funkcionalnosti, ampak tak način se mi pa ne zdi ravno v redu. Naj omejujejo z grafičnimi bombončki in podobnim, ne pa s podporo strojni opremi (naj recimo onesposobijo podporo directX - če si reven pač nimaš za igrce).

Thumbs up BW :))
Life is as complicated as we make it...

hanibal ::

Eh, tehle naših zaprtokodnih kolegov je včasih prav lušten poslušat?
Veeeliko povejo o sebi tudi ko pišejo o drugih rečeh.

P.S. Čeprav - to velja za vse a ne? :D
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

Azrael ::

No prav, zakaj nimam Linux na desktopu (domači LAN bomo pustili lepo pri miru):

- kup HW v moji kišti ne dela kot je treba pod Linuxom (zvočna, TV, grafa...),
- free rešitve so za oba sistema,
- dokumentacije za Linux rešitve je ogromno, samo kaj ko je večina zanič ali zastarela,
- moj računalnik je toliko zastarel, da na njem delajo Linux rešitve, ki so v stilu Win 3.0, samo če bi mi zadostoval Win3.0, bi še vedno imel 286 mlinček.

Prva in zadnja točka pomenita $$$, in imam dilemo:
a) ali kupiti nov HW, ki naj bi delal na Linux OS, kar pomeni: zanašal se na gnilo dokumentacijo, driverje v katere se je vtikal vsak, ki je imel 5 minut časa odveč, forume kjer običajno dobiš odgovor RTFM...
b) ali kupiti MS rešitev, ki ni idealna (pomoč je tako tako, varnost je občasno tudi pod ?), ampak vsaj dela brez hudega poglabljanja v sistem?

Po premisleku sem prišel do sklepa: licenčni Windows je zame cenejši kot free Linux. In če se vrnem spet na novico, MS je prišel do istega sklepa in je izdal XP SE. To je to, Windowsi za tiste, ki ne mečejo mesečno kupe denarja v nove grafe, proce in ostalo kramo, toda imajo računalnik za uporaben pripomoček ali orodje.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Poldi112 ::

Ej Azrael, tebi lahko clovek 100x pove, da govoris bedarije, pa to sploh ne pride do tebe.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Roadkill ::

Smešno.. meni je pa še Microsoftova miška delala v linuxu. Z vsemi 7imi knofi vret. ^^
Ü

BendeR ::

Ej Azrael, tebi lahko clovek 100x pove, da govoris bedarije, pa to sploh ne pride do tebe.


Meni se njegove izjave zdijo dokaj logične. Samo nekateri mu želite vsiliti vašo prepričanje, ki itak prične s fino izraženo mislijo MS sux, use OS. Potem pa vede ali ne zaničujete drugačno gledanje ostalih, češ jaz imam vedno prav.

....ampak tega smo na st že takisto vajen, ane? :D

gfighter ::

Meni se pa njegove izjave zdijo, kot da bi živel par let v preteklosti...

Potem pa še tole:
moj računalnik je toliko zastarel, da na njem delajo Linux rešitve, ki so v stilu Win 3.0


:(
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

christooss ::

Oba sistema se dobi za enako ceno. Zastonj, free, or kakorkoli. Je pa res, da je eno legalno drugo pa dopustno in podprto s strani uradnega "proizvajalca"

Azrael ti zdejle takoj prinesem dva modema pa dve mrezni ki mi v winxp NE delata. Lahko prinesem se ksno zvocno samo to lahko zrihtam jutr. Zvocna je brand new. Sm kr mal pogledu k mi je frend reku: Ej stari zvocna ne dela. Pa mu recem mas driverje. Ja nalozim jih pa se vedno ne dela.

Ce dobis na linux forumih rtfm potem dobis pri nasvetih glede windowsow Use google.

Nisem pa se dozivel da bi mi rekl da naj preberem navodila.

Azrael kdaj si nazadnje preiskusil kaksno Linux distribucijo? Zdej stvari preprosto delajo.

Se ze vidm cez nekaj let na slo-techu. Bom peezdil cez longhorn ceprav bom vidu samo screen shote. Hep hep hep. Samo upam da ne bom pozabu :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

jype ::

No prav, zakaj nimam Linux na desktopu (domači LAN bomo pustili lepo pri miru):

- kup HW v moji kišti ne dela kot je treba pod Linuxom (zvočna, TV, grafa...),
- free rešitve so za oba sistema,
- dokumentacije za Linux rešitve je ogromno, samo kaj ko je večina zanič ali zastarela,
- moj računalnik je toliko zastarel, da na njem delajo Linux rešitve, ki so v stilu Win 3.0, samo če bi mi zadostoval Win3.0, bi še vedno imel 286 mlinček.

Prva in zadnja točka pomenita $$$, in imam dilemo:
a) ali kupiti nov HW, ki naj bi delal na Linux OS, kar pomeni: zanašal se na gnilo dokumentacijo, driverje v katere se je vtikal vsak, ki je imel 5 minut časa odveč, forume kjer običajno dobiš odgovor RTFM...
b) ali kupiti MS rešitev, ki ni idealna (pomoč je tako tako, varnost je občasno tudi pod ?), ampak vsaj dela brez hudega poglabljanja v sistem?

Po premisleku sem prišel do sklepa: licenčni Windows je zame cenejši kot free Linux. In če se vrnem spet na novico, MS je prišel do istega sklepa in je izdal XP SE. To je to, Windowsi za tiste, ki ne mečejo mesečno kupe denarja v nove grafe, proce in ostalo kramo, toda imajo računalnik za uporaben pripomoček ali orodje.


No, pa razdrimo.

- ce HW v tvoji kisti ne dela pod Linuxom, to seveda ni nas problem, lahko uporabljas Windows. Tema govori o tem, da Windows SE crknejo, ko spreminjas hardware, cesar uporabnik seveda ne pricakuje. Linux tega ne pocne, seveda pa se moras pozanimat, kaj deluje, da kasneje nimas tezav. Za to ima FOSS tudi zelo dober izgovor: ce ti proizvajalec naprave ne pove, kako naprava deluje, pac ne mores napisat kvalitetnega softvera za to napravo.

- ja, free resitve so za oba sistema, nimam kaj dodat.

- dokumentacije za Windows je ogromno, vecina je je zanic, ali pa je zastarela. Tako kot Microsoft na svojih spletnih straneh vzdrzuje dokumentacijo jo tudi vecina zivih FOSS projektov. Izredno pomembna razlika je v tem da FOSS producira programje iz vseh podrocij, in ima zato vec moznosti biti neorganiziran, kar lahko marsikoga prestrasi, ampak to je konec koncev njegov problem.

- Nobena Linux resitev ni v stilu Win 3.0, ker so Win 3.1 prvi windows, ki so uporabljali "protected memory". Pa nima veze, ocitno se ne spoznas dovolj na sodobne racunalnike, da bi lahko o njih kompetentno razlagal drugim. Linux je pac tehnologija, ki je Microsoft ne bo dosegel, ker mu ni treba (ker delnicarje Microsofta za razliko od FOSS programerjev bolj kot inovativnost in uporabnost zanima profit). Microsoft bo lahko se desetletja bedakom prodajal zastarele resitve in jim posiljal propagandno gradivo, kjer bo napisal "XYZ ugotavlja, da je Linux drazji od Windows". Ne recem, da Microsoft ni naredil nic dobrega, ampak casi, ko je Microsoft (nekaj casa) vodil razvoj, so bili mimo priblizno pred 10 leti. Apple zdaj bistveno bolj diha za vrat FOSS kar se tice tehnologije, ker z njimi seveda tudi dobro sodeluje.

a) Odlicne dokumentacije za Linux je bistveno vec kot za windows. Linux ni zastonj, ti pa Windows zelo verjetno enostavno ukrades (tako kot velika vecina Windows uporabnikov po svetu), zato je zate Windows cenejsi. Windows je zate primernejsi tudi zaradi tvojega stanja duha, ker ti je vsec, ce se namesto tebe veliko reci odloci kar tvoj racunalnik. Ce imas 5 minut casa mi prosim pokazi, kako lahko v Linux kernel spravis eno vrstico slabe kode, ki si jo napisal, ker ko sem jaz nazadnje poslal tja patch, so ga popravljali kak mesec, preden je prisel not (ker nisem najbolj vesc kernel hacker).

b) ce placas 25 jurjev kaksni firmi, ki se ukvarja z Linux distribucijami (seveda prej poglej "supported hardware", sicer ti ne bodo mogli pomagat), ti bodo pomagali bistveno bolj, kot ti pomaga Microsoftova podpora. Sistem ti bo delal tudi po enem letu, virusov ne bos imel, spywara tudi ne, v sistem se pa itak ne bos znal poglabljati. Vzgal bos masino, pognal browser, office in mailer in delal tako, kot vsak dan dela vecina uporabnikov racunalnika, le da bos malo manj zapravil, ker bo sistem cez 3 leta deloval enako hitro, kot na zacetku.

christooss ::

Podobno bi jst napisov >:D Samo se mi pol ni dal do konca. Sm prsu nekje do dokumentacije pol se mi pa.... Ah lenoba sm:8)

Bravo jype
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Poldi112 ::

Skoda samo, ker ne bo nobenega efekta. V naslednjo tako temo bo Azrael mirno spet napisal identicen post.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

christooss ::

Bo pa jype trikrat svojga :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Poldi112 ::

Gut.
Pa ce grem se malo ontopic, meni se zdi ta poteza MS normalna. Ceprav upam da ne bodo tudi njih tako posiljevali z MS na novih masinah kot nas tukaj.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

HairyFotr ::

Doma mam eno kišto, k ma totalno uničene windowse gor... boota se po več kot 5 min(resn), na cajte štekne/se restarta... pač je bla v intenzivni uporabi ista inštalacija XPjev od cca 2002. Sj poznate.. šara gor, šara dol... smeti pa ostanejo. In sm se lotu pucanja... ni mel velik spywara, virusa nobenga, čistilci registrov so kr velik stvari odstranil... dela pa šekr zanč...

In sm reku d itak nimam kj zgubit... in sm žrtvoval en cd in zapeku Slix.
S CDja se je bootov in ves HW pa intrnet povezavo zaznov hitrej kot mi tist komp pride v windows z diska 8-O ...
Res d so programi dost počas potem delal... ampak kva loh prčakuješ od 5let stare kište, k lavfa s CDja (in počasne CD enote).
Na ta komp gre zihr linux... ker je bil itak že do zdj samo za brskat po netu, mail, pa kkšne filme gledat.

Sj mam tut dobre izkušnje z windowsi... npr. na mojmu kompu mam cca. 1 let naložene XP... nkol spywara, virusov, nikol kkšnih resnih problemov, ampak pač mal pazm kva nalagam.

Azrael ::

Da razčistimo:

Moj računalnik je iz leta1999, posodobitev je bila samo CD RW/DVD ROM enota in disk 30GB, grafa pa zamenjana za slabšo (tišina); menjati ne mislim, ker mi za vse kar ga rabim (filmi, VCR, net, office...) zadostuje
Za svoj izvod Windows98 nisem dal 25 jurjevm, ampak precej manj.
Zvočna, če ni od Creative je žal preč vržen denar, ne glede na specifikacije (ja sem imel zgrešen nakup z Cmedio...)
Čisto ves arhaičen HW pa ni podprt v WinXP, to drži, zato pa za Linux najdem podporo za stvari, ki so imele zadnje beta driverje za Win3.1, žalost pa je Linux podpora malo novejšmu HW...
Za podporo na forumih o Linux vprašanjih, je že tema o S-T GPL Linux dovolj zgovorna...
O dokumentaciji, zaniniva pričevanja uporabnika, tu na forumu.
Glede ažurnih popravkov v FOSS pa tole.
Nekoč je bil Slo-tech.

Poldi112 ::

Na enem primeru graditi svoje mnenje je (ne bom rekel kaj). Tudi meni tv kartica ni delala v win2k, pa zato se ne pravim da so win2k zanic. Zanic je kartica oz. proizvajalec. Tvoja vsaj dela (zadnji post pravi nekaj v stilu works perfectly.
O dokumentacije je malo morje. Ce je ne najdes se ti ne da pomagati. Je tudi razlika med stanjem nekoc in stanjem danes. Tudi v knjigarni je precej knjig.
Kaksna dokumentacija pride zraven winxp? Tist help je obup. Zraven gentoo dobis postena navodila, ki so res prva liga.
Lahko gres tudi na njihov forum in v iskalnik vneses rtfm. Ne vem koliko jih bo nasel, ampak gotovoj jih skoraj ne bo (ko prebiram tist forum vidim da je bolj pogosto I should rtfm kot samo rtfm).
Tudi alternativ za win98 je miljon v linux dezeli. Tudi na tem forumu je dosti tem na to temo. Ampak ti jih pac noces.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

No, pa razcistiva:

Na racunalniku iz leta 1999 (P166) super tece Linux z namizjem KDE 3.3. Masina ima 192M rama in 1.6GB disk, graficna kartica je atijev rage 128. 3d pospesevanje odlicno deluje. Na racunalniku od letos (Athlon64) super tece Linux s KDE 3.4 v 64-bitnem nacinu. Radeon 9550 deluje odlicno in 3d pospeseno. Softverski raid-1 zagotavlja varnost podatkov, SATA kontroler deluje brez dodatnih gonilnikov. Na obeh sistemih je distribucija SuSE.

Windows 98 so prodajali po 25+ jurjev, ko je bil ta sistem aktualen. Ce si ukradel, to ne pomeni, da si kaj prihranil, ampak si strosek samo prelozil na oskodovanca (ki se povrh vsega s tem sploh ne strinja).

Vecina zvocnih kartic je v Linuxu cisto ustrezno podprtih. Na mojem live gre zvok iz linuxa odlicno v receiver, ki ga prav tako odlicno spremeni v odlicen 5.1 surround.

Linux ima 64 bitne gonilnik za ogromno naprav, za katere jih Windows nimajo. Poleg tega proizvajalci, ki vejo, koliko je ura, poleg hardvera ponujajo tudi gonilnike za Linux (recimo realtek, dlink, 3ware, areca, adaptec). Med drugim lahko danes kupis streznike, prenosnike in namizne racunalnike mnogih podjetij (kot npr. HP, IBM) s prednalozenim Linuxom. Od kje ti torej ideja, da je strojna oprema v Linuxu slabo podprta?

Moram priznati, da tudi slo-tech teme o tezavah z Windows niso najbolj blestece.

Ce lahko me prosim usmeri v kvalitetno dokumentacijo o CIFS protokolu, ki ga govorijo Windows XP/2003. Ne mores? Ti smola. Aja, saj res, ker ti tega ne potrebujes, to ni relevantno.

Glede azurnih popravkov v FOSS pa tole: moja tarifa je 10.000 SIT na uro. Ce placas, ti odpravim priblizno katerikoli problem v FOSS. Ce to zate ni dovolj pomembno, lahko to naredis sam, ali pa pocakas. Napak v Microsoftovih izdelkih ti legalno ne more popravit nihce razen Microsofta, ki se s takimi kot si ti ne bo ukvarjal (zelo rad bi videl, da mi dokazes nasprotno).

Daedalus ::

Azrael, prosil te bom za eno samo zadevo:

>kup HW v moji kišti ne dela kot je treba pod Linuxom (zvočna, TV, grafa...),

Napiši konfiguracijo svoje mašine. Ker me res zanima, česa se pod Linuxom ne bi dalo usposobiti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MrStein ::

B-D_ :

Od kdaj je tale tema o linuxu in cheap shit programih ki pridejo z njim?

Odkar je neki .. hmmm, zblojeni .... rekel, da je windows cenejši od kakega linuxa.

Sicer pa kdo pravi, da se ne da narediti eno "distribucijo" windows+office+firefox+autocad+photoshop lepo na enem DVDju? :D

A to dejansko obstaja ? (PS: govora je bilo CD-jih , ne pa DVD ;))

darkolord :
[ kupi še te winse in ugotovi da ne delajo.]
jih bo pač vrnu

A je kdo že vrnil kupljene windowse ?
In dobil denar nazaj (zakaj bi sicer vračal) ?
To v praksi dejansko gre ?

Dr_M : " Linux is only free if your time is worthless. in to drzi kot pribito. pa prosim brez obracanja in zgovarjanja..."

Torej če dolpotegnem linux&apache, dam gor in grem na malico, namesto da dam xxx USD za win+IIS, potem to "ne šteje" ker... Ker kaj ? (velja za looooka-ta tudi)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

64202 ::

Ta tema ni vec smesna, ampak ze prav zalostna
I am NaN, I am a free man!

Pithlit ::

Poldi112: "Lahko gres tudi na njihov forum in v iskalnik vneses rtfm. Ne vem koliko jih bo nasel, ampak gotovoj jih skoraj ne bo (ko prebiram tist forum vidim da je bolj pogosto I should rtfm kot samo rtfm)."

Sem za foro probal... pa dejmo malo statistike:
    Rojstvo foruma: Torek, 09 April, 2002 ob 12:20
    Število članov: 86752
    Število vseh tem: 326409
    Število vseh odgovorov: 2370924
    Število tem v katerih se pojavi "RTFM" (tako v pozitivnem kot negativnem smislu): 200


"RTFM" se torej pojavi v 0.06127282% vseh tem. Tako, bo dovolj o grozovitostih ki jih ta akronim povzroča?
Life is as complicated as we make it...

Jebiveter ::

Ta tema ni vec smesna, ampak ze prav zalostna


Meni se zdi skrajno zabavna! :D Brez takih tem bi bilo zivljenje dolgcajt. S-T trollom se imam samo za zahvalit za vsakodnevno merico smeha :) Tnx!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

darkolord ::

Cist tko, samo za info... ste ze ostali sami... pametnejsi odneha

BigWhale ::

No, saj ti si se tle... ;) Ampak pomanjkanja argumentov jaz ne bi enacil z 'pametnejsi odneha'. ;)

Vlady ::

In spet se kregamo windows-linux zagovorniki...

Linux JE slabši kot windows v smislu enostavne in hitre rešitve. Za linux potrebuješ 100% preverjeno in nevem kakšno podprto strojno opremo, novejša HW sploh ne dela ali pa rabiš 1 teden časa da nekaj zrihtaš. Jaz sem za mojo zvočno rabil pol leta, da sem jo nekako delno usposobil v linux-u. TV kartica še zdaj ne dela oz. sliak dela zvok ne + ne morem snemati na disk. Ok je ATI TV kartica in tud v winsih imam probleme z njo, kar pa je firma zanič ker so nesposobni poleg HW prodat tudi driverje ki bi dlovali. AMpak pustmo zdej tv kartico. Če se nebi v zadnjem letu pojavil linux z takim jedrom, ki je imel "!skompajlano" podporo za creative- zvočne (navišji razred) in nvidia FX razred, še zdej pomoje nebi imel zvoka v linux-u. Žal so tudi programi oz. alternative programov v linux-u dosti slabše kot tiste v winsih. Za primer openoffice in office 2003. Office 2003 ima mnogo več funkcij kot openoffice oz. ima openoffice vse funkcije totalno neurejene in rabiš vsaj kake 15min da najdeš tisto kar iščeš in narediš tisto kar si mislil, da ne govorim o prenosljivosti dokumentov iz openoffice-a na office 2003, kjer se pojavljajo čudni zamiki, odstavki... Da ne govorim koliko časa potrebuje neizkušeni uporabnik (sem bil med njimi) da naredi kako zadevo v linux-u???? Pa igre v linux-u? Vsi proizvajalci, ki delajo strojno opremo jamčijo da bo zadeva delovala pod winsi in po večini tudi napišejo driverje zraven tako da se ti ni treba ukvarjat z iskanjem knjižnic in paketkov po internetu in brat kilometre navodil zato da boš imel zvok v winsih. Izguba časa. Linux je primeren samo za tiste, ki imajo veliko pojma o računalnikih. In da res so bili winsi do XP verzije zelo "slab" OS, vendar je XP zelo stabilen (saj pri meni) in funkcionira dobro. In winsi se razvijajo po določenih programerskih "navodilih" kjer je na prvem mestu enostavnost in fukncionalnost, medtem ko pri linux-u vsak dela po svoje in se noben ne trudi da bi bile zadeve podobno enostavne kot v winsih. Vsi gledajo samo na to da dela, pa čeprav potrebuješ za eno zadevo 100 stvari, nobenega pa ne zanima kaj bo s tem delal novopečeni uporabnik, ki zna samo klikati "next" v windows installer. >:D Ok pa da ne bom samo pljuvu, pohvalim NVIDIA driverje za grafe, ker so naredili zadevo veliko enostavnejšo kot je za drug HW. Aja, pa še notebook-i pod linux-om so zelo redki. Zakaj? Zato, ker je na notebook veliko težje spraviti delujoč linux kot windows oz. moraš še preden kupiš notebook, vso strojno opremo 10x preveriti, da je podprta v linux-u. Za winse se ti ni treba sekirat, ker je 99% da ti bo delovalo vse. In linux ima še eno veliko slabost za "zelne" uporabnike: konzola. To je skoraj tako kot DOS, ki je bil pred winsi. Danes je treba razvijati SW v smislu enostavnega grafičnega vmesnika, ne pa v smislu konzole, kjer moraš vedeti 1000 ukazov na pamet ali imeti 10 knjig zraven računalnika, da iščeš ukaze, ki jih potrebuješ mogoče 1x na teden. Danes je trend dogodkovno vodenega programiranja in ne več konzolnega programiranja. Dogodkovno programiranje je tudi veliko lažje in če imaš narejeno "osnovo" je otročje lahko. Vsaj v Javi, če ne še kje drugje...

Linux JE boljši v smislu stabilnosti in napak, vendar moramo upoštevati, da v microsoftu dela na winsih omejeno število strokovnjakov, medtem ko na linux-u dela cel svet strokovnjakov in nestrokovnjakov. Pa linux je "brezplačen" če imaš hiter internet dostop. Treba je tudi upoštevati, da so winsi napisani v C-ju, ki dopušča malo morje napak že pri enostavnih aplikacijah, kaj šele pri operacijskih sistemih... Pri linux-u je enako, vendar source kodo preverja več ljudi in se napake hitreje odkrije in odpravi. Brez linux-a nebi bilo interneta... :\ Linux je veliko boljši za internet in mrežo le težje je vse nastaviti.

Brezveze je zdej tle diskutirat kateri OS je boljši, ker vsaksvojo mulo hvali, ki jo ima naloženo na disku. Vsak OS ni za vsakega. Jaz uporabljam oboje tako winXP kot linux (VMware linux v winsih) in dela oboje zaenkrat zadovoljivo. Čeprav za linux porabim veliko več časa da naredim kako zadevo kot v winsih. Winse uporabljam predvsem za internet, igre, office (e-mail, dokumenti,...), programiranje (java),... medtem ko linux uporabljam zgolj za programiranje v c-ju in c++ in testiranje določenih zadev (programov).
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Daedalus ::

Za praktično vse, kar si nakladal o nepodprtosti hardvera, so krivci na strani proizvajalcev le-tega, ker nočejo skup vrečt gonilnikov za Linux. Ostalega se pa sploh ne bom spravil komentirat - ker je vse skup nabijanje enega tipa, ki si za Linux ni nikol vzel več kot 5 minut časa. Sploh ono o konzoli je zabavano:D Ti sploh veš, da bo Longhorn vseboval precej zmoglivejšo konzolo, kot sedanji winsi? Le zakaj, se zdaj zmedeno sprašuješ? Ker v konzoli marsikaj nastaviš precej hitreje, kot pa s prebijanjem skozi miljone oken in triljone properties gumbov. Ampak, eni majo očitno drugo opcijo rajše.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

MrStein ::

Bom jaz, Daedalus ;)

Vlady :
"Za linux potrebuješ 100% preverjeno in nevem kakšno podprto strojno opremo"
Ah daj no.
Q: "Windows mi nekaj šteka..."
A: "Ja, ker nimaš 100% kompatibilnega hardvera s podpisom papeža, pardon WHQL-a"

"Jaz sem za mojo zvočno rabil pol leta"
Jaz pa 3 sekunde.

"TV kartica še zdaj ne dela "
Meni tudi ne. Oziroma bolj kilavo. V 64-bitnem načinu pa sploh ne. Govorim o Windows.
Ampak hej, to ni windows kriv, ampak proizvajalec kartice, a ne ?

"[office] rabiš vsaj kake 15min da najdeš tisto kar iščeš"
Ali pa vprašaš kolege. Kot jaz. Govorim seveda za MS Office.

"Da ne govorim koliko časa potrebuje neizkušeni uporabnik (sem bil med njimi) da naredi kako zadevo v linux-u?"
Ne vem. Enako kot v windowsu ? (rekel si neizkušeni !)

"konzola..."
Eh, do zdaj sem mislil, da si le neizkušen, zdaj pa vidim, da si (itak bi bilo cenzurirano).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

hruske ::

Windows in Linux se ne da primerjat, pa ne zato, ker ne bi bila primerljiva, ampak zgolj zato, ker moraš popolnoma spremeniti mišljenje. Ni več downloadanja in klikanja 'next', ampak samo izbereš kaj bi imel nameščeno. +še več je takih kombinacij.
Rad imam tole državico. <3

jype ::

Jaz vem, kaj bodo zdaj rekli Microsoftovci: "kje je pa vendor independence?" :)

Bistri007 ::

Saj tudi v Linuksu lahko klikaš NEXT, NEXT, NEXT ko ga instaliraš - najprej ti hoče sformatirati disk s podatki in komaj ga preprišaš, naj ni podatke pusti pri miru, kar je v določenih primerih celo nemogoče: če imaš samo NTFS particijo na disku.

Če se postavim v leto 1992: takrat so mi bili všeč Unixi s pisanimi okni in miško, črno-siv DOS je bil bolj dolgočasen. Danes pa se zdi ta Unix klon kot da bi ga voda skupaj prinesla, eni pa bodo v tem videli in hvalili modularnost Posixa. Koda je nabrana z vseh vetrov in izgleda kot ciganski tabor: barake zbite iz desetin različnega materiala, ki ni niti iste barve in kar smeti po tleh nametane. Estetsko je groza. Stari (neuporabni) šporheti puščeni na sredini jase, stari moskviči in zaporožci pa v kraški vrtači - e to, to ti je LINUX!!! 8-O

Rajši sem v majni garsonjeri in plačam zanjo (Win XP SE), kot pa da imam več placa v barakah, da me pozimi zebe, nimam tekoče vode in da živim v tisti umazaniji (Linux)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

jimmi ::

Jaz pa imam rajši malce cigansko zastonjsko barako, ki pa je čista, kot pa najeto garsonjero polno parazitov..

darkolord ::

Jaz pa rajs eno spodobno bajto :D

Azrael ::

@Daedalus in ostali

Takole kaj ima pri meni težave z Linux
Scaner Umax Astra 610p (driverji so za Win3.1 do WinXP in Mac).
Zvočna Creative 128, ne vem z Movix dela BP, s ST Linux pa zraven malo poka, lahko je tudi z zvočno kaj narobe.
TV kartica Tevion/Medion MD9717 Mk1
R7000, dela v vesa načinu.

Torej če menjam scaner in TV kartico, sem cenovno tam nekje kot nakup DSP Win XP home.

Poskusil sem ST Linux in Suse, samo s Suse nisem prišel daleč, ker je namestitev začela kmalu jamrati, da so datoteke na CDju pokvarjene. Za slednje se najbrž lahko zahvalim sedaj že bivšemu ISPju.

Glede Win98, nisem prvi lastnik, ampak ker imam cerifikat, registracijski obrazec itd, dobil pa z nakupom tega računalnika iz druge roke. Treba je vedeti, da cena Windows različic pada ravno tako kot cena rač. komponent, če ni najnovejše, je cena precej nizka.
Nekoč je bil Slo-tech.

64202 ::

> Poskusil sem ST Linux in Suse, samo s Suse nisem prišel daleč, ker je namestitev začela kmalu jamrati, da so datoteke na CDju pokvarjene. Za slednje se najbrž lahko zahvalim sedaj že bivšemu ISPju.

In si potem resno mislil, da te bo kdo resno jemal? :))

Ta tema je postala spet smesna :D
I am NaN, I am a free man!

Daedalus ::

Gremo - najprej scanner, zvočna kartica je podprta v Linuxu od "pamtiveka" - sam sem na prejšnjem računalu uporabljal tako kartico in je delala b.p. - na debian sarge, 2.4 kernel. Če je kaj verjeti tejle povezavi, obstaja driver za tvojo TV karto in je vključen v 2.6 kernel, Radeoni znajo povzročat težave - pomoč v kateri je za vsako glavno distribucijo posebej razloženo, kako se inštalira driver.

Za pokvarjen CD ni kriv Suse, S-T linux pa je precej sesuta zadeva, ki nekak ni referenčna za nadaljnje izkušnje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

jimmi ::

Zvočna bi morala delat, ker so vse od Creative zelo dobro podprte. Men dela Creative 64 brez problemov, cimr ima pa Creative Live! in mu tudi dela, pa oba uporabljava slackware. Doma imam R7000 na pci vodilu in mi dela lepo tudi 3d pospeševanje (mirno lahko špilam Q3). V xorg.conf moraš samo dodat Load "dri" in tule:
Section "Device"
Identifier "tvoja graficna"
Driver "vesa"
EndSection

zamenjaš vesa z ati ali radeon, oz. kakšne bolj prijazne distribucije naredijo to namesto tebe..
Punca ima pa tv kartico od avermedia in lepo dela, ravno tako pod slackware-om.
Cimra od punce ima en scanner, ki pod windowsi nikakor noče delat, na linuxu pa čist lepo..

Tako, da se ne morem pritoževat glede "driverjev" za linux, mogoče pa imam samo srečo s hardware-om...
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5422590 (17705) Rias Gremory
»

Cene Surface RT tablic padajo

Oddelek: Novice / Windows Mobile
4113188 (9654) techfreak :)
»

Prednameščeni Operacijski Sistemi

Oddelek: Operacijski sistemi
101849 (1540) BlueRunner
»

Evropska komisija hoče več brskalnikov v Windows (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
16315436 (11508) BigWhale
»

M$ monopolist ?

Oddelek: Loža
341562 (1172) TESKAn

Več podobnih tem