» »

IBM: "OpenOffice.org ne sploh"?

IBM: "OpenOffice.org ne sploh"?

PC Linux Online - The Register je objavil članek z naslovom: IBM dismisses OpenOffice as child's play (IBM odklonil OpenOffice kot otroško igrico). Govori o tem, da je Karen Smith, podpredsednica IBM-ovega oddelka Linux strategy and market development, za ComputerWire izjavila, da odprtokodnim sistemom, torej predvsem Linuxu, primanjkuje popolna zamenjava za Microsoft Office. Dodala je še, da želi IBM uporabnikom ponuditi namizne rešitve v sklopu računalništva na zahtevo.

The Register, ki je svojo nedoslednost in neprofesionalnost nakazal že z napačnim poimenovanje pisarniške zbirke OpenOffice.org v naslovu, je izjavo predstavnice VelikegaModrega™ le malce preveč napihnil. Smithova ni povedala nikakršne laži, saj je dejstvo, da OpenOffice.org kljub izjemnim kvalitetam še vedno ni popolna zamenjava za Microsoft Office, pa čeprav ga lahko nadomesti na veliki večini delovnih mest. Zelo nenavadno bi namreč bilo, da bi podjetje, ki je pred časom odprtokodnim projektom namenilo milijardo ameriških dolarjev, imelo tako arogantski odnos do prav največjega tovrstnega projekta.

11 komentarjev

mrTwelveTrees ::

aj je dejstvo, da OpenOffice.org kljub izjemnim kvalitetam še vedno ni popolna zamenjava za Microsoft Office,

ja, je tako, sej ne moreš kar tako narest tako zelo dober - copijo - Microsoft Office ki je že na trgu zelo dolgo ( kok let že ?)

folk ki uporablja ne-licenčne programe beri: piratske bo valda si naložu Microsoft Office, v podjetjih ... pa je druga pesem... saj nima vsak za licence

swar ::

Se strinjam z izjavo gospodom dvanatjsih dreves,je pa res tud to da tale thergister objavla zgodbe za v revijo Lady ali Nova...

b ::

mathjazz:
Smith's comment points to an obvious fact - neither OpenOffice nor StarOffice have all the bells and whistles of Microsoft's suite.

A tole je pa blo napisano po tistem, ko si ti prebral clanek al kaj?

In kar se mene tice niso cisto nic napihnili tega kar je rekla... to, da je OOo ogromen projekt IBM sladko boli... problem je, da ga podpira Sun, s katerim se pri IBM-u ne morejo. Kar menda tudi pise v clanku, nisem 100%, ker sem ga bral prejsnji teden in ga zdaj ne bom se enkrat zato da bi lahko pokazal kako zgresena in pozna je ta tvoja novica.

Pa ja nisi slucajno postal slovenski RMS, ko se nekaj jezis zaradi tega, ker so napisal OO namesto OOo. Jao.

Prosim prosim prosim ne bit eni nori zealoti. Ce ti ni vsec, kar so napisali na Registru, potem napisi svoj clanek o izjavah IBM-ove PR-ovke (Ja! Pazi! PR-ovka je rekla nekaj... mora bit background), ne pa se obesit na poimenovanje tvoje priljubljene pisarniske zbrke.

poweroff ::

OpenOffice.org je zelo dober program. Večino pisarniških zadev in še kaj več lahko opraviš v njem. M$ Office ima za moj okus preveč dodatkov. Če bom delal prelom, bom itak izbral profesionalno DTP orodje.
Ima pa OOo vsaj eno lastnost (poleg cene), zaradi katere se ga splača imeti namesto MS Offica: to pa je (v najnovejši verziji) vgrajena podpora izvozu v PDF. Zelo uporabna zadeva! Toliko o tem, da je MS OFF dober, OOo pa kao ni.

mathjazz ::

Ker vidim, da je prišlo do mnogih nesporazumov, sem dolžan pokomentirati vse skupaj.

(1) Ničesar nimam proti OpenOffice.org. Nasprotno, uporabljam ga kar precej in nekaj časa sem bil tudi aktiven pri prevajanju zbirke v slovenščino in pri postavitvi nove spletne strani.

(2) Razlika med OpenOffice in OpenOffice.org se ne more primerjati z razliko med Linuxom in GNU/Linuxom, na kar je ciljal b. OpenOffice.org je edino dovoljeno poimenovanje iz pravnega stališče (preberite moj FAQ na strani OOo Slovenija, če ne verjamete). Pri drugem primeru je povsem drugače, in tudi jaz se ne strinjam z RMS glede teorije o poimenovanju Linuxa, in sicer iz večih razlogov, ki jih tu ne bi našteval. Sicer pa je primerjava z RMS zame skoraj kompliment :D

(3) Prevega dela tvojega komentarja pa ne razumem, j. Kaj sploh želiš povedati s tistim citatom? Misliš, da je vse kar piše na Registerju res? Torej, če piše, da IBM ne mara OOo (za kar nimaš argumentov), potem to drži? In če se ti zdi, da bi moja novica bila kaj bolj efektivna, če bi jo napisal pred tremi dnevi, torej takoj ko je prišla v javnost, potem mi prosim to razloži, da mi bo vsaj malo jasno, zakaj si jo tako vehementno postavil na nezavidljiv nivo. Škoda, da je potem ti nisi prej spisal. In če se tebi zdi, da sem se obesil samo ali vsaj predvsem na poimenovanje zbirke, se ti to spet samo zdi. Kako, hudiča, si sploh prišel do tega sklepa? In kje piše, da v novici ne smem komentirati članka in moram napisati novega? Mah ...

(4) Matthai se strinjam, vendar ne s tem, da ima MS preveč dodatkov. Ravno zaradi tega se mi zdi še vedno boljša izbira, ker vseh njegovih možnosti pa OOo še vedno nima. Zadnjič je bila v Monitorju zelo posrečena oznaka, kjer je avtor OOo primerjal z VW, MS Office pa za Audijem ...
www.getfirefox.com

WhiteAngel ::

Folk, sam men se je pa že od prve verzije OOo zdel, da je velik močnejša pa velik več stvari omogoča kukr M$ Office. npr. v Officu ni nobenga pametnega orodja za risat (tolk močnga kukr je Draw v OOo). Poj ni take povezanosti pa odprtosti v zbirki sami (v M$ Officu teče vse preko OLEjev, če hočeš kombinirat ne vem, Excel pa Word). Poj tut ne vem, od kdaj imaš lahko pri M$ Officu 3d objekte pod nadzorom, luči in teksture za te objekte, način renderiranja (shaded, faced, cartoon), podporo OpenGLu za izris, možnost oblekic za vmesnik, ločene jezikovne pakete (vmesnike) od zbirke same (od 1.1 naprej), izvoz dokumenta v bitno sliko... Poleg tega pa OOo shranjuje v zipane datoteke, v xml format, kar pomeni, da lahko popravljaš kakšne majhne napake tut na roke s tekst editorjem (men vem, da mi je to že kar nekejkrat prov prišlo, ko kje nimaš OOoja nameščenga, pa bi rad nekej popravu).

Mr.B ::

Ko bo outlook , tam pa pokličite.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

BigWhale ::

Mr.B: Pa GUI v kernelu a ne? ;>

noraguta ::

OO je ze kul kolkor so razlicni Office programi sploh lahko kul.Samo pri IBM se vedno mislijo da so izumli racunalnistvo.Pa mal pluvajo cez svojo server side konkurenco.

btw. BW aj u NTDLL.DLL kak gui?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

BigWhale ::

> btw. BW aj u NTDLL.DLL kak gui?

Ne, GUI v NTjih laufa v userspace-u. Ampak user space v katerega user ne more posegat je pa ze skoraj kernel space ;)

Moj reply je bil bolj zgrazanje nad zdruzevanjem programov v neke glomazne neznosno velike pakete... :)

noraguta ::

Moj reply je bil bolj zgrazanje nad zdruzevanjem programov v neke glomazne neznosno velike pakete... :)


se strinjam. Office pakete bi moral itak prepovedat,kjer se ne rabjo. Stem se samo spodbuja kreativnost pri izdelavi dokumentov.Na koncu pa dobis eno ogabno mesanco ,ki ni prebavljiva za cloveski uc. Ce bi ljudje lepo pisal u tekstu in imel enega cloveka ki bi stvari potem postavil bi bilo vse skupaj mnogo lepse.

Skoda je pa TeX-a ko tko lepo loci vsebino od formatiranja.

Ne, GUI v NTjih laufa v userspace-u. Ampak user space v katerega user ne more posegat je pa ze skoraj kernel space ;)


v nekem primeru to drzi za vse sisteme z monolitnim kernelom.tudi CLI je realiziran na ravni osa.Klici biosa bi bili se vecja svinarija.
nista pa ne linux ne winsi zamisljena kot RT osa in padec tako al drugace realizeranga outputa vecinoma pomeni tud padec kernela.Ampak toj pac cena za hitrost.Mikrokerneli so pac rahlo pocasnejsi

je pa res da z Xi dobis dva sloja in se lahko remotly losas zgornjega.

ampak naceloma te nic ne ovira da windows shel izvedes v CLI stilu.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oracle predal OpenOffice Apache Software Foundation

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
85310 (4205) Ales
»

Izšel LibreOffice 3.3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
8421958 (17202) System
»

Oracle napovedal konec komercialne različice OpenOffice.org

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
65469 (3905) RedZo
»

MS Office

Oddelek: Programska oprema
122066 (1634) 5er-->
»

IBM: "OpenOffice.org ne sploh"?

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
112725 (2725) noraguta

Več podobnih tem