» »

sata/ide nepravilno razumevanje pojma!

sata/ide nepravilno razumevanje pojma!

HyperGL ::

torej... vedno sem bil prepričan, da SATA disk vstavim v PC... povežem s priloženimi kabli... in prižgem... avtomatično naj bi native SATA prenos podatkov zaživel v mojem računalniku!

sedaj pa... z novo matično ploščo odkrijem mnoooogo novih funkcij in med njimi je tudi funkcija prenosa podatkov za diske... opcije IDE/AHCI/RAID

za RAID vem da je samo z enim diskom malo riskantno se igrat... IDE mi je znano in si rečem da ta zihr ni ker kolikor vem imam SATA disk in matično, torej preostane AHCI... nevem kaj je zato raje pustim na default!

pogledam navodila za matično in piše AHCI se uporablja za SATA diske... super! pred novo inštalacijo OS si rečem da bom to preklopil da bo končno deloval NATIVE SATA! vklopim in OS se ne more inštalirat (pač OS install ne premore SATA driverjev)... zato se ponovno vrnem v bios in naštimam na IDE... zadeva deluje... OS tudi!

torej vprašanje je: ALI MI SEDAJ DELA DISK KAKOR DA BI BIL NAVADEN IDE? torej teoretično počasnejši prenos in brskanje po disku?
PATA je po domače povedano enako IDE? (zdej vzamte to zelo splošno gledano... lahko pa kdo razloži še kaj)
če želim NATIVE SATA prenos podatkov pred inštalacijo OS najprej dodat SATA driverje za mojo matično/disk?

in glavno vprašanje:

ali je AHCI (SATA) možnost enako nevarna kakor RAID? (upoštevajoč da je samo en disk...)


HVALA!

>>><<< ::

Z tem programom testiraj disk in na koncu ti bo pisalo kakšna je hitrost diska ter če je primerljiva z ostalimi SATA diski.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

HyperGL ::

naredil takoj za tem ko sem dodal post in ugotovil da dela na UDMA 6 hitrostih... torej ni to sata...


zadeva je bolj ta, da ker imam samo en disk nočem riskirat podatkov (več kot 100gb fotografij - moje delo) zato ne bi rad da mi disk crkne... a je AHCI torej SATA in ne RADI (če ga ne vklopiš)? če je tako, je AHCI varen?

sicer pa imam v prihodnosti namen ustvarit eno RAID polje z vsaj 4 diski torej 2x2... kakšni diski so primerni za take rešitve? trenutno je not baracuda 7200.7 sata...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HyperGL ()

Loki ::

Enabling AHCI in a system BIOS will cause a 0x7B Blue Screen of Death STOP error (INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE) on installations of Windows XP where AHCI/RAID drivers for that system's chipset are not installed. Switching to AHCI mode requires installing new drivers before changing the BIOS settings.
At least for some chipsets and motherboards (for example, Intel ICH9 on Gigabyte GA-G33M-S2H) no Windows XP drivers are available from either the manufacturer or Intel. Usually this means AHCI can not be used on the system unless the OS is upgraded to Windows Vista. In the case of ICH9, an unsupported method to enable AHCI on ICH9 is available.
When attempting to install Microsoft Windows XP or a previous version on an AHCI-enabled system will cause the setup to fail with the error message "set up could not detect hard disk drive...". This problem can only be corrected by either using a floppy disk with the appropriate drivers, by slipstreaming the appropriate drivers into the Windows XP installation CD or by turning on IDE emulation in the BIOS settings if available.
Enabling AHCI in a system BIOS with Windows Vista already installed will result in a BSoD if SATA has been running in IDE mode during Vista's installation. Before enabling AHCI in the BIOS, users must first follow the instructions found at Microsoft Knowledge Base article 922976.
Enabling AHCI in a system BIOS on installations of Windows XP or Windows Vista, will cause SATA Optical drives to disappear. A Hotfix for Windows Vista is available under the title: "SATA optical drives are not available after you start a Windows Vista-based computer."[3

Advanced Host Controller Interface @ Wikipedia

p.s. se vedno ti lahko (kadarkoli) crkne disk, govorim pa (delno, je bil sicer cuden false alarm) iz cisto lastnih izkusenj (tudi sem se ustrasil za kaksen gb podatkov.
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

HyperGL ::

Enabling AHCI in a system BIOS on installations of Windows XP or Windows Vista, will cause SATA Optical drives to disappear. A Hotfix for Windows Vista is available under the title: "SATA optical drives are not available after you start a Windows Vista-based computer."

ta stavek je super! kaj pa za XP based computers? :D


no v glavnem sem/smo ugotovili, da mi dela disk prepočasi ker deluje v IDE načinu in ne v SATA(ACHI)...
zdej pa novo vprašanje... kako je kaj to rešeno v MAC operacijskem sistemu? predvsem inštalacija na SATA?

SasoS ::

Ne kompliciraj, pusti kakor je. Če si inštaliral gonilnike za SATA od matične potem dela SATA. Itak noben disk niti UDMA5 ne zapolni...

coti ::

Ko inštaliraš vse driverje od plošče v winXP, bi moral delati tudi AHCI. Bolelo ne bo nič, če probaš v biosu preklopiti na AHCI. Vse kar se lahko zgodi je že prej omenjeni 0x7B blue screen. In potem v biosu prestaviš nazaj na IDE and life goes on slightly slowly.

ender ::

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da na ICHn (n=7 in 9) lahko preklopiš iz native na AHCI tako, da v XPjih najprej forsiraš namestitev gonilnikov (greš preko Device Managerja, Update Driver, ročna namestitev, izbereš AHCI gonilnik za tvoj ICH čip, znova zaženeš računalnik in v BIOSu preklopiš kontroler na AHCI). Splača se pa verjetno ne.
Kasneje lahko gonilnike nadgradiš z Intelovim namestitvenim programom. S SATA optičnimi enotami na AHCI kontrolerjih do sedaj nisem imel problemov.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Han ::

Kolikor razumem zadevo, je AHCI prvenstveno namenjen podpori NCQ in za SATA "hot plug".

AHCI describes a PCI class device that acts as an interface between system memory and SATA devices.

AHCI host devices (referred to as host bus adapters, or HBA) may support from 1 to 32 ports. An HBA must support ATA and ATAPI devices, and must support both the PIO and DMA protocols. The HBA may optionally support a command list on each port for overhead reduction, and to support Serial ATA Native Command Queuing via the FPDMA Queued Command protocol for each device of up to 32 entries. The HBA may optionally support 64-bit addressing.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

Pyr0Beast ::

Stvar se gre samo za, v katerem načinu bo kontroler deloval.
Če še nimaš inštaliranih gonilnikov, ti na AHCI stvar ne bo delovala pod nobenim pogojem. IDE mode je 'združljivostni' način, v katerem se kontroler tako prilagodi, da ga namestitev ali pa sam OS vidita kot IDE kontroler in IDE disk ter tako omogočita delovanje. Povezava bo še vedno SATA!

Nekako tako, kot win98 in 'stock' gonilniki za kontroler na palt. Ko si namestil od gonilnike od ostale periferije, preden si namestil gonilnike za plato, ti nato ni zaznalo CD pogona, kar je bilo 'kobno', saj nisi mogel nato narediti prav nič :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

jrtjtejtt ::

Da si še jst malo sposodim temo...

RAvno kar sm nabavu p5k in pripadajoče zadeve in usposobil računalo. Pa sem tud jst naletel na to AHCI in IDE zadevo v manualu od plate. sm na netu nekaj zasledil, da se da tudi potem ko že inštaliraš OS vseeno spremenit iz IDE na AHCI. Se lotim tega, ampak ugotovim, da mi v BIOS sploh ne kaže te opcije. V manualu od plate je narisan in napisan, da lahko pod SATA configuration to spreminjaš, ampak jst mam tam samo opcijo IDE, WTF?

Ima še kdo p5k, da malo to pogleda in mi sporoči, kako stojijo stvari

Icematxyz ::

Disk ti nebo deloval počasneje če boš meril z Hd-tach recimo če boš ga imel konfiguriranega kot IDE v biosu.

AHCI pa bi recimo nekdo želel imeti vklopljen v biosu zato, da ima tudi podporo za NCQ.

To je pa izboljšan algoritem za dostop do podatkov na disku in ne poviša recimo pasovne širine ali poveča količine prenešenih podatkov.

NCQ le krmili bralno pisalne glave, da zmajnšajo čas poti od točke A do točke B na disku, kar bi v teoriji naj prinelso hitrejše delovanje.

Ampak v praksi... Preprosto bom rekel se ne isplača zajebavati s tem saj:

1.) NCQ mora podpirati plata in disk (nekateri mislijo da imajo NCQ s tem ko so ga forsali na plati, a dejansko se ne zavedajo, da njihov disk te funkicje sploh ne podpira) - morda še celo kdo trdi, da mu HD-tach pokaže 10 mb/s večji prenos podatkov...

2.) XP ne more zaznati diska, ki je vklopljen v biosu pod AHCI mode

3.) Ko enkrat inštaliraš z AHCI v biosu ne moreš brez nove inštalacije iti nazaj na IDE in obratno

Rešitev kako narediti na plati in disku ki podpira NCQ da AHCI deluje

1.

V Biso- u nastaviš na AHCI in namestiš Visto

2.

V Bios- u nastaviš na AHCI in namestiš Windows XP v katere si predhodno Slipstremal gonilnike za AHCI


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AHCI in IDE

Oddelek: Pomoč in nasveti
5774 (567) krneki0001
»

Kako nastavit disk v Netbooku na IDE?

Oddelek: Pomoč in nasveti
7820 (722) tony1
»

Kako dodati XP k že naloženi visti z AHCI v biosu

Oddelek: Operacijski sistemi
193128 (2105) Gutjerez
»

ICH9R in RAID

Oddelek: Strojna oprema
222108 (1604) T(he) Boss
»

Ima kdo Intel (P35) ICH9R SATA adapter ? (štekanje diska)

Oddelek: Pomoč in nasveti
111734 (1642) ender

Več podobnih tem