» »

Windows 7 - počasen zagon

Windows 7 - počasen zagon

Tine:) ::

Pozdravljeni,
končno sem se odločil narediti prehod iz windows xp na windows 7 na svojem netbooku ASUS S101/linux (ob nakupu je bil nanj naložen linux, vendar sem ga takoj zamenjal z xp-ji). Bios sem posodobil na najnovejšo verzijo, ki je na voljo na proizvajalčevi spletni strani. Nato sem končno naložil widows 7 in počakal, da je le ta naložil vse posodobitve in driverje. Zdej pa opažam, da traja zelo dolgo da se ti windowsi zaženejo, čeprav imam v prenosnik vgrajen popolnoma novi 32gb ssd disk (od 90-120s). Prej so se mi xp-ji zagnal v manj kot 50s.
če na hitro opišem kako izgleda zagon računalnika:
-najprej se pač pokažejo osnovne informacije o računalniku in opcija za vstop v BIOS (to traja največ 10s)
-nato se pojavi windows loader bar za ene 5-10s
-za tem ekran postane črn in to traja 20-30s (ne vem kaj se dogaja ta čas, na namiznem računalniku na katerem mam iste windows 7 se takoj po windows animaciji pojavi welcome screen.
-po tem se ekran za trenutek ugasne in ponovno prižge s tem da je sedaj poleg črnega zaslona na sredini še kazalnik od miške (to traja ene 5s)
-za tem steče welcome screen (10s)
-pojavi se namizje in potem traja še nekaj časa, da se zaženejo potrebne aplikacije in da se računalnik poveže na splet

Uglavnem zanima me če je to normalen boot time za windows 7 in ssd disk oziroma kako bi lahko stvar pospešil?
Še najbolj me moti tisto ko je ekran črn za 20s in se nič ne dogaja (zakaj? - je kej narobe v driverjih ali biosu?)

že vnaprej vsem hvala za odgovore
Lep pozdrav!
Tine

kuglvinkl ::

Kater SSD pa je to?

Icematxyz ::

Pritisni ob zagonu tipko F2 in v BIOS poišči opcije:

quick boot
quiet boot
boot booster


In vključi/izključi in testiraj zagon. Katere od teh opcij ima tvoj prenosnik ne vem. Vsaj tistih prvih 10 sekund boš verjetno na tak način skrajšal!

Glede opcije boot booster, če je vključena ti ob zagonu prenosnika najverjetneje ne bo prepoznalo kakšnih "perifernih naprav" (USB) in pa za to, da se opcija pojavi v BIOS, če se ne motim mora obstajati tudi "poseben" razdelek na podatkovnem nosilcu.

P.S. Da, definitivno se ti splača usposobiti boot booster, če želiš izboljšati oziroma skrajšati zagonski čas:



Glede samega zagona Windows OS pa ne vem, kaj bi lahko storil, da bi izboljšal čas, oziroma če je čas normalen (strojna oprema) ali je kje kakšna napaka. Omenjeni časi pa so malo "sumljivi"!

Zgodovina sprememb…

Tine:) ::

hvala za odgovor,
-uporabljam ssd disk znamke Super Talent FPM32GLSE

ja opciji quick boot in quiet boot mam v biosu obe vključeni, opcije boost boot pa ni v mojem BIOSu. sej ta začetni del zagona ni tok problematičen, dolgotrajen je edino tist del od windows loader bar (animacija) pa do welcome screena.
aja še to: windows xp je na tem kompu delal normalno, vendar sem se pač odločil da stopim v korak s časom in se znebim 10 let starega OS. pa še nekje sem prebral da je windows 7 bolj "prijazen" do ssd diskov.

Hvala in lep pozdrav!

RejZoR ::

Men se Win7 na Compaq CQ57 E-450/4GB/500GB zažene v 47 sekundah na 7200RPM disku. Je pa res da imam boot optimiziran s programom Soluto in da uporabljam ReadyBoost. Brez teh dveh pa je boot trajal po 1:45!
Tud iz nekega čudnega razloga se mi je Superfetch service izklopil sam od sebe, kao ker je disk tolk hiter.

S programom Soluto sem pol z uporabo "Delay" zbil boot na 1:05, pol pa sem dal not še 4GB SDHC kartico za ReadyBoost in je zdej boot 45 sekund.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Icematxyz ::

opcije boost boot pa ni v mojem BIOSu.


To bi se verjetno splačalo usposobiti.

dolgotrajen je edino tist del od windows loader bar (animacija) pa do welcome screena.


Da, tukaj pa ne vem, kaj bi lahko bilo narobe ali če je sploh kaj narobe. Številke, ki si jih podal se gibljejo med 40 in 55s, kar bi znalo biti "normalno stanje" na takšni strojni opremi.

RejZoR ::

Tud ti N270 z 945GS chipsetom so mal čudni. Zadeva naj bi imela SATA2, ampak ko sem dal gor SSD s 500/500 je bil enako hiter kot moj prejšnji 7200RPM navaden disk. Ni važno kaj sem naredil, vedno je bila hitrost čist crap. Kar se je tud poznalo pri bootu in zagon programov velikokrat ni bil nič bolj opazno hitrejši...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

amigo_no1 ::

Standby, hibernacija, sem edini, ko to uporablja 8-) ?

Tine:) ::

res hvala vsem za ideje,
te opcije boost boot jst res ne najdem v svojem biosu, pa sem ga učeri posodobil na najnovejšo verzijo 1402.
bom mal sprobu program, ki ga je predlagal rejzor (soluto), pa da vidim kje se zatakne pa pol vidu če lahko kej nardim.

Sej drugač če bo usee ostalo delal normalno bom pač potrpel to minutko ali dve da se komp zažene. bl me to skrbi če sm slučajn kej narobe pri inštalaciji naredu, ker nism glih vešč računalništva in da se mi nebi delala škoda na strojni opremi (pred kratkim mi je glih crknu originalni 64gb ssd disk u tem kompu, pa še zdej ne vem zakaj - na servisu so mi samo rekl da je pač pokvarjen in da ga je treba zamenjat in mi za to informacijo zaračunal 18€)

Ja še na neki sm se spomnu. in sicer sem jst na ta komp naložu windows 7 ultimate, ker mi je en kolega dal dvd. A bi se mogoče boot time kej izbolšu, če bi na prenosnik naložil raj Windows 7 starter verzijo? (sej na netbooku res ne potrebujem tistih dodatnih funkcij)

RejZoR ::

Pri Starter se mal pozna, ker manjka cel kup funkcij za katere se sicer zalaufajo servisi in procesi. Je pa vprašanje kolk je to realne razlike. Probaj najprej Soluto, ki lepo razčleni koliko časa potrebuje določena stvar, da se zažene...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Tine:) ::

no sm zloudu in pognal ta program Soluto.
program je javil, da je zagon trajal 1 minuto in 32 sekund. (sm zravn jst s štoparco štopu za kontrolo in nameru 1 minuto 47 sekund.
uglavnem ko pogledam analizo ki jo je program naredu je nejveč unga sivega dela (cennot be removed with soluto):
-system 18s (kar veliko sem program zalaufu še na svojem pet let starem stacionarcu in tm traja to sam 12s)
-nod 32 11s (tut to se mi zdi veliko)
-services 8s
-svchost netsvcs 7s
-win explorer 5s
-soluto 5s
-sysnet 5s
-pol je pa še nekaj stvari ki so porabile 3s ali manj s skupnim časom od 20-25s

aja tistih oranžnih in zelenih aplikacij, ki jim lahko s tem programom preprečiš zagon je usega skupi za slabih 10s, poleg tega jih nekaj od teh rabim ob zagonu tko da tuki jst nebi nč spreminju

se da tukej sploh še kej narest?

še neki me zanima. in sicer sm mal brsku po spletu kašno izkušnjo imajo drugi S101 lastniki z windows 7ko. ugutovu sem namreč, da bios 1402 ni najbolj primeren za windows 7. Najbolj tekoče naj bi zadeva delovala na bios 1504. Ampak na asusovi uradni spletni strani za moj model prenosnika asus s101/linux tega biosa ni, sem ga pa našel pod modelom, ki je soroden mojemu in sicer asus s101/xp. zdej kokr jst vem sta napravi po strojni opremi enaki le da je na enem ob nakupu nameščen linux na drugem pa windows xp. Ali bi torej jst lahko na svojega namestil bios 1504 od s101/xp? ali obstaja kšna nevarnost da frderbam matično če se tega lotim, namreč nekje sm našel nasvet, da ni pametno nameščati biosa od drugih računalnikov (kljub enaki strojni opremi)
lep pozdrav

Icematxyz ::

te opcije boost boot jst res ne najdem v svojem biosu, pa sem ga učeri posodobil na najnovejšo verzijo


da se opcija pojavi v BIOS, če se ne motim mora obstajati tudi "poseben" razdelek na podatkovnem nosilcu.


Glede BIOS-a pa sem na njihovi strani pogledal za oba modela različice razpoložljivih BIOS-ev in menim, da gre le za administrativno razliko.

Različica BIOS 1402 je na primer pri "obeh modelih" identična!

hojnikb ::

RejZoR je izjavil:

Tud ti N270 z 945GS chipsetom so mal čudni. Zadeva naj bi imela SATA2, ampak ko sem dal gor SSD s 500/500 je bil enako hiter kot moj prejšnji 7200RPM navaden disk. Ni važno kaj sem naredil, vedno je bila hitrost čist crap. Kar se je tud poznalo pri bootu in zagon programov velikokrat ni bil nič bolj opazno hitrejši...

Ja, pr teh netbookih je tak, da chipset podpira sata2, sam je ponavad sata2 izloplen na strojni ravni, verjetno da se pršpara na bateriji.
No men zadeva z n280 in m4 ssdjem leti, čeprav pokaže sekvenčno "le" 120/100MB/s.
Res pa je da je tuki največji bottleneck proc..
#brezpodpisa

hojnikb ::

Za boot booster nared EFI partricijo velko ene 10MB z kakim programom ko zna z partricijami pa boš skrajšu še za kake par sekund.Drgač pa uporabli hibernate.
Pa briši nepotrebe programe (s tem mislim tut nod32, ker ga ne nucaš), pa poglej če ti lauga trim za ssd, pa če je tut ssd alignment poštiman (to naj bi win7 že po defaultu naredu)
#brezpodpisa

ST-777 ::

amigo_no1, standby in hibernacijo ni pametno uporabljati na računalniku, ki ima SSD, se je že zgodilo, da se je zaradi tega SSD pokvaril. Okvara je sicer redka, vendar ni dobro tvegati.

Tine:), si v biosu prestavil na AHCI, še preden si naložil WIN 7? SSD namreč deluje hitreje, ko je vklopljen AHCI.

hojnikb ::

zakaj bi hibernate pa standby pokvaru SSD ?
Kulker vem se nekateri ssdji ne zbujajo iz spanja, to je pa tut to ...
#brezpodpisa

nUUb ::

Hibernate ni fajn, ker se zapiše celotni RAM na SSD in s tem pospešeno wear-a SSD. Glede sleep pa jaz nimam problem na kišti s SSDjem, zaenkrat se je še vsakič zbudil.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

hojnikb ::

^^ Po tej logiki je najbolje inštalirat Windows in naredit SSD read only ;((
#brezpodpisa

ST-777 ::

hojnikb, na netu je nekdo poročal o tem problemu in verjetno ni edini : "SSD seems dead after wakeup from Windows Sleep." http://serverfault.com/questions/166260...

Tine:) ::

Icematxyz je izjavil:

te opcije boost boot jst res ne najdem v svojem biosu, pa sem ga učeri posodobil na najnovejšo verzijo


da se opcija pojavi v BIOS, če se ne motim mora obstajati tudi "poseben" razdelek na podatkovnem nosilcu.


Glede BIOS-a pa sem na njihovi strani pogledal za oba modela različice razpoložljivih BIOS-ev in menim, da gre le za administrativno razliko.

Različica BIOS 1402 je na primer pri "obeh modelih" identična!


tudi sam sem dobil tak občutek da so naredili napako in "pozabili" dat bios 1504 pod s101/linux. bom probu na asus poslat e-mail in jih uprašat če lahko uporabm ta bios na svojmu kompu, da ne bi tvegu za brez veze in upam da dobim odgovor.

hojnikb ::

Možno je tut da je glih takrat crknu kontroler, ko ga je un spravu ven iz sleepa in ni nujno da ga je standby uničo.

Hibernate ni fajn, ker se zapiše celotni RAM na SSD in s tem pospešeno wear-a SSD. Glede sleep pa jaz nimam problem na kišti s SSDjem, zaenkrat se je še vsakič zbudil.

To je res da se z tem povečaj wear, sam spet ne tak velik, glede na to da pri hibernate spravi na disk windows sam tist kar nuca (brez cache in podobnih zadev).
Sicer pa predn se bo ssd znuco, bom(š) ga že zdavnaj zamenju... ;)
#brezpodpisa

Tine:) ::

hojnikb je izjavil:

Za boot booster nared EFI partricijo velko ene 10MB z kakim programom ko zna z partricijami pa boš skrajšu še za kake par sekund.Drgač pa uporabli hibernate.
Pa briši nepotrebe programe (s tem mislim tut nod32, ker ga ne nucaš), pa poglej če ti lauga trim za ssd, pa če je tut ssd alignment poštiman (to naj bi win7 že po defaultu naredu)


glede hibernacije sm tut sam že na nekaj forumih zasledil da je za ssd didk bolje da se ta funkcija onesposobi zato sem tudi to storil.
predlagal si mi tudi naj preverim trim za ssd in ssd alignment in moram priznat da sm za to prvič slišu ampak sm pogooglu kaj to pomen in ugotovu da naj bi to win7 sam naredu. ne vem pa kako naj bi zdej jst to ročno pogledu če vse štima. maš morda kšn napotek?

hojnikb ::

če si naredu fresh install Win7 z vkloplenim AHCI pol more oboje funkcionirat.

za trim pa maš komando "fsutil behavior query DisableDeleteNotify"
če dobiš nazaj 0 pol je trim ok.
#brezpodpisa

Tine:) ::

ST-777 je izjavil:

amigo_no1, standby in hibernacijo ni pametno uporabljati na računalniku, ki ima SSD, se je že zgodilo, da se je zaradi tega SSD pokvaril. Okvara je sicer redka, vendar ni dobro tvegati.

Tine:), si v biosu prestavil na AHCI, še preden si naložil WIN 7? SSD namreč deluje hitreje, ko je vklopljen AHCI.


sm še enkrat pregledu use možnosti u biosu in na žalost tudi te opcije (AHCI) tam ne najdem. na splošno zgledajo nastavitve v biosu na tem kompu zelo osiromašene. sam ene par stvari lahko naštimaš (date, time, pol kera naprava naj bo prva pri zagonu, pa lahk onesposobš bluetooth ali kamero in pol se paleta možnosti že skoraj konča)

Tine:) ::

hojnikb je izjavil:

če si naredu fresh install Win7 z vkloplenim AHCI pol more oboje funkcionirat.

za trim pa maš komando "fsutil behavior query DisableDeleteNotify"
če dobiš nazaj 0 pol je trim ok.


sem unesu komando in dobim nazaj 0. tko da zgleda da to deluje normalno. tega AHCI jst res ne najdem u biosu sam sej pomoje je to že kej default naštiman (ugibam) glede na to, da je mel prenosnik že ob nakupu vgrajen ssd disk

hojnikb ::

Če dobiš nazaj nič potem Trim in posledično AHCI laufata ;)
#brezpodpisa

ST-777 ::

Tine:), morda ti bo pomagal rešiti tvoj problem program System Suite 12 Pro za optimizacijo WIN.

"System Suite Professional lets you protect, maintain and repair your PC yourself! Includes 60+ Powerful Tools in an a newly designed sleek interface.

Identifies & fixes Windows slowdowns, 400% faster registry cleaning & repair, Boosts start-up and Web speed, Stops PC crashes and freezes." http://www.avanquest.com/UK/software/sy...

Tine:) ::

kar se BIOS-a verzije 1504 tiče:

sem jim poslal tri e-maile in na zadnjega so mi le odgovorili:

JAZ (vprašanje):
hi,
I have Asus s101/linux netbook. The newest bios for that netbook on your web site is
1402. But for the model Asus s101/xp there is newer version of bios 1504.

My question is can I use 1504 bios from S101/xp model and install it on my S101/linux
model, since both devices have tha same hardware (the only difference is the OS they
are shipping with)

pa ne se delat norca iz moje angleščine :)

ASUS (odgovor):
Dear Tine,

Thank you for your email.

Your unit should be compatible with Windows.
It is recommended to update the BIOS to 1504 before attempting to install Windows:
http://support.asus.com/Download.aspx?S...

Best regards

Zdej kokr sm jst zastopu je čist uredu če naložim BIOS 1504 od S101/XP, čeprav imam S101/Linux.

zanima me pa še neki druzga. in sicer je v njihovem odgovoru napisano, da je treba bios posodobiti preden se naredi prehod na windosw 7. ali bi jaz zdej moral najprej ponovno naložiti na netbook windows xp in updajtat Bios na 1504 in šele na to na novo naložiti windows 7?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tine:) ()

amigo_no1 ::

ST-777 je izjavil:

amigo_no1, standby in hibernacijo ni pametno uporabljati na računalniku, ki ima SSD, se je že zgodilo, da se je zaradi tega SSD pokvaril. Okvara je sicer redka, vendar ni dobro tvegati.

Tine:), si v biosu prestavil na AHCI, še preden si naložil WIN 7? SSD namreč deluje hitreje, ko je vklopljen AHCI.

Lahko poveš kaj več, tehnične podrobnosti (standby in hibernacija + ssd) ?
Ker tole mene žal spominja na polizdelek tehnologijo.

Zgodovina sprememb…

ST-777 ::

"The problem is that when certain computers with SSDs are put to sleep, they will hang, cause a blue screen of death, or force a restart when woken up again."

Več o tej zadevi, pa piše tukaj: http://arstechnica.com/gadgets/news/201...

Icematxyz ::

Zdej kokr sm jst zastopu je čist uredu če naložim BIOS 1504 od S101/XP, čeprav imam S101/Linux.


Da, odgovorili so ti, da lahko uporabiš BIOS zadnjo različico 1504 in tudi višje se je ugotovilo, da je zadnja "skupna" različica BIOS-a identična za oba modela in verjetno tudi vse prejšnje, torej gre le za "administrativno" razliko med modeloma, kar je verjetno posledica tega, da sta prednaložena različna OS, ki se razlikujeta z vidika podpore kje drugje, kot pri BIOS-u, na primer pri gonilnikih.

zanima me pa še neki druzga. in sicer je v njihovem odgovoru napisano, da je treba bios posodobiti preden se naredi prehod na windosw 7. ali bi jaz zdej moral najprej ponovno naložiti na netbook windows xp in updajtat Bios na 1504 in šele na to na novo naložiti windows 7?


Kaj pa imaš sedaj naloženo? Ti lahko posodobiš BIOS pred ali po prehodu na Windows 7.

Drugače pa ne verjamem preveč, da bo BIOS prinesel pohitritve zagona. Zagon boš pohitril, glede na podatke v tej temi, če boš usposobil "boot booster" in odstranil NOD.

P.S. Lahko pa namestiš Ubuntu.

Tine:) ::

Icematxyz je izjavil:

Kaj pa imaš sedaj naloženo? Ti lahko posodobiš BIOS pred ali po prehodu na Windows 7.

Drugače pa ne verjamem preveč, da bo BIOS prinesel pohitritve zagona. Zagon boš pohitril, glede na podatke v tej temi, če boš usposobil "boot booster" in odstranil NOD.


Trenutno imam naložene windows 7. zdej glede na to da so napisal, da priporočajo, da se bios posodobi pred instalacijo windows 7 me je pač zanimal če morm it nazaj na xp, posodobit bios in nato ponovno na 7?

ja sej na "dolgotrajen" zagonski čas sem se že navadil. bios bi rad posodobil, ker na 1504 menda delujejo vsi driverji brez težav na mojem trenutnem 1402 pa nekaj driverjev ne dela.

Icematxyz ::

zdej glede na to da so napisal, da priporočajo, da se bios posodobi pred instalacijo windows 7 me je pač zanimal če morm it nazaj na xp, posodobit bios in nato ponovno na 7?


Ne.

Tine:) ::

hvala vsem za pomoč.
sem sedaj uspešno posodobil bios na 1504 in sedaj usi driverji delajo brez težav. Prav tako sem namesto windows 7 ultimate naložil verzijo windows 7 professional. Zaradi useh sprememb se je boot skrajšal za 10-20s in sedaj mislim da je dokaj normalno, ko sem primerjal z posnetki na YouTube :)
Lep pozdrav!
Tine


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem z Windows 8

Oddelek: Pomoč in nasveti
253025 (2126) Dober dan
»

Windows 8 uvaja hitri zagon (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11927483 (21672) Jst
»

Računalnik noče zaspati

Oddelek: Pomoč in nasveti
465501 (4997) opeter
»

koliko hitro se vam prižge komp(za foro pač) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
657741 (6503) BlaY0
»

Ubuntu cilja na 10 sekund zagonskega časa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10510229 (6982) techfreak :)

Več podobnih tem