Forum » Strojna oprema » RAID kontroler?
RAID kontroler?
jernejc ::
Na matični mi je zmankal placa da bi se en disk prklopu.Mal sm bral kle forume....pa sm prsu do ugotovitve,da morm kupt RAID kontroler?Mam sicer prlucen 2 diska,rack,pa pekač, rad bi pa se en disk dal, notr. Pa sm gledu tud te nove matične plošče, pa nobena nima vec kot možnosti 4 normalnih diskov? Pol naprimer ne mors met 2 pekača pa 3 diske? zanima me kaj morm kupt da bom lahko se en disk prklopu?Kej cim cenejšga pa nc prevec posebnga.....? Zanima me pa se kako se da narest da daš 2 diska v 1 particijo skupi? Bral sm ene poste kle da se da to narest z "Linear" ali JBOD, sam ni mi pa jasn točn kako?
MadMax ::
Rabiš PCI IDE kontroler, ki stane že od nekaj kSIT naprej.
Ni nujno da je RAID, vendar takega ki to podpira dobiš tudi že za cca 6 al pa 7kSIT.
Če hočeš pa priklopit S-ATA disk, pa seveda kupiš SATA PCI kontroler, kar ti znese pa nekje od 8kSIT naprej.
Nekatere plošče (predvsem dražje) imajo možnost priklopa več naprav.
2 diska v eno particijo pa daš lahko tudi recimo tako, da jih povežeš v RAID0.
Ni nujno da je RAID, vendar takega ki to podpira dobiš tudi že za cca 6 al pa 7kSIT.
Če hočeš pa priklopit S-ATA disk, pa seveda kupiš SATA PCI kontroler, kar ti znese pa nekje od 8kSIT naprej.
Nekatere plošče (predvsem dražje) imajo možnost priklopa več naprav.
2 diska v eno particijo pa daš lahko tudi recimo tako, da jih povežeš v RAID0.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
jernejc ::
Kje pa se to kup kej?Sm mal isku,sam bl tezko najdem?
Ne sej jst nocem RAID, k to sm bral da to je to da se na vsak disk pol posname,in je hitrejs, JBOD je pa samo da sta diska vidna v 2 particijah, tko da bi jst pomoje rajš to. A 2 diska k sta pa u matično vkloplena, se pa neda skupi u eno particijo dat? Mors met nujno to kartico?
Hvala
Ne sej jst nocem RAID, k to sm bral da to je to da se na vsak disk pol posname,in je hitrejs, JBOD je pa samo da sta diska vidna v 2 particijah, tko da bi jst pomoje rajš to. A 2 diska k sta pa u matično vkloplena, se pa neda skupi u eno particijo dat? Mors met nujno to kartico?
Hvala
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | RAID1, bistvena vprasanjaOddelek: Strojna oprema | 3645 (2404) | element |
» | Matična ali kaj drugega?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1352 (1125) | DustWolf |
» | raid kontrolerOddelek: Pomoč in nasveti | 984 (869) | Muzo |
» | sata disk (Hitachi 7k250), namestitevOddelek: Strojna oprema | 3275 (2299) | Blind |
» | 2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Strojna oprema | 14343 (9947) | matrix2 |