» »

Linux kot igričarski sistem?

Linux kot igričarski sistem?

Slashdot - Do nedavnega je bil Linux sistem, ki je bil namenjen izključno delovnim postajam in spletnim strežnikom, vendar pa bo moral Linux podpreti še nekaj stvari, če se bo hotel uveljaviti med širšo uporabniško srenjo - med drugim tudi igre. Teh je sicer v izobilju, vendar pa prevladujejo bolj razne Open Source igrice, ki pa niso ravno najbolj zanimive, saj se človek hitro naveliča igranja stotih vrst pasjanse, minolovca in podobnih že videnih stvari. Sicer obstajajo tudi izjeme, kot so Tux Racer, X-Plane (pošten simulator, ki v kratkem pride na Linux), BZflag ter ostale, vendar pa številni še vedno prisegajo na igranje iger, ki smo jih navajeni iz okolja Windows. Ti imajo na voljo emulator WINE, kmalu pa se mu bo pridružila povsem prilagojena različica Linuxa, ki bo namenjena izključno igričarjem. To različico pripravlja podjetje MandrakeSoft v sodelovanjem s TransGaming. Njihov izdelek bo prišel na prodajne police novembra, imenoval pa se bo Mandrake Linux Gamer Edition. Osnovan bo na verziji Mandrake 8.1, v paket pa bo vključena še igra The Sims in TransGamingova tehnologija WineX, ki omogoča igranje Windowsovskih iger na Linuxu. Dodatki so resda zanimivi, vendar pa ne bodo zastonj, saj bo celoten paket stal 70 $.

25 komentarjev

NoUse4AName ::

linux program ki nebo zastonj?? hmmm...

SLOWWWeb.net ::

Ja pa kva še, nakonc bodo pa še rekel da se Linux ne sme več brezplačno širit ;(-ko bo enkrat priplaval tako na površje oz. bo imel tako vlogo kot M$ pa bomo mogel kar lepe dinarčke plačevat. A ja, a veste to, da se bo Linux razširi z 24%, MS pa "le" 16%. Neka novica pač iz neke strani.

SLOWWWeb.net ::

Ok, takšnale je ta novica:

Operacijski sistem Linux predstavlja močno konkurenco Microsoftovemu Windows XP, predvsem v manjših in srednje velikih podjetjih.
Linux, ki temelji na odprti kodi, navdušuje uporabnike predvsem s prilagodljivostjo in zanesljivostjo. Uporabo Linuxa v poslovnem okolju je potrdila tudi studija podjetja IDC. Po podatkih študije najdemo Linux na vse vec strežnikih [le zakaj[:\]]. Analitiki napovedujejo Linuxu rast 26,5 8-O odstotkov letno na področju strežnikov. Po podatkih studije bo Windows XP v istem obdobju rasel le z 16,5:P odstotki na leto.

undefined ::

Linux je zastonj, ker skoraj ni za nič uporaben (multimedija, igre, etc.) v primerjavi z Windowsi, razen seveda za serverske namene, pa še tu je preveč potrate časa za resne podjetnike, da bi se jim to splačalo. Ko bo pa Linux enkrat podpiral vse to kar podpirajo winsi in mogoče še več, bo pa tudi postal drag, lahko še celo dražji on winsew, prvi znaki o tem so že tukaj. Linux mi je (bil) že tako neuporaben, ko je (bil) zastonj, kupoval ga pa tud pod razno ne bom.

PaJo ::

IceMan: To sploh ves kaj govoris??? Da je linux neuproben, zal si vsekal totalno mimo, in sicer kakor pavis da je za serverje potrata casa, si totalno zgresil zadevo. Povej mi cesar ne mores narediti z linuxom, kar lahko z winsi, no povej. Vsaj pri serverjih je tako da je dandanes cisto ves softwere za linux, kar rabis na winsih za server, sploh za kaksen web server ni boljsega kod linux(mogoce BSD, pa ta je opet free). No v glavnem linux se absolutno splaca, ce ne druga poglej podatek koliko te stane licenca za en smotan win server, pa ce zelis met zraven se malo vec kod 5 userjev, te hitro pride na kakih 300 jurjev, za taki kes pa dobis ze orng server na katerega lahko komot linux vrzes, ali pa za taki kes komot posles admina na tecaj linuxa, kar bo dolgorocno prineslo dosti dosti plusov. V glavnem Linux je zakon, res da za home use se ni to kar bi moral bit, bo pa pocasi, to zagotovo:D

Paramedic ::

Ah, odpustite neverniku, saj ne ve kaj govori?

Sam neki mi objasnite: a z emulatorjem WINE se da igrat igre za windows? A kakršnekoli igre? 8-O Vau.

undefined ::

PaJo: ja saj sem rekel, da edino za kar se še "splača" imet Linux je za serverske namene. Vsekakor pa ne za desktop sistem, igre, etc.. Pa ne mi ta WINE kovat v nebesa, ko pred dvem letoma, ko sem ga testiral, še mIRC-a ni mogel poganjati stabilno več kot 10 minut, pa še takrat je laufal tako počasi kot kakšen res zahteven program (mIRC na WIN-u namreč).

>Povej mi cesar ne mores narediti z linuxom, kar lahko z winsi, no povej.

Nekaj sem naštel že zgoraj, je pa sigurno še več stvari.
Pa mi ti povej kaj lahko z linuxom narediš kar z winsi ne moreš. :D

Tjulenj ::

da ne bi o tem da po nadgradnji wine-a na novejso verzijo, preneha delovati starcraft... tolk o igrah na linuxu

slycer ::

Igre? Za igračkarje so Windowsi, v Linuxu pa je to zgolj opcija, ki jo lahko izkoristimo preko WINE-ta. In IceMan prosim ne govori mi, da je Linux popolnoma neuporaben v multimediji, ker se močno motiš. Zakaj misliš, da obstajajo na spletu skupnosti, kot je ALSA (www.alsa-devel.org), ki se ukvarjajo s pisanjem Linux gonilnikov za zvočne kartice, ki niso niti slučajno taki oluši, kot je najnovejši SB Audigy, ampak po par tisoč dolarjev vredne kartice in zakaj ima Linux kljub temu, da je tako zelo "nepomemben" na področju multimedije še vedno enega izmed najboljših programskih predvajalnikov DVD. Razloži mi to. No, pa se še malce odmaknimo od multimedije in raznih serversikh usmerjenosti, ki so po tvojem mnenju ena izmed glavnih stvari za tako razširjenost Linuxa. Če še ne veš, so na Linuxu skonstruirali marsikako vojšako letalo, kar ni tako majhen dosežek, ter naredili nekaj dobrih filmov. Ali to zate še vedno pomeni, da je Linux le in zgolj serverski operacijski sistem, ki pogrne pri vseh drugih izpitih.In BTW ALSA je zelo profesionalno usmerjen projekt, ki ni nastal zaradi tega, da bi si ljudje krajšali čas, ampak zaradi povsem drugačnih interesov. In ALSA ne piše gonilnikov zaradi lastne volje, ampak tudi zaradi prošenj drugih podjetij, kot so npr. Terratec (to podjetje med drugimi izdeluje tudi hudo profesionalne zvočne kartice). In ta podjetja prosijo Alsovce, da jim pišejo gonilnike za njihove zvočne kartice samo zaradi tega, ker je Linux tako "nesposoben" pri ravnanju z multimedijo, kajne? Daj IceMan prosim te ... |O

slycer ::

>Pa še tu je preveč potrate časa za resne podjetnike<
Se ti zdi to potrata časa, da si s prehodom na Linux praktično varen pred virusi (recimo pri serverjih), ki se jih Microsoftov IIS tako boji? Se ti zdi to potrata časa, da si varen tako pred CodeRedom kot pred SirCamom? Se ti zdi to potrata časa, da se lahko na Linuxu v miru čudiš Melissini kodi in se smejiš uporabnikom Windowsev, ko se jim le ti pod bremenom virusa prav fino sesujejo?

dr.J ::

IceMan: daj, KUPI mi ene Windowse in Office!

Potem pa blebetaj o tem, kaj je dobro in kaj ne...

PaJo ::

IceMan: kaj ma linux cesar winsi nimajo?? Enostavno, je popolnoma free in ti ziv bog ne more tezit za nevem kaksne licence in nelagalen softwere, pa omejitve na stevilo uporabnikov in podobno. Enostavno idealna resitev za mala podjetja in po moje dolgorocno tudi za velika. Namrec kar nekaj folka poznam in vsi ze po tiho razmisljajo o linuxu, kod alternativa miscrosoftu. Ok ne recem za tebe doma, ko hitak ni vazno ce mas licencno ali ne, ampak v firmah, ker mora vse stimat, pa ti je to ubitacno velik prihranek.
Kar se pa tice emulatorjev za winse, pa jih nikakor ne kujem, jih niti nisem omenjal. Ampak drugace menim da se najde dovolj dobrih alternativ programom ki tecejo na win paltformi.

CaqKa ::

vsekakor je linux malce premalo user friendly da bi presel v masovno uporabo.. ko se pa to bo zgodilo pa bo nastala velika pizdarija....
upam da prinesla tudi veliko plusev za vse

BigFoot ::

ja Linux je zanič edino samo za igre, za ostalo multimedijo (DVD, DivX, mp3...) pa pravtako uporaben kot winsi. morda sicer manj uporabniku prijazen, samo itaq en k nima pojma o PCjih ne bo uporabljal Linuxa.

undefined ::

Ma qrac, pišem en dolg post z odgovori, pa me zablokira, da nisem registriran. Še enkrat ga pa tud ne bom pisal. ;(

No, toliko vsem Linux fanatikom, kaj si jaz mislim o Linuxu? TOLE! Pa obilo smeha. :D

slycer ::

Linux 34 % bolj geeky kot Solaris ???? NE ga srat :P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P

andrej ::

evo moje mnenje:
1. linux je dober sistem. pika.
2. winsi (na NT jedru) so pravtako dober sistem. pika.
3. ko govorimo o linuxu v bistvu govorimo o jedru. Linux je samo OS, ki z raznimi dodatnimi programi nima kaj dosti. RedHat, etc so samo distribucije, ki prinasajo na tisoce programov zraven.
4. blo je nekaj recenega o modeliranju letala itd. Linux je na tem podrocju zelo priljubljen (tudi za filme, itd) zato, ker so taksna podjetja prej uporabljala velike Unix sisteme, sedaj pa raje cenejsi Linux. Ce pogledate malo statistiko potem boste vidli, da linux je jemlje trga windowsom ampak raznim velikim Unix masinam.
5. kar se tice raznih propriatary resitev, ala modeliranje etc je linux skoraj brez prave konkurence. Windowsi tukaj ne morejo sledit, predvsem zaradi open source narave linuxa. Velike firme enostavno vzamejo source in ga priredijo svojim potrebam. Ravno zato linux rox v teh okoljih.
6. kar se tice nas obicajnih smrtnikov je pa bolj tak. Sicer se linux da uporabljat kot desktop masino, vendar ne v taki meri kot winse. Pc ni uporaben samo za Office. veliko uporabnikov recimo igra igre in uporablja izobrazevalne program. Osebno se nisem naletel na kaksen izobrazevalni program (recimo ucenje tujega jezika, ali pa kaksna matematika za malcke) ki bi teko na linux-u. Ce ma kdo kaj pametnega naj pove...
7. prihodnost? hja. prihodnost linuxa je jasna -> FREE. Kaj pa prihodnost distribucij? Kdor je v zadnjih letih malo sledil distribucije je lahko upazo bistve upad v kvaliteti (op. vecje stevilo bugov) bo tem,da doloceni - tukaj imam v mislih Suse distribucij sploh ne dajajo vec zastonj na FTP streznike... Tukaj lahko nastane problem - miljon distribucij...
8. winsi vs. linux je samo religiozna volja. Noben ni bistveno boljsi - odvisno od situacije.

minmax ::

edina shit stvar zaradi katere moram windowse kdaj zagnat je, da odprem datoteke ki mi jih moja ljuba e-valada daje, ker so v KRETENSKEM .doc formatu, ki je zaprt in skiljav in na sploh bruh
v bistvu te datoteke lahko odprem tud pod linuxom, samo ne morem izpolitni word proprietary fieldov notr, ki jih moram izpolnit, če se hočem prijavit na razpis Ministrstva za Informacijsko družbo za projekt razvoja odprtega programja... :)
no ampak k sreči se je pa dnar za par projektov vseeno dobil in pričakujte kar precej novih stvari, ki jih bo naredil LUGOS.... predvsem glede celostnega prevajanja v slovenščino ... za mnogo manj kot 2 miljona dolarjev., ki jih je plačal slovenski mikroshit svojemu velikemu očetu, da so se jih usmilili in jim dovolili prevajat v slovenščino
zakaj moram zato ker sem slovenc plačevat davek ljudem v redmondu...

k sreči imam izbiro, Linux! in to je ves point, kar mora država poskrbet je samo to da MS ne bo mogel prikleniti uporabnikov nase, torej da mu prestreže krila pri delanju monopola na dolgi rok

Microsoft is not the answer, microsoft is the question and the answer is NO!

undefined ::

Jaz bi se kar strinjal s tem kar je povedal andrej, ni kaj oporekat. 8-)

norvalk ::

se nekaj povezav, ki bi utegnile biti zanimive in informativne tistim, ki bi radi povsem presli na linux - vkljucno z igracarji ter uporabniki pisarniskih aplikacij...

http://www.vmware.com/

http://www.transgaming.com/ - ogled tele se posebej priporocam igracarjem!

http://wine.codeweavers.com/

http://www.winehq.org/

tole pa v odgovor icemanu, ki se mu ocitno zdi, da se v 2 letih ne more spremeniti nic... :|

norvalk ::

andrej ::

minmax: sicer ne vem od kje ti tista 2 mio dolarjev. Nasi niso nic placevali americanom. Denar, ki je sel za provod so stroski prevoda - prevod, testiranje, itd. Ker so skoraj vsi ljudje, ki to delajo placani nastanejo doloceni stroski. Oni moraja tudi nahranit svoje familije.

Osebno nisem proti Linuxu. Sem ZA. ZA izbiro, ZA konkurenco, ZA dober softer. In Linux je dober in uporaben v dolocenih situacijah. Da pa bi rino z glavo z zid in hodo Linux uporabit za cisto vsako stvar - to pa (se) ne.

Moti me samo odnost (predvsem Linux uporabnikov) do vsega kar je Microsoftovega v stilu, dol z MS-jem, porezimu mu krila, NE MS, etc... To je brez veze in z tehniko nima kaj dosti. Kot sem ze prej povedal gre za religiozne vojne in osebno ne zelim pri tem met nicesar. Bodite malo odprti no - MS dela dobre programe.

norvalk ::

clovek se resno vprasa koliksen je odstotek mocnejsih predstavnikov nase vrste med zaposlenimi v ms in njihovimi druzinskimi clani... >:D

vsakrsna oblika podpore izdelkom iz druzine windows je zal hkrati tudi podpora poslovnemu modelu, ki ga svetu skusa vsiliti doticna programska hisa... vezane licence, (ms) "standardizacija" in razvoj ustreznih "novih" tehnologij pa v tem kontekstu igrajo samo vlogo implementacijo uporabnikom najbolj prikrite oblike "prisile s korenckom" in nacina kako na najintimnejsem nivoju (navsezadje gre za operacijski sistem!) konkurente spravis v podrejeni polozaj, pri cemer si odrezes se vecji del financne trzne pogace. logicna posledica taksnega procesa, ki smo mu nedvomno prica tudi v primeru microsofta, je krepitev zgolj posameznega podjetja in izrazo slabljenje vseh ostalih.

vkljucevanje uporabniku "vele- prijaznih" naprednih funkcij je v konkretnem primeru torej le pesek v oci mnozici, saj se z pristopom njihovega "cementiranja" ne samo v zaceteni fazi, temvec tudi sicer izloci ali pa mocno zmanjsa moznost uporabe kakrsnihkoli alternativ - verjetno se vsi strinjamo z dejstvom, da je "nezazeljene" aplikacije in povezave iz katerekoli razlicice windows z znanjem povprecnega uporabnika prakticno nemogoce odstraniti, ce pa ze navadno taksna praksa dolgorocno prinasa nepredvidljive tezave...

zato - programska oprema, ki je tako zelo osnovna kot je npr. operacijski sistem bi morala biti povsem transperenta, enako pa bi moralo veljati tudi za stevilne z njim povezane standarde. linux tu ne igra nobene druge vloge kot vlogo trenutno najzmogljivejse inkarnacije nastetega. na nj. mestu bi se dejansko lahko znasel tudi katerikoli drug os (npr. openbsd, frebsd, atheos ipd.).

verjamem torej, da od tod tako gorecna podpora stevilnih privrzencev prostega programja. ceprav se morda vsi niti ne zavedajo stevilnih mnogo subtilnejsih posledic in pomenov, ki jih prinasa novi duzbeni model, kakrsno je open source gibanje, se v glavnem zanasajo na svojo odlicno intuicijo.

paju in slycerju pa se tole... precej podoben poslovni model o katerem sta v svojem pisanju govorila sama sedaj prakticirajo pri podjetju transgaming, morda zato ne bi bilo odvec ce si nj. spletne strani ogledata malcek poblize...

http://www.transgaming.com/businessmode...

lp

norvalk ::

andrej ::

"vsakrsna oblika podpore izdelkom iz druzine windows je zal hkrati tudi podpora poslovnemu modelu,"

To ne bo drzalo. Osebno tega modela ne podpiram, podpiram pa izdelke. Tako kot ti recimo ne podpiras onasnazevanja okolja pa kljub temu vozis avto.:)

MS je tako kot ostala podjetja (Sun, Oracle, Mercedez, Porsche, Merkator, Tus, IBM, Maxtor, etc) podjetje, katerega bistvo je sluziti denar. Delnicarji (lastniki)zahtevajo cimbolje rezultate, bla bla bla. Zelo veliko razlicnih nacinov je kako priti do denarja... Kaj mislis, da ima recimo RedHat ali pa SuSe kaksne drugacne interese? Ok, na zacetku se vse zacne kot cool zadeva, entuzijazem, ampak ta se konca pri denarju, ko ga nimas. Kaj dela SuSe? Linux distribucije ne daje vec na FTP-je!

Ma o tem bi se dalo debatirat pa nikdar nebi prisli do konca...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere OS ste poizkusili (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
717777 (5314) opeter
»

Primerjava operacijskih sistemov

Oddelek: Operacijski sistemi
64465 (4315) ;-)

mandrake ali suse

Oddelek: Operacijski sistemi
341794 (1357) BigWhale
»

Fedora Core 2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
262794 (2794) pecorin
»

prvi Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
554743 (3703) mile

Več podobnih tem