» »

Radeon 9500 in čudna slika (črtna koda)

Radeon 9500 in čudna slika (črtna koda)

Ziga Dolhar ::

V svoj precej ostarel računalnik (P3 650 @ +- 900, plošča Transcend ASL3 - Intel i815E) sem poskusil dat Radeona 9500. (Jasno mi je, da so ostale komponente ozko grlo.) Po vstavitvi in priklopu zunanjega napajanja kartice sem prižgal računalnik, vendar dobil tako sliko:



S pomočjo kolegov z irca smo prišli do ideje, da je morda napajalnik (235) prešibak, zato sem dal notri močnejšega, 350, vendar ni bilo napredka.

Nato sem v navodilih plošče (bios) našel postavko "AGP Device 4X Support", ki je moj bios ni imel. Nato sem posodobil bios na verzijo 1.05, enablal to podporo, vendar so težave ostale. Enako po nadgradnji na 1.2. (Windowsi se sicer uspešno naložijo, le vidim jih ne :).)

Nato je padla ideja, da naj bi moja plošča ne podpirala novejših grafik, menda zaradi nekih neskladij v napetosti (moja naj bi imela 1,5 V, R9500 bi nucal 3 V).

Popoldne grem sprobat stvar do kolege in bom videl, če ni morda s samo kartico kaj narobe; vseeno pa bi rad vedel, če obstaja kakšna rešitev za težavo [brez zamenjave plate].

Hvala!
https://dolhar.si/

Dead_Eye ::

Zgleda kot da je kartica šla po gobe....
The one and only

Ziga Dolhar ::

Na srečo ne.

Sem poskusil pri kolegu & dela. Očitno nima rada moje plate :-//.
https://dolhar.si/

Scorpia ::

Mogla bi delat. Znižaj frekvenco procesorja. A ti bios sploh pokaže?

Ziga Dolhar ::

Ne, nič se ne pokaže.

Že ko bi moralo izrisat "Powered by ATI", se pokažejo tiste "črtne kode".
https://dolhar.si/

TribesMan ::

Ziggga bes te plentaj... zakaj nisi povedal da imas navit racunalnik????

Jasno da ti ne bo delovalo, ko pa imas na AGP slotu preveliko frekvenco... ATI je znan po tem da ne mara previsokih AGP frekvenc... (vsaj moje 3 ATI grafe jih ne marajo :D) daj odvij masino na 650MHz.. ali pa najdi v biosu opcijo za znizevanje frekvence AGPja (nekaj v smislu AGP:FSB ratio... pa nastavi to na 1:2 (ali 1/2))...

Edina sansa je se to, da tvoja plata ne podpria 1.5V komunikacije z graficno... in ji vsiljuje 3.3V signal... kar se lahko konca precej klavrno... ;)

Sam glede na to da imas AGP 4* slot pol mora podpirat 1.5V signale...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Ziga Dolhar ::

Well.

Ne dela na P3 650 E, niti na P3 433 E >:D.
https://dolhar.si/

tiborrr ::

Mama, ups... Intel bil pojedel ATija :D. Meni iz istega razloga ne dela R9500, ampak pri meni mislim, da so hin neki kondenzatorji (sliko kaze cca. 30s, potem pa dobim take štrafne).

Kartica je Sapphire 128-bit 128MB 9500 4x1 (kupljena na ebayju kot 'verjetno defektna') za par ficnikov, tadruga 256-bit R9500 4x1 laufa b.p. 277/270@420/315.

P.S.: Kupi rabljeno platko z VIA Appolo 133 cipsetom.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tiborrr ()

d3n15 ::

kolk str monitor maš, ker mogoče ne podpiira te resolucije na kateri imaš namizje. To se je meni tud dogajalo na starmu monitorju.poskušaj zmanšati resolucijo.

Ziga Dolhar ::

tiborr: ma, sem se odločil, da bom rajše kupil mal novejšo plato in proc. V sili še hudič muhe žre ;).

d3n15: to se zgodi že ob zagonu. Še enkrat si preberi zgornje poste ;-). (Monitor sicer ganjam pri 1280x1024 @ 100 Hz)
https://dolhar.si/

Ziga Dolhar ::

Okej, apdejt.

Sedaj imam v kišti:

Athlon 64 2.8+
Gigabyte K8NS Pro
[512 ddr, 2x ne-sata disk, 2x cdrom, 2x 12-cm ventilatorja, zalman 7000 Cu]
in seveda Radeon 9500 128 MB

Ko prižgem kišto, se včasih znova pojavijo tiste "črtne kode" [že takoj ob bootanju -- torej še biosa ne vidim]. Po restartu ali dveh, včasih še izklopim najapalni kabel iz kište, se stvar zboota normalno.

V kišti ni nič navitega.
https://dolhar.si/

Daedalus ::

Kartica foo? Mogoče bi kak bios flash (kartice) pomagal...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

DominusSLO ::

Ena od možnosti, ki mi pade na pamet je napačen bios grafične... druga možnost pa je poškodovana grafična..

Ziga Dolhar ::

Daedalus: tukaj ne najdem biosa za mojo grafo (HIS Excalibur 9500 128, ne-pro). Lahko probam s kerim drugim? [Lahko kej zajebem?]
https://dolhar.si/

Daedalus ::

Sam se z biosi grafičnih kart nisem ukvarjal več od tweakanja svojega starega GF1 in nvidia bios editorja, tako da sem malo out of date z znanjem... Maš pa tule eno fletno stran, kjer je opisan postopek zamenjave biosa. Zajebat skor nimaš kaj, za vsak primer (flash z napačnim biosom) si nabavi backup karto na PCI vodilu in v biosu od matične plošče nastavi, da išče najprej grafiko na PCI vodilu. Tako v primeru, da zaflašaš karto vržeš not PCI karto in ponoviš postopek z ustreznim biosom. Navodila pa dobiš skupaj z biosom, narediš boot disketko, gor posnameš bios in program za flešanje, pol pa na delo.

Kako je pa biosi drugih proizvajalcev, pa ne vem... Lahko probaš, samo si prej z flash programom naredi backup svojega biosa. Aja, pa evo enga podrobnejšega opisa flasha video karte.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Kaufmann ::

Sem imel iste težave, pri inštalaciji driverjev je bila ena fora da ne smeš dodatkov inštalirat. Takoj po 1. koraku sem moral dat vse "prekliči" .
ni podatka

TribesMan ::

Ziggga paziti moras ubistvu na to, da so RAMi na tvoji kartici, ter RAMi ki jih "podpira" novi BIOS, enaki... No pa seveda še osnovne lastnosti, kot je recimo enak tip kartice in enaka količina pomnilnika... Če boš probal vzami najprej ATIjev BIOS... pol pa recimo še kakšen od Sapphirea, ali Cub3D... Vsi ti proizvajalci imajo enaka tiskana vezja... Ostali pa radi kaj eksperimentirajo in pol zadeve niso cist kompatibilne.

Sej tud ce zajebeš lahko še vedno sflashas nazaj z pomočjo PCI grafične kartice... Sam prej moraš naredit backup tvojega originalnega BIOSa...

Lahko pa še probaš pred flashanjem, če se tvoja kartica lahko moda v R9700... To probaš z programom Riva Tuner, ki omogoča softwaresko modifikacijo kartic...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Ziga Dolhar ::

Sem danes odprl kišto in pogledal kartico.

Po neki številki na ramih (HY%DU283222) in s pomočjo gugla sem sklepal, da gre za Hynixove rame; zdownloadal bios in fleshal -- to je trajalo skoraj manj kot sekundo. (A je to prav? Ponavad so take stvari bolj dolgotrajne :).)

Bom vidu zdej če bo še kej težav s tem.
https://dolhar.si/

Ziga Dolhar ::

Ne, prej dejansko nisem uspel sflashat. Bi moral bolj pozorno brat navodila.

Potem sem ...

flashrom -p 0 ati_9500.bin

Prišlo je do nekega errorja (nič konkretno -- press 1 to continue). Nato sem dodal -f [force]; slika se je za nekaj sekund spremenila v črnobele črtne kode, potem nazaj lep prikaz in izpis:

Bios deviceID 0x4144
ASIC deviceID 0x4144
existing memcfg 0x2D40
new memcfg 0x2249
existing SSID 0x2007
new SSID 0x0002

existing BIOS: 9500 128M PAL 275/270
new BIOS: R300 HYNIX MEM, BIOS P/N ... [pozabil prepisat]

Po restartu je bila slika zopet zjebana: nekako vsaka druga vrstica ['vrstica' == cca 20px visoka vrsta, kot font v "dosu"] je bila normalna, druga pa zopet črtna koda. Kišta se je uspela zbutat s cdroma s flashromom; tu je bil ves ekran zjeban, le spodnjih 5 vrstic je blo dokaj normalnih, tako da sem uspel nekako sflashat nazaj na obstoječ bios iz backupa.

Any ideas?
https://dolhar.si/

Ziga Dolhar ::

A, še to: pogledal sem kartico in RAMa nima postavljenega v obliki črke "L".
https://dolhar.si/

TribesMan ::

Ce nimas RAMov v L to pomeni da ima 128 bitno vodilo in da jo lahko kvecjemu predelas v R9500PRO... Mogoče bi bilo vredno poizkusiti z BIOSom od HISa za R9500PRO glede na to da je to ista kartica, le da ima vklopljenih 8 cevovodov... Seveda bi moral najprej z RivaTunerjem probat, če lahko sploh odkleneš vse cevovode. A si mogoče probal z več različnimi BIOSi? Pač probavat bo treba dokler ne bo eden potegnil... :D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Boki_ ::

Sam s flashom BIOSa ti je itq ne bo modalo, ker je za to potrebn HW poseg. Vsaj pr 9500@9700 je tko..
I'm back

DominusSLO ::

Tom de longe
To pa prvič slišim in menim, da ni res(bios ali softmod mora zadostovati)...

Drugače pa ne vidim smisla odklepanja pipic, če že tako ne dela...
Zigga: pa si se probal poigrat z res vsemi nastavitvami v biosu?

Boki_ ::

Pipice so hardwaresko zaklenjene, lah jih odkleneš s softmodom ali hardmodom, bios pa jih ne. Pr vseh modih (9500@9700, X800pro @ X800XT) si moral vsaj hardmodat, če si pol že flashal bios, da ni bilo pol potrebno po formatu winsew ali prestavljanju karte v drug komp več softmodat.
I'm back

Boki_ ::

Sicer pa se ne gre za odklep pipic ampak za popravilo grafe s pomočjo flasha biosa.
I'm back

DominusSLO ::

tom delonge
Še vedno ne soglašam s tabo:) ... softmod ni nič drugega, kot spremenjeni parametri biosa... torej, če je softmod(na r9700) uspešen, lahko tudi naložiš bios od r9700 in grafa se bo obnašala, kot r9700...
In vem, da se gre za poprailo grafe, zato pa sem reku, da nima smisla iskat hitrejše rešitve(modanje), pač pa delujoče rešitve ;)
LP

Ziga Dolhar ::

TribesMan:

> Ce nimas RAMov v L to pomeni da ima 128 bitno vodilo in da jo lahko kvecjemu predelas v R9500PRO... Mogoče bi bilo vredno poizkusiti z BIOSom od HISa za R9500PRO glede na to da je to ista kartica, le da ima vklopljenih 8 cevovodov... Seveda bi moral najprej z RivaTunerjem probat, če lahko sploh odkleneš vse cevovode. A si mogoče probal z več različnimi BIOSi? Pač probavat bo treba dokler ne bo eden potegnil... :D

RivaTuner sem dvakrat probal, pa nekako nisem znal tega storit. No, potem sem flashal s HISovim biosom za 9500PRO.

To sicer ne odpravi občasnih črtnih kod ob zagonu :-//. Ko se računalnik sicer zažene, najde grafično kartico, vendar ne specifično R9500, ampak namesti kot standardni VGA adapter. Nato sem ročno namestil ATIjeve gonilnike (izbral [unbranded -- samo "Radeon", brez kakega proizvajalca spredi] Radeon 9500PRO/9700PRO + enako za secondary). V ATI Toolu sem dobil cca 10 fps več (60 -> 70). Zagnal sem C&C: Generals, vendar se mi je kar trikrat po ca 20 minutah igranja grafika sesula (VPU Recover).

(Ko sem zadnjič flashal in je prišlo do napake, sem flashal z napačnim biosom: nisem opazil, da je razlika med Hynix 3.3 in 3.6 :)).

---

DominusSLO:
> Zigga: pa si se probal poigrat z res vsemi nastavitvami v biosu?

Niti ne ... ker niti ne vem kaj kej pomeni :-).

---

Ja, gre predvsem za iskanje neproblematične, delujoče rešitve :). Ostalo je bonus.
https://dolhar.si/

tiborrr ::

Ce si kupil tole kartico rabljeno, poglej na pakiranje cipa, ce niso kje rocno povezani mosticki, ki hacknejo R9500 v R9700 (lahko, da je kak glupan to delal). V tem primeru bi moral posneti gor BIOS od R9500PRO.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

mi_c_ho ::

Jst mam connect3d 9500@9700 256 bit in sem samo v ati toolu dal frekvence na 325/310 is so se pojavli artifakti. Pol sm dal hitr nazaj na defoult in nč bolš. Resetiram računalnik is je že v biosu vse zjeban. A se to da kej porihtat? Hvala

Engineer_SLO ::

v biosu ni nič zjeban,razen če so se sedaj dokončno pokvarili odklenjeni cevovodi....:\
ASUS ROG Maximus X Hero, I9 9900K, NZXT Kraken X62
32GB DDR4 3200 CL16, 512MB + 1024GB GB NVME SSD+ 2x2TB 7200rpm
EVGA GeForce RTX 3090 FTW3 ULTRA, ALIENWARE 38 - AW3821DW

mi_c_ho ::

Situacija je zdej taka. Računalnik sem ugasnu in še enkrat pržgal in je blo vredu. Pol sm pa še enkrat omega drajverje inštalerou in naredu softmode in dela normalno. Problem pa je zdej v tem, da zdej far cry al pa underground 2 kar mal šteka pri istih nastavitvah, ki so prej delale bp. A se je kakšen ram skuru al pa kej druzga, da zdej dela bol počas? LP

mi_c_ho ::

V Ati toolu mi pokaže 8 cevovodov, ampak v špilih pa šteka, tako da kar sem prej igral na ful detajlih pri 1024X768 mi sedaj šteka pri ful detajlih na 800X600. A res noben ne ve, kaj bi bilo narobe? LP

Kaufmann ::

Preveri nastavitve: AA, AF, performance/quality... v Atitool-u al kar pač imaš.
ni podatka

tiborrr ::

Ziggga, a kartica zdaj dela? Povej, kaj si naredil z njo, kateri BIOS si ji posnel gor? Sam imam se eno tako R9500 128bit 128MB (rami so Etrontech 3.3ns, crni PCB, predvidevam da je Sapphire), pa dela enake cudne strafne po priblizno pol minute. Malo opisi tvoj postopek resitve.

Edit: Na tej strani sem nasel BIOS za ATijev R9500 s 3.3ns Etrontech RAM cipi. Povej, a si se kaj drugega naredil?
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tiborrr ()

Boki_ ::

Ha, men se je to dans isto zgodilo. Neki me je razpizdilo in sm usekal v kišto, iz mosfeta pa je odpadlo rebro, k je blo prtrjeno z Zalmanovim dvokomponentnim lepilom. Pa se je pojavla taka slika. Js sm že mislu da je grafa šla u k****, pol pa sm vidu da je rebro ležalo gor. Pobral sm ga dol in resetiral kišto, in delije BP. Poglej da ni kje kaki stik na PCBju.
I'm back

mi_c_ho ::

AA je izklopljen. A je mogoče, da so klub temu, da sem z omega drajverji softmodal BP in mi v ati toolu kaže 8 cevovodov, lahko ti odklenjeni cevovodi poškodovani? Če pa inštaliram normalne drajverje mi ati tool pokaže samo 4 cevovode in me opozori, da lahko še 4 odklenem. Ker se mi zdi, da se v špilih sploh ne pozna al inštaliram navadne al pa softmod drajverje. Tko da zgleda sem uniču cevovode, po moje. Drgač pa vse dela kot prej sam igre mi delajo počasnej.
Predvidevam, da se to popravt skor ne da al ja ?
LP

tiborrr ::

Nisi, ce bi bili uniceni, bi dobil na zaslon sahovnico ali pa sploh ne bi dobil slike. Najbolj enostavno je, da na novo namestis Windowse, morda se ti je kaj povozil register in 9500@9700 softmod 'hack' noce prijeti. Jovo na novo, pa bo.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

tiborrr ::

Na oni strani ne dela dostop do 3.3ns Etrontech BIOSa, zato tukaj prilagam delujoc link iz madzarske strani - Klik! Stran se nahaja tukaj: VGA Central 2.0
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Ziga Dolhar ::

tiborr: nisem rešil
https://dolhar.si/

tiborrr ::

Jutri, ko pridem domov, probam sam popraviti mojo Sapphire Etrontech 3.3ns, pa porocam.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

tiborrr ::

Nalozil BIOS za Etrontech, napredka ni bilo :'(. Bom precekiral, ce je se kje hardverska kaksna napaka na GPUju ali PCBju.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

tiborrr ::

Spomnil sem se ene finte - Lahko ga poskusim spremeniti v FireGL in mu naloziti ustrezen BIOS, kakor sem to storil z R9500 256bit 128MB.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

mi_c_ho ::

Tiborrr! Sem formatiral in na novo naložil Win in zaenkrat dela tako kot mora. Tnx


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mogoče ta trenutek HOT BUY - r9500/pro pri... (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
523573 (2241) borchi
»

r9500 --> r9700 Utvara ali realnost? (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Navijanje
89041154 (23552) sharp
»

soft mod 9500 non pro

Oddelek: Navijanje
422046 (1509) boštjan
»

Radeon 9500 v Radeon 9700

Oddelek: Novice / Grafične kartice
382268 (2268) TESKAn

Več podobnih tem