» »

Novi Itaniumi

Novi Itaniumi

Slo-Tech - Intel bo naslednje leto izdal nov rod strežniških procesorjev Itanium (delovno ime Montecito). Glavne novosti:
  • Vsak procesor bo imel 2 jedri.
  • Tehnologija Pellston: procesor lahko samodejno popravi nekatere napake, na primer izključi del predpomilnika za napako.
  • Zvišanje frekvence vodila iz 400 na 667 Mhz.
  • Tehnologija SpeedStep: mobilni Intelovi procesorji jo uporabljajo za varčevanje z energijo.
  • Večje število podatkovnih vodil.
  • Podpora hipernitnosti.
  • Silverdale: omogoči boljše delovanje v sistemih z virtualnimi stroji, npr. VMware.
Znano je že tudi delovno ime naslednika Montecita, to je Tukwila. Imel bo še več jeder, najmanj 4. Klik! in še nekateri prihodnji procesorji.

10 komentarjev

NoOrdinary ::

hehe sej vem da bom takoj dobu 34 amd-fani kontra postov samo tole vseen zveni komad hudo:) me pa zanima zakaj so vklucl speedstep v strezniske procesorje

Vesoljc ::

666? >:D

stevilo jedr/cpu enot pocasi raste :)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Dr_M ::

seveda je itanium zelo primeren za desktop ja...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zheegec ::

No ja, za strežnike je Opteron kar precej boljši, ampak Itanium2 je dober predvsem za FPU intenzivne aplikacije. Samo dual core Opteron bo pa veliko več pridobil v primerjavi z dual core Itanium2.
Pri Opteronu si bosta dve jedri delili 8GB/s full duplex (16GB/s) memory bandwitha, pri Itanium2 pa si bosta 2 jedri delili okoli 5GB/s half duplex (5GB/s) memory bandwitha. Mogoče bo pa 9MB L2 Itanium2 pomagalo kot dosedaj, ampak to je dragooo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Dr_M ::

se vedno dubis pri opteronu precej vec za isti denar.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

svencbir ::

Zakaj speedstep? Ta tehnologija omogoča varčevanje z energijo. To ni pomembno samo pri prenosnikih amapak tudi pri strežnikih. Nižja temperatura procesorja, ni nujno imeti tako močnega UPS-a...

CCfly ::

Zdaj je popularen grid computing in blade strežniki. Itanium tukaj zaradi cene enostavno pade. Glede na količino cache-a in njegove zmogljivosti bi pa rekel, da ni preveč dobro zasnovan.Kot dražjo alternativo bi raje gledal Power 5 od IBM-a in Altix od SGI. Naj raje poskusijo narediti ekonomično različico, ker finančna sredstva za nakup strojne opreme že davno niso več neomejena. Drugače bodo pa pač prodali le majhno število Itaniumov in morda do naslednjega stoletja pokrili stroške razvoja.

Brane2 ::

Itanium bi IMHO lahko bil zaniamiva izbira, če bi mu Intel hudoooo spustil cene.

Sedaj, ko že navaden Itanium stane bogastvo, pa ni pričakovati, da bodo tanovi kaj bistveno cenejši. Po moje bodo samo zasedli cenovne razrede sedanjih top modelov.

Kar se dual-core dela tiče, to že sedaj ni novost, naslednje leto pa sploh ne bo več.

O 4-core CPUjih raje ne bi, je še prezgodaj da bi lahko rekli kaj o performansah glede na ceno. Stvar je še vedno povsem na papirju.

Če bi mu Intel zelo močno spustil ceno, dal ven spodoben C compiler zanj pod GPL licenco in požegnal Linux na tem jedru, potem bi se stvari lahko mogoče obrnile na bolje na nek daljši rok.

Kar je zanimivo, videti je, da ima Intel predpogoje za to, saj ima dostop do najmodernejših procesov in največjih 300 mm vaferjev, torej bi lahko bil sposoben prenesti manjši dobiček po čipu in pripeljati Itanium v mainstream vode.

Ravo ko bi folk začel resneje razmipljati o Itaniumu, bi se tudi Linux zadosti prijel in Itanium bi obveljal kot izbira poznavalcev.

CCfly ::

Aja kakšno neumnost sem napisal. Ne Altix ampak SGI-jeva MIPS arhitektura. Altix so seveda SGI-jevi strežniki, ki imajo Itaniume notri.

CCfly ::

O 4-core CPUjih raje ne bi, je še prezgodaj da bi lahko rekli kaj o performansah glede na ceno. Stvar je še vedno povsem na papirju.

IBM že ima 4-core prototip za Power 5. In pri IBM-u ni ravno ne vem kakšnih problemov glede pomoči Linux-u. Navsezadnje se vsaka podpora njihovi arhitekture direktno prevede v dobiček.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prispel je Ubuntu 17.10

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
2111313 (7437) MrStein
»

3DMark 2008 aka. Vantage

Oddelek: Navijanje
483770 (1344) svetetko
»

Novičke iz AMD-jevih logov

Oddelek: Novice / Grafične kartice
132536 (2535) Zlate
»

Windows 2006 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
535308 (5308) Hellios
»

Višinski rekord v poletu z balonom

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
102255 (2255) BigWhale

Več podobnih tem