» »

Pamet premaga hitrost - vsaj pri trdih diskih

Pamet premaga hitrost - vsaj pri trdih diskih

Neowin - Do pred kratkim so tako proizvajalci kot tudi kupci trdih diskov živeli v prepričanju, da potrebuješ za hitrejše delovanje diska večje hitrosti vrtenja in večji predpomnilnik, a so se motili. Tako je Seagate razvil NCQ tehnologijo s katero trdi diski s 7200 obrati/min delujejo hitreje kot konkurenčni trdi diski z 10000 obrati/min. Kaj torej NCQ počne? V bistvu je koncept relativno preprost: Večina današnjih trdih diskov bere in piše podatke glede na vrstni red zahtevkov, kar pomeni da bralno/pisalne glave "skačejo" in iščejo zahtevan podatek po celem disku.

NCQ pa naredi isto stvar, le da vse skupaj na malenkost pametnejši način: Vsi ukazi in zahtevki so shranjeni v posebni čakalni listi, kjer je lahko shranjenih do 32 zahtevkov/ukazov in če med izvrševanjem enega ukaza bralno/pisalna glava naleti na podatek, ki je zahtevan v enem izmed preostalih 31 zahtevkov/ukazov, bo najprej prebrala ta, pravkar najdeni podatek.

Rezultat? Seagatov trdi disk z NCQ in 7200 obrati/minuto je deloval hitreje kot Western Digital-ov konkurent z 10000 obrati/minuto. Baracuda 7200.7, kot se imenuje model z NCQ tehnologijo, bo potreboval SATA priključek, ki bo NCQ tehnologijo tudi podpiral, obstajala pa bo tudi možnost, da kupite PCI kartico, na katero nato priključite disk.

Seveda pri Seagate pozabljajo omeniti, da SCSI diski s pomočjo SCSI queue to znajo že dolgo...

14 komentarjev

Brane2 ::

Ne vidim kkonkretne vrednosti tega. Moderni filesystemi delajo to ze dolgo. Kaj lahkko torej naredi tist mikrokrmilnik na plati diska, cesar CPU v racunalniku ne zna ?

Gandalfar ::

Morda fičr za tiste, ki ne uporabljajo modernih FS?

Person ::

Konkretno kateri FS to?
Let's make something useful!

Quikee ::

Ja to podpirajo ze vsi moderni fs-ji. Ce lih ne uporablas kaki prastari DOS bi to moglo bit podprto . Samo ne vem kako je na ta nacin lahko disk hitrejsi pri branju.. edino kaj bi blo hitrejse(manjse) je dostopni cas.

Sumo ::

Dvomim, da FS točno ve, kje na disku (na kateri plošči in na kateri sledi na njej) se nahaja določen podatek. Ali se motim?

Person ::

Sam, file sistem je tud zapisan na disku :)
Let's make something useful!

MrStein ::

Fimware na disku edino ve kje je kaj fizično locirano, OS ali FS lahko le ugibata. To , kak je trenutno obrnjena plošča, pa niti ugibat ne more, FW pa točno ve.
Vzemite enkrat v roke SCSI disk (ti namreč to finto podpirajo že desetletja) in enkrat ga testirajte z TCQ in enkrat brez. ( TCQ = tagged command queuing ) Razlika je očitna.

ender ::

Kako pa tole vpliva na journaling filesysteme, ki pričakujejo, da podatki dosežeo plošče na disku v istem vrstnem redu, kot so bili zapisani?
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Spc ::

SeaGate Rulz!
8-O

Gandalfar ::

verjetno bos rabil kar poseben driver :]

Brane2 ::


Konkretno kateri FS to?


Na Linuxu mislim da prakticno vsi.
Eden od parametrov je "fs elevator" s katerim dolocas agresivnost driverja v zbiranju zahtevkov. Cimmanjsi je ta parameter, tembolj se bo driver podil za posameznimi zahtevki, cimbolj ga vecas, tembolj bo cakal in bo poskusal povezati N dostopov v zaporedje, ki ga bo lahko cimprej opravil.

Kar se dejanjskega polozaja vsakega sektorja na mediju tice, je res, da to v splosnem lahko ve le mikrokrmilnik na disku, vendar to dostikrat ne igra tako velike vloge, obenem pa mikrokrmilnik nima polenga vpogleda, kot ga ima glavni CPU.

Le ta lahko ve, katere zahteve ima v bufferju in katere bo verjetno potegnil iz cacheja itd. Obenem pa ima veliko vec resursov kot jih ima lahko mikrokrmilnik na plosci HDDja...

Mr.B ::

Počakte na serial scsi.
FS ve logično razporeditev, fizično razporeditev pa ve le samo disk, pa pametni driver za disk, ki pa ga ne bo nihče dal ven, ker bi potem vedel vsak kako deluje vse logično v disku.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Tudi v to rahlo dvomim, razen ce res uporabljajo tezko magijo pro razporejanju sektorjev.

Sektorji si morajo slediti, ker bi drugace dostop do dolgih, neprekinjenih datotek trpel.

Edina stvar, ki je uporabnik ne ve, je koliko sektorjev je na katerem tracku, tudi to pa bi se dalo izvohati softversko...

tha_man ::

Če zadeva res pripomore k hitrosti kot pravijo, bo zakon! Navijanje hitrosti vrtenja je bedno.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

sata/ide nepravilno razumevanje pojma!

Oddelek: Strojna oprema
113255 (2928) Icematxyz
»

Kateri trdi diski so zdej in?

Oddelek: Kaj kupiti
362850 (1717) elToro
»

Računalnik za autocad, občasno igre do 180.000 ?

Oddelek: Kaj kupiti
161291 (1093) PI
»

Trdi diski/veliki obrat

Oddelek: Kaj kupiti
369078 (8565) neoto
»

Western Digital WD740GD - Raptor 2

Oddelek: Novice / Diski
102861 (2861) Dami

Več podobnih tem