» »

Bo skype nadomestil stacionarene telefone?

Bo skype nadomestil stacionarene telefone?

nokia6310 ::

Glede nato, da ima skype že 1000000 uporabnikov tako sem nekje zasledil zgleda da bo z leti nadomestil stacionarne telefone?
No jaz ga ne uporabljam lep čas več kaj mislite vi?
Kakšne serverje sploh uporablja skype da se lahko istočasno pogovarja toliko ljudi?
Mislite da bo skype ko bo prepričan v popolnost svojega sistema kdaj začel zaračunavati svoje storitve?
Zakaj prihaja do občasnih zamikov na liniji če se z nekom pogovarjam in traja včasih precej časa da me on sliši ali obratno potem pa še ti odmevi ki se občasno dogajajo da slišim samega sebe če govorijo da ima skype zelo majhno linijsko porabo pogovori pa tečejo zgol med uporabniki širokopasovne povezave?
p.s.
Če kdo rabi slovenščino za skype naj se javi na zs.
Lp

strictom ::

Sebe slišis zato ker ima tvoj sogovorec zvočnike na glas.

Drugače pa Skype nebo nadomestil telefona!
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

jype ::

Skype najbrz ne, VoIP pa upam, da cimprej, ker so trenutne cene telefonije malo cez les.

Skype ne rabi serverja za to da se ti pogovarjas, ampak samo zato da ti pove, na kateri IP moras posiljat zvok, da bo prisel do sogovornika.

Zamiki se pojavljajo zato, ker tvoje omrezje ne podpira kvalitete stortve (QoS, del IP protokola, ki govori o tem kaksne podatke nosi paket).

Odmev slisis, ker tvoj govor, ko pride iz kolegovih zvocnikov, ujame kolegov mikrofon, in ti ga poslje nazaj.

perci ::

Za v tujino klicat je skype majka - z bratom, ki je na kitajskem se pogovarjam za 6 SIT na minuto - ima kitajsko sim kartico.

DominusSLO ::

jaz stacionarnega telefona nimam že 5 let.. skype pa je res zakon za tujino, pa tudi za slovenijo. Se dogaja tudi, da sem po 6 ur na dan na vezi s sodelavci v lj(iz kp).

U glavnem menim, da skype ne bo nadomestil stacionarnega telefona, ker ga je že gsm nadomestil.

nokia6310 ::

Jype:
Kaj je to VoIP?
A deluje isto kot skype mislim isto kvalitetno?
Malo razloži.
Ravno zaradi odmevov priporočajo da se uporablja slušalke z mikrofonom tako nemore leteti nihče nikamor.

strictom ::

VoIP

PS.: Google is a friend :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Thomas ::

Seveda. Nadomestil bo tudi mobilce in njihove operaterje.

Telekom, Mobitel, Simobil Vodafon, Vega ... težko čakam na vaš pogreb.

Samo da jih ne bi kdo vampirje držal gor! Kot zdej nekej sitnarijo zaradi poceni štumfov s Kitajske!

Upam da ne.

DSmidgy ::

Voljatel bo kmalu začela ponujati VoIP.

Posplošeno in na kratko: IP telefon se obnaša kot navaden telefon, samo da prenos govora ne poteka preko telefonskega omrežja, ampak preko internet omrežja (če se pogovarjata dva, ki imata IP telefon). Če pa kličeš v navadno telefonsko omrežje, se pa potem govor iz IP omrežja preusmeri v navadno omrežje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Apple ::

Hejla,

a delaš kkšno seminarsko na to temo? :D
LP, Apple

nokia6310 ::

Ne ne delam seminarske samo me zanima vaše mnenje.
Glede nato, da ima skype iz dneva v dan večje število uporabnikov me zanima kam bo to šlo zato sem tudi vprašal.
Kako pa je pri vopu a maš potem tudi telefon kot aparat ali deluje vse kot zdaj na skypu kar pomeni da brez kompa ne gre?

Apple ::

Damn :D

jst delam diplomo glede tega, pa mi manjka še kkšn detajl :)
LP, Apple

Keyser Soze ::

Da bo pa GSM nadomestil bo treba pa še malo vode pretočit. Kako hudiča si pa predstavljaš klicanje z prenosnega telefona z ene lokalnega hriba? Bazne postaje bodo gratis al kako?

Ne predstavljam si tega tako zlahka glede na to, da večina folka danes še WiFija ni preizkusila v praksi?

P.S.: VoIP pa laufa brez računala, le brez internetne povezave v svet ne. Moraš imet pa pač poseben telefoničen aparat.

Zgodovina sprememb…

nokia6310 ::

Nisem si znal predstavljat kako zadeva deluje kako je potem s povezavo?
Moraš met računalnik pa telefon prek GPRSJA povezan da pol lahko kličeš prek vopa?
Ej folk mam idejo dejmo en nick odpret recimo slotech life pa se prklopmo gor da vidmo kolk se jih da prklopt pa mamo tko kot smo včasih meli cebejaši kanal pa smo gor čvekal?
Mislim da se da uživo velik hitrej povedat kot pa pisat po tipkovnici?
To bi blo zanimivo vsaj mene bi zanimal!

G-man ::

WiMAX is the anwser (za brezžični Skype). Incotel iz Novega Mesta, se je že lotil grajenja omrežja (bye, bye, Telekom in vsi tvoji podbradki >:D >:D >:D )


25.04.2005
Incotel prvi uvaja WiMAX tehnologijo

Novomeško podjetje Incotel je začelo z izgradnjo prvega brezžičnega širokopasovnega WiMAX omrežja v Sloveniji, ki je obenem eno prvih v Evropi. Pilotski projekt WiMAX je Incotel začel izvajati v Ljubljani, kjer je že priključil prve testne uporabnike. Od Agencije za pošto in elektronske komunikacije je pridobil dovoljenje za uporabo nadzorovanega frekvenčnega spektra, ki zagotavlja lokalni dostop (WLL) do končnih uporabnikov tako za širokopasovni dostop do interneta (do 10 Mbps) kot tudi za klasično in IP telefonijo.

Brezžični širokopasovno dostop do interneta bo uporabnikom na voljo predvidoma jeseni. Do takrat bo Incotel postavil prvih 40 lokaciji po Sloveniji, in sicer po urbanih središčih in nekaterih ruralnih predelih zunaj Ljubljane, kjer je pokritost s širokopasovnimi priključki na internet slabša. Končni cilj je zagotoviti signal na 150 lokacijah in tako z brezžičnim signalom pokriti večji del Slovenije.

Uporabnikom bo Incotel po konkurenčnih cenah ponudil hitrost prenosa podatkov od enega do desetih megabitov na sekundo. Brezžična tehnologija bo omogočila enako hitrost prenosa v obe smeri, torej tako v smeri k uporabniku kot tudi do uporabnika (simetrični prenos). Za uporabo brezžičnega širokopasovnega dostopa pa bo uporabnik potreboval le manjšo anteno, katere montažo bo uredil Incotel.

Brezžična tehnologija WiMAX pa poleg širokopasovnega dostopa do interneta oziroma prenosa podatkov omogoča tudi klasično in IP telefonijo. Tako bo lahko Incotel uporabnikom istočasno ponudil dostop do interneta in možnost telefonskih pogovorov preko klasičnih ali IP telefonskih aparatov.

Po dolgem čakanju so v novomeškem podjetju uspeli s Telekomom Slovenije d.d. skleniti medomrežno povezavo in zaključujejo s pripravami na trženje novih storitev za fizične in poslovne uporabnike. Na podlagi medomrežne povezave bodo uporabnikom ponudili izbiro in predizbiro operaterja za klice v tujino ter klasično notranjo telefonijo, poslovnim uporabnikom pa še brezplačne (080) in komercialne (090) telefonske številke, VPN korporativna podatkovna in govorna omrežja z zasebnim oštevilčenjem, gostovanje strežnikov ter mnoge druge aplikativne storitve.

Za večje poslovne uporabnike na področju Ljubljane so v Incotelu pripravili ponudbo direktnih povezav do lastnega telekomunikacijskega centra - navidezna zasebna podatkovna in govorna omrežja z ali brez zasebnega oštevilčenja (VPN). Tako lahko nekatere uporabnike že direktno povezujejo v Incotelovo omrežje, in sicer tam, kjer je omogočena optična povezava do njihovega telekomunikacijskega centra. Tem uporabnikom lahko ponudijo cenejše mednarodne klice pa tudi cenejši notranji telefonski promet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

nokia6310 ::

G-man:
Hvala ti za informacijo res zanimivo bomo vidli kako bo funkcionirala stvar. Za cene se že kaj ve vsaj približno?
Recimo dostop do neta pa telefonija?

strictom ::

Me prav zanima kakšna bo cena 10Mbs in če bo na voljo več kot 10Mbs (V mislih imam ala Švedska in HongKong:D, optimist, pa kaj, nekdo mora bit).
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Gandalfar ::

The current 802.16 standard is IEEE Std 802.16-2004, approved in June 2004. It renders the previous (and 1st) version 802.16-2001 obsolete, along with its amendments 802.16a and 802.16c. IEEE Std 802.16-2004 addresses only fixed systems. An amendment 802.16e is in the works which adds mobility components to the standard. This amendment is expected to be completed in mid 2005.


Malo smo hitri. Gradimo omrezja na standardu, ki sploh se ni dokoncan/sprejet?

jype ::

Tudi 802.11g je bil nedokoncan, ko ga je implementirala ze vecina proizvajalcev.

Prek VoIP lahko kvalitetno klices le, ce imas zagotovljeno neko minimalno pasovno sirino (za razlocen govor z GSM kompresijo zvoka je to priblizno 2-3kb/s).

Tear_DR0P ::

hmm tole z wimax bi blo zanimivo. Jst že uporabljam eno tako malo različico WiFi dostopa do neta. Mam anteno na vrhu bloka in se povezujem na ISPjevo. Ker omrežje ni razvejano, pride do zamaškov. Če pa bi stvar šla v komercialo in bi to uredil, bi blo kul. Maš laptopa in kjer koli v mestu si, greš lahko na net s svojga IPja, s svojga računa.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brezžična povezava s hitrostjo 1 Gbps na obzorju

Oddelek: Novice / Diski
133602 (3147) Jux
»

Incotel in WiMax

Oddelek: Omrežja in internet
324023 (2583) Spajky
»

Modri ADSL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
12619082 (8525) Nejc Pintar
»

ADSL ja ali ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
645253 (3826) Hux
»

Podrazanje inpulzov in alternativa!

Oddelek: Omrežja in internet
211848 (1492) Mitch

Več podobnih tem