» »

IBM bo prenehal izdelovati osebne računalnike

IBM bo prenehal izdelovati osebne računalnike

IBM PC 5150

vir: Google News

IBM ThinkCentre S

vir: Google News
Google News - International Business Machines namerava za 1 do 2 milijardi ameriških dolarjev prodati svoj oddelek za razvoj osebnih računalnikov, tako namiznih kot tudi prenosnih. Novica je udarila kot strela z jasnega, a po treznem razmisleku lahko zaključimo, da je povsem razumljiva in logična.

Dobrih 23 let je že minilo od 12. avgusta 1981, ko je IBM v New Yorku predstavil osebni računalnik PC 5150. Imel je Intelov procesor 8088 s frekvenco 4,77 MHz, 64 kB pomnilnika in 5,25-palčno disketo s kapaciteto 160 kB, kar je zneslo tedanjih 2880 zelencev. Ta model je z nekaterimi spremembami še danes de facto standard za veliko večino osebnih računalnikov, med katerimi od omembe vrednih manjkajo le Applovi izdelki. Veliki modri danes uspeha modela PC 5150 nikakor ne more ponoviti več. Dobil je preveč majhnih posnemovalcev, ki so veliko bolj dostopni domačim uporabnikom kot vrhunski, a krepko dražji IBM-ovi računalniki. S skromnimi 5,6 % deleža prodaje (Gartner, 2004) je trenutno šele na tretjem mestu, daleč za Dellom in HP-jem, ki sta že nekaj let (HP z nakupom Compaqa) v ospredju.

Poleg tega je pomembno omeniti še, da sta pri prodaji osebnih računalnikov največja dobičkarja Microsoft in Intel. Prodaja oddelka osebnih računalnikov je zato še toliko bolj razumljiva in se tudi sklada s strategijo Sama Palmisana, šefa newyorškega giganta. Sledni želi v podjetju obdržati le segmente, ki so izrazito dobičkonosni. Podoben je bil tudi razlog za odprodajo oddelka za razvoj diskovja Hitachiju.

Kot najresnejši kandidat za kupca oddelka se omenja Lenovo, največji kitajski izdelovalec osebnih računalnikov, kar je še en zelo logičen in, če dovolite, zgodovinski dogodek. Nekakšna simbolična selitev visoke tehnologije iz razvitega Zahoda na Kitajsko, v novo domovino industrije. Kakšne bodo potencialne posledice prodaje? Pustimo ekonomski vidik, ki sicer zaradi tega ni nič manj pomemben, ob strani in poglejmo računalniškega. IBM je z osebnimi računalniki med domačimi uporabniki praktično neprisoten, ker je preprosto predrag, za ceno računalnikov manjših podjetij pa ponuja zastarelo tehnologijo. Povsem drugače pa je pri prenosnikih, kjer veja ThinkPad že leta kroji svetovni vrh. Če bi novi lastnik tu pridelal padec v kvaliteti, bi svet prikrajšal za kvalitetne izdelke na področju, ki je v izrazitem vzponu.

24 komentarjev

Jeebs ::

64 MB (???) pomnilnika???:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

mathjazz ::

Hvala!
www.getfirefox.com

mcerar ::

8-O Zdravo!
Redko kaj komentiram, ampak tole je pa res nenavaden, presenetljiv in ''zgodovinski dogodek'' ...
Predvsem zanimivo glede selitev na vzhod!

LP
MihaC

darkolord ::

Hmmmm zdej me je pa precej zaskrbelo za ThinkPade 8-O :'(... Čeprav tudi PCji so zelo dobri in nisi nič prikrajšan za malo višjo ceno

[MYTiX] ::

Najbol mi je zal ThinkPadov.:(
podpis

mathjazz ::

Tako je, darkolord! Pa naj je Firefox al Firefox :D
www.getfirefox.com

darkolord ::

Opera!:D

flipflop ::

Kako bo pa z garancijo?

mathjazz ::

Za garancijo se ne bojim, za to bodo prav gotovo poskrbeli in mislim da jih pogodba tudi zavezuje k temu.
www.getfirefox.com

aljazh ::

Ja, resnično škoda za ThinkPad-e. Če je po tehnološki plati konkurenca na enakem ali ponekod morda višjem nivoju, pa še nisem videl prenosnika, ki bi imel za moj okus bolje izdelano ohišje. Ravno to je bil eden izmed mojih razlogov za nakup ThinkPad-a. Preprosto, asketsko, nevpadljivo, toda ergonomično, funkcionalno, predvsem pa trdno in stabilno ohišje. Računalnik je zame orodje in ne predmet za razkazovanje, zato mi gre res na jetra barvana plastika (barva se kmalu obrabi ali spraska), razni "kromirani" dodatki, lučke vsepovsod in podobno.
Kaj človek res kmalu ne bo več mogel kupiti stvari, ki ni dizajnirana po zadnjem kriku mode?

darkolord ::

Pa tudi po tehnološki plati imajo nekatere prenosnike, ki jih nobeni drugi ne dosegajo...

MitjaP ::

@darklord:
yeah... sure... and pigs fly
....oh... wait a second! - nekteri jih presegajo, ne sam dosegajo.

Caligula ::

WTF?

Pa sej oni so ga ze 10 let nazaj. No skoraj. Itak so ze pred ful leti najavli ,da se umikajo razen s prizoprisca laptopov kjer so pa itak sam reseller tajvanskih laptopov ampak s priznam-mal bolj izbranimi komponentami-ohisje npr...

Oni so itak skapiral, da sam storitve dnar proizvajajo.

Men je ta novia tak dejavu izpred cca 7 let :D

Z-lot ::

V besedni zvezi "Newyorškega giganta" se newyorškega piše z malo začetnico. Kje je slovenščina? Na počitnicah. Očitno.

darkolord ::

MitjaP a lahko argumentiraš?

Legend(SLO) ::

OK men pa ni jasn in mi pomoje nikol en bo tko,d a če lahko kdo razloži. Kako je lahko razlika med dvema računalnikoma (sestavljenima iz enakih komponent), če ga sestavjo v IBM-u al pa, če ga sestavm jst doma. Mislm sej je ista šara notr (če pač predpostaumo, da si niti 2 proca nista čist enaka ampak dobr to se lohk zanemar).
Torej kako je lahko en bolši, da s tem upravič velik višjo ceno?
krneki

Jux ::

noooooooooo. očitno takrat ko si bom lahko privoščil thinkpada le-teh ne bodo več delal. thinkpad = rox!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

darkolord ::

Če bi ga sestavu iz istih komponent, bi z izjemo garancije stvar bila enaka... Ampak pri teh večjih proizvajalcih ne boš dobil kr enih noname komponent, pa tudi (vsaj delli in imbi) so ZELO tihi...

Jux ::

no ja, ibm ima kar nekaj rešitev, ki jih uporabljajo samo oni. Od zaščite pred krajo (podatki so enkripitrani), do posebne zaščite diska pred padci, ohišja iz titana, VRHUNSKE VRHUNSKE tipkovnice, itd... Pri prenosnikih za moj okus IBM igra eno ligo višje kot ostali.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

[MYTiX] ::

Za moje pojme so ThikPadi eno ligo višje od ostalih prav zaradi zelo dobre izdelave ohišja, tipkovnice, zaščite. Za hitrost pa je itak pomembna konfiguracija in tam ga lahko res en Gericom, ki stane eno tretjino manj, naščije. Sam če daš $ se da vse dobit pri IBMju.
podpis

mathjazz ::

Z-lot: happy now? ;)
www.getfirefox.com

noraguta ::

eh saj so ze sedaj vsi ibmi izdelani na kitajskem. ok tihi so za v pisarno sicer pa nic kaj pretresljivega.
glede thinkpadov pa ce jim ne rata naredit spodobnega acpi-ja klinc naj shirajo. lmsensors imajo se dan danes tezave ravno z thinkpadi.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

darkolord ::

Hja nekateri Thinkpadi imajo recimo ATI FireGL T2, za katerega ne verjamem da ga ima tretjino cenejši gericom... pa še recimo 7200rpm disk (počasi jih dajajo sicer že drugi proizvajalci not, samo v noteye višje klase).. pa kot je že nekdo nad mano omenu tisto enkripcijo pa zaščito diska proti udarcem itd...

zagy ::

mene tudi zalosti tole :(
Thinkpadi so res kul :(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5422534 (17649) Rias Gremory
»

30 let x86 arhitekture (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Kiberpipa
22521563 (10020) BigWhale
»

HP ukinja webOS mobilnike in tablice

Oddelek: Novice / Ostale najave
236749 (5070) Icematxyz
»

Osebni računalnik IBM PC star 30 let

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
256648 (5269) ender
»

BenQ prevzema Siemensov oddelek

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
224668 (4021) M-man

Več podobnih tem