» »

linux server - predlogi

linux server - predlogi

lopi22 ::

Pozdravljeni,

stvar je sledeča: postaviti moram linux server, ki bo deloval nekje v zakotnih delih shrambe in bo namenjen sledečemu:
- router/firewal 10 računalnikom za internet
- samba server
- apache+mysql (ne za resno uporabo)
- p2p server . verjetno mldonkey (ima kdo boljši predlog?)

Vse skup bo delovalo 24/7 in naj nebi smelo zatajiti. V mislih sem imel Debian stable, saj imam z debianom dobre izkušnje (sicer z testing različico ali ipak). Ne rabim pa X-sov, bo tekstovni način čist dovolj.

Če ima kdo kako pripombo/predlog na zgornje naj kar pove.

Zanima me, pa kako bo z mldonkey-em...
na backports.org nisem našel paketa, če ga grem pa kompjlat pa bo ziher šlo kaj narobe.

Zanima me pravtako kake so možnosti oz. kako težko je narediti QoS ?
QoS sicer ni v prvem planu, vendar bi blo fajn če bi vedel da ima stable različica podporo za to in da ne bo treba kakih večjih posegov (na novo kompajlanje kernela, ali kaj podobnega).

Law_Enforcer ::

Izgleda, da si se že odločil za Debian, vendar kljub temu poglej še na ClarkConnect, saj omogoča to kar želiš že "out of the box" (torej brez kupa dodatnega nastavljanje, etc). Aja.. Za Mldonkey pa je tutorial tu: http://www.glauco.info/mldonkey.on.clarkconnect3.php. Pozdrav.

metalc ::

Za vsako ceno vztrajaš na Linuxu? Če ti je zanesljivost res tako pomembna, je marsikdaj logičen kandidat tudi FreeBSD (kar na Netcraftovo lestvico uptimov poglej). Instalacija (ASCII grafika) je pmsm še enostavnejša kot pri Linuxu (no ja, verjetno odvisno od distribucije), integrirane ima tam ene 3 firewalle, za router ti težko rečem iz prve roke, ampak zagotovo mora sekati, podobno samba in apache, za mldonkey je nekaj stvati v ports (samo greš v pravi direktorij, vtipkaš make, pa ti vse potrebno sam nainštalira, podobno posodabljaš), je pa res, da ti na kakšnem eksotičnem in cenenem hardwaru morda ne bo delal, kot je treba....

No saj varnost ne rabi biti ravno na nekem zelo visokem nivoju. Blo bi vredu, če stvar ne bi crkovala, kaki reset tu pa tam pa ne bo nič hudega.

Law_Enforcer in Clarkconnect sta mi pa dala misliti. Zakaj bi postavljal in se trudil z nastavitvami, če lahko to vse dobim že v paketu z vmsnikom za konfiguracijo.
Zanimivo... no bom še malo razmislil in sprobal to distirbucijo, pa se bom odločil.

Hvala za odgovore obema.

Poldi112 ::

>Zakaj bi postavljal in se trudil z nastavitvami, če lahko to vse dobim že v paketu z vmsnikom za konfiguracijo.

Zato ker imas raje debianove paketke kot redhat-ove, In ker ti ne bi smel biti nek problem postaviti debiana, ce ga imas ze za desktop.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BigWhale ::

> No saj varnost ne rabi biti ravno na nekem zelo visokem nivoju.

Ti nisi kandidat za postavitev streznika, kakrsnega koli. Ker si prevec hm, careless...

sprobal clarkconnect in zadeva seka

@ Poldi112
to je res da sem navajen na debian, a vseeno bi se moral muciti z nastavitvami in konfiguracijo vsega posebej...
z cc bo zadeva mnogo lažja

@ bigwhale
s tem sem mislil da server ne bo namenjen kaki profesionalni rabe (beri: ni server za neko podjetje, ki gre v stečaj če server crkne), pač pa za nezahtevne uporabnike doma, ki dostopajo na internet preko lokalne mreže

nejc_ ::

kaj pa trusteddebian-adamantix? tocno prava resitev za streznike, ki temelji na debianu

Gandalfar ::

Ce se mucis pri delu z linuxom .. ne vem ce imas ravno pravi odnos do zadeve

BigWhale ::

lopi, se huje. Tvoj streznik bo takoj v nekem 'botnetu'...

;>

64202 ::

nejc_: Kako tezko je pa konfigurirat to zadevo? Tak ultrasecurity zna biti PITA.

civic_ ::

sem si ogledal o clarkconectu samo kaj to je popoln operacijski sistem ali le zbirka programov za server

HellRaiseR ::

operacijski sistem, ki temelji na fedori. Zadevo uporablam kr neki cajta za router in se ne morem pritoževat. Če se ti ne da ukvarjat s konfigururanjem potem je to prava rešitev zate. Drugače pa vseeno bolj priporočam debian.

nejc_ ::

64202: odvisno kaj vse hoces skonfigurirati.. sicer pa, a ni to tisti pravi "uzitek" pri linuxu?[:D]

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

clarkconnect rabim poomoč pri inštaliranju! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
23016582 (8121) Gapi
»

Kako najmanj boleče razdeliti internet med cca. 25 uporabnikov??

Oddelek: Omrežja in internet
232240 (1432) ]Trix[
»

Mldonkey problem!

Oddelek: Programska oprema
151709 (1409) Karlos
»

Izdelava Firewall-a iz starega računalnika

Oddelek: Omrežja in internet
341821 (1228) Gapi
»

Router pod linux-om (strani: 1 2 3 )