» »

Novi iMac in G5

Novi iMac in G5

Slo-Tech - Apple je danes svetu predstavil svoje najnovejše 'igračke' tako za domače kot tudi za bolj zahtevne uporabnike.

Prva novost je 20" iMac, ki se je pridružil obstoječima 15" in 17" modeloma. Kakor že ime pove je njegova poglavitna lasnost widescreen LCD zaslon, ki se lahko pohvali z optimalno ločljivostjo 1680x1050. Za grafiko skrbi GeForce 5200 Ultra. Seveda niso pozabili niti na firewire, usb 2.0 in 54Mbps AirPort Extreme 802.11g wireless. Cena računalnika skupaj z operacijskim sistemom je približno 2200 dolarjev, kar je tisoč dolarjev več od najšibkejšega modela. Uradna stran. Prikupna igračka za popolno Ameriško družino.

Medtem, ko iMaci več kot zadostujejo za povprečno domače delo, pa imamo na drugi strani računalnike, ki imajo poleg elegantnega ohišja v sebi še pravi 64-bitni procesor G5. Tako so opustili prodajo enoprocesorskih Power Mac G5 1.8Ghz ter jih nadomestili z dvoprocesorskimi Power Mac G5 1.8Ghz za ceno, ki je samo 100 dolarjev višja od enoprocesorskega modela. Tako se cena novega kompletnega sistema giblje okoli 2500 dolarjev.

Uporabniki računalnikov PC ponavadi ostanejo hladni ob takšnih novicah, vendar je občasno lepo malo pogledati k alternativam, ki jih posnema svet PC in s tem ogledati prihodnost.

27 komentarjev

Zheegec ::

Hehe, raje naj gledajo na hitrost, ne pa na zunanjost.
Bi pa imel monitor, je zlo fensi :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Gandalfar ::

ALIEN3001: pa sej zadeva je zelo hitra?

ripmork ::

ne gre glih podcenjevat Appla:
so hitri računalniki,samo so PC-ji pač bolši...
-če pa bi mel velik velik keša bi si definitivno nabavu enga tazgale-res fancy:D

l_jst ::

Uporabniki PC sistemov ponavadi ostanejo hladni ob takšnih novicah vendar pa je občasno lepo malo pogledati k alternativam, ki jih posnema PC svet in s tem ogledati prihodnost.
Za grafiko skrbi GeForce 5200 Ultra.


Prihodnost. Ja uredu sam men pa useen ni nč jasn akšna prihodnost je to ;((
Bi blo dobr ce bi kej pocel. (http://www.slo-p2p.tk)

Zheegec ::

Hm, hitrost je zelo zanimiva stvar, bolj važno je koliko plačaš za to hitrost :D
Je pa dual G5 kar v veliko testih počasnejši od P4 3.2GHz, proti A64 ali celo A64 FX si pa niso upali testirati :D Ok, takrat je bil dual Opteron 246 že na voljo...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Road Runner ::

it's the size that matters :D

Gandalfar ::

ALIEN3001: kjut .. mi das kaksn link lahko? :)

moj_nick ::

Apple dela dobro dve stvari: iPod in laptope (12inč ibook npr.)

Vse ostalo je bl tko - procesorji so slabi, GUI požrešen, brrrrr ni dobra kombinacija :D

TribesMan ::

V službi mamo enga 17" iMaca (na sliki na sredini) zadeva zgleda noro hudo. Pa tud hitr je zadost. Najbolj pa prepriča s tišino pri delovanju, zadeva je popolnoma tiho. Čist mim. Pa take noro lepe prozorne zvočnike dobiš zraven, pa prozorno miško, pa eno ful fancy tipkovnico, ki sploh nima roba ampak se konča tam kjer se nehajo tipke... moraš vidt da bi sploh lahko verjel kako dobro to zgleda, da ne omenjam widescreen zaslona. Čist mim.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Gandalfar ::

TribesMan: bo tvoj naslednji racunalnik apple? :))

Zheegec ::

Gandalfar - uradne teste Appla poglej, so gotovo na njihovi strani, se je veliko govorilo o tem, da Apple ne pozna AMDja, konec koncev G5 uporablja HyperTransport, ki je odprti standard AMDja, prav tako obstaja Hyper Transport "združenje", kjer je seveda tudi IBM (pa recimo nVidia), ustanovitelj je pa AMD :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

TribesMan ::

Gandalfar ne takih namenov zaenkrat še nimam, vsaj dokler ne bodo imeli v biosu možnosti za navijanje >:D. Je pa res da v Winsih uporabljam en klon style Pantherja. Zelo good looking.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

lorenz ::

Bench testi in realna uporabniska hitrost ze dolgo ni isto.
Ce imas dobro celotno arhitekturo potem ne rabis grozno mocne komponente , ce pa moras flikat potem pa moras imeti top komponente (naprimer graficno ....) da nadoknadis zgubljeno.
Me zanima ce se sploh kdo zaveda kako folk fopajo z graficnimi karticami , da rabis kartico za 100ksit da imas 100fps ceprav jih ne zaznas vec kot 50 , ker tipi ne znajo programirat v cistih strojnih jezikih oz. se niso slisali za optimizacijo in da zato rabis mocan hardver ceprav kaka game conzola spravi boljso grafiko z 25 mhz cipi.
(OSX-G4 ,SUSE 8.2-AMD)





Ko ne bote vec hodli okoli v trenirkah boste razumeli APPLE.

IceIceBaby ::

Prihodnost. Ja uredu sam men pa useen ni nč jasn akšna prihodnost je to


Prihodnost je OSX. Prihodnost je airport, bluetooth, 64bitni procesorji, izjemen design, nasploh mac "filozofija", ki daje prednost uporabniku, računalnik pa ostaja zgolj orodje...

Sicer bluetooth pa 802.11g majo PCji tudi, ampak dejansko je na macih neka tehnologija že standart in skoraj samoumevna ko se v PC svetu šele začne dobro širiti. Tko je blo z USB in firewire in LCDji in z 64 bitnimi procesorji (a so že 64bitni winsi ?)

Uglavnem, morš probat da vidiš o čem govorim.

Road Runner ::

kst: a obstaja 64bit mac os? ;)

Zheegec ::

(a so že 64bitni winsi ?)

Nekaj verzij je še v beta testiranju, pridejo H1 2004, za serverje in workstation bo že AMD64 Linux dovolj.
Itak je Athlon64 3200+ v vseh testih pred G5-kami.

Aja, G5 tudi ni tako skalabilen kot K8 (čeprav tudi G5 uporablja HT).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

IceIceBaby ::

racer_d važno je da na G5 vse teče kot je treba, daš not CD pa program dela. Pri PCjih je zaenkrat baje še mal problemov z OSi pa tko naprej.

Linux je sicer za mene osebno kul OS, ampak v workstation segmentu še vedno predstavljajo levji delež winsi.

Uglavnem, G5 folk množično kupuje in uporablja, 64 bitni amdji so pa pomoje bolj domena profesionalcev (zaenkrat).

O hitrosti pa nebi govoru, ker se nisem poglabljal. Vem pa da je G5 1.6 dost hitra mašina.

Zheegec ::

Hehe, domena profesionalcev za isto ceno kot G5 :D Itaq so v tujini na voljo za 100K in celo manj, tako da ni blema pri nakupu, pa še hitrejši so.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Road Runner ::

ALIEN3001: Že gandalfar ti je napisu da podpri svoje besede z viri. in z neodvisnimi testi prosim. in nepristranskimi. pa tut če mi pohotoshop procesera eno sliko v 28h sekundah namest v 30h (če so razlike niso ogromne) to ni tak problem, vsaj zame kot home userja ne. in iz mojih izkušenj med tem časom lahko več naredim na os x-u kot na xp-jih. boljša podpora multi-taskingu. samo tega ti ne more noben test pokazat. ti lahko s testi pokažeš hitrost mašine, težko pa kj več. naprimer ti lahko točno podaš kolk hitro gre novi BMW, sam če ma mercedes bolše usnjene sedeže to tebe ne briga?

glede cene pa tko. naber pc s primerljivimi komponentami kot je G5, pa primerjaj. vključi aluminijasto ohišje, 2 64bit procesorja, firewire800, 54mbps airport extreme, dvd-zapisovalnik, sata disk, matična ki vse ot podpira, licenčni OS, množica licenčnih programov... mislim da razlika ne bo kaj zlo velika?

sploh pa me zanima, kolk si že z macom kj resnega delu. al res vse vidš iz številk?

IceIceBaby ::

ni vse v hitrosti. Cene za Mace pa tudi niso tolk grozn višje.

Zheegec ::

Točno tako, vse gledam iz številk! To je edino pravo merilo, ker pove tudi koliko lahko narediš in kako hitro.
Multitasking - v čem je fora, klikaš enako hitro pri enem ali drugem sistemu (na keterega si pač navajen, z obema lahko urejaš enako hitro), hitrost je pa na PCju pač večja, to je dejstvo. Seveda za isto ceno in tudi gledano absoultno - ne glede na ceno.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

IceIceBaby ::

ah dej no...v tistih benchmarkih je zajet majhen del tistega kar počneš z računalnikom vsak dan. Če ti to zadošča uredu, nekaterim ne. Sigurno pa benchmarki niso merilo za to kolk lahko z računalnikom narediš v določenem času.

Probi pa boš vidu v čem je fora. Čeprav res 1 ura nebo dovolj, se morš mal privadit sistema. Hitrost preprosto ni vse...oziroma drugače. Računska moč procesorja še zdaleč ne pomeni hitrosti celega računalnika.

Zheegec ::

Saj ravno zato je pa GF FX 5200Ultra notr :D >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

para! ::

Mi lahko kdo zaupa koliko ventilatorjev ima PowerMac G5 in koliko hrupa proizvaja?

Hvala,

:)
Death before dishonor!

Beat-O ::

PowerMac G5 ima 9 ventilatorjev, vendar proizvaja zelo malo hrupa, ker ti ventilatorji tečejo pri zelo nizkih vrtljajih. Sistem ves čas nadzoruje temperaturo komponent in temu prilagodi ventilatorje.

Road Runner ::

ventilatorjev mislm da ma 9 (enoprocesorski 8), razdeljene v 4 prostore, z regulacijo hitrosti. torej obremeniš procesor, začnejo bolj delat sam na procesorju, obremeniš disk, samo na disku... Hrupa baje da ne proizvede velik (2x mnj kot G4 baje), iz prve roke ti pa nebi znal povedat

IceIceBaby ::

9 ventilatorjev. Hrupa pa proizvaja manj kot moj trenutni računalnik ki je opremljen z 80mm ventilatorjem na cpuju, 1 dodatnim 80mm ventilatorjem in tistim v napajalniku. Se prav nadpovprečno tih PC sistem. (obe mašine sta ble v moji sobi tko da mam neposredno primerjavo)

Zna pa tistih 9 ventilatorjev postat dost glasnih ko se vse skup malo segreje, baje. Jaz sem ga kr dost teral, igre, photoshop... Pa se glasnost ni opazno povečala. Tko da zelo pohvalno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MacBook Air (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Diski
27133475 (15856) poweroff
»

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
155126 (3745) Tear_DR0P
»

MacWorld Expo 2006

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
494956 (3531) TribesMan
»

Apple ne bo onemogočil poganjanje MS Windows na svojih računalnikih

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
435414 (4102) OwcA
»

PowerPC res hitrejši od Pentiuma? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
648153 (5980) jype

Več podobnih tem