Forum » Hlajenje in modifikacije » Informacije kako narediti svoje hladilo...
Informacije kako narediti svoje hladilo...
Hrček ::
....ki pa je boljše in cenejše od kuplenih orbou..in podobnih zadevic ki so na videz tako mean....
če vas zanima.....uprašte.....
Homegrown stuff's the best..
če vas zanima.....uprašte.....
Homegrown stuff's the best..
!!! Minimal Rox !!!
Bungee- ::
Vsi tehnicni detajli prosim ...
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.
najbolše hladilo...in najcenejše naredimo z malce truda...in še manj znanja o vrtanju lukenj :)..
ker se moči procesorjev gibljejo nekje do 18 W....je to zanemarljiva moč naproti moči ki se troši na končnih stopnjah avdio ojačevalnikov (50...100....W).
Torej kupimo dimenzijsko odgovarjajoči hladilnik za avdio ojačevalnike ki segajo nekje do 100W...to so mere okoli 10cm X 16cm ....kar je že veliko....gledamo da nam rebra hladilnega telesa ne presegajo mej ki nam dopuščajo rami....pri slot 1 ....ali napajalnik ...
no tako tak hladilnik montiramo na naš ubogi procesorčk...in kot že rečeno prej z malo truda ..se vse da....in našemu računalniškemu srčku ne bo več tako vroče...
no...če pa nismo zadovoljni samo s hladilom...pa nanj pripnemo še kak ventilator ali dva...da še povečata učinek.....glede pravile rabe ventilatorjev pa poglejte na mojo obrazložitev na strani o hlajenju...
pozdraf....
ker se moči procesorjev gibljejo nekje do 18 W....je to zanemarljiva moč naproti moči ki se troši na končnih stopnjah avdio ojačevalnikov (50...100....W).
Torej kupimo dimenzijsko odgovarjajoči hladilnik za avdio ojačevalnike ki segajo nekje do 100W...to so mere okoli 10cm X 16cm ....kar je že veliko....gledamo da nam rebra hladilnega telesa ne presegajo mej ki nam dopuščajo rami....pri slot 1 ....ali napajalnik ...
no tako tak hladilnik montiramo na naš ubogi procesorčk...in kot že rečeno prej z malo truda ..se vse da....in našemu računalniškemu srčku ne bo več tako vroče...
no...če pa nismo zadovoljni samo s hladilom...pa nanj pripnemo še kak ventilator ali dva...da še povečata učinek.....glede pravile rabe ventilatorjev pa poglejte na mojo obrazložitev na strani o hlajenju...
pozdraf....
!!! Minimal Rox !!!
morphling1 ::
No ja , tisto glede W je malo mim. Novejsi procesorji npr. TB nad 1G oddajajo kar lepo vec kot 50W, povrsina s katere pa to toploto oddajajo je pa velika pri TB 130mm2 pri Duronu pa se manj 100mm2 . Tako da se mora toplota zelo hitro razsiriti na rebra . Zaradi cesar je najbolj primeren baker .Tisti konjski hladilniki za ojacevalce z nekaj debelimi rebri bi bila bolj slaba resitev problema hlajenja.
Ne odkrivat tople vode ampak si malo poglej nekaj najboljsih zracnih hladilnikov na trgu pa bos videl kako stvari stojijo.
Ne odkrivat tople vode ampak si malo poglej nekaj najboljsih zracnih hladilnikov na trgu pa bos videl kako stvari stojijo.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)
ni smisel v debelih rebrih...smisel je v površini .....
ti cenejši hladilniki za ojačevalce...pa so bolj primerni ker imajo več "mesa" in večko površino..
in topla voda je že odkrita....počekiri mal pr vodovodarjih...
ti cenejši hladilniki za ojačevalce...pa so bolj primerni ker imajo več "mesa" in večko površino..
in topla voda je že odkrita....počekiri mal pr vodovodarjih...
!!! Minimal Rox !!!
alien-w ::
Hrček, tole si res mal zgrešil, če pa še vedno mislis, da imas prav, pa montiraj nekaj takega gor ter malo meri temperature procesorja... potem pa to zadevo odmontiraj pa daj gor kakšen CPU cooler, ki ima tanka rebra in ima le teh veliko ter spet meri temperature. Potem pa povej, kaksni so rezultati. Pa kakor jest vem se W procesorjih zacne tam nekje pri 30W in gre vse do 80W (ali čez).
hm....prav to bom naredil......nekaj podobnega sem naredil na svojem G-Force grafični in se odnese odlično....in ko bom to naredil...bo procesorč soraj podhlajen...
trust me.... :)
trust me.... :)
!!! Minimal Rox !!!
Malecky ::
Uauuuu stari iz tebe bo pa še kaj postalo će boš še tako dobro razmišljevla
A se ti zavedaš da imajo firme po 100 expertov fizikov,kemikov da naredijo tak kuler kot ga bi vsak hotel imeti ti pa tle nekaj bluziš o navadnih alu rrebrah budalo pa kaj je stabo a ti dam enga 1,66GHZ Tbirda ti mi boš pa rebra gor nalepu na KT-7A ki ima zeloooooo veliko prostora okoli Soketa pa mi ga sprav pod 50°C brez ventilatorja!!
Brez ventilatorja tega še Zalman ni sposoben nardit pa poglej koliko materiala je tam !!
Butl brez primere no.......
A se ti zavedaš da imajo firme po 100 expertov fizikov,kemikov da naredijo tak kuler kot ga bi vsak hotel imeti ti pa tle nekaj bluziš o navadnih alu rrebrah budalo pa kaj je stabo a ti dam enga 1,66GHZ Tbirda ti mi boš pa rebra gor nalepu na KT-7A ki ima zeloooooo veliko prostora okoli Soketa pa mi ga sprav pod 50°C brez ventilatorja!!
Brez ventilatorja tega še Zalman ni sposoben nardit pa poglej koliko materiala je tam !!
Butl brez primere no.......
no dobr...k s tok pamtn..k se očitn ne spoznaš na hlajenje...oziroma mislš da se k si nekje neki prebral in k so ble lepe slikce gor....
hm...če pa bi ti vedu zakaj in akko se zadeva hladi ne bi sploh hamlou neki kle...
cooler k je narjen za hlajenje 50 w...ne more hladit zadeve k je močna 150...štekaš....al pa če pomanjšamo to na velikost in porabo procesorjev...
torej....ne mi govort da en orbič bol hladi kot 10 X 10 cm hladilnik....ok...čeprou je zlate barvice k je tep tko ušeč zgleda...ne hladi BOLJ....
hm...če pa bi ti vedu zakaj in akko se zadeva hladi ne bi sploh hamlou neki kle...
cooler k je narjen za hlajenje 50 w...ne more hladit zadeve k je močna 150...štekaš....al pa če pomanjšamo to na velikost in porabo procesorjev...
torej....ne mi govort da en orbič bol hladi kot 10 X 10 cm hladilnik....ok...čeprou je zlate barvice k je tep tko ušeč zgleda...ne hladi BOLJ....
!!! Minimal Rox !!!
morphling1 ::
Orbi so vsi bolj za en K*** razen Dragona 3 . Problem nastane ker ti nic ne pomaga nevem kako velika povrsina hladilnika ce toplota sploh ne pride do skrajnih delov le tega. To je problem pri procesorjih z majhnim jedrom , kjer Al ne odvede dovolj hitro toplote na celotno povrsino . In ti 10*10 ne bi veliko pomagal. CU is the only way. Sicer pa poglej Swiftech- ovo posast MC 462 z merami 7.7*7.7cm podlago iz bakra ter 269 Alu pini na njej , sicer eden najboljsih zracnih hladilnikov ki pa kljub najvecji velikosti ni najboljsi cooler, saj ga novejsi 100% bakreni z tankimi rebri ze posekajo kljub manjisim meram (6*6cm). Sicer je pa logicno da cooler narejen za 50W ne bo posekal tistega za 150W. Ampak se enkrat povem da je tisti narejen tako da dobiva toploto iz dosti vecje povrsine obicajno kar po celotni spodnji ploskvi in ne iz 1cm2.
Strinjam pa se da z nekaj truda naredis (vsaj jaz bi ga) boljsi cooler kot vsak, ki ga trenutno prodajajo pri nas . Sigurno pa bi uporabil baker in ne Alu.
Strinjam pa se da z nekaj truda naredis (vsaj jaz bi ga) boljsi cooler kot vsak, ki ga trenutno prodajajo pri nas . Sigurno pa bi uporabil baker in ne Alu.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)
Malecky ::
Mah dej no ne morš ti na plato dat tolk veliko površino:
1. ker so upori zraven
2.Nima smisla ker se toplota ne bo razširila na vso ploskev ker je jedro premajhno!
A ti misliš da si pametnejši od enga Thermaltake-a, Zalman-a,Swiftech, Alpha, Spire, Cooler Master, Kanie, Global Win, OCZ ipd......
80W boš ti odvedel s petimi rebriPa tudi če pokrivajo 1 hektar!!!
1. ker so upori zraven
2.Nima smisla ker se toplota ne bo razširila na vso ploskev ker je jedro premajhno!
A ti misliš da si pametnejši od enga Thermaltake-a, Zalman-a,Swiftech, Alpha, Spire, Cooler Master, Kanie, Global Win, OCZ ipd......
80W boš ti odvedel s petimi rebriPa tudi če pokrivajo 1 hektar!!!
MadMax ::
Hrcek mal nabija, sam kaj ko zvezdic ni vec...
Morda mu bojo pa zobje zrasli?
Morda mu bojo pa zobje zrasli?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Spajky ::
Jaz sem za Slotket vzel PIISecc2Retail cooler /5x12x2cm/ in ga predelal na samo en klip horizontalno pa je ko sus!
hrcem ma dost časa k je u službi...tko da lahk piše....
am.. ja... zase vem kako bom si naredu....vi..pa čarajte po svoje...
am.. ja... zase vem kako bom si naredu....vi..pa čarajte po svoje...
!!! Minimal Rox !!!
TESKAn ::
Najbolš je vodno hlajenje. En simpl vodni blok, 300 l/h pumpica, dost velik hladilnik, pa je najučinkovitejša reč. Jaz ostajam pri vodi. .
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
DA... se strinjam..ampak...hlajenje z vodikom je še bolje.....am..no ...ne biti malenkostni...ko bi lahko hladili s tekočim helijem :)...
no.. pertierjev elemnt je dokaj ugodna varianta...minus stran tega je, da moramo imeti še dodaten močni napajalnik ker ta zadeva ŽRE, in spet moramo imeti hladilnik na drugi strani, ker se močno segreje...
no.. pertierjev elemnt je dokaj ugodna varianta...minus stran tega je, da moramo imeti še dodaten močni napajalnik ker ta zadeva ŽRE, in spet moramo imeti hladilnik na drugi strani, ker se močno segreje...
!!! Minimal Rox !!!
SkIDiver ::
Hrček ti si mutan. Jz mam trenutno predelan TT Vulcano II pa hladi tko k treba, po moje celo bolš k tista tvoja pogruntavščina. Aja pa še to. Je tih k miš se sploh ne sliš k so vsi neki jamral kako ropota. Mal pameti pa vse dela lepo Cooooooold in tiho.
Tomi ::
Hrček, kaj pa tekoči dušik. Je cenejši, nenevaren, inerten, pa še pri nas ga delajo v Rušah. Glede na to, kakšen izgledaš iz postov, bi ti po moje dali jeklenko zastonj, samo da ne bi strašil okrog
Torej, ta način gre lahko do -180 C ( raje malo več ), samo se ne splača, preverjeno po večini strani.
Torej, ta način gre lahko do -180 C ( raje malo več ), samo se ne splača, preverjeno po večini strani.
metrodusa.blogspot.com
hm..tomčk.....če še nis preveru ne..ej tekoči helij zelo približan absolutni ničli...če pa revež ne veš kaj je to..pa si na net poglej..al pa kšno knikco ubrn !
da ...hlajenje z dušikom bi tut šlo ja... je cenejš..
am..helij je pa drag ...sam omenil sem stvari ki spadajo pod to rubriko...
no....kot pa vsi vemo so pol kle še problemi kondenzacije......v kar pa ne bom se spuščal zdele...
da ...hlajenje z dušikom bi tut šlo ja... je cenejš..
am..helij je pa drag ...sam omenil sem stvari ki spadajo pod to rubriko...
no....kot pa vsi vemo so pol kle še problemi kondenzacije......v kar pa ne bom se spuščal zdele...
!!! Minimal Rox !!!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Novosti na področju zračnega hlajenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 320950 (4453) | yayo |
» | Prvi tekoče-kovinski hladilniki za množice (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Hlajenje in navijanje | 13931 (8497) | driver_x |
» | Članek: Kištica utišaj se (strani: 1 2 3 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 13783 (8778) | Glicerin |
⊘ | Zakaj vodno hlajenje sploh bolše od zračnega?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 4244 (3410) | morphling1 |
» | SLK 800 Killer project started :) (strani: 1 2 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 7540 (5104) | Keyser Soze |