» »

Recikliranje dobrin ter ink-jet kartuše

Recikliranje dobrin ter ink-jet kartuše

The Register - Evropski parlament je v sredo potrdil nov zakon, s katerim proizvajalcem tiskalnikov prepoveduje, da bi v svoje kartuše vdelovali čipe z namenom onemogočenja delovanja konkurenčnih, "3rd party" kartuš. S tem si Veliki zagotavljajo konstanten priliv denarja, s katerim večinoma ne le pokrivajo stroške izdelave tiskalnika, ampak ga preusmerjajo tudi na druge branže v podjetju. Zakon prav tako vključuje člene o recikliranju ostalih dobrin. Klik!

Ob tem nekateri zanimivo opozarjajo, da bodo v končni fazi stroške recikliranja (mimogrede, ti na začetku še ne bodo razporejeni med podjetji glede na njihov delež) prenesli na kupce; nekako si ne zmorem zamisliti, kdo bi sicer lahko to plačeval -- države, podjetja [:\\]? Bolj pa me skrbi lažji vstop konkurence na trg kartuš. Sicer se res ne bi branil nižjih cen slednjih, a na račun česa? -Višjih cen tiskalnikov? Posledično bi to lahko pomenilo tudi prehod iz cenovne na kvalitativno konkurenco, vendar verjetno zgolj navidezno, saj bi bili proizvajalci tiskalnikov primorani zmanjšati stroške proizvodnje kartuš, če bi z njimi še vedno želeli gojiti zavidanja vredne prihodke.

Za dobro potrošnika se borimo.

7 komentarjev

Brane2 ::

Hehehe, ravno ko sem končal 10 stranski članek o refillanju inkjetov >:D >:D

minmax ::

izdelava kartuš je poceni (razen če niso tiste ki imajo gor tudi glavo),
fora je v tem da podjetja na ta račun potem prodajajo printerje zlo poceni (brez dobička)
ampak hej, kupec plača isto ceno, al plača pri printerju al pa pri kartuši...

kar se pa reciklaže tiče... ja valjda da jo bomo sami plačal, saj je tako prav, kdor umaže ta svet, naj še popuca za sabo...

VASkO ::

hehe, ravno ko sem si izdelal chip reseterja za cipe na kartusah

Boky ::

Brane2 in kje bomo lahko to prebrali?

Brane2 ::

Upam,d a na ST, če bodo objavli, če ne pa bom že dal link te dni. Je že vse gotovo, samo čas si moram vzet in prebrat vse še enkrat in poslikat kakovostne fotke...

BuDi79 ::

Vsekakor je racunica dandanes bolj slaba. Tiskalnik stane naprimer 15.000 sit (kar je v bistvu 'zastonj' glede na izvedbo in primerjavo s podobnimi komponentami) kartusa stane pa takoj 10.000 sit, kar je vsaj 5x preplacano. Koneckoncev se vsaj za izdelovalca vse 'pogliha'. Ce bi bilo tiskalniki spet 35-40.000 sit in kartuse po 2000 sem takoj za. S tako politiko bi tudi konkurenco na trgu kartus mocno oklestili saj zna reciklirana kartusa dosezti za nekatere modele katerih polnjenje je za posameznika zamudnjese in manj zanesljivo tudi 90% cene originalne (9000 sit reciklirana - 10.000 sit original ... pih... HP recimo)

AtaStrumf ::

Cene kartuš so navaden kriminal. Raje plačam 40k za printer in imam pol poceni kartuše, kot pa tako kot je sedaj. Printer praktično zastonj pol te pa oberejo na kartušah. Dve novi kartuši za lexmarka; HP-ja ali boljšega Epsona (C60 navzgor) te stanejo več kot nov Epson Stylus C42UX, seveda z novima kartušama (sem slišal, da pri novih tiskalnikih več ne dajejo niti pol polnih kartuš, samo ne vem če je to res). Kje je tukaj računica? Ko zmanjka barve, vržeš printer v smeti in kupiš novega? Bolj pametno bi že bilo (finančno, ne pa tudi ekološko).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hewlett-Packard množično onesposobil neoriginalne kartuše (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6722491 (16964) svecka
»

Epsonov tiskalnik zavrže 20 odstotkov črnila (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8335520 (26168) Tomi
»

Epsonov uspeh v boju proti kompatibilnim kartušam (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
638493 (7059) Dead_Eye
»

Kartuše...količina črnila...kje kupiti...

Oddelek: Kaj kupiti
394357 (3715) Brane2

Več podobnih tem