» »

Matična ali kaj drugega?

Matična ali kaj drugega?

lepi1 ::

Imam namizni računalnik, star precej časa, model je od HP Compaq d330. Celeron 2,2Ghz, 256MB rama, 40GB disk....

Ko ga poskušam prižgati se popolnoma nič ne zgodi-jaz sem mislil da je šel napajalnik, Kolega "računalničar", je rekel da je šla matična (se to da kako stestirat?).

malo sem pogledal po netu in ugotovil, da je tole moja matična 323091-001
tu sem našel nekaj linkov matične....
http://www.skyline-eng.com/index.cfm/fu...
http://www.oemliquidators.com/search_re...

Problem je da nikjer ne najdem takšne matične na netu?? :( Mi lahko nekdo predlaga eno matično, ki jo bom lahko zamenjal in bo kompatibilna?? rad bi pa poleg teh 40GB, dodal še npr. 2x po 40GB diska in 2x 128mb rama, (trenutno imam že 2x128mb rama notri)...

PROSIM če mi lahko nekdo pomaga...pa prosil bi eno, ki bo poceni

DustWolf ::

Compaq je pač Compaq. Oni ne uporabljajo nič standardnega, niti vijakov. Plate ne najdeš na netu zato ker je Compaq naredil svojo posebej za ta računalnik.

Tam na plati vidim socket 478. Tega na trgu med novimi ploščami več NI... je še kaka Asrockova, samo tisto kupiš samo če res rabiš in ne gre drugače ker Asrock je crap (beri: stvar bo spet crknila, kmalu).

Po pravici povedano samo plato menjat -- po možnosti z enako -- nima smisla. Privošči si nov računalnik, ekran lahko obdržiš. ;) Če bi pa res hotel šparat pa vsaj zamenjaj plato, procesor, rame, grafično kartico in napajalnik. Po želji ti lahko svetujem kaj.

lepi1 ::

vsaj ena dobra duša :) hvala Dustwolf!sicer sem te tri tudi sam videl(tretja je predraga::)), a ker sta drugi dve asrock, itd. nisem čisto 100% ali bo kompatibilna???
katero bi predlagal, če si 100% da bo kompatibilna, ker ne bi rad plačal 50€ in na koncu ugotovil, da ni kompatibilna....
Ja saj sem razmišljal da bi menjal vse, a ker imam že tako "preveč" starih delov računalnikov, si jih ne bi rad še nabiral. ker ta računalnik, se bo uporabljal le za internet, mogoče kako igrico, emaile, in filme gledat, to je vse...

Lahko pa čisto tako "informativno" predlagaš kako drugo matično in verjetno procesor oz. pač tisto kar bi moral menjati....

hvala! :)

DustWolf ::

:)

Ja, nevem kaj bi še lahko bilo pod kompatibilnostjo. ATX standard definira kje morajo bit luknje da lahko prišravfaš. Vprašanje pa je a se tega Compaq drži. Potem imaš pa še podstandarde glede velikosti... nevem malo izmeri pa poglej na wikipediji. Tam na spodnji strani tiste Compaqove kartice sicer vidim neko posebnost... nek dodaten priključek za katerega sem 100% da ga ni nikjer drugje.

Sam računalnik se mi zdi razmeroma dokaj standarden (višina kartic... tako na pogled je standardna). Verjetno boš lahko vstavil navadno plato noter... če luknje na zadnji strani ne pašejo potem pač... odstraniš plato in noter potisneš tisto ploščico z luknjami.. to verjetno veš.

Drugače... Procesorjev na socket 478 več ni, to je tudi razlog zakaj takih plat več ni. Tu je pa zdaj finta, če kupiš novo plato, potem 1. ne gre več tisti procesor noter, 2. ne gre več AGP kartica noter, 3. Ne grejo več DDR1 rami noter. In logično je treba to vse kupit, razen seveda če vzameš matično ploščo z integirrano grafično, potem grafične ne rabiš še posebej, ampak za procesor in rame je pa neizogibno. Napajalnik pravim da zamenjaj zato ker je čisto možno da je ta sokrivec za crk plate.

Jaz bi na tvojem mestu vzel recimo:
* MSI K9N6SGM plata
* Najceneši AMD (jst se v principu izogibam Sempronov, ampak če misliš da nima veze vzami)
* 512 MB DDR2 Patriot rama
* LC Power 350W napajalnik
* Nek seagate SATA2 disk... ne 2x 40 GB ampak 1x 80 GB (ker manjšh ni in ker se ti disk splača kupit čim večji, ker vsi enako skoraj stanejo)

To je skup: nekje 100 € + disk... za komponente ki bodo trajale večno in so bistveno boljše od prejšnje konfiguracije. :)

lepi ::

hvala, hmmm...bom malo zmeril, v naslednjih dneh, ker ga trenutno nimam pri sebi. če luknje ne pašejo, potisnem ploščico z luknjami.?-to verjetno misliš tisti zunanji kovinski del, ki se npr. ko dodaš grafično, odstrani, itd...-kovinska ploščica v bistvu del okvirja?...

ja saj to, ne bi rad kupoval novih delov, ker nimam "odvečnega $,€" in ker mam starih delov računalnikov precej,ramov in precej teh diskov po 40GB, pa bi jih rad nekam vgradil, da mi ne ležijo za brezveze...če bi spet nekaj novega kupoval, bi spet samo skladiščil stare dele...

DustWolf ::

Mislil sem tole:
 Nadploščica

Nadploščica



Mja glede starih diskov in novih plat je tako da po novem plate imajo samo en IDE kontroler tako da .. gresta samo dva noter (ali 1 + cdrom). Lahko pa vzameš za 14 € še eno RAID kartico in daš JBOD polje... sešteje kapacitete diskov v en velik disk. :)

LP

Pyr0Beast ::

Poglej za napihnjenimi kondiji v napajalniku/plati in poslušaj, če mamaplata kaj piska. Po možnosti je odletel samo ram.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

lepi1 ::

Dustwolf, :)
hvala, ja to sem tudi jaz mislil. bo moral preverit kako je s odstranitvijo,če bo šlo gladko dol :)
mislim da ima tista od asrocka, ko si dal link 2 ide kontrolerja. Torej imam potem lahko 1cd in 3 diske, če se ne motim :) trenutno je v pcju 2x CD in 1 Disk 40gb...drugio cd enoto bom odstranil, rabim le eno...

aha kje se da to raid kartico dobit, vidit? na ceneje je nisem videl...in koliko diskov lahko na eno raid kartico priklopiš??JBOD polje predvidevam neka nastavitev v biosu?


pyrobeast:"I sometimes wish I could load
"Last Known Good Configuration" when I wake up ..." hahahahaha...jaz tudi! dobra! :)
thanx za nasvet, bom probal, samo kaj so kondiji? kabli?...baje je pc crknil nek večer ko se je bliskalo itd...pa ga je kolega, ki dela v neki rač trgovini nesel k seb in rekel da je matična šla...
lahko pa zamenjam ram in vidim če bo kaj?...

Pyr0Beast ::

-Kondiji- je malo udomačen izraz za kondenzatorje.
No, če se ne prižge, bi jaz preventivno menjal še napajalnik, matično ploščo pa pustil. Dokler se ne ugotovi škode na starem napajalcu, ga jaz raje nebi prižigal, saj je najverjetneje šel 'odvečni tok' ravno preko njega.

Pred tem odklopi diske pa CD pogone :)
Zihr je zihr.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

DustWolf ::

Trusty PCI RAID kontroler. Sam ne kupit pri mimovrste ker to v praksi stane 15 € ne 20...

Ampak ja.. to so IDE porti kot vsaki, firmware na kartici pa poskrbi za en dodaten dialog po BIOSu kjer lahko izbereš nastavitve za te stvari.

JBOD je "oblika RAIDa"... v praksi ni RAID, ker se diski samo sestavijo skupaj tako da so vidni kot en disk operacijskemu sistemu, lepo en za drugim. RAID je bolj prepleten. Poanta pa je v tem da lahko sestaviš stare diske poljubnih velikosti v enega ki je primerno velik za tvoje potrebe (tisto ko maš na kompu 5 particij je kriza ker.. v praksi gre vsa šara na C:, potem ko je C poln si pa tam, beri: navadni uporabniki nikoli ne uporabljajo dodatnih particij). ...v bistvu so RAID izumili za ta namen "Redundant Array of Inexpensive Disks".

lepi1 ::

hvala obema.
Pyrobeast:
torej kondenzatorji pa so....?a niso to tiste, kot baterije podobni "svaljki"?da pogledam če so napihnjeni?-torej najblje da oklopim cd enoto, disk, nato vstavim drug napajalnik'in poskusim prižgati?-samo a mi ne bo potem crknil ta drugi napajalnik? oz. zakj je dobro da starega odstranim?

Dustwolf:
ja to je ta ploščica, ampak moram preverit kako je z odstranitvijo?
aha ta raid kontroler, paše na vsako matično?npr tisto asrockovo, ki si predlagaal, bo ta PCI raid kontroler šel gor brez težav?Nikjer ga ne najdem za 15 € :)
A potem ta PCI kontroler recimo 4 diske združi v enega? in imam v explorerju viden le en c: disk?

hvala, bom sicer še malo poklical po trgovinah in vprašal če imajo kako plato s podnožjem 478, čeprav je še vedno vprašanje če bo kompatibilna?, oz. verjetno je?

DustWolf ::

Tista ploščica gre skor ziher stran. Samo pravim. da ko boš plato ven vzel, jo samo nanoter potisni pa bo preč padla.

Tisti RAID kontroler, kot vse stvari ki so na PCI paše v poljubno plato.. PCI sloti so povsod (celo na Applih) samo enega praznega rabiš.

Kontroler ti omogoča možnost JBOD da združi diske v enega na tak način, kot praviš... mislim da je to fajn... je pa problem da če crkne en disk, potem je malce bolj komplicirano podatke dol dobit, kot če jih imaš enostavno zložene noter in imaš v windowsih za vsak disk svojo črko.

Te plate so kar kompatibilne pomoje. Težko pa jih je dobit ker sem že sam nabavljal to (imel procesor ne pa plate... potem pa kaj češ) in ni bilo nič razen enega modela Asrocka.

Scarface ::

Pri teh mašinah gre plata zelo rada.... tko da jst čist verjamem da je treba matično menjat. Ker pa so Compaq-ove oz. zdaj HP-jeve mašine v mini ohišjih in imajo AT matično ploščo boš najbrž moral zamenjati še ohišje...
Been there, done that....

lepi1 ::

hvala ua odgovore in obrazložitve:)
dustwolf, ok je pa opcija tudi da recimo kupim tisti PCI raid kontrolnik in ima vsak disk svojo particijo. Mislim da je tako bolje. Je potem v takem primeru potrebna kakšna posebna nastavitev ali se po defoultu tako naredi'? če ne bom raje iz trgovine kupil, imam tako vsaj garancijo, če rabljeno kupuješ, je gotovo kaj narobe z matično, se je kak mojster malo špilal in potem prodaja "rahlo" defektno ploščo. Za 20€ ne vem če se splača "tvegat", daš še 20-30 in kupiš novo pa si miren. Kaj pravite, plošče se hitro pokvarijo?
lp

DustWolf ::

Lahko ja (je po defaultu), samo v čem bi bil pa potem pojnt? Če rabiš dodatne konektorje (jih je na plati premalo), tudi dela sicer ja. :)

Matične plošče se sicer ne kvarijo kar tako... če so manj kvalitetne grejo hitreje, drugače je pa tako da če fizično skuriš kako komponento ki je integrirana v plati (mrežno, zvočno, ipd), je treba menjat celo plato, ker imajo komponente skupno napajanje in se poblemi počasi širijo med njimi. Druga stvar ki še rada uniči plato je pa pregretje.. pri Asrocku je to takoj ko gre enkrat procesor na 70˚C. pri MSI recimo pa moraš met na tistih 70˚C kak mesec preden se začnejo okvare.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NAS - samogradnja (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
9817220 (13461) cekr
»

Pomoc pri sestavi streznika za shrambo, proxy in dns

Oddelek: Kaj kupiti
283012 (2576) Daedalus
»

Opcije glede RAID-a

Oddelek: Strojna oprema
342309 (1944) wave
»

je raid prenosljiv?

Oddelek: Strojna oprema
221899 (1501) All
»

Nova plata, procesor in rami...do 200 ojrov

Oddelek: Kaj kupiti
301985 (1364) pinx

Več podobnih tem