» »

Incotel in WiMax

Incotel in WiMax

Kami ::

Pred nekaj dnevi sem zasledil na eni strani temo o WiMax-u in Incotelu.

Ko sem malo prebral, se mi je zadeva zdela zelo zanimiva.

Linije bodo simetriče in do 10 Mbps (to pomeni 10 Mbps dol in 10 Mbps gor).

Incotel, ki je začel z izgradnjo prvega WiMax omrežeja v Sloveniji (ki je tudi prvo tako omrežje v Evropi) bo po Sloveniji postavil 150 takih lokacij.

Baje, da zadeva nese do 30 km daleč (hmm not bad).

Incotel prvi uvaja WiMAX tehnologijo

Novomeško podjetje Incotel je začelo z izgradnjo prvega brezžičnega širokopasovnega WiMAX omrežja v Sloveniji, ki je obenem eno prvih v Evropi. Pilotski projekt WiMAX je Incotel začel izvajati v Ljubljani, kjer je že priključil prve testne uporabnike. Od Agencije za pošto in elektronske komunikacije je pridobil dovoljenje za uporabo nadzorovanega frekvenčnega spektra, ki zagotavlja lokalni dostop (WLL) do končnih uporabnikov tako za širokopasovni dostop do interneta (do 10 Mbps) kot tudi za klasično in IP telefonijo.

Brezžični širokopasovno dostop do interneta bo uporabnikom na voljo predvidoma jeseni. Do takrat bo Incotel postavil prvih 40 lokaciji po Sloveniji, in sicer po urbanih središčih in nekaterih ruralnih predelih zunaj Ljubljane, kjer je pokritost s širokopasovnimi priključki na internet slabša. Končni cilj je zagotoviti signal na 150 lokacijah in tako z brezžičnim signalom pokriti večji del Slovenije.

Uporabnikom bo Incotel po konkurenčnih cenah ponudil hitrost prenosa podatkov od enega do desetih megabitov na sekundo. Brezžična tehnologija bo omogočila enako hitrost prenosa v obe smeri, torej tako v smeri k uporabniku kot tudi do uporabnika (simetrični prenos). Za uporabo brezžičnega širokopasovnega dostopa pa bo uporabnik potreboval le manjšo anteno, katere montažo bo uredil Incotel.

Brezžična tehnologija WiMAX pa poleg širokopasovnega dostopa do interneta oziroma prenosa podatkov omogoča tudi klasično in IP telefonijo. Tako bo lahko Incotel uporabnikom istočasno ponudil dostop do interneta in možnost telefonskih pogovorov preko klasičnih ali IP telefonskih aparatov.

Po dolgem čakanju so v novomeškem podjetju uspeli s Telekomom Slovenije d.d. skleniti medomrežno povezavo in zaključujejo s pripravami na trženje novih storitev za fizične in poslovne uporabnike. Na podlagi medomrežne povezave bodo uporabnikom ponudili izbiro in predizbiro operaterja za klice v tujino ter klasično notranjo telefonijo, poslovnim uporabnikom pa še brezplačne (080) in komercialne (090) telefonske številke, VPN korporativna podatkovna in govorna omrežja z zasebnim oštevilčenjem, gostovanje strežnikov ter mnoge druge aplikativne storitve.

Za večje poslovne uporabnike na področju Ljubljane so v Incotelu pripravili ponudbo direktnih povezav do lastnega telekomunikacijskega centra - navidezna zasebna podatkovna in govorna omrežja z ali brez zasebnega oštevilčenja (VPN). Tako lahko nekatere uporabnike že direktno povezujejo v Incotelovo omrežje, in sicer tam, kjer je omogočena optična povezava do njihovega telekomunikacijskega centra. Tem uporabnikom lahko ponudijo cenejše mednarodne klice pa tudi cenejši notranji telefonski promet.


Zadeva bo kar popularna, če bodo cene tako kot pravijo cenejše od Siol ADSL-a (pa še hitrosti bodo večje).

Pravijo, da bodo meli 1 mbit za 5k, 2 mbit za 8k in 10 mbit za 35k.

Baje, da bodo že začeli ponujat internet septembra.

Ljubljana – Slovenskim uporabnikov interneta bo wimax, brezžični širokopasovni dostop do interneta, po zagotovilih Incotela, telekomunikacijskega podjetja iz Novega Mesta, na voljo septembra letos (podrobnosti o pokritosti s signalom na zgornji skici). Tedaj naj bi na strateških območjih Slovenije (v Ljubljani je preskus že uspel) že delovalo štirideset baznih postaj. Hitrosti prenosa podatkov bodo po zagotovilih Zvonka Mrharja, direktorja Incotela, segale od enega do deset megabitov na sekundo, osnovni paket (1 Mbit/s) pa bo na voljo za 5000 tolarjev (v številnih naročniških paketih naj bi bila na voljo telefonija IP). Incotel bo v projekt wimax vložilo okoli šest milijard tolarjev (25 milijonov evrov) v obdobju petih let, vso pokritost Slovenije pa naj bi dosegli v treh letih. S potrditvijo mobilnega standarda wimax (802.16e) v letu 2006 je Incotel napovedal boj tudi mobilnim operaterjem. Na Mobitelu, največjem slovenskem ponudniku mobilne telefonije, včeraj pozno popoldne niso bili dosegljivi za komentar, Simobil, drugi ponudnik mobilne telefonije v Sloveniji, pa je pred dobrim mesecem na novinarski konferenci oznanil, da bi wimax utegnil biti dobra dopolnitev tehnologije edge, ki jo Simobil ponuja za prenos podatkov. »To da standard mednarodno še ni potrjen, pričakujemo, da bo še letos, za nas ni ovire, saj je potrditev standarda v svetovnem merilu odvisna le od popolne združljivost naprav wimax različnih proizvajalcev,« pravi Mrhar. Ker imajo bazne postaje močan signal na frekvenci 3,5 Ghz in resnični domet okoli 20 km, prinaša wimax v informacijsko-telekomunikacijski prostor svežo konkurenco. Predvsem na ruralnih predelih Slovenije, kjer imajo kabelski operaterji in Telekomov ADSL največ infrastrukturnih omejitev. Največja ovira za prenos signala je po besedah Mrharja gozd, saj je odboj signala tam zelo slab, ker se porazgubi med drevjem. Za priklop v omrežje wimax bo uporabnik potreboval le anteno in ustrezno napravo (dlančnik, prenosnik, namizni računalnik ...) Na vprašanje, ali so Incotelu nasproti še kakšni resnejši problemi, kot je le še skrb za promocijo tehnologije, Mrhar dodaja: »Edini problem trenutno je čakanje, ker posamezna bazna postaja zahteva poleg ustreznih meritev tudi do deset lokacijskih dovoljenj.«


Zadeva zna bit še zelo zanima, zaj me pa še zanima vaše mnenje o tem :)

Še nekaj povezav glede Incotela in WiMax-a:

Incotel
Tema na wlan-sat forumu o tem
Novica na mobile.si
Novica #1 na finance
Novica #2 na finance

swar ::

Sem iz ljubljane in sem jim pisal pred kratkim da bi malo potestiral pa me nocjo.U glavnem glede na to da imam ze adsl in mi deluje najboljse od broadbandov (telemach mi je suxal u 0) ne bi sel nekaj kupit brez da bi sprobal.

harvey ::

Cene in terminski plani se šlišijo zelo obetavno, vendar močno dvomim, da bo vse skupaj zalaufalo septembra, ker še nimajo vseh gradbenih dokumentov (papirji) za postavitev omrežja. Kako je s papirji pa vemo, da vse skupaj v naši ljubi Sloveniji traja in traja....

Sicer je standard po katerem to vse skupaj laufa šele pred kratkim certificiran in zna biti na začetku tudi kakšna zagata glede opreme. A kljub vsemu vsemu skupaj, je slišati zelo zanimivo. Kako bo v praksi bomo kmalu videli. Sicer bo potrebno za prodor tehnologije in s tem posledično naročnikov res iti na testne zadeve, ker danes praktično nihče več ne kupuje mačka v žaklju.

Caligula ::

Aheem, Wimax ne rabi lih nekih gradbenih dovoljenj, ker je nekako BREZZICEN pa to? :D

Fury ::

Ja bazne postaje in stuff pa tut lebdijo v luftu, so nevidne in tut zaletis se ne v njih.. u bistvu k da jih ni :\

para! ::

Torej Incotel in WiMAX, optika iz Kranja (Kranj, ne?), pa še na wlan-sat forumu nekaj omenjajo komercialni zagon VDSL podjetja T2.

Pošteno :)
Death before dishonor!

frenk ::

zdej optika ni sam v kranju, ampak tud v ljubljani;)

shock ::

upoštevat moraš dejstvo da je tista deklerirana hitrost v half-duplex načinu. V ljubljani kot sem prebral v delu se je začela šele gradnja sekundarne hrbtenice (gratel naj bi imel to čez). Zdaj rabijo baje še soglasje in papirje.

Dr Evil ::

Pingi pa niso ravno najbolši na brezžičnem internetu,al se motim?

BaRtMaN ::

Po mojem res ne bodo najboljši, ampak TV/radio tudi nimata nekih jakih zakasnitev, pa vseeno signal potuje po zraku. Meni recimo brezžična povezava do routerja doda 3 ms.

Hux ::

Zanimivo je mani doda 2ms vezava ruterja na nekem cheap ruterju. Monitor je to povrsno testiral bi reje meni dali :D. Cene pa tudi bol tak tak. 2M/2M za 8k ni ranvo tak poceni ko sem si predstavljal. Je ceneje ne pa prevec ceneje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Kami ::

Yep, 2mbit/2mbit za 8k ni tak kul, vsaj meni ne.

Če bo triera uradno povišala paket 3mbit/384 na 5 ali pa 6mbit / 768 bom 100% ostal pri trieri.

Lahko bi še meli kaki paket 4mbit/4mbit al pa 5mbit/5mbit za kakšno sodobno ceno (okoli 10k npr) pol pa bi zamenjal.

Drugače pa mislim, da bo zadeva zelo aktulana tam, kjer do zdaj niso mogli imet širokopasovna dostopa do interneta (nekje bogu za hrbtom :D).

Sedaj sem dobil nazaj mail pa so napisali, da mesečnega prometa nebodo omejevali pa portov tud nebodo nobenih blokirali pokrita pa naj bi bila vsa večja mesta z okolico.

Aja dalo se bo tudi dokup dodatne IP-je (to se mi zdi ql, ker pri trieri lahko dokupijo dodatne IP-je samo poslovni uporabniki) :)

Hux ::

Kam si pa pisal to mene tudi odzivni casi zanimajo. Bom se malo jaz povprasal in kdaj lahko pricakujem to na moji lokaciji lol.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Kami ::

Mail sem poslal na pomoc@inco-tel.com

Drugače pa dvomim, da ti bodo znali povedat odzivne čase.

Najboljše, da vprašaš če lahko povejo kake kaj odzivne čase majo oni uporabniki, ki zaj to testirajo :)

Hux ::

Ja ce lahko povejo a si ze zasledil ki kaksnega? :D

2tiLen ::

Meni so odgovorili, da bo območje Dola pri Ljubljani tudi pokrito... ne morejo pa mi zagotoviti kdaj bo možen priklop... Bomo vidli kdaj bojo štartali...

LP
Tilen

Hux ::

To bi lahko prisli v maribor na eno stolpnico postavit pa bi z eno postajo maribor 10x prepokrili al pa celo na pohorje da se majo oni za bregom kaj od tega :D

Hux ::

Malo sem sel gogle searchat za Winmax + Ping in sem naletel le na eno stran ki omenja sploh ping. Mislim da je comment od uporabnika ki glih nerazumem. No vglavnem govori o 40 pingu in 119kB/s prenosu.
Odvisno pac radzdalja. Noja to bi mogo prvo testirat predno nabavim.

miskoslo ::

:D :D :D :D

hehe fantje bo treba mal fiziko pogledat!!!
EMV valovanje po zrako ima hitrost blizu svetlobne (n=~1),,,po optiki je zadeva mal bolj pocasna in sicer za faktor 1.47 (silicijevo steklo). tako da tiste zakasnitve niso zaradi medija (zrak) ampak zaradi elektornike (A/D pretvorba in kodiranje)

Hux ::

Torej kolko sumis da bo ping?

zu_dre ::

Evo vam test k ga je testirala revija Monitor

http://www.monitor.si/clanki.php?id=632

Hux ::

Sej pravim pinga niso znali testirat neumnezi. Kako testiranje so te izvedli to zapravlanje casa. Nic o kvaliteti, timeoutih, pingih samo par besed da so usmerli drugam in je delalo pocasneje. Ja hvala lepa kolko pocasneje lol.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

petrusko ::

A ima kdo kakšne novejše informacije o brezžičnem dostopu? A bo to sploh kdaj mogoče?

d0rK ::

Jaz sem slisal, da je Incotel izgubil lincenco do uporabe spektra frekvenc, ki ga uporablja WiMax.

mile ::

in jo dobil nazaj

polde66 ::

čakam nekej podobnga
polde

zee ::

ne več, če jo je dobil nazaj. V medijih tega še nisem zasledil.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mile ::

ti jst povem ;)

petrusko ::

Ok - če je frekvenco dobil nazaj - a to pomeni da bo wireless dostop vendarle mogoč v kratkem?

shock ::

Ne. Ker se že ena druga firma zanima za WiMax. In ne bo lih tako kmalu.

BlazP ::

Incotel naj bi v zacetnem obdobju nudil dostop samo pravnim osebam, se pravi podjetjem. Za fizicne osebe zgleda ne bo tako hitro.

Jan987 ::

no kaj je zdej s tem brezžičnim internetov. A ga že kdo ma in kako deluje?

Spajky ::

To kar mam jest deluje, ni sicer WiMax (3,6GHz), ma z dobro anteno na par km deluje, če je čista vidna razdalja ... jest sem na 1km daleč od AP-ja z 18dBi panel anteno na njem, doma mi pa dela bp s priloženo anteno od kartice skozi zid ... je pač na 2,4GHz wi-fi in 2Mbit/256k . Ponudnik ma najeto linijo do SiOL-a. ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Modri ADSL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
12619078 (8521) Nejc Pintar
»

APEK: Naš eter ni zastonj!

Oddelek: Novice / Ostale najave
195197 (4012) BigWhale
»

ADSL ja ali ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
645249 (3822) Hux
»

Podrazanje inpulzov in alternativa!

Oddelek: Omrežja in internet
211848 (1492) Mitch
»

Bo skype nadomestil stacionarene telefone?

Oddelek: Loža
193093 (2486) Tear_DR0P

Več podobnih tem