»

Samsung se pogaja o prodaji oddelka za osebne računalnike

Slo-Tech - Samsung, ki je letos že prodal svoj oddelek za tiskalnike HP-ju, prodaja tudi oddelek za osebne računalnike. Po neuradnih podatkih se že več mesecev pogajajo z Lenovom, ki je najresnejši kandidat za nakup. Največji proizvajalec pametnih telefonov je namreč na trgu osebnih računalnikov slabo konkurenčen, še dodatne težave pa povzroča splošno krčenje trga. Podjetje se zato osredotoča na svojo osnovno dejavnost, kar prodaja osebnih računalnikov seveda ni.

Lenovo pa je po drugi strani že sedaj največji prodajalec osebnih računalnikov in bi s prevzemom, ki bo verjetno vreden okrog 800-900 milijonov dolarjev, še okrepil svoj položaj. Seveda pa bosta morala Samsung in Lenovo poprej pridobiti še dovoljenja vseh varuhov...

11 komentarjev

Povprečna spletna stran težka en megabajt

Extremetech - Spletna stran HTTP Archive, ki deluje v trenutni obliki od lanskega oktobra, meri statistiko 50.000 najbolj pogosto obiskanih spletnih strani na internetu. Rezultati za leto 2011 kažejo, da se je velikost povprečne spletne strani v letošnjem letu povišala na 965 kB, kar je 30 odstotkov več kot lani (702 kB). Gre za običajen pojav, saj v računalništvu stvari z razvojem tehnologije rastejo in se debelijo. Povprečna spletna stran je leta 1995 merila 14 kB, leta 2003 93 kB in leta 2008 300 kB. Za primerjavo povejmo, da Slo-Techova prva stran danes tehta okrog pol megabajta.

Povečanje velikosti strani za domače uporabnike kakšnih posebnic posledic nima, saj je danes klicni dostop praktično prazgodovina, širokopasovne spletne povezave pa megabajt zlahka prenesejo. Drugače je seveda na...

17 komentarjev

Osebni računalnik IBM PC star 30 let

X-Bit Labs - Pred 30 leti, 12. avgusta 1981, je izšel računalnik IBM 5150. Čeprav ni šlo za prvi osebni računalnik, je njegov izid pomemben mejnik v razvoju računalništva. Poganjal ga je Intelov procesor i8088, ki tekel s tedaj neverjetnimi 4,77 MHz, na njem pa je tekel Microsoft DOS, ker je predsednik Digital Researcha pustil IBM na cedilu in se z njimi ni sestal o uporabi njihovega operacijskega sistema CP/M. Izkazalo se je, da je bila to najbolj neumna odločitev v njegovem življenju, IBM PC pa najbolj prelomni med vsemi računalniki dotlej.

Intel je tedaj res uvedel pomembni novosti, ki sta bili modularnost in možnost pisanja programov zanj s strani tretjih proizvajalcev, a niso...

25 komentarjev

Odslej tudi miške za ljudi s tremorjem

IBM - Ste kdaj pomislili kako lahko delajo z računalniki tisti, ki so poškodovani ali imajo kakšno bolezen? Niste? Tremor prizadane predvsem roke, ki se nekontrolirano tresejo. In kako lahko potem ljudje s to boleznijo upravljajo z miško? Ne morejo. Zato je IBM odkril poseben pripomoček za veliko lažje delo z miško, imenovan Assistive Mouse Adapter.

Assistive Mouse Adapter ne bo potreboval nikakršne programske opreme, tako da deluje na vsakem operacijskem sistmu brez problema. Stane 107 ameriških dolarjev. Več lahko najdete tukaj.

8 komentarjev

Nakupovalna mrzlica premamila Microsoft

Slashdot - V decembrskem času se pripadniki potrošniške družbe podajamo v nakupovalne centre, ki jih želimo, kot kakšni prismojenci, čim bolje izprazniti. Nakupovalna mrzlica pa se očitno seli tudi med podjetja, čeprav gre pri tem, vsaj upajmo, za nekoliko bolj premišljena dejanja. IBM je v času veselega decembra prodal oddelek osebnih računalnikov in govorilo se je celo o skrivnostni navezi z Applom.

Po nakupih pa se je odpravil tudi Bill Gates s svojo druščino. Podjetje Giant Company Software Inc., ki se ukvarja z orodji za boj proti spywaru, je namreč odslej v njihovi lasti. Upajmo, da je to pravilen korak v boju proti nadlogi in da bo vsaj del nove tehnologije iz Redmonda končal v novi različici Windows.

Veseli december!

14 komentarjev

IBM bo prenehal izdelovati osebne računalnike

IBM PC 5150

vir: Google News
Google News - International Business Machines namerava za 1 do 2 milijardi ameriških dolarjev prodati svoj oddelek za razvoj osebnih računalnikov, tako namiznih kot tudi prenosnih. Novica je udarila kot strela z jasnega, a po treznem razmisleku lahko zaključimo, da je povsem razumljiva in logična.

Dobrih 23 let je že minilo od 12. avgusta 1981, ko je IBM v New Yorku predstavil osebni računalnik PC 5150. Imel je Intelov procesor 8088 s frekvenco 4,77 MHz, 64 kB pomnilnika in 5,25-palčno disketo s kapaciteto 160 kB, kar je zneslo tedanjih 2880 zelencev. Ta model je z nekaterimi spremembami še danes de facto standard za veliko večino osebnih računalnikov, med...

24 komentarjev

BlueGene/L je najhitrejši na svetu

Overclockers Australia - IBM je spet osvojil prvo mesto na lestvici najhitrejših računalnikov na svetu. To jim je uspelo z novim prototipnim računalnikom BlueGene/L. V primerjavi z do sedaj vodečim NECovim Earth Simulatorjem, je bil razultat testa v Linpacku le nekaj odstotkov hitrejši, vendar IBM že načrtuje izgradnjo novega računskega stroja, ki se bo nahajal v Lawrence Livermore National Institute v Kaliforniji. Ta bo vseboval kar 130.000 procesorjev, kar je v primerjavi s trenutnim prototipom, ki jih ima "samo" 16.000, ogromno.

Zanimiv je tudi podatek o porabi elektrike -- trenutni prototip porabi kar osemindvajsetkrat manj elektrike kot leta 2002 zgrajeni Earth Simulator.

Računalnik nameravajo uporabljati v komercialne namene, najprej v naftni in biotehnični industriji.

16 komentarjev

V boj proti patentom še profesorji

Slashdot - Medtem ko v EU potekajo žgoče razprave ali se naj novi patentni zakon sprejme ali ne, bo izšla knjiga izpod prstov Adama B. Jaffeja in Josha Lernerja, ki govori o patentnih zakonih na splošno ter kako slednji uničujejo inovativnost ter posledično napredek. Vsekakor je na slednjem najbolj pomembno prav dejstvo, da se v boj proti patentom začenja priključevati računalniško ne najbolj guruidno osebje, ter še bolje, člani spoštovanih institucij. Gospod Jacob Schiff je namreč profesor na Harvardu, Adam Jaffe pa profesor ekonomije na Brandeiški univerzi.

Povezano v branje: New York Times je objavil članek o slabih patentnih sistemih.

5 komentarjev

Wikipedia v slikah

IBM - Včeraj smo pisali o tem, da obsega Wikipedia že milijon člankov. Razvoj vsebine skozi čas je za nekoga, ki ga spremlja od daleč, težko predstavljiv, zato so pred časom v IBM-u naredili grafično predstavitev nekaterih izbranih članov, da bi ponazorili, kako poteka proces urejanja in spreminjanja različic. Poleg lepih slik stran vsebuje tudi dobre ideje, kako vizualizirati velike količine podatkov.

11 komentarjev

IBM bo poklonil kodo za prepoznavo govora

Google - IBM naj bi danes oznanil, da bo dvema skupinama razvijalcev odprtokodnega programja podaril del izvorne kode svoje tehnologije za prepoznavo govora, katere razvoj je podjetje stal 10 milijonov ameriških dolarjev. Zbirko kode za delo z osnovnimi besedami, npr. datum in čas ter mesta in države, bo prejela skupnost Apache Software Foundation, Eclipse Foundation pa bo dobil kodo za urejanje govora.

Veliki modri se je za korak odločil z namenom pospešitve razvoja aplikacij za prepoznavo govora, ki se jim obeta velik razcvet v bližnji prihodnosti, npr. v klicnih centrih, avtomobilih in še marsikje kje. Prav tako je s tem odgovoril Microsoftu, ki je razvijalcem brezplačno ponudil paket za razvoj programja za prepoznavo govora, ki temelji na tehnologiji .Net in ga je preneslo čez 100 000 uporabnikov.

Redmond trdi, da IBM na tem področju samo sledi Microsoftovim stopinjam.

10 komentarjev

20 let PC-ja

IBM - No, pa sem čisto pozabil na 12. avgust, ko je bila 20 obletnica PC-ja, ampak bolje pozneje objaviti novico, kot pa nikoli. 12. avgusta leta 1981 je IBM razvil popolnoma nov sistem in ga poimenoval PC. Zasnova je bila povsem solidna, vendar pa je IBM naredil usodno napako, saj PC-ja ni patentiral, zato so se prav kmalu pojavili kloni iz daljnjega vzhoda in začeli preplavljati svet. Do danes, ko so PC-ji (poleg kalkulatojev) postali najbolj razširjeni računalniki na svetu. Za vse, kar imamo danes, se moramo zahvaliti IBM-u. Seveda pa je IBM, kakor se za obletnico spodobi, naredil za ta posebni dogodek tudi posebno stran, kjer si lahko o vsem skupaj preberete, ali pa se odpravite po časovnemu traku.

1 komentar

Dell "premagal" Compaqa

CNet - Trg osebnih računalnikov si v vrhu delita Compaq in Dell. V prvi četrtini tega leta (po raziskavah podjetja Gartner) je Dell prodal 12,8%, Compaq pa 12,1% vseh na svetu prodanih osebnih računalnikov. To se je zgodilo prvič po sedmih letih, saj je bil do sedaj v vodstvu vedno Compaq. Za zanimivost naj še povem, da je v letu 1990 največ računalnikov prodal Apple, v letih med 1991 in 1994 je bil vodilni IBM, nato od 1994 do konca leta 2000 Compaq, sedaj pa je to vodstvo prevzel Dell. Celotno novico z dodatnimi podatki najdete tukaj.

3 komentarji