» »

Urad za intelektualno lastnino odgovarja

Urad za intelektualno lastnino odgovarja

Slo-Tech - Avgusta je javnost razburkal predlog nove uredbe o 'davku na prazne CDje, zapisovalnike in diske' oziroma bolj natanačno Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje.

To, da bi morali plačevati pavšalno nadomestilo za dovoljeno legalno kopiranje treh kopij ni razburilo le končnih uporabnikov, temveč tudi tiste ustvarjalce, ki svoja dela ponujajo javnosti brezplačno, saj bo dejansko distribucija njihovih del delala profit drugim - bolj pohlepnim - avtorjem. Gre tako za ustvarjalce prostega programja, kot tudi ustvarjlce avdiovizualnih in drugih del pod licencami Creative Commons in podobnimi.

Disk s kapaciteto 500 GB se bi tako podražil za 2500 SIT, zapisovalniki CD za 900 SIT, vsak prazen medij DVD za 65 SIT, vsak prazen zapisljiv CD pa za 15 SIT.

No, zdaj se je urad za intelektualno lastnino odzval z izjavo za javnost, in na kratko povedal, da se pač ravnajo po (slaboumnih členih) zakona o avtorskih in sorodnih pravicah iz leta 95, ter da so se znašli v igri med dvema ognjema.

Povedali, so da pač avtorji hočejo višja nadomestila, uvozniki in kupci pa nižja. Vse lepo in prav, a prikladno so zamolčali, da smo se nad previsokimi nadomestili pritožili tudi nekateri avtorji. Gre seveda za prej omenjene avtorje prostih programov in drugih prostih avdiovizualnih del, na katerih račun bi zaradi uredbe služili drugi.

Torej v naši državi nekaj štejejo le avtorji, ki jim gre izključno za denar, tisti drugi pa sploh ne obstajamo oziroma smo drugorazredni in se nas lahko ignorira?

53 komentarjev

«
1
2

CaqKa ::

huh tak je to ko začne sidharta služit na račun STGLja :)

no da zadevo prikažemo še bolj drastično: tak je to ko začne peter januš (katerega album vejla 4190 sit) služit na račun STGLja (ki stane prazn cd in zahvalo gandalfarju)


kaj bolj poznate: petra januša al stgl?

christooss ::

Mene pa poleg siddharte skrbijo bl Tomaž Domicelj ter Zlatko Dobrič & co.

Nevem kako bodo razdeljevali te vsote med glasbenike. Ker denar od predvajalskih pravic(al neki tacga) se plačuje glede na predvajanost.

A se bo pol tale "davek" plačeval po temu kolk je kšn avtor presnemovan al kaj.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Monster ::

joj prejo ka še bomo pl obdavčli... Nevem davek na dišeč zrak pri vsakem obroku, ker ko nekaj poješ boš itak prdno in s tem zasmrdal našo slovenijo :>:D >:D ... kekci jedni...
Ka zaboga...

jungleBoy ::

cez mejo po nosilce? :\
-------------------------
why do people have feet?
to wok the gas pedal!

minmax ::

jugle: tak davek avstrija in italija že imata
za druge države pa ne vem

Zhupa ::

jest sploh nisem presenecen nad temi luknjami, saj kaj takega je znacilno za naso domovino.

mathjazz ::

Bravo minmax!
www.getfirefox.com

BSD-jas ::

Kaj, a ni še nobenega, ki bi se začel dreti o anti RIAA novicah in preklinjal bebca, ki je ukinil 133. člen :D

CyberPunk ::

Najbolje bi bilo, ko bi vsi hkrati bojkotirali dodatek in odklonili placilo tega. Pod vsi mislim celotno distribucijsko verigo.
Ampak je to precej utopicno, zlasti v dezeli prijateljskih sosedov. :\

MitjaP ::

Js bi bolj obtoževal tele naše zajedalske uvoznike. Okej. Avstrija ma tak davk. To je res. Sam zakaj pa me pol gor en Verbatim DVD-R stane 430 sitov, pr nas pa brez takega davka 600??

borchi ::

mene bol skrbi, da bojo še vedno trdili, da sem kriminalc, ko si bom presnel cd od januša, čeprav bom mel potrdila (račune), da sem že plačal 4190 sit tega davka.
l'jga

Keyser Soze ::

Saj se ne gre toliko za znesek. Malo že no. Gre se predvsem za način kako hočejo nekateri na račun drugih služit. Hja, no. Na račun vseh. Moja seminarska je moje avtorsko delo. Pa še kakšna druga zadeva, ki jo narediš za svoje potrebe in jo nekam arhiviraš. In sedaj naj za svoj trud drugim plačujem njihovo lenobo in pogoltnost.

Prosim lepo. Če so pa Italijani in Avstrijci tako naivni, da lepo "colajo" svojim "avtorjem". Potem naj jim bo tako. Pri nas tega ne rabimo. Smo si že tako preveč "fouš".:\

Zvedavec ::

Sicer pa niti pohlepni programerji ne bodo dobili nič od tega, ampak bodo morali le plačati dodaten davek za cedeje, na katere snemajo svoje programe, ta denar si bodo pa razdelili glasbeniki in filmarji.
Tudi pri knjižničnem nadomestilu država plačuje avtorjem le za knjige, glasbo in filme, za programje, ki ga tudi posojajo knjižnice, pa nič.

bond007 ::

Naj mi en to razloži... po tem zakonu naj bi se domnevalo, da vsak recimo ki bo kupil kak disk al pa cd.. da bo mel neko nelegalno stvar gor. Tko dejmo kr vsem zaracunat.. neki od teh bomo sigurno pravično obdavčl ... to je bedarija, da večje ni! Naj se drugač lotijo tega problema, če pa ne znajo... BMK... sam vem, da jst ne bom posredno plačeval avtorjem recimo "goveje" muske (se oproščam tistim, ki obožujejo to zvrst). Bedarija uglavnem...

Tear_DR0P ::

Vem da Francija tudi ma tak davek, vem pa tudi da ga Nemčija nima. Kolega je žvel zdle 4 leta v franciji, pa je reku da so hodl v nemčijo po CDje.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

ferjan ::

v teoriji je rešitev problema preprosta.....samo druge ljudi je treba izbrat na volitvah.

poweroff ::

Nemčija ga ima. Imam kolega od tam in je rekel, da ga imajo že vrsto let.
sudo poweroff

MrStein ::

"Torej v naši državi nekaj štejejo le avtorji, ki jim gre izključno za denar, tisti drugi pa sploh ne obstajamo oziroma smo drugorazredni in se nas lahko ignorira?"

Ja, obvestit odgovorne, da programerji zahtevate(mo) svoj delež tega denarja. Če ne poslušajo, pa malo v cajtenge dat, kak kradejo "naš" denar, pa demonstracije itd.

Sami od sebe že ne bodo rekli "oh, tale denar pa po pravici pripada vam, ne pa meni" ...

--

BSD-jas : O kakem ukinjenem 133.-tem členu govoriš ?

BSD-jas ::

Najbrž si premlad, da bi se spomnil. Znameniti 133. člen je opredeljeval verbalni delikt, ko je bilo zelo nevarno javno govoriti ali pisati kaj, kar bi ogrožalo lik in delo partije in nekaterih tovarišev...

miroB ::

>BSD-jas : O kakem ukinjenem 133.-tem členu govoriš ?
Verbalni delikt v Jugoslaviji. Kje so tisti časi - tedaj se je kopiralo brez kakršnihkoli davkov.

Lex ::

večina praznih cdjev se še vedno bol al manj uporabla za piratiziranje. no ja, tut arhiviranje (mp3jev) :D in glede tega ne morjo nič. CDji, ki so za standalone audio cd recorderje so dražji, ker v njih tak davek je. To je npr. pravilno. Ne morjo pa zj zaračunat čis vsak cd.
Js sm kaki frendici že velikrat poskeniro par slik in ji do konca oblikovau projektno nalogo al pa kj podobnga ter to zapeko na CD. ne wem pa ka majo zj tuki domicel pa tti (k so itq uzadi) prčkat. Na cdju ni blo niti enga komada, niti mal zvoka. In zato hočjo oni vseen plačilo? :\ Ja ok, resda ne morjo nadzorovat ka se dogaja s praznimi cdji, lah pa predpostavljajo.

njihova logika: Bolš da plačajo vsi, pa enih par bo to upravičeno plačalo, kot pa da ne plača nben in tut tisti k jim odžirajo bencin za audija/mercedes ostanejo neoškodovani. :|

Monster ::

mah to ti je glih tak ko da bi policaji pobiral dnar ko bi ti avto kupo, ker boš sigurno enkrat šol preko omejitve...
Ka zaboga...

Gandalfar ::

Monster: sploh ni tako slaba ideja ubistvu ..

Bo treba napisat kaksno pismo polciji pa jim to predlagat ;-)

borchi ::

no ja, sj tu se lahko napihujemo kolker čemo. dejstvo je, da je še dosti takih pavšalnih davkov/dajatev.
l'jga

marS ::

:D urad in društvo za zaščito potrošnikov bi lahk kako reklo:\
...no more heroes...
https://ilbis.com/

AndrejS ::

Zdaj bom še za backup sistema neki glupi davek plačeval. Ko jebe toto vlado pa vse skupaj. CDje bom pač tam kupoval kjer bodo cenejši (verjetno v A).

lambda ::

Beda, da moramo kot potencialni kandidati za kršenje avtorskih pravic plačevati ta davek.

Če je stvar taka, sem torej po plačilu tega davka upravičen do tega, da na medij posnamem kar mi srce poželi - brez da bi mi kdo težil zaradi avtorskih pravic.

Vedno večja muka mi je gledat, kam nas sili moderni kapitalizem.

katalin_do ::

Nubes - malo si me prehitel, sem prav to mislil napisati (sem se moral registrirati)!!! Dejansko: če plačaš vnaprej - potem lahko snemaš vse... A lahko sploh potem pirate zaprejo? Mogoče bi se s kakšnim res dobrim odvetnikom dalo izmuzniti temu, "saj so avtorski honorar plačali VNAPREJ!"

Pa gremo še dalje: dejansko VSAK, ki kupi kakšen prazen medij (disk, CD, DVD,...), je vnaprej "obtožen", da bo kopiral nelegalne vsebine, kajne? Recimo, da je to ena interpretacija tega. No, potem takem je vsak, ki kupi kakšen prazen medij: pirat, tat, kradljivec, kriminalec!!! Vse to in še več. Recimo pravim...

In vprašanje: Ali imajo naši dragi državniki v parlamentu kakšne prazne medije (imajo prenosnike, kajne?)? Kdo je torej v našem parlamentu? Tatovi ipd.?

Res je, da vse skupaj potenciram v skrajnost, a neka poanta pa je v vsem tem, kajne?

Eh, pravim... Naj gredo vsi skupaj nekam!

minmax ::

Fantje, vi nimate navade linkov dejansko brat, ne ? .. recimo samega predloga uredbe?

DAJTE !

Namreč, ne gre za to, da boš lahko karkoli presnemaval, temveč za to, da lahko narediš do 3 kopije avdiovizualnega avtorskega dela, ki si ga legalno kupil. Recimo na kaseto za v avto, v mp3 za na disk in še čisto kopijo avdio cdja za backup.

Stvar, ki jo ne razumem je, zakaj se tega ne plačuje tam kjer se lahko točno natančno obračunava: pri CDjih z glasbo in filmi... enostavno in preprosto. naj jih podražijo za toliko kolikor mislijo da bodo tiste tri kopije naredile škode avtorjem.

Reycis ::

Jaz imam doma prek 1 TB diskovja, imam preko 1000 CDjev in okoli 100 DVDjev
1 TB diskovja je priblizno 5000 SIT davka
1000 CDjev je priblizno 15000 SIT davka
100 DVDjev je priblizno 7500 SIT davka
Skupaj torej 27500 SIT davka. Ce upostevamo dejstvo, da bo ta davek na koncu prevaljen na koncnega kupca, ki mora placati sde DDV to znese 33000 SIT davka. Od vseh teh diskov, CDjev in DVDjev imam SAMO EN AUDIO CD na katerem je legalna kopija. In zdaj naj jaz za to legalno kopijo placam 33 jurjev? Draga kopija. Si grem raj se en original kupit.

shubell ::

majkj pirat GRDI ;)
A ste že pomislili, da cdji in dvdji niso samo za kopiranje ilegalnih kopij temveč tudi za arhiviranje podatkov....
In zaradi tega naj bi plačevali davek?? Kaj so normalni ali kaj jim je?? Treba je narediti eno peticijo proti temu ;((

lambda ::

OK, minmax --> priznam, my bad this time, pdf dokumenti me vedno znervirajo, čeprav ne vem zakaj.

Ampak še vedno pa ni prav, da bi moral plačevati nadomestilo tudi za reproduciranje prostega programja, lastnih dokumentov, slik ipd.

minmax ::

nubles... ja oziroma drugače... glede na to da verjetno tudi ti kaj kdaj objaviš na spletu in to kdo downloada na disk in morda celo zapeče na CD... ali nisi torej tudi ti avtor in potemtakem nekako upravičen da prejmeš kak tolar iz tega naslova?!?

... morda bi moral poslati jim kakšno vprašanje na urad... :)

MrStein ::

nubes : "Če je stvar taka, sem torej po plačilu tega davka upravičen do tega, da na medij posnamem kar mi srce poželi - brez da bi mi kdo težil zaradi avtorskih pravic."

Na, le muzko. In mogoče filme, to nisem ziher.

minmax ::

jao mrstein, preberi si uredbo. celo razlaga je notri, ne širi dezinformacij. ne gre za nadomestilo zaradi piratstva.

MrStein ::

minmax :
"Stvar, ki jo ne razumem je, zakaj se tega ne plačuje tam kjer se lahko točno natančno obračunava: pri CDjih z glasbo in filmi... enostavno in preprosto. naj jih podražijo za toliko kolikor mislijo da bodo tiste tri kopije naredile škode avtorjem."

Saj so že podražili originale ;) A ne veš kak blazno dragi so ? Samo to njim ni dovolj. Bi radi še več. Vsak ki ima uho, naj plača "glasbeni" davek, saj bo verjetno kje poslušal muziko, a ne ?

MrStein ::

minmax, prebral sem in not piše : "Nadomestilo za tonsko ali vizualno snemanje varovanih del"

Če tosnko ali vizualno snemaš, lahko gre za muziko ali film, po domače povedano. ( Pa še fotokopiranje se omenja, ti nima preveč veze z računalniki, razen če skeniraš in slike ba disk ali CD psonameš ).

Torej kje ti vidiš dezinformacijo ?

MitjaP ::

v teoriji je rešitev problema preprosta.....samo druge ljudi je treba izbrat na volitvah.


Ferjan ne se hecat. Kako lahko med slabi in slabšim izbereš najslabše? Če pride na oblast Bajuk, Janša & Co. .... hmmmm.....
Se ti zavedaš, kolk mal izobražene in slabo razgledane kadre majo?

poweroff ::

V obrazložitvi jasno piše, da ne gre za nadomestilo zaradi nelegalnega kopiranja, pač pa za nadomestilo za LEGALNO kopiranje.

Se pravi: plačal boš, še vedno pa ne boš smel piratizirati.

Ja, temu se reče kapitalizem.

In volitve tukaj ne bodo pomagale. Itak o tem politiki (ne eni ne drugi) nimajo dosti pojma. Lobiji so pa močni. Ker je tudi denar velik.

Super kombinacija...
sudo poweroff

OZZY ::

Zame ta davek enostavno pomeni legalitacijo kopiranja. Ker s tem plačješ davek avtorjem in to pomeni, da lahko kopiraš kokr hočeš. Tam so sicer omenjene 3 kopije ampak ti plačaš ta davek za vsak cd tko da veselo kopiranje...Siguno ma tuki ta davek kako luknjo glede tega piratiziranja pa bi se jo dalo izkorist.
Go with the flow.

BuDi79 ::

Seveda.. Janša, Bajuk in Co. imajo grozno slabe kadre... odgovorni za informacijsko družbo v njhovi vladi v senci je samo magistriral iz telekomunikacij... - izredno slaba izobrazba.

poweroff ::

OZZY: kaj ti ali jaz misliva je žal irelevantno.

Jaz pa ne trdm, da ima samo desnica slabe kadre, pač pa da večina politikov o ITju žal nima kaj dosti pojma. Mislim, da sploh ne razumejo njegovega pomena in ne vidijo v prihodnost.

IT je za ene še vedno Telekom Slovenije, pa mogoče e-dohodnina in free e-mail. Potem se pa na žalost že kar neha.
sudo poweroff

WarpedGone ::

Za vse pizdarije v državi so v končni fazi lahko odgovorni le in izključno tisti, ki imajo v rokah oblast.
Lobiji sigurno so močni ampak še vseeno je stvar politike koliko jim popušča.

Največja neumnost je znova in znova voliti iste ljudi in pričakovati da bodo delali drugače kot do sedaj.

reborn ::

Sej glede na to, da je zdaj ravno predvolilni čas, bi lahko to še mi malo izkoristl in pisal strankam o tej trapariji oziroma to javno objavljal na večih mestih. Če probamo nam pa mogoče še kaj uspe. Ko je enkrat stvar javna (to pomeni da je po možnosti novica po TV in je javnost obvešečna) se stvari začnejo premikat hitreje.

Bakunin ::

Največja neumnost je znova in znova voliti iste ljudi in pričakovati da bodo delali drugače kot do sedaj.


Zato mi se vedno ni jasno kako uspe Jansi dobiti vedno znova toliko glasov. :D

mathjazz ::

Hja, še vedno jim ostane tipičen odgovor slovenske vlade: tako imajo vsi v razvitem svetu, torej mora že biti nekaj dobrega. ;((
www.getfirefox.com

darkolord ::

Še bi mogli podražat vse to...

MitjaP: jaz sem pri nas kupu Verbatim DVD-R za 100SIT :D

alyF ::

Kaj pa ko bi nadomestilo za kopiranje zaračunal kar v nabavno ceno vsega materiala, za katerega bi bilo kopiranje dovoljeno? :D Volk sit lastnega mesa, koza cela. Nikakor ne moreš "preventivno" zaračunat vsem, ampak le tistim, ki se poslužujejo "storitve".

BBB ::

BUTLJI ste tisti, ki nasedate temu, da gre nadomestilo za legalno kopiranje (kdo pa pravi, da je odlocba sveta zadeva, torej odsev absolutne pravice - to je delo ljudi, ki imajo zelo cloveske, vcasih tudi nizkotne lastnosti). Ko ste legalno kupili muziko ali karkoli, ste placali avtorske pravice, da s tem v zasebnosti pocnete karkoli, lahko tudi zvizgate melodijo s CDja, lahko pa naredite 5000000000000 kopij, seveda za lastno rabo. Ce je potrebno placati se dodaten prispevak za avtorske pravice za tri kopije, pa ne more pomeniti nic drugega, kot da so te tri kopije lahko na voljo izven zasebnega kroga uporabnika - torej dostopni javnosti. Kaksno pravico bi sicer dodatno se placal za legalno kopijo?

Sklepam, da je odlocba v nasprotju sama s seboj, saj se je potrebno zavedati, kaj avtorska pravica sploh je. Avtorska pravica pomeni, da ti je v imenu avtorja dovljena v omejenem obsegu uporaba njegovega dela. Vecinoma je omejena na uporabnikov zasebni krog, pri cemer lahko z avtorjevim delom pocne karkoli (pri programih je nekaj vec omejitev). Javne institucije, kot so TV, radio, pa sklenejo z zastopniki avtorjev, to so zalozbe, posebne pogodbe, ki dolocajo pod kaksnimi pogoji smejo javno predvajati ali razpecevati to delo.
Prav tako bi tisti, ki poseduje slovar ali telefonski imenik v knjizni obliki (za katerega zasebno rabo je placal prispevek za avtorstvo), moral biti upravicen do znatno nizje cene programske verzije (placati bi moral samo stroske medija in stroske programiranja).

Pri cenah pa se tudi vsa logika in moralna nacela koncajo. Cena kateregakoli izdelka ali storitve ni v povezavi s stroski, ki so bili v to vlozeni. Ustvarjalcu se splaca se naprej poslovati, ce se izkaze, da prodajna cena vsaj dosega stroskovno. Prodajno ceno doloca izkljucno razmerje med ponudbo in povprasevanjem na trgu. Moralno romanticno prepricanje, da si avtor zasluzi delez sorazmeren s produktom prodajne cene in stevilom prodanih izvodov je povsem izrojeno (to je le plod splosnega prepricanja, povsem tako kot glede koriscenja prehitevalnega pasu avtoceste kot enakovrednega voznemu). Po tej logiki bi morali tudi drugi zaposleni v sluzbi dobiti placo v velikosti sorazmerni s produktom prodajne cene in kolicine prodanih izdelov ali izvedenih storitev. V kolikor dobi avtor placano za svoje avtorstvo le enkratni znesek, avtomaticno pomeni, da zalozba njegovo avtorstvo zlorablja, da sama sluzi na avtorjev racun (toliko o morali, da ne boste misljenja, da so le pirati svinje). Klatez, ki spila na Presernovem trgu za svojo prodano kaseto (ce bo sploh uspel dobiti dovolj denarja, da si nabavi kasetofon) ne bo niti priblizno iztrzil enake vsote kot kaksen slaven glasbenik (ceprav prvi lahko vlaga precej vec casa in truda v ustvarjanje glasbe). To lahko primerjate s placo v sluzbi, kjer se kopac jarkov hudo nagara, pa vseeno dobi krepko manjse placilo od kaksnega menedzerja, ki zafura podjetje. V kapitalisticnem svetu ni moralnih meril, kako financno vrednotiti avtorsko delo ali delo na sposno - vse je skrito v poslovnih sistemih in ekonomsko-trznih pravilih. Delo je strosek podjetju, ki bi ga slednje najraje iznicilo (za podjetje je idelna najnizja cena, pri kateri je delavec komaj se voljan opravljati svoje delo v zahtevanem obsegu in kvaliteti - kitajcki so ga najebali, ker zelo veliko povprasujejo po delu, ponudbe zanj pa je relativno malo - ce ga sploh hocejo dobiti, morajo biti pripravljeni veliko delati za malo denarja). Da slucajno kdo spet ne rece, da nekomu nekaj za avtorstvo kar apriori pripada dolocena vsota denarja - pripada mu prav toliko, kolikor mu v svinjsko zajebanem kapitalizmu uspe iztrziti - bodisi za avtorstvo ali za delo nasploh. Ce jaz cenim muziko nekega avtorja na 10 SIT, seveda ne bom kupil njegovega CDja, ki kosta preko 4000SIT - slednjo ceno s povprasevanjem postavljajo drugi (ki so pripravljeni placati krepko vec - morda iz razloga, da imajo denarja veliko vec in ga zato manj cenijo, posledicno pa ima tako za njih kot zame taisti glasbenik priblizno enako kvalitativno vrednost), ne jaz, zato naj jo prilagodijo meni, ce mi zelijo prodati avtorsko delo, sicer si bom pac priskrbel cenejsi vir - ekonomija pac. Vecina se zaveda vrednosti denarja v razmerju do vrednosti izdelkov in storitev, ki ga z njim lahko kupite. Zvedati pa se morate, da razlicnim osebam enaka vsota denarja pomeni povsem razlicne "vrednosti", obicajno v povezavi s tem, koliko ga imajo na razpolago. To se zelo dobro vidi pri placevanju kazni za prometne prekrske - cloveka z malo prihodki, bo to posteno izucilo, clovek z veliko prihodki pa bo pac dajal tisti drobiz in veselo nadaljeval s prekrski.

Ce imate radi nelegalne zadeve, delate prekrske ali karkoli drugega, le pocnite, ce le namerno ne skodujete drugim, pazite pa, da vas kaksen varuh zakona ne ujame - moralne vrednote kapitalizem itak iznicuje, zato moralo lahko ohranite za kaksne pravljice in idilicne povesti. Sploh pa, clovek lahko tudi ubija, in pocne druge splosno nesprejemljive stvari v imenu miru, boga, osebnega zadoscenja, ali pac zaradi cesarkoli drugega, dokler mu krivda ni dokazana ali pa kadar je v posamezni družbi to moralno sprejemljivo (zacuda je prav pobijanje v vojnah povsem sprejemljivo, seveda v imenu nekih visjih ciljev, za katere je pooblascena le stran z mocnejso oborozitvijo in mocnejso javno podporo, ta stran ki tudi pise zgodovino).

Imejte se radi in se na veliko plodite. Ustvarjajte in trosite. Navsezadnje ne boste s tega sveta odnesli prav nic - na koncu je vsak razlascen, se lastnega telesa.

Amen schluss!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hotfile MPAA ni plačal 80 milijonov dolarjev, ampak le štiri (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12335897 (32581) matijadmin
»

Nov predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
6511564 (7687) incognito
»

Le še malo časa za nakupe trdih diskov, DVD-jev, USB ključkov, CF kartic, tiskalnikov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
25929554 (15084) bluefish
»

Slovenija uvaja dodaten davek na naprave za snemanje podatkov ter podatkovne nosilce (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11812900 (12900) MrStein

Več podobnih tem