»

V EU bomo reciklirali 45 odstotkov elektronike

Heise - Evropska unija bo prenovila devet let staro direktivo 2002/96/EC, ki predpisuje recikliranje potrošne elektronike v EU. Direktiva trenutno predpisuje, da mora vsaka država letno na prebivalca zbrati vsaj štiri kilograme odpadne elektronike za recikliranje. Ta določba je malo nenavadna, zato si že nekaj časa prizadevajo primerneje opredeliti zavezo k recikliranju elektronike.

Evropska komisija je v osnutku predlagala, da bi morala vsaka država ločeno zbrati 65 odstotkov vse elektronike, ki gre v promet. Evropski parlament je imel še smelejše cilje, saj so želeli delež dvigniti na 85 odstotkov, kar so izglasovali z neverjetno večino. Evropski ministri za okolje so nekoliko spravljivejši,

16 komentarjev

Kartuše se prehitro pritožujejo

Ars Technica - V nedavni raziskavi, ki jo je opravil TÜV Rheinland, je bilo ugotovljeno, da proizvajalci tiskalnikov svoje izdelke zelo pogosto izdelajo tako, da ne porabijo vsega razpoložljivega črnila. Najprej so problematične kartuše za barvno tiskanje, ki javijo, da so prazne, že če zmanjka samo ene barve, kar je sicer do neke mere razumljivo. Bolj zanimivo je dejstvo, da tudi enobarvne kartuše opozorijo uporabnika na menjavo, čeprav je v njih še več kot dovolj črnila.

Problem je bolj zaskrbljujoč, kot se morda zdi na prvi pogled. Najboljši od testirancev, Epson, se je začel pritoževati, ko je bilo v kartuši še slabih 20 odstotkov barve, medtem ko je poraženec Kodak za prazno označil kartušo s 64 odstotki črnila. Če k vsemu dodamo še astronomske cene in molzenje strank s poslovnim modelom poceni tiskalnik -- drag potrošni material, je jasno, da uporabniki najbrž ne bodo zadovoljni z rezultati raziskave.

Izvorna novica.

20 komentarjev

Originalne kartuše zaostajajo

TrustedReviews - Tržni model, ki ga uporabljajo proizvajalci tiskalnikov, predvsem v nižjem in srednjem razredu, zna marsikomu iti na živce. Najprej vam za mizerno ceno prodajo izjemen tiskalnik, nato pa vas oberejo do kosti, ko se odpravite po originalno črnilo in papir. Tukaj stopijo na sceno manj priznani proizvajalci/restavratorji neoriginalnih kartuš, ki za svoje izdelke zahtevajo bistveno manj denarja. Tiskalniški mogotci se jih pogosto lotevajo s tožbami, še pogosteje pa jih poskušajo diskreditirati s podatkom, da originalen material ponuja mnogo višjo kvaliteto tiska in obenem ne kvari naprav.

Pa je res tako? Fantje s TrustedReviews so se odločili, da trditev enostavno preizkusijo v praksi. Nabavili so multifunkcijske naprave (kombinacija tiskalnika in skenerja) štirih vodilnih proizvajalcev (HP, Lexmark, Epson in Canon), se oborožili z različnimi kartušami in papirjem ter pričeli s tiskanjem. Vse vzorce so nato v prostoru s kontrolirano osvetlitvijo ponudili na vpogled ocenjevalcem,...

45 komentarjev

DMCA tiskalniške kartuše?

The Register - Bralec, zopet te vabim k ogledu povezanih novic [0:)]. Lexmark je namreč dobil tožbo, v kateri je nastopil proti podjetju Static Control inc., ki je izdelovalo in prodajalo čipe, s katerimi so ostala podjetja opremila kartuše ter jih tako pripravila do delovanja z Lexmarkovimi laserskimi tiskalniki.

Sodišče v Kentuckyu se strinja, da je šlo pri tem za grobo kršenje patentov (Lexmark s se je skliceval na DMCA) in imitatorju odredilo prenehanje izdelave in preprodaje omenjenega čipovja. -- Sicer pa Lexmark trdi, da je že ponudil v reciklažo svoje kartuše drugim podjetjem, brez potrebe po mod čipih.

Vprašanje pa je, kakšen pomen bo tožba imela v Evropskem prostoru. Decembra si je Evropska komisija v sklopu določb o recikliranju zamislila, da proizvajalci ne smejo več vgrajevati zaščitnih čipov v kartuše za ink-jet tiskalnike: od teh do tonerjev pa hitro priskaklja celo Rdeča Kapica.

3 komentarji

Lexmark: Vse je relativno...

The Register - Očitno niso le politiki tako dvolični, da po eni strani ostro obsojajo spam, a ga še raje uporabljajo v namene politične kampanje. Sedaj se jim je pridružil Lexmark.

Podjetje ima pač želje poseči na trg tiskalniških kartuš (več o politiki za temi izdelki si preberite v povezanih novicah), saj bi z le malo nižjimi cenami lahko dosegli lep tržni delež. A lej ga, zlomka, ko pa je neko drugo podjetje izdelalo kartuše, ki delujejo v Lexmarkovih tiskalnikih, so jih kratkomalo tožili.

Pravniki se tako zopet naslanjajo na DMCA, ki ureja digitalne avtorske pravice, rekoč da naj bi obtoženo podjetje Static Control Components slednji zakon kršilo, saj so v kartuše vdelali čip, ki omogoča komunikacijo s tiskalnikom ter zagotavlja, da je kartuša avtentična (beri: made by Lexmark). Sicer ne moremo reči, da tu do kršitve ni prišlo, a vseeno opazimo, kam pes taco moli.

Vsekakor pa bi bilo zelo zanimivo, če bi zakon, kakršnega si želijo evroparlamentarci, posvojili še v čezlužju [:D]. Klik!...

1 komentar

Recikliranje dobrin ter ink-jet kartuše

The Register - Evropski parlament je v sredo potrdil nov zakon, s katerim proizvajalcem tiskalnikov prepoveduje, da bi v svoje kartuše vdelovali čipe z namenom onemogočenja delovanja konkurenčnih, "3rd party" kartuš. S tem si Veliki zagotavljajo konstanten priliv denarja, s katerim večinoma ne le pokrivajo stroške izdelave tiskalnika, ampak ga preusmerjajo tudi na druge branže v podjetju. Zakon prav tako vključuje člene o recikliranju ostalih dobrin. Klik!

Ob tem nekateri zanimivo opozarjajo, da bodo v končni fazi stroške recikliranja (mimogrede, ti na začetku še ne bodo razporejeni med podjetji glede na njihov delež) prenesli na kupce; nekako si ne zmorem zamisliti, kdo bi sicer lahko to plačeval -- države, podjetja [:\\]? Bolj pa me skrbi lažji vstop konkurence na trg kartuš. Sicer se res ne bi branil nižjih cen slednjih, a na račun česa? -Višjih cen tiskalnikov? Posledično bi to lahko pomenilo tudi prehod iz cenovne na kvalitativno konkurenco, vendar verjetno zgolj navidezno, saj bi bili...

7 komentarjev

Dell, HP: monopol malo drugače

The Register - Klasična težava večine (pa ne vseh!) prodajalcev računalniške opreme je predvsem njihova pretirana naravnanost k svetovanju v prid kupcev. Verjetno se vam je že zgodilo, da so vam ob nakupu tiskalnika priporočali nekaj primernejšega za Vaš žep ('Ne potrebujete tega tiskalnika, raje kupite tega cenejšega, ki je prav tako zelo dober...'). Kako se njihovo mnenje spremeni, ko jih povprašate po ceni 'potrošnega materiala', pa ste morda izvedeli nekaj mesecev (dni, če je bil to vaš prvi tiskalnik [:D] ).

Dovolj klišejstva. Poleg vseh 'uradnih refill-packov', ki obljubljajo skoraj zastonjsko polnjenje praznih kartuš, izgubljeno garancijo ter popackane prste, je vplutje v mednarodne vode s pomočjo Lexmarka napovedal še Dell. Hmm. Kaj ni ravno to podjetje znano kot eden največjih prodajalcev računalnikov po neposrednih kanalih (beri: minimalno število vmesnih prevoznikov)? Verjetno si predstavljate, kaj bi v tržnem pogledu pomenilo, če bi se na policah (spletnih) trgovin pojavile...

3 komentarji

Ponovno polnjenje kartuš je težak biznis

CNN - Da proizvajalci printerjev le-te prodajajo za nizko ceno in nato nabijejo ceno kartuš do onemoglosti ve že vsak uporabnik, ki kolikor toliko redno uporablja svoj tiskalnik za tiskanje slik in besedil. To so ugotovili tudi premeteni proizvajalci, ki so se odločili, da bodo rabljene kartuše ponovno napolnili s črnilom in jih ponovno pošiljali na tržišče. To se je izkazalo za dober posel, saj je ponovno polnjenje kartuš naneslo kar 3 milijarde $ sredstev. To pa je postalo trn v peti originalnim proizvajalcem. Okrog te problematike so tukaj spisali članek, ki govori o tem, kako bi lahko v prihodnosti nepooblaščenim polnilcem odvzeli posel. Med drugim je govora tudi o posebnih čipih, ki naj bi bili pritrjeni na kartušah in bi bili namenjeni temu, da bi otežili ponovno polnjenje kartuš s stani nepooblaščencev.

2 komentarja

Lexmark in Compaq: Prepovedana Ljubezen

CNet - No, kot je kolega pisun že povedal, pa prizadeti (v primeru združevanja podjetij HP in Compaq) ne bodo le nekateri delavci pri HP-ju in Compaq-u, pač pa tudi neke tretje osebe. Sam si, pravici na ljubo, nisem niti predstavljal, da bi to lahko med drugimi bil tudi Lexmark.

Namreč, od IBM-ja odcepljeni proizvajalec je svoje OEM tiskalnike med drugim prodajal tudi Compaqu, ki pa bo sedaj 'verjetno' uporabljal HP-jeve tiskalnike. No, na spletu se je našlo nemalo člankov v kako kritičnem položaju naj bi Lexmark bil, na CNET-u pa mi je uspelo najti veliko bolj optimističnega.

Namreč, Compaq je bil dejansko Lexmark-ov največji kupec, nikakor pa ne edini - še več, po besedah nekaterih naj bi Compaq Lexmark-u predstavljal zgolj 7 % dohodka, po besedah proizvajalca tiskalnikov pa zgolj 3 % (saj vemo, da večino dohodka proizvajalci tiskalnikov črpajo iz potrošnega materiala)... Lexmark-u pa še vedno ostajajo recimo Kodak, Xerox, Samsung, Fujitsu :]. Klik!

0 komentarjev