» »

Apple kupuje PowerPC oddelek od Motorole

Apple kupuje PowerPC oddelek od Motorole

The Register - Izgleda, da nas to leto čaka še en velik nakup. Po prodaji CompaQ-ove Alphe Intelu, so se za nekja podobnega odločili tudi pri Applu. Apple je bil dolgotrajni partner Motorole, saj mu je le-ta dobavljala PowerPC procesorje, sedaj pa so se možje pri Applu odločili, da bodo sami poskrbeli za razvoj procesorjev. Apple bo nekje v naslednjem letu odkupil Motorolin PowerPC oddelek za približno 500 milijonov $. Roko na srce, PowerPC procesorji so bili včasih odlična alternativa Intelovim Pentiumom 3 in AMD-jevim Athlonom, potem pa jih je povozil čas. Medtem ko si najmočnejši Applov računalnik lasti 733 Mhz PowerPC procesor, Intel in AMD že naskakujeta mejo 2 Ghz (!). Čeprav se Apple in Motorola sklicujeta, da ni vse v frekvenci procesorja, procesorja še vedno ne moreta konkurirati Intelovim in AMD-jevim zverinam. Prav zato je Applova dolžnost, da v prihodnje malce približa svoje PowerPC procesorje konkurenci. Več podrobnosti in prihodnje Applove načrte si lahko ogledate tukaj.

5 komentarjev

OldSkul ::

Reči bi mogel da 2 gigaherca naskakuje Intel ne pa tudi AMD,ki mu še kar nekaj manjka!

Radiant ::

Pravzaprav je PowerPC (G4) v delovnih aplikacijah ala Photo shop in Lightwave z svojimi medlimi 733Mhz za 20% hitrejsi od 2 Ghz P4!!!To ze zato ker ma kar dosti vec piplinov od P4ke!!! Pa tudi igre ki so za maca konvertirane (Quake3 Engline - Alice, FAKK2;O3) grejo na macu v bolj konstantni framrati kot na PCju!!! Ne gre se tu za tisto finto ko je nekdo mel za eno sekund 216 Slicic in v drigo pol 40 ampak za to da nikol ne pade pod 60!!!!

To pa je seveda tudi lahko zato tak ker je pac MAC OS dosti bolj stabilen in optimiran kot npr Windowsi!! :))

A.L.T. ::

hm, js sm nek brau da je powerPC proc z 733MHz navozu P4 v photo shopu! tak da res ni vse v MHz.. to (da ni vse v MHz) lahko lepo vidis ce primerjas 800MHz celerona z 800MHz Thunderbirdom! :Dhehe radiant, za celih 16s si me sisnu, napisala sma pa isto stvar :)

gobice ::

Tud jaz močno nasprotujem piscu članka. A je sploh kdaj vidu kakšne teste med applovimi rač. in PC-ji? Jao:( Da ne bom reku da 500MHz ibook LAHKO konkurira 800MHz P3! Itak je pa ena bistvenih prednosti applov prijazno in uporabnejše okolje. Sej procesorja večino časa ne izkoriščaš do konca. Če gledaš povprečni čas, prebit za računalnikom, ugotoviš, da si na applih bolj učinkovit, na pc-jih pa se zezaš s plug-n-pray zadevami in sploh neprijaznim OS-om.

zlickon ::

vsi trije komentarji držijo, pisec novice pa glih nima veliko pojma od aplih


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel IBM Power 6

Oddelek: Novice / Procesorji
114197 (2657) joker16_7
»

UltraSparc T1 aka Niagara: prvi rezultati

Oddelek: Novice / Procesorji
243666 (2345) phantom
»

Apple se boji PC platforme (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
608990 (7604) borchi
»

Xbox 360 in PlayStation 3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
5013167 (10730) korenje_ver2
»

Maci in Windozi

Oddelek: Pomoč in nasveti
7823 (720) Koci

Več podobnih tem