»

Seagate predstavil disk z dvojno roko za bralno-pisalne glave

Extremetech - Po večletnem razvoju in špekulacijah na internetu je Seagate predstavil disk, ki ima dvojno roko, na kateri so bralno-pisalne glave. Tak disk (dual-actuator) se v praksi obnaša, kot bi imeli dva diska v enem ohišju, saj lahko hkrati bere na različnih mestih na različnih ploščah. Novi disk Seagate Mach.2, ki še ni na voljo v široki prodaji, temveč zgolj izbranim strankam, tako dosega hitrosti do 524 MB/s oziroma dvakrat več od običajnih diskov. Tudi število operacij na sekundo je višje, in dosega 304 IOPS za branje in 384 IOPS za pisanje. Povprečen dostopni čas je 4,2 milisekunde, kar je primerljivo z drugimi disk. Logično, saj dva kompleta bralno-pisalnih glav ne pomenita, da bomo naključni podatek našli kaj hitreje.

Takšen disk je torej 2-krat hitrejši od enojnih, porabi pa zgolj 44 odstotkov več energije. Kapaciteta diska Mach.2 Exos 2X14 znaša 14 TB, plošče pa se vrtijo s 7200 obrati na minuto. Disk se priključuje prek vmesnika SAS 12Gb/s, saj bi klasični SATA že lahko...

16 komentarjev

Nov dvoterabajtni disk iz Seagata

TG Daily - Seagate je predstavil nov dvoterabajtni trdi disk, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom s potrebo po veliki kapaciteti in visoki hitrosti. Barracuda XT zato plošče vrti s 7200 obrati na minuto, pomaga pa si še s 64 MB predpomnilnika in novim priključnim vmesnikom SATA 6 Gb/s. Seagate prav zaradi več predpomnilnika predvideva hitrejše odzivanje v aplikacijah, kot so igre ali orodja za montiranje videa. Cena: 300 dolarjev.

31 komentarjev

Seagatovi diski z avtomatsko enkripcijo

Seagate - Seagate je včeraj naznanil, da bo začel razpošiljati novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus FDE. Posebna novost je funkcija samodejne enkripcije, ki jo je Seagate implementiral v sodelovanju z McAffejem, ki je poskrbel za programsko plat. Trenutno so na razpolago štirje modeli s kapacitetami 160 in 320 GB in hitrostmi vrtenja 5400 in 7200 obratov na minuto.

Omeniti velja sodelovanje z Dellom, ki bo nove diske vgrajeval v svoje računalnike Optiplex 960 in prenosnike Latitude in Precision, kjer je njihova uporaba še smiselnejša, saj se prenosniki pogosteje izgubijo ali odtujijo. Seagate obljublja, da bodo drugo leto sledili večji modeli in uporabnike svari, naj si podatkov ne zaklenejo sami pred seboj.

13 komentarjev

Western Digital Raptor 150GB?

Western Digital Raptor 150GB

Slo-Tech - Bralci naše strani dobro poznajo hitre WD-jeve diske iz serije Raptor. Kljub hitrosti, še posebej večjega brata (74GB), smo vedno pogrešali večje kapacitete, saj so danes diski velikosti 160 GB nekaj najbolj običajnega pod soncem.

To se utegne spremeniti. Na iskalcu cen Geizhals lahko zasledimo ponudbo za novega Raptor-ja, velikosti 150 GB. Dostopni čas diska je 4.5 ms, podpira tehnologijo NCQ, uporablja SATA II vmesnik, predpomnilnik je povečan na 16 MB, 10.000 obratov na minuto seveda ostaja. Vse našteto naj bi pripomoglo k naslovu najhitrejšega trdega diska s SATA vmesnikom. Cene se zaenkrat gibljejo okrog 320 Evrov.

Če je...

50 komentarjev

Prvi trirazsežnostni zaslon LCD

Slo-Tech - Slashdot poroča, da je na tržišče prišel prvi 3D-zaslon z oznako LL-151-3D, podjetja Sharp, ki je zmožen prikazovanja 3D-grafike brez kakršnih koli dodatnih očal. Uporabljal se bo sprva v medicini in v "high-tech" znanosti, lahko pa uresniči tudi sanje marsikaterega oboževalca računalniških iger. Zameriti jim gre morda le to, da se zaenkrat lahko poslužujemo samo modelu s 15-palčnim zaslonom, ki stane 1500 USD.

Sharp's 3D monitors: Look, no glasses
Sharp Ships 3D Monitor
Sharp's 3D monitors are on the way!
Sharp's 3D LCD Technology Now Available for Desktop Computers

11 komentarjev

Seagate s petletno garancijo

Seagate - Med prepričevanjem svojega diska, naj vendarle zdrži več kot pol ure pod napetostjo, brez da bi se predčasno ugasnil med delom, sem z veseljem prebral sledečo novico. Diskovni velikan Seagate se je odločil podaljšati garancijo, ki jo daje na svoje diske. Od sedaj naprej imajo vsi diski, ki so bili kupljeni po prvem juniju letos, petletno garancijo. Seagatu seveda vse pohvale, saj si je s to potezo gotovo pridobil kakšnega kupca, upamo pa lahko, da bodo kmalu sledili še ostali proizvajalci.

15 komentarjev

Pamet premaga hitrost - vsaj pri trdih diskih

Neowin - Do pred kratkim so tako proizvajalci kot tudi kupci trdih diskov živeli v prepričanju, da potrebuješ za hitrejše delovanje diska večje hitrosti vrtenja in večji predpomnilnik, a so se motili. Tako je Seagate razvil NCQ tehnologijo s katero trdi diski s 7200 obrati/min delujejo hitreje kot konkurenčni trdi diski z 10000 obrati/min. Kaj torej NCQ počne? V bistvu je koncept relativno preprost: Večina današnjih trdih diskov bere in piše podatke glede na vrstni red zahtevkov, kar pomeni da bralno/pisalne glave "skačejo" in iščejo zahtevan podatek po celem disku.

NCQ pa naredi isto stvar, le da vse skupaj na malenkost pametnejši način: Vsi ukazi in zahtevki so shranjeni v posebni čakalni listi, kjer je lahko shranjenih do 32 zahtevkov/ukazov in če med izvrševanjem enega ukaza bralno/pisalna glava naleti na podatek, ki je zahtevan v enem izmed preostalih 31 zahtevkov/ukazov, bo najprej prebrala ta, pravkar najdeni podatek.

Rezultat? Seagatov trdi disk z NCQ in 7200 obrati/minuto je...

14 komentarjev

Seagatov prvak

X-Bit Labs - Pri Seagate Technology so danes predstavili nov trdi disk, ki se ponaša s titulo prvega diska velikosti 2,5'' na svetu, katerega plošče se vrtijo z 10.000 rpm. Novi disk se imenuje Savvio, na voljo pa bo v kapacitetah 36 in 73 GB in s podporo tehnologijam UltraWide SCSI, FiberChannel ali Serial Attached SCSI (SAS). Tehnične podrobnosti nam razkrijejo, da je disk za 70 odstotkov manjši od klasičnih diskov, pol kilograma lažji, porabi 40 odstotkov manj energije, 15 procentov hitrejši in zanesljivejši (1,4 milijona ur MTBF) od sedanjih 3,5'' diskov. Na prodajnih policah jih lahko pričakujemo proti koncu drugega letošnjega kvartala. Več o tem.

2 komentarja

Maxtor Atlas 10K IV 147GB Ultra 320 SCSI

Hardware Extreme - Danes je izbira pravega trdega diska zelo težko opravilo, saj vsi uporabniki gledamo na to, da ne bomo dobili mačka v žaklju. V naslovu omenjeni Maxtorjev trdi disk uvrščamo med tiste s SCSI vodilom. S tako hitrimi diski se lahko kosajo le Serial ATA produkti. Vrti se s 10000 obrati v minuti ter obsega kar 147 GB. Po testih sodeč je to še vedno eden najhitrejših diskov, a za ovratnik mu že diha Serial ATA. Več o tem.

0 komentarjev

SATA trdi diski

OC Workbench - Novejše matične plošče že dolgo podpirajo Serial ATA, a trdih diskov ni in ni bilo. No, med prvimi so zbrali pogum pri Seagateu in izdali serijo SATA trdih diskov. Prav te trde diske so si tokrat ogledali na OC Workbench.

Poleg njihove hitrosti je velika prednost tudi kablovje, saj ne uporabljajo standardnih 80-žilnih flat kablov, temveč tanke in okrogle kable, ki pripomorejo k boljši prevetrenosti ohišja. Diski serije Baracuda imajo kapaciteto 80 GB ter 120 GB. Vsi trdi diski se vrtijo pri 7200 obratih na minuto in imajo 8 MB predpomnilnika, v delovanju pa dve sekundi preživijo pod obremenitvijo 63G (naj bi). Članek je poln benchmarkov in testov, ki vas lahko prepričajo v njihove sposobnosti. Diski so primerni tudi za tiste, ki nimate SATA krmilnika, saj prav tako dobro delujejo v ATA100 načinu. Klik!

0 komentarjev