» »

od katere firme kupiti diks?

od katere firme kupiti diks?

1
2
»

Jan987 ::

samsungi baje ful crkujejo drugač so pa tihi

Izi ::

Ste kot branjevke na trgu >:D
Kolikokrat se tukaj pojavi beseda "baje", "sem slišal" in podobno.

Dejstvo je, da so si diski dandanašnji zelo podobni in karkoli kupiš ne boš brcnil v temo.

Drugega kot hitrost in glasnost tako ali tako ne opaziš.

Če smo res pikolovski potem je nekaj malenkostnih razlik med posameznimi proizvajalci, ki pa so za normalnega uporabnika neopazne.
-Maxtor diski so najhitrejši in najglasnejši
-Seagate so najpočasnejši in najtišji
-Hitachi diski so trenutno najboljši kompromis med hitrostjo in glasnostjo
-Najboljši diski trenutno so WD Raptor, vendar tudi daleč najdražji

Življenska doba pa je pri vseh diskih odvisna zgolj in le, kako to skrbiš za disk.
Najbolj pomembno je hlajenje in čim manj premikanja med delovanjem diska.
Največ diskov se uniči, če se ga dotakneš iz spodnje strani na tiskano vezje. Tudi, če si ozemljen bo redko kateri disk preživel dotik z roko na spodnjo stran diska.

Najpomembnejše je, da pred disk na vstopu v računalnik namestiš ventilator in se zrak, ki vstopa v PC porabi za hlajenje diska.
Samo s tem si disku podaljšal življensko dobo za najmanj trikrat.

Temperaturo diskov preverjaj z Motherboard Monitor 5 ali čim podobnim (vsak novejši disk ima senzor za merjenje temperature že vgrajen)
Temperatura mora biti med 30 in 35 C.
Brez dodatnega hlajenja temperatura hitro pride čez 50 C in takrat je samo vprašanje časa kdaj bo vse skupaj crknilo.

Ravno zaradi ničnega hlajenja diski crkujejo določenim ljubem kot po tekočem traku, medtem ko taisti diski pri nekom, ki ima ventlator pred diskom delujejo tudi 10 let brez problema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Jux ::

Ok. Maxtor diskov se ne kupuje, zadnje serije (DiamondMax 10 recimo) imajo resne težave z nvidia krmilniki (vem, ker sem moral zamenjat 1.25 TB diskovja zaradi tega). Vzdržujem manjše podjetje (20 računalnikov) in so mi v zadnjih letih odpovedovali (po pogostosti):

1. IBM deathstar (teh je bilo 15 pokvarjenih)
2. Maxtor
3. WD
4. Seagate

Trenutno mislim da oba WD in Seagate ponujata 5 let garancije na diske, pozabi na Maxtor. Poglej si na www.storagereview.com kakšne so preformanse raznih diskov, in se odloči.

Kar se pa tiče hitachija. Jst Hitachiju ne zaupam ker je to bivši IBM, čeprav je bojda 500gb disk vrhunski.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

NaGGie ::

vidim, da je najmanj komentarjev na WD
jst mam trenutno enga wd in enga hitachija doma, v hitrosti ni opazit neke bistvene razlike v glasnosti pa ja - definitivno en glas za wd
There's no turning back when you're chasing the wind...

dolfi ::

Js mam dva samsunga po 80gb sta-II, pa sem ful zadovoljen, prej sem mel pa hitachije pa sta mi dva crknala v roku 1 leta.
Zdj mam samsunge pa zadeva seka.

jype ::

Jaz mam pa ravno z Maxtorji do zdaj najboljse izkusnje. IBM Deathstar so nori, ja, ampak pokvarjenih imam najvec WD caviar diskov (tistih, ki so imeli okol ohisja eno nalepko, pod katero je bila luknja, potem pa kar platterji...

Po moje tudi ni bistvene razlike med diski razlicnih proizvajalcev.

Zdi se mi, da sama temperatura ni bistvenega pomena, je pa najbolje, da se cim manj spreminja.

Crkujejo vsi diski, ker je to pac mehanska zadeva in je zivljenska doba precej bolj stvar loterije kot pri recimo integriranih vezjih in takih receh.

ian wolf ::

Pozdrav,

še moje mnenje. Do sedaj sem imel že Fujitsu, WD, Maxtor in Seagate diske, sicer še vse na IDE vodilu.
Trenutno imam v treh PCjih: Seagate 80gb, Maxtor 160gb, Maxtor 120gb ter WD 40gb pa še enega precej starega Seagate 20gb/5400 rpm. Prvi Seagate je po enem letu dobil slabe sektorje, zato so mi ga zamenjali za drugega. 2 Maxtorja delujeta bp že eno leto (tok tok), WD že dve leti. Glede glasnosti je res Maxtor najglasnejši pri branju, pa tudi najhitrejši. V primerjavi z njim je Seagate polž. WD je nekako vmes, tako glede glasnosti kot hitrosti.
Je pa res, da se Maxtor bolj greje, zato ga je priporočljivo hladiti, če nimaš solidnega ohišja (jap Chieftec ohišja so glede tega zakon). DTemp mi trenutno kaže Seagate 21 stopinj, Maxtor 21 stopinj celzija. Zima je le zima.

Še glede združitve Maxtorja in Seagate-a. Če bodo naredili disk z Maxtorjevo hitrostjo in s Seagate-ovo neslišnostjo in zanesljivostjo, bo to terna.
Errare humanum est...

Jux ::

Še enkrat - resna previdnost z NVidia Nforce4 ploščami in zadnjimi Maxtorji, v mojem primeru je bil rezultat nestabilen sistem (in to na Nvidia Professional 2200 chipsetu in integriranem raid 1+0 krmilniku - Tyan K8SRE matična plošča). ( more info)
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

panter666 ::

mah navadi se da vsak hvali svoje kar ima pr sebi doma. jaz mam enga wd in enga maxtor trenutno, pa oba laufata ko šus. drgač sm mel večino maxtorjev, menjaval sem jih samo zarad velikosti, crknu ni noben. tko da....
www.ms3.si

JohnyB ::

da povem štorijo, oba s kolegom sva imela GA-K8NF-9 (nVidia nForce 4x) in Hitachi 160 GB, vse novo, vendar, sistem se je postavljal obema po cca 3 min, sem probov vse, sistem na nov, bios novi, stari, driverji.....šov na hitachjive stran in dal dol tool za pregled diska, ki ni javu nobene napake

no pol pa za foro probam in dam nov disk, pač v mojem primeru WD not in zadeva je letela k šus !

tko da eno malo opozorilce glede kompatibilnosti Hitachija z nVidia nForce 4x čipom
Apple iMac

apk ::

Možno da si imel vklopljen NCQ v Windowsih (meni se je postavilo privzeto) in si imel Hitachi disk, ki ga ni podpiral. Meni se je dogajalo na NF4 plati, da mi je včasih noložil sistem v parih sekundah, včasih pa je trajalo po tri minute ali več (na raid 0, dva diska). Ko sem izklopil NCQ, se naložijo Windowsi s konstantno hitrostjo.

Novejši Hitachi diski serije T7K250 pa podpirajo NCQ.

Izi ::

Jux in JohnyB, kot je apk omenil mora biti NCQ obvezno izklopljen, ker povzroča probleme in je poleg tega še precej počasnejši. (NCQ je samo za server mašine)

Če pa hočeš, da bodo diski delovali optimalno in brez vseh problemov v WindowsXP, potem vedno uporabljaj Microsoftove driverje.

NE UPORABLJAJTE NVIDA DRIVERJEV ZA DISKE !!!

To sem že stokrat napisal pa ljudje kar vstrajno inštalirajo nVidia driverje za diske in se čudijo nad problemi.

Pri NF4 chipset motherboardih NE instalirajte Hardware Firewall in Disk Drivers pa bo vse vredu.

dolfi ::

Kje pa to izklopiš??

Izi ::

dolfi, če uporabljaš original Microsoftove driverje (kot je priporočljivo) potem nikjer, ker te nepotrebne podpore sploh ni.

Če pa si v sklopu "nVidia chipset drivers" instaliral tudi disk driverje potem pa pojdi v "Device Manager" pod "IDE ATA/ATAPI controllers" (ali nekaj podobnega),
nekje v nastavitvah "Nvidia Nforce4 ADMA controller" je NCQ, ki se ponavadi samodejno vklopi tudi če ga disk sploh ne podpira. Pa tudi. če ga disk podpira, z vklopljenim NCQ ponavadi deluje počasneje.

Seveda je najbolje, da odinstaliraš NVidia driverje za diske, ker tisti originalni od Microsofta delujejo 100% zanesljivo.
nVidia v 5 letih ni uspela poštimati njenih driverjev za diske, da bi bili vsaj približno uporabni.
Tudi z driverji za Hardware Firewall na NF4 so popolnoma brcnili v temo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

krneki0001 ::

Jst imam en disk SCSI od IBM-ja letnik 1995(je prov datum gor zapisan, kdaj je bil narejen) in je še vedno brez bad blockov in dela normalno in je prižgan že 10 let 24/7- je pa scsi1 in je velik 4,3Gb.

Včasih so pri IBM-u, WD in maxtorju pa še seagate je bil zraven delal odlične diske - danes pa je kr nekaj ljudi razočaranih nad njihovim crkovanjem.

Duke Nukem ::

ali tanovi hithachiji 7k250 tud crkujejo 8-O men dela en 160 lepo 1,5 leta nameravam kupiti še enga istega, pa dati v raid ;) ali so diski lahko različnih firm pa velikosti k delaš raid :\
2600@3000barton,1GbPatriot-GF6800gt,160Gb hitachi,Logitech Z 5500 :)

bond007 ::

Tudi jaz imam 7k250 hitachija 160GB že več kot eno leto bp. Celo na tla mi je padel med delovanjem z cca 30 cm. Zaenkrat dela res super. Prej sem imel dva 80 GB WDja, ki sta oba crknila po pol leta uporabe. Iz reklamacije dobil nova dva, ki delata že cca 2 leti bp.

jan01 ::

bond007 jaz bi na tvojem mestu par pregledal disk za slabe sektorje s programom, ki ga firma diska ponuja.
Poišč nekaj s te strani klik

jastreb ::

kot sem že rekel, ko mi je crknil prvi samsungov disk, ga niti v biosu ni pokazalo. ko pa mi je crknil ta drugi pa ga je v windowsu še prikazalo samo ko sem dvakrat kliknil na particijo je ni hotlo odpret. disk sem dal na servis oz. ga je dal brat. not so baje zamenjali nek del, ki bi se naj stopil, tko da zdaj disk dela in vsi podatki so gor.

čudno da se je kaj stopilo, kajti diska že kakšno leto sploh nimam v ohišju, ampak zunaj ohišja. niti nisem imel compa prižganega skozi noč tko kot kolega, ki ga večkrat pusti skozi noč. vendar je njem crknil samo en samsung (čisto isti) meni pa kar oba
jastreb
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri trdi disk za nakup mi priporočate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
939073 (6028) dela
»

Disk 160GB ali 200GB in firma

Oddelek: Kaj kupiti
201632 (1237) dxx
»

Kateri 200GB disk izbrati?

Oddelek: Kaj kupiti
452730 (1942) Dr_M
»

160gb sata disk: WD, Maxtor ali Seagate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
634760 (3332) Jaffa
»

Kater disk?

Oddelek: Kaj kupiti
201622 (1325) nokia6310

Več podobnih tem