» »

Zagon Windows pri prenosniku

Zagon Windows pri prenosniku

davm ::

Lepo pozdravljeni!

Spopadam se z neprijetno težavo. Pred kratkim sem dobil malce rabljen prenosnik, ki je na prvi pogled deloval odlično.

Takoj ko sem ga dobil, sem instaliral sveže WIN XP Pro in SP2. Resil sem tudi vse gonilnike in ostale nujne stvari.

Vendar so se kmalu zacele pojavljati težave. Windowsi se (čeprav sveži in brez nepotrebne navlake) zaganjajo tudi 10 min!!

Poleg tega se mi skoraj vedno še pred zagonom pojavi na spodnjem delu zaslona bela črta, ki se počasi zapolnjuje in šele potem se začnejo zaganjati windowsi.

Težave nisem uspel nikakor odpraviti, sistem pa sem na novo naložil že štirikrat. Vedno se pojavi isti problem že takoj po instalaciji.

Poskušal sem tudi brez SP2, samo z SP1a, ali celo brez, pa se težava vedno pojavi.

V windowsih pa potem deluje vse normalno, ko se enkrat stabilizira. V kontrolni plošči na device managerju ni nobenih težav. Vse teče ok.
Nikoli se mi ne pojavi okno, da se Windowsi niso zaustavili pravilno in da moram izbirati Safe Start ali Recovery in podobno...

Poskušal sem že vse mogoče. Prebral, da je morda težava v mreži (imam ADSl in na router priključene tri računalnike) in IPjih. Istalral sem .NET Framework, vse stare in nove gonilnike pa nič ni pomagalo. Nekje sem zasledil da bi lahko bila težava v USB2.0 ali mup.sys datoteki...

Nikakor si nisem mogel pomagati. Nikjer ni zaslediti, da bi imel prenosnik kaksno hardwersko napako. Vse se normalno zažene do pričetka windowsow, nobenih piskov s strani BIOSa ali podobno. Bios je AMIjev.

Nisem ravno analfabet računalništva, poznam kar nekaj programske in strojne opreme, a se mi je po 15ih letih in po 7ih računalnikih tukaj prvič res zataknilo.

Hvaležen bi bil za vsakršno razlago ali pomoč, tudi že samo posameznih detaljev.

Programska oprema je torej WIN XP PRO, strojna pa P4 2800, 512 RAM, DVD+R, ATI 9600.

Že vnaprej najlepša hvala!
DAVM

iso2000 ::

Poizkusi, če ti bo pomagal tale programček, ki ga je MS izdal prav za optimizacijo zagona windowsev. Pred kratkim sem na enem manj zmogljivem prenosniku z njim rešil podoben problem. Programček dobiš tukaj KLIK KLIK.
Inštaliraj in v meniju poišči Trace->Optimize startup. Restartal ti bo računalnik in potem še nekaj časa mlel - pusti ga pri miru, da konča in poročaj, če bo kaj bolje. :))
LP

davm ::

Hvala za odgovor,

a žal moram razočarati. Ni pomagalo. Naredil sem kot piše, vendar je zagon še vedno počasen.

Predvsem me moti ena stvar. Tista bela črta, ki se zapolnjuje, preden se pojavi zaganjanje windowsow. Bi mi znal kdo pomagati?
Je mogoče, da to pomeni, da windowsi vsakič zaznavajo neko (za njega novo) hardwersko komponento?

In preden se mi pojavi na zaslonu WELCOME (modri) je zaslon več kot 3 min črn...

Ne pojavi se vedno, vendar v 80%-ih. Ampak mi v nadaljevanju ne sporoča, da bi bilo karkoli narobe. Nikjer nobene napake. Vse deluje kot bi moralo.

Tudi lastnik pred menoj je imel Win XP in, ko sem preizkušal prenosnik, ni kazalo podobnih težav. Opazil pa sem le, da ni imel inštaliranih USBjev, v device managerju (rumeni klicajčki), čeprav je bil preko teh portov priključen tiskalnik, ki je normalno deloval.

Jaz jih imam inštalirane, tudi če sem jih odstranil, so se po zagonu tako ali tako sami namestili...

Še enkrat hvala za odgovor, še naprej prosim za pomoč, ali vsaj delne odgovore.

Pozdravljeni!
DAVM

Scorpia ::

Kolk časa se ti je windovs instaliral. preglej disk če je ok, oziroma njegove odzivne čase!

davm ::

Živjo,

Mislim da so se windowsi nalagali normalno dolgo, sicer se pa ne spomnenm koliko je trajalo pri drugih računalnikih, da bi lahko primerjal.

Opazil pa sem, da se je instalacija obupno zavlekla pri zadnjem delu, "registering components". Vendar je slo vse skozi brez težav.

Ves sistem sem malce potestiral s Sisoftovo Sandro in ni nikjer zaznalo napak. Sicer piše da v BIOSu nimam omogočenih host controllerjev, kako naj jih omogočim pa nimam ideje, ker je BIOS zelo primitiven in nima veliko funkcij (v primerjavi z ostalimi računalniki, ki jih imam).

Disk sem potestiral in povprečni odzivni časi so bili 96 ms. Kako naj vem, da to ni v redu?

Ali mi lahko kdo priporoča še kakšen res dober programček za testiranje diskov in rama, da ju preverim?

Bela črta o kateri sem govoril, pa naj bi bila del vsakega zagona windowsov, le da je pri normalno delujočih sistemih ni mogoče videti, ker gre tako hitro skozi... Če jo prikaže, naj bi bile napake z diskom ali ramom. Vprašal bi še za vaš nasvet glede tega??

Hvala.
DAVM

Scorpia ::

Torej si našel vzrok. 96ms je preveč za disk. normalno bi moralo biti 12-17ms. Disk se je poškodval, oz. njegova glava, ker je udarila v ploščo, kar se med prenosniki lahko zgodi, če je trdo pristal(dovolj že na postli da vržeš) na podlago med delovanjem.Čeprav so bolj zaščiteni kot namizni. Disk se ne da popraviti, čeprav kaže da ni poškodovanih sektorjev. Najboljše bi bilo da kupiš nov disk, kajti sčasoma bodo odzivni časi še daljši.

Tukaj imaš en program za test diska.

davm ::

Hvala Mario18,

zagnal sem še tvoj programček, kar nekajkrat da vidim malček povprečja in dobil sledeče rezultate.

Precej nižji so sicer od sisoftove sandre. Random access time je v večini testov bil nad 20. (20,3 pa do 23 ms) Samo enkrat se mi je zgodilo da je bil 15,7 ms.

Read speed pa je v povprečju nekje 25 MB/s.

Kako komentiraš te rezultate? Je disk uničen?

Verjetno me čaka nakup novega... Ali pa če kdo ugodno odkupi cel prenosnik...

Še enkrat hvala!
DAVM

murphyboy11 ::

kaj pa če bi poklicu prejšnega lastnika pa vprašu če je mel tudi on te probleme in kako jih je odstranil če si reku ko si ga sprobu da je dalal uredu...

Scorpia ::

Pošalji sliko od testa, da vidim. Kakšna je rdeča črta, a so velika nihanja?
Drgač pa povej kateri je disk notri.
Za 20Ms se računalnik nebi seml tolk zaganjat. Torej po tem kar si povedal, je disk OK.
Preden si ga kupil je imel instalirane windovse in je bilo vse ok. A so ti windovsi bili original, ko je bil računalnik kupljen in si instaliral se enkrat windovse s tega cd-ja?

Spajky ::

pojdi v Bios in preveri, če ni izklopljen L2 cache od proca! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

davm ::

Ojla,

Posnel sem slike ampak nimam "serverja" da bi jih uploadal...

No, kakorkoli, črta zelo niha, kot oscilator srčnega utripa... Se sliši smešno, ampak je točno tako. Približno v intervalih po 4GB. Se dvigne pa spet udari ob dno. Nekje od 40 GB naprej pa se malce ustali.

Ne vem če ima to kaksno zvezo, ampak ko je bil racunalnik hladen, so bili casi tudi pod 12 ms, ko pa se je mašinca ogrela, so spet poskočili čez 20 ms...

Zdaj pa postajajo windowsi kar v celoti počasni...

Prejšnji lastnik tudi ni imel več prvotnih windowsov in nobenih posebnih nastavitev. V BIOSU ne morem nic nastimati, razen zaporedja zagona, gesla za bios, avtomatskega prepoznavanja diskov in se nekaj malenkosti. Saj pravim, da tudi sam se nisem videl tako primitivnega biosa...

Znamke diska ne poznam, 60 GB ATA 5400 Rpm. To vem. Ostaleg žal ne.

Res ne vem, kaksno zdravilce naj mu predpišem...
DAVM

Scorpia ::

Taka nihanja ne smejo biti. Zgleda, da je disk šel. Kot sam praviš, da ti vse skup počasneje dela.Kot sem ti že prej povedal, da bo počasneje delal dokler disk ne bo do konca izdihnil.
Priporočam ti, da greš do serviserja (a je mogoše še v garanciji?) in se zmeniš, max. 6tisoč SIT bi mogel dat, da ti stestirajo ta disk in drug disk, ki dela. Karkoli že za 6 tisoč ti tud stestirajo cel računalnik.
Preden pa nov disk kupiš, prej daj njim da oni vidijo z novi diskom, če dela vse OK. To se da, če pr njih kupiš disk. Poznam za en servis(upam da si iz ljubljane), ki to naredijo: Šmartinska 106
AVTENTA SERVIS

davm ::

Živjo,

Spet imam nekaj novih informacij. HD Tach test sem pognal še na ostalih domačih računalnikih. Na desktopu s 15 GB diska, je teklo vse lepo in prav, access time so bili neprestano okrog 12 do 13 ms, in krivulja prav lepo linearna.

Test sem pognal še na drugem prenosniku, tam so časi dosegali okrog 20 ms, krivulja pa je že bila manj ravna. Vendar ta prenosnik nima nikakršnih težav.

No na "pokvarjenem" prenosniku so časi tudi nad 20 ms. Krivulja pa je zelo odvisna od stanja računalnika. Še enkrat pravim, če je računalnik hladen in da nisem zaganjal preveč aplikacij, je tudi krivulja kar sprejemnljiva, če jo primerjam z ostalima dvema računalnikoma. Sčasoma pa postane izrazito nihajoča. Še posebno če v ozadju steče kakšen programček.

Bi lahko ta test povezal tudi kaj s procesorjem ali ramom (z njunim pregrevanjem)? Rad bi vse prej sam stestiral preden se dokončno odpravim na servis, da ne bo preveč nepotrebnih stroškov.

Hvala za odgovore!
DAVM

Scorpia ::

A maš mogoče še kakšen drug windovs doma? Če imaš, probaj njega. Sam ne glih 98 gor dat, super bi bilo da daš win2000. Pol stestiri rač. na drugem windovsu.

neoto ::

Ka CPU (in BIOS) ti podpirata avtomatsko spreminjanje frekvence procesorja? Probi še kake druge OS-e (2000, mogoče celo kako distribucijo linuxev,...).

nadzorni ::

L.P.

Fantje,mogoce ste se prevec osredotocili na disk.
Posledica pocasnega delovanja je lahko temperatura proca ali ramov.
Ker je P4 in NE centrino se sigurno hitro zagreje.
Treba bo pogledati,ce se ventilator vredi vrti in ni zapacan in hladilnik vredi namescen.
Toje moje mnenje drugi imejte svojo!

Gundolf ::

A si morda kdaj poskusil s hibernacijo? Poglej koliko časa ti rabijo winsi, da hibernirajo in koliko da se zbudijo iz hibernacije. Štos hibernacije je v tem, da ti vso vsebino RAMa pospravi na disk in ko računalnik zaženeš, nazaj v RAM iz diska. Zadeva je veliko bolj intenzivna za sam disk in boš hitro ugotovil če kaj ne štima. Na novi inštalaciji bi moral računalnik hibernirati v nekje 5-15s in se zbuditi v podobnem času (+ ves čas za branje BIOSa, preverjanje RAMa, pač vse pred zagonom OSa).

Milsim pa da ste se res preveč osredotočili na disk in da je problem drugje.

davm ::

Živjo,

Inštaliral sem windowse 2000 pro. Situacija pa je precej podobna...
Pri zagonu se mi še vedno pojavlja bela črta na spodnejm delu, ki se zapolnjuje in windowsi se šele potem začnejo zaganjati.

Morda vse skupaj res poteka za odtenek hitreje kot pri Xp-jih ampak mislim da je to bolj stvar velikosti in zahtevnosti sistema...

V BIOSU sem izklopil edino funkcijo, ki je podobna nekakšnemu nadzoru procesorja pri porabi. Tudi to ni bila rešitev, saj poteka vse enako kot prej.

Ventialtorji so čisti, kako je s hladilnimi rebri pa ne vem, ker prenosnika zaenkrat še ne nameravam odpirati.

Morda poznate še kakšen dober testni program, za testiranje procesorja in RAMa razen Sisoftove Sandre? Kaj takega, da bi rezultati res imeli pomen.

Poskušal bom tudi s hibernacijo v XP-jih. Jih moram spet naložiti...

Sam se tudi bolj nagibam k varianti, da bi lahko bil poškodovan disk. Vse drugo normalno deluje. S CDjev ali DVDjev si vrtim filme in vse štima. Brez zatikanj ali sesuvanj. Kot da sploh ne bi bilo problemov...

Res samo zagon je katastrofalen.

Že vnaprej hvala za vso pomoč.
DAVM

BigHugo ::

davm: A lahko poveš model prenosnika?
LP BigHugo

Lucio ::

kaj pa če je mrežna kartica, katera ni priključena nikamor.
Probaj mu nastavit statični IP ali pa izklopi mrežno.

neoto ::

tisto z grafično takoj odpade, saj pri nalaganju windowsev statični/dinamični ip nima nobenega vpliva (tisto je problem kasneje, po prijavi)

davm ::

Model prenosnika;

Gericom Blockbuster
P4, 512 MB RAM, ATI 9600, 60 GB disk
DVD+RW, PCMCIA...
SiS vezje.

Operacijski sistem, že vse možno...
DAVM

ql000 ::

za testiranje rama uporabi memtest86, zadeva je zastonj!
Link: memtest86.

Moje mnjenje je, da tebe resno RAM zaj***. ČE bi bil disk fuč, bi bila ta zadeva jasna tudi na drugih računalnikih. Probaj najt kak program za diagnostiko mašine. IBM vem, da ma dobrega, sam ne vem, če dela na drugih mašinah!

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ql000 ()

Scorpia ::

Če bi ga ram zajebaval, bi mu v windovsu vrglo blue screen, sigurn to ni izklopil, ker je na novo nameščen ali pa bi se mu že med zagonom resetiral. Zakaj pa ima taka nihanja na disku? Ibm-ovi programi ti ne povejo da je glava fuč al pa kej drugega. Ne gledajo npr. odzvini čas, gledajo samo če so sektorji OK.
Davm: Kolk časa si rabil za instalacijo XP-jev. Sigurn ti more instalirati XP-je pod 45 minut! Če pa je bilo nad eno uro, to pol nikakor ni ok.

davm ::

Ok, takole...

Ponovno sem inštaliral XP-je. Slipstream-ano verzijo z SP2.

Instalacija je potekala, pazi!, 1 uro in 45 minut. Štejem od začetka, pa do trenutka, ko se mi je prvič zagnal računalnik v windowsih.
Najdlje je potekala zadnaj faza, Saving Settings.

Pri tem sem imel disk razdeljen na dve pariciji, 2 x po 30 MB. Prvo particijo je formatiralo 18 min. Drugo sem formatiral kasneje v windowsih, ni pa všteta v čas.

Ko sem uredil še vse gonilnike sem prvič vklopil hibernacijo. Računalnik se je izklopil v cca. 30 sekundah. Za prebujanje pa je rabil kakšne 3 minute... Pri tem bi omenil da ni bilo nobenih aplikacij, ki bi lahko resno zaposlile RAM.

Že dlje časa je podvržen tudi MemTestu, ampak ta ne javlja napak. Zgleda da je z RAMom vse ok.

Ob svežem vklopu, se mi včasih kar hitro zažene, včasih pa lahko vmes še kaj pojem...

Lp
DAVM

davm ::

Pa še to...

DIsk je HITACHI DK 23EA.

Tudi sam mislim da ram ne bi smel biti težava. Glede na to, da vse deluje normalno, ko windowsi enkrat stojijo na nogah.
DAVM

Gundolf ::

Za prebujanje pa je rabil kakšne 3 minute

A je v teh treh minutah večinoma kazal črn zaslona ali je bilo večino časa v fazi nalaganja (ko spodaj kaže bel progress bar)?

Vsekakor 3 minute za zbujanje ni dobro. Sam sem sicer mel težave (tudi se je zbujal zelo dolgo iz hibernacije, a je šel hitro skozi tisto fazo, ko je progress bar na zaslonu) in je bil kriv firefox - ocitno ne sme biti prizgan ko dam hibernate (ampak to le na tej mašini, nikjer drugje še nisem videl podobnega problema). Če pa se ti tisti progress bar 3 minute nalaga, potem imaš pa težave z diskom. Pa tudi 30s ni ravno hitro za hibernacijo.

davm ::

Takšna je stvar,

sem ga še večkrat potem hiberniral. Nekajkrat se je prav lepo hitro zagnal, v manj kot 15 sekundah. Progress bar je šel kar hitro skozi, kakšne 2 sekundi.

Če sem pa prenosnik pustil dlje časa v hibernaciji in ga potem prebudil, si je že vzel malce več časa zase... Kakšno minuto in pol do 2.

Preden se hibernira, monitor tudi pobledi in mežikne. Normalno?

Je možno, da imajo windowsi težave s prepoznavanjem kakšne hardware komponente pri zaganjanju? Da se ne "sporazumevata" najhitreje?

Hvala.
DAVM

Gundolf ::

Jah monitor lahko malo pomežikne. Recimo tako kot pri menjavi resolucije. Če se pri prebujanju iz hibernacije ne zadržuje dolgo na progress baru (takrat dejansko bere iz diska) ampak šteka kasneje potem problem ni z diskom. Bi znala biti kaka druga nekompatibilnost hardwarea.

Scorpia ::

Sam 1 uro 45 si gor instaliral xp-je(to je zame preveč). na celeronu 1,7 instaliraš v 45 minutah+5 min za gonilnike.
Če ti to kej pomaga, zakaj sumim disk. sem imel en prenosnik, ki je imel podobne težave kot tvoj. Tukaj si preberi.

davm ::

Morda rešitev;

Hvala Mario18, sem prebral. Kar malce pretresljivo...

No, tudi sam sem že bil na poti da bom stvarco nesel "kvalificiranim" osebam, da jo dajo na rentgen...

Pa sem še zadnjič vse skupaj pregledal. In ugotovil: V Device managerju, sem želel še enkrat pregledati če je morda kaj narobe s kakšnim hardwerjem. In opazil sem, da so windowsi kar sami inštalirali floppy drive, torej disketnik. Seveda, ga pa prenosnik sploh nima!!! Kako tega nisem prej videl, ni razlage...

Ni bilo ravno normalno, da je floppy zaznan, če ga sploh ni. Drugi prenosnik, ki ga imam, tudi nima floppy-ija, in ga tudi ni zaznal! V tem prenosniku pa je bil kar inštaliran...

No, ne vem kako je to mogoče, kdo, ki ima več izkušenj lahko pove. V glavnem sem ga izklopil.Oziroma disable-au. Da se ne bi kar sam spet inštaliral. In zdaj se računalnik skoraj popolnoma v redu zaganja. Recimo v 98%. Dva dni že dela super, samo enkrat pa se mi je pojavila tista črta na zagonu. Domnevam pa, da je še kakšna hardware motnja, tako da bom še nekrat dal vse skozi. In tudi iz sleep (stand by) stanja se dobro prebuja, neposredno v windowse, prej pa je kazal progress bar tudi v tem primeru.

Pravim; morda je le naključje in se bo napaka spet pojavila. Ne bom še razglašal zmage... Ampak zaenkrat je kar znosno.

Če ima kdo zdaj še kakšno boljšo idejo, kar na dan z njo. Mislim da bom še Infra Red izklopil da preverim.

Je torej možno da je ta "disketnik" tako motil vso stvar? Še pred zagonom windowsow?? Ali je res samo trenutna sreča?

Vaše mnenje?

Hvala.
DAVM

Gundolf ::

To je zelo verjeten vzrok napake.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[WINDOWS 8] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1490420977 (4616) jedateruk
»

Windows 7 - počasen zagon

Oddelek: Pomoč in nasveti
335882 (5448) Tine:)
»

Računalnik noče zaspati

Oddelek: Pomoč in nasveti
465495 (4991) opeter
»

Ubuntu cilja na 10 sekund zagonskega časa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10510225 (6978) techfreak :)
»

Prenosnik LENOVO 3000 N200 težava

Oddelek: Strojna oprema
326856 (3808) TribesMan

Več podobnih tem