» »

HITACHI 7K250 160GB 7200 ATA133 8MB po štirih mescih šel žvižgat rakom..

HITACHI 7K250 160GB 7200 ATA133 8MB po štirih mescih šel žvižgat rakom..

«
1
2

Eagle ::

Torej to je blo zadnič da sn še kupo kaki disk od ibm-a ker to pa je že višek.. disk sn mel v serverju in kar naenkrat winsi napišejo da ne morejo write-tat na disk.. grem resetirat mašina in bios štekne v disku pa se čuje kak dela tk..tk..tk.. zgleja šla elektronika. Jaz pa mam na disku 150GB pomembnih stvari in se sprašujem kaka neki ti je to kvaliteta da crkne po štirih mescih delovanja.. me zanima kaj ma kdo mogoče elektroniko od tega diska viška, al pa da bi posodo par ur tolko da bi jaz lahko backup narejo..bi mu bil večni dolžnik:)

MadMax ::

Server? Ah dej no, navaden hišni računalnik maš.... Če bi že rad to svojo kantico imenoval server, imej notri najprej vsaj 2 diska v RAID1 in pa kakšno primerno enoto za arhiviranje. Pa delaj redne backupe.
Crkujejo pa vsi diski. Meni je npr. pred enim letom crknil Maxtor 120GB/7200/8 star 2 meseca, na enak način kot tebi tale. Pa je šlo dobrih 80G v 3krasne.
Od takrat mam pa 2 Hitachija 160G v RAIDu. In veš kaj se je zgodilo? Pobrisalo mi je particije, pa sem spet 3 dni reševal podatke.
So fuckin' what?
Delaj backupe, pa ne hodi sem jamrat kako ti je crknu disk, ti pa brez varnostnih kopij "zelooo pomembnih podatkov".
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Dr_M ::

hm...v topicu si napisu, da ti je hitachi crknu, v posti si pa napisu, da si kupu ibm...
odloc se ze kaj sploh mas, al se tega neves...?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Eagle ::

mam ibm-hitachi.

[ALIEN3001 - pazi na jezik]

Zgodovina sprememb…

  • odbrisalo: bastadu ()

Poldi112 ::

Bodi vesel. Sicer res nimas pojma o racunalnistvu, si pa zelo dober v vulgarnosti.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zheegec ::

Kot že rečeno, diski so še edina mehanična stvar v računalniku in imaš kar veliko možnost (v primerjavi s stock procesorji recimo), da ti crkne kar tako. Tudi meni je ravno Hitachi 7K250 crknil, pa se ne sekiram toliko. Res, da ne crkujejo pogosto (WHY ME??!), samo sam vem, da se to lahko zgodi in ker pač nisem delal backupov sem si sam kriv.

Drugače pa če imaš kakšne "resne" podatke, delaj back-up, če ne drugega vsaj na CD/DVD naredi ENO kopijo za vsak primer.

Drugače pa je za vsako bolj resno varnost podatkov RAID 1 že minimum...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Jackal ::

Že skoraj standardna težava IBM in zgleda tudi Hitachi diskov... mislim, da bi se dalo še vse rešit. Pa tudi skoraj gotovo ni zanič. Samo "nevzdrževan" disk je bil, pa se je zgodilo. :P

Zheegec ::

Nevzdrževan? Po 7 mesecih?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

bastadu ::

Nobena stvar no 100%, to bi že lahko vedel, za pomombne podatke pa je danes nuja, da jih imaš vsaj na 2 diskih, v primeru če en crkne jih ne izgubiš...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

DominusSLO ::

Jackal: Zelo me zanima, kaj pojmuješ pod besedo vzdrževan disk? Tnx za odgovor
Dejstvo je da je edini disk, ki mi je kdajkoli crknu IBM...gre pa za serijo made in hungary:D
Do takrat sem bil privrženec IBM-a, zdej pa ibm(hitachi) no way:P
Bojim pa se, da tudi moja 2 maxtorja v raid0 ne bosta več dolgo živela, ker se grejeta več, kot vsi drugi diski...

Jackal ::

Tole pišem že najmanj desetič... pa naj bo.

Problem pri diskih je električni kontakt vezja s samim diskom. Način, ki ga uporablja IBM in ga je podedoval tudi Hitachi pa je še posebej kritičen. Čeprav to še ne pomeni, da se pri drugih diskih to ne dogaja - se prav tako, le ne tako pogosto.

Gre za to, da se vezje diska bodisi za malenkost premakne (Zaradi tiščanja kablov v priključek) ali zaradi česa drugega, ali pa kontakti enostavno oksidirajo.

Rešitev je, da se odvije z diska plošča z vezjem in se s čistim alkoholom očistijo kontakti tako na disku kot na elektroniki.

Vzdrževan disk sem pa napisal zato, ker se ta "težava" pojavlja tam na 4 mesece do pol leta... In to pri vseh IBM diskih, ki sem jih imel v lasti do sedaj (serije od kritičnih DTLA in IC35-ericsson, IC-35-vancouver in vsi še delajo). Simptomi tega pa so, da začne disk škrtat v enakomernih razmakih (kot kakšna stara stenska ura), bios ga ne prepozna pravilno, ali pa ga sploh ne prepozna več.

Dr_M ::

bi se kr strinju z Jackalom. sam sicer takih izkusenj z IBM diski nimam, se mi je pa to zgodil z WDji in seagatei.
ko sm vzel spodnjo plosco dol, spucu kontakte, je disk delu neki casa dalje. ampak eventuelno so usi sli gobat :) najvec WDjev, pa par seagateov.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

TribesMan ::

JA pucanje kontaktov je tudi že meni velikokrat pomagalo... ze pri IMB DTLA so imeli take kontakte in takrat se mi je občasno zgodilo da je disk zaskrtal. Vcasih je pomagalo že to, da si prijel konektor IDE in ga malo zaguncal levo desno... ce pa ni to pomagalo si pa vzel dol ploscico im spucal tiste "iglaste" kontakte in je zadeva 100% spet delala. Jest mam tega DTLAja se vedno in se vsakič sem ga porihtal na isti način, vedno brez izgube podatkov...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

suntrace1 ::

Evo, glih take simptome, da preskakuje kot kakšna predilnica ima moj WD JB in to že drugi po vrsti. Čim se ohladi, je konec, treba pol ure čakat, da se ogreje in ga bios prepozna. Pa me zanima, če mi bojo priznal reklamacijo, ker je star komaj 8 mesecev, že zdej dokler polovično dela in mi lahko prenesejo podatke na nov disk, al naj sem raje tiho in lepo odnesem kar tja ter menjam za novega? Ne bi rad tvegal, da mi rečejo, da dokler čist ne crkne ne bodo menjal.
In še to, če je res samo posledica oksidacije ali leži problem v pregrevanju in časovnemu večanju toleranc med deli mehanizma , če ogret dela BP?

misso ::

Meni je tudi po takem mesecu crknu HITACHI 7K250 160GB 7200 ATA133

Serisko številko pa nevem trenutno ker sem disk poslal v nizozemsko.

Dead_Eye ::

Hehe, pred nekaj meseci so pa vsi pisali na dolgo in široko Hitachi je oh in sploh, najhitrejši, najzaneslivejši.... Mi je že žal da sem ga kupil, sicer zaenkrat še dela, pa vendar....

Seagate all the way...
The one and only

MadMax ::

Glede na to, da si skoraj vsi tle lastimo omenjene diske , je procentualno zelo malo odpovedi, IMHO.
Moji trije delajo že 5 mesecev 24/7.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Tac20 ::

Ampak res hitachi oh in sploh sše, tihi zanesljivi, in nevem še kaj, zadnje cajte pa dostikrat prebiram da crkujuejo, wtf
kaj naj potemim kupim, maxtor?

Clo ena stvar pri komponentah za katere nisem imel dvomov kaj bom kupil, pa so spet tukaj, moji dvomi o izbiri diska,:O

hehe te kompjutri so wack :8):\ :D

misso ::

Sej ti duni novi avtomobili kdaj pa kdaj crknejo za 6 ali več miljonov.

Meni un ibm 40g tista serija ki je vsemi crkavala niti 1 ni crknu v 3 letih.

Pa še tako če imamo tukaj 1000 disku od HITACHI 7K250 pa jnam je crknil enih 10 diskov je to približno 1%, itd. Pa še to sem zasledil da zdej neki WD so začeli črkovati

kixs ::

Hvali ali pa grajat diske je zelo nehvaležna reč...

Sam sem imel recimo kar dobre izkušnje prav z IBM/Hitachi diski. Slabe pa s Seagate, Conner, Maxtor, WD, Fujitsu... Nazadnje sem kupoval preko Bolhe.com Maxtor 250GB (to je bilo poleti) in mi je naslednji dan crknil 8-O

Hvala bogu je bil tisti od katerga sem kupil tok vredu, da mi je potem prinesu račun, da sem ga šel zamenjat. Tako sem potem dobil čez teden čisto novi disk in še danes prav lepo prasketa :D

Najbolj važno za disk je, da je lepo na hladnem in to je današnjih mashinah zelo težko, saj je vse navito do maximuma (cpu, gpu...). Osebno imam vse diske v kovinskih rackih, tko se temperature gibljejo okoli 35stC. Kar je relativno hladno! 8-)

Torej, diske hladite in vam bodo hvaležni z dolgim delovanjem!!! Recimo moj najstarejši disk v uporabi je IBM GVX 180GB, star je 2 in pol leti in deluje kot nov ;) Še vedno kot prvi sistemski disk. Drugi disk Maxtor 250GB za razno-razne podatke in Maxtor 40Gb 5400rpm za prenos podatkov levo-desno :)

PS:
Moram potrkat na les 8-)

LP

Eagle ::

OK, zaj sem še sam vzel dol vezje iz diska in spucal tiste iglaste kontakte z bibopalčko namočeno v alkohol, vse lepo nazaj naredo.. samo še vedno isto dela tak da je blo brez uspeha :\
Še slikici teh kontaktov problematičnih:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

Dead_Eye ::

Hehe, problem je ker so govorili da zdej je Hitachi, so naredili čisto drugi disk, je super bla bla. Ko sem ga dobil, pogledal in je IDENTIČEN staremu IC35 40GB, samo da namesto IBM piše Hitachi. Ker sem ga prvič formatiral v xp-jih kot drugi disk sem ga potem moral še 1x, je vmes veselo zaškrtal(160GB hitachi) isto kot stari 40GB - uno, varjanta ki 4x zapored nardi trrk, trrk, trrk, trrk. Hvala k**** da je po cca 10-15 sek nehal ker sem že glasno preklinjal.

Zaenkrat še dela, zdej je vsaj 3 leta garancije....
The one and only

Wox ::

Zanimivo. Meni je tudi po kakšnih štirih mesecih, prav včeraj crknil tale disk HITACHI 7K250 SATA 160GB. Zanimivo je tudi to, da ga na servisu niso zamenjali za novega, ampak so rekli da ga bodo poskušal popravit. Tak da verjetno je nekaj na teh kontaktih.
Commodore 64

misso ::

No pa se je že začelo crkovanje diskov po 4 mesecih, do zdaj smo imeli vsi diske okoli 160g kakšne modele ste imeli(moj je priložen v sliki)


suntrace1 ::

Še vedno dvomim da je stvar konektorjev, po mojem je kriva prevelika toplota. Imam odprto ohišje in dva diska, vmes je prostor za odvajanje toplote, sam so vseeno zelo vroči. Kar sem prebral doslej o rackih z venti pa se ni slišalo, kot da ima kakšen silen efekt.

Eagle ::

misso jaz mam čist istega :) Viharnik kje pa si kupo ta disk?

misso ::

Meni ni niti klik, klik klik disk naredu ampak kar crknu(zraven sem imel ventilator).

serisko številka pa je:

C4GU3PRM

Wox ::

Za serisko številko ne vem več, je pa bil narejen v juliju 2004. Bom vido kaj bodo fantje na servisu rekli. Sej bi jaz očistil konektorje samo se bojim, da mi bo pol garancija šla po gobe. Imam pa 3 leta garancije na ta disk. Sicer pa imam še dva ta ista diska. Oba izdelana v marcu 2004 in ob pogledu na ono slikco zgoraj me je kar malo zašraufalo v želodcu.8-O
Commodore 64

WhiteWolf ::

Kaj pa ne hladite diskov.

Nas ma ene 5 kolegov te diske in vsi delajo BP, je pa res da so vsi hlajeni.
"Maximus Decimus Meridius: What we do in life, echoes in eternity"

bond007 ::

če se ne grejejo - 37 stopinj max.Nevem zaka bi hladil to.. Joo upam da mi ne crkne še ta disk( po 2eh WDjih pa enem maxtorju) Vsi hlajeni btw

suntrace1 ::

Z ?

Eagle ::

WhiteWolf disk je biu v home made bigtower serverskem ohišju z 16timi ventilatorji8-O ! Tak da mi ne pravit da nijamo dovol hlajenih diskov! Če pa je treba met diske pri temperaturah pod lediščem pa naj rajši umaknejo iz prodaje!;(

Wox ::

@WhiteWolf: Vsi moji diski so hlajeni. Tale konkretno, ki je crknil je bil v TT Xaser II ohišju in je bil hlajen z 80mm ventilatorjem. V bistvu ni bila temperatura diska nikoli višja od 32 stopinj.
Commodore 64

ferdo ::

jaz razmišljam o teh vaših problemih, če ste vsi, ki imate probleme z hitachi diski tolko prjazni, da bi napisali svojo konfiguracijo, kolk ste to kej navijali, ter voltaže, lahko še več, in ne pisat, da to pa ni možno, pa pejte z glavo v zid!, če ne boste sodelovali, drugič ne iskat pomoč.
Zanima me kolko Amperov so sposobni vaši napajalniki na +5V liniji in +12V liniji ter +3.3V liniji

lahko imate dobre napajalnike, pa vam omrežje zjebe ABAK, kar se je že dogajalo, v fermi kjer delam, trije diski so šli, zaradi nihanja napetosti, pa so napajalci več kot dobri za tiso fičfirič konfiguracijo ala celeron:\ sedaj imamo UPSe in sigurno 10x na dan automat za sekundo mogoče še hitreje prešalta na baterije, to ej v momentu, včasih neonke zabrnijo, tolk da lahko pride do šoka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

Wox ::

@ferdo: Sej ni tko hudo. UPSa si zarad tega ne bom kupoval, čeprav me mika utripanje neonk:D. Disk, kolko vem ni bil navit. Mogoče se je kar sam navil. Kaj pa vem.:D Napajalnik je mislim da dovolj močan (Antec TC 550W). Notri sta še dva diska WD800JB in en ta isti Hitachi. Sicer pa imamo v bajti 3 računalnike in tole je sedaj prvi disk, ki je odpovedal. Aja, v enem starem PC-ju ki zdaj rabi kot router, še vedno veselo ropoče IBMov 20GB Deathstar. Men se zdi da je iz leta 99 ali pa 98.
Commodore 64

Tomson ::

Js sem imel Hitachija 80Gb 2 leti, je delal kot urica, nato sem ga prodal. Kupil Hitachija 120Gb, dela kot urica že dve leti. Pred letom sem kupil še Hitachija 160Gb, dela kot se šika.

Skratka, trije Hitachi diski, z vsemi sem zelo zadovoljen.


Nauk zgodbe, kot že povedano: Vsak disk lahko crkne, pa naj si ga bodi Hitachi, WD, Segate, Maxtor ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

matrix2 ::

res je tale štorija z IBM-i nesojena, velike upe sem polagal, ker so bili nekaj časa zelo dobri, moja bera je do danes 3×IBM dead, 1×Maxtor dead :(

Že zadnje tri leta pa imam dvakrat zapored WD, fantje noro vam rečem WD je zakon, vsi moji naslednji diski bodo WD. Ravno v petek dobim še eden WD 250Gb...

Mašinka laufa na netu že dve leti skoraj neprekinjeno dan in noč z WD-jem in nikoli nič zaškrtalo:D

Wox ::

@matrix2: Eh, bilo bi prelepo če bi bilo res. Sem prav pred kratkim slišal od enga serviserja, da je dobu zajeten kupček crknjenih WD-jev. Kaj češ. Diski se kvarijo ne glede na proizvajalca. Jih delajo kot sveže žemljice. Potrošniška družba pač.
Commodore 64

neo977 ::

eno vprasanje:

Kolkim je crknil, oz. kolkokrat ste slisali da je crknil recimo WD raptor ali pa kaki SCSI disk. (ki so seveda 2x drazji...)

matrix2 ::

nikakor ne bom trdil da disk ne more crknit to je pač vse odvisno od sreče:(

Drgač so WD trenutno eni najbolj zanesljivih diskov, poznam več ljudi ki imajo WD-je pa nikoli problema, če pa je kakšna nova serija sfušana pa je tudi lahko mogoče, ampak to do dandanes pri WD-ju ni bilo za slišat...

The B ::

Moj prvi disk je bil WD. Ni ga več. Zdej mam Hitachija. Držim pesti...

B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

bond007 ::

WDji so daaaleč od zaneslivih diskov (sploh serije JB in BB ter JD) Če pogledaš na stragereview imajo Reliability Database, kjer so podatki o zaneslivosti. Tudi sam imam precej slabe izkušnje z WD. Crknila sta mi dva 80GB jb, in pa sošolcu je crknil 120GB tudi jb. Res pa je, da mi reklamirana diska še sedaj delata (že skoraj leto).

jest10 ::

No meni pa 2 WDja 40 in 80GB oba BB super delata že kake 2 leti.
Ravno tako 20GB qantium 4leta.
Crknil mi je le 3,2GB seagate po 7 letih stalnega delovanja

suntrace1 ::

Drugi WD JB, ki mi crkuje, tretji pa dela bp. Mislim da sem bolj jaz jinxnjen kot JBji.

MadMax ::

neo977:
Za SCSI diske vem ene 5 primerov. Ta primerjava pa ni na mestu. Ker razmerje med proizvodi ni primerljivo.
Koliko jih poznaš, ki jim je crknila recimo Nokia 9210 komunikator? 0? Pa N3510? Veliko? Get it?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

vaso ::

Tudi meni sta crknila že dva HITACHI 160GB diska, in sicer sem na obeh imel podatke in ne sistem
tako da sem preklel ..........Prav tako sem imel tudi 15Gb in 40Gb tri diske in vsi so šli rakom žvižgat.
Še dobro da imajo tri leta garancije, če ne bi verjetno že bankrotiral.
Zdaj sem nabavil MAXTOR-ja 300Gb z 16MB cache-a in sem zaenkrat izredno zadovoljen, imam pa kot
master disk disk 160Gb HITACHI disk in upam da ne bo odpovedal...
ni da ni

misso ::

Kateri priklop ata ali sata,

pa kateri model, maš slučajno napisamo serisko številko od mrtvih diskov

moje številke

part number 14r9248
serial number c4gu3prm

Narejen pa je bil marec 2004

model pa je na nekih odgovorih zgorej na sliki.

neo977 ::

MadMax: Zakaj pa ne? Jaz se vedno pravim malo dnara, malo muzike. Ne recem, da kupim vse najboljse - mi je ze par diskov zruzlo, ker so pac ti danasnji diski bolj ali manj potrosna roba. Tisti, ki so kvalitetnejsi (ni nujno da hitrejsi in boljsi po performansah) so pa drazji. Pa ne mislim razlike v ceni jurja ali 2 ampak faktor 2x, 3x. Seveda moznost napake pri drazjih diskih obstaja, vendar je dosti manjsa. Je pa tudi res, da je v danasnjem casu precej odvisno od srece, kateri model/serijo itd.. kdo dobi. Danes kupit racunalnik je bolj ali manj loterija, vsi ze delajo komponente, standardov se pa tak noben ne drzi (in to mislim na HW in SW).

MadMax ::

In ker kvaliteten IDE ali SATA disk mi priporočaš, recimo da mam omejen budget na 100kSIT, rabim pa 160 ali 200GB?

Tisto primerjavo pa sem dal zaradi tega, ker jaz recimo poznam 3 lastnike komunikatorjev in 100 lastnikov 3510. Od slednjih jih je nekaj imelo težave. Če pa bi poznal recimo 10 komunikatorjev, bi pa zagotovo vsaj en imel tezave. % je %.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

neo977 ::

MadMax: 100k? Definitivno 2x WD raptor 74gb. Razen ce ze imas scsi kontroler.
Je pa res da za 100k tezko dobis 160 oz 200gb. To je zdaj ravno tak ko da mi das na voljo 6mio pa ti naj zrihtam avto ki gre 250km/h (je mozno najt, so pa zlo redki :))

Stvar je v tem, da se za domaco uporabo niti ne splaca drugih diskov kot ide ali pa sata (7200) kupovat, ker so ostali predragi, zahtevajo dodaten hw, seveda pa je potrebno tudi ostali hw imet porihtan tak kot treba... Redko kdo ko kupuje racunalnik da raje 1x vec za disk pa zato vzame pol rama ali pa 400mhz slabsi procesor. Zakaj tudi bi, ce s tem prakticno zgubi na hitrosti. Domaci uporabniki pa tudi ponavadi nimajo toliko tako pomembnih podatkov da rabijo tako zanesljivost. Problem nastane, ker redko kdo dela sproti backupe, potem pa disk zruzi in ze vidis po forumih sporocila tipa "ojoj, meni je pa disk zruzo, zdaj pa ne vem kako naj dobim podatke nazaj". Meni se je zgodilo ravno to, 1 leto dela brez backupa, sourcei od 10 programov, pa naenkrat vec do diska nisem mogel... drugi rac. se sploh prizgat ni hotel, ko sem priklopo disk. Nato sem bootal winse brez tega pokvarjenega diska odprl cmd okno (ja, mnogokrat je dos bolj uporaben kot winsi), hot-plugal disk na IDE in v device managerju refreshno, mountal particije v disk managementu, nato pa xcopy-jal... Izkusnja, ki me je stala dosti zivcev. Tak da... Raid 1 (mirror) je sicer uporaben, lahko pa ravno tak zataji... Najboljsa resitev so se vedno backupi in to cimbolj pogosti in cimvec kopij.

lp
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

od katere firme kupiti diks? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
684804 (3526) jastreb
»

Kateri trdi disk za nakup mi priporočate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
939098 (6053) dela
»

kateri TRDI DISK kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
302542 (1969) frenk
»

160gb sata disk: WD, Maxtor ali Seagate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
634769 (3341) Jaffa
»

Kater disk?

Oddelek: Kaj kupiti
201631 (1334) nokia6310

Več podobnih tem