»

Intel proizvajalec procesorjev za Applove mobilne naprave?

EETimes - Medtem ko Intel že proizvaja procesorje za Applove namizne računalnike Mac, viri pravijo, da se bo Intel bržkone postal tudi proizvajalec in dobavitelj procesorjev za Applove mobilne naprave iPad, iPod touch in iPhone. Trenutno to počneta Samsung in TMSC, a naj bi se v prihodnjem letu zgodila zamenjava.

Ta je do neke mere logična, saj bosta od nje, če se seveda uresniči, imeli koristi obe podjetji. Apple je pomemben igralce na trgu elektronskih naprav in lahko Intelu zagotovi veliko posla s svojimi naročili, medtem ko lahko Intel s svojim znanjem in proizvodnimi sposobnostmi izdatno pomaga tudi Applu. Ob tem ni odveč poudariti, da je odnos med Samsungom in Applov v zadnjem času zelo čuden. Podjetji se vzajemno tožita...

7 komentarjev

PowerPC res hitrejši od Pentiuma?

Apple - Najbrž vsi poznate zgodbe, kako so Applovi procesorji PowerPC v praksi hitrejši od Athlonov in Pentiumov. O resničnosti te izjave tu sicer ne bi debatiral, pokazal bi pa, kako Apple dokazuje svojo premoč.

Na predstavitveni strani sistema iMac ( klik) so namreč primerjali svoj in Intelov procesor. Pognali so igro Halo, primerjali rezultate ter ugotovili, da je njihov procesor kar 1, 4-krat hitrejši od Pentiuma 4.



Dokaj presenetljivi rezultati bi si mislili. Vse dokler ne preberemo drobnega tiska, kjer piše:
The iMac systems used 128 MB ATI Radeon 9600 graphics processors. The Dell Dimension 4700c used a 64 MB ATI Radeon X300 SE graphics processor.
Torej, oba procesorja so testirali v igri, pri tem pa uporabili dve povsem neprimerljivi grafični kartici. In vsi najbrž vemo, kaj je ozko grlo pri igrah kot je Halo.

Pa naj še kdo reče, da Maci niso hitrejši od PC-jev.

64 komentarjev

IBM-jevi PowerPC procesorji

The inquirer - IBM je predstavil svoje Power PC 750FX procesorje, ki sedaj delujejo s frekvencami med 750 in 1000 MHz. Po podatkih IBM-a, bodo 800 MHz procesorji porabili le 3.6 W električne energije. Procesorji bodo narejeni na podlagi bakrenih povezav, 0.13 mikronske tehnologije ter tehnologije silicon-on-insulator (SOI). Namenjeni bodo desktop računalnikov, vendar pa se bodo pojavljali tudi v nekaterih drugih napravah. Ker bodo združljivi z obstoječimi PowerPC procesorji, jih bomo najverjetneje videli tudi v Applovih računalnikih. Morda pa tudi ne ;).

1 komentar

1.6GHz PowerPC G5 pred vrati

The Register - Motorolini PowerPC procesorji so že od nekdaj samo nemo pogledovali proti hitrostim, ki so jih dosegali sorodniki na platformi PC. Do nedavnega, saj so se inženirji pri Motoroli odločili, da naredijo stari tradiciji konec in poizkušajo konkurirati procesorjem za PC. Tako bodo v bližnji prihodnosti predstavili novo družino procesorjev G5, ki bodo namenjeni za računalnike Mac in bodo na voljo v 800MHz, 1GHz, 1.2GHz, 1.4GHz in 1.6GHz izvedenki. Pot do višjih hitrosti pa je zahtevala majhno spremembo v arhitekturi procesorja, saj so bili Motorolini inženirji prisiljeni podaljšati procesorski cevovod, ki bo odslej namesto 7. stopenj vsebovali 10 stopenj. Nekateri viri navajajo, da naj bi na novo zasnovani procesorji zmogli tudi hitrosti 2 GHz, vendar teh najverjetneje ne bomo ugledali zaradi premajhne stabilnosti. Visoke hitrosti pa so nemalokrat tudi povod za večjo porabo energije, zato bodo izdelani na podlagi silicon-on-insulator tehnologije, ki bo omogočala manjšo porabo (1.4 GHz...

0 komentarjev

Navijmo Appla !

The Register - Do nedavnega smo lahko (če odmislimo ročne računalnike in C3 procesor) navijali samo AMD-jeve in Intelove procesorje, marsikateri lastnik Appla pa je le žalostno pogledoval proti srečnim overclockerjem prej omenjenih procesorjev, ki so na lahek način privarčevali marsikateri tolar/dolar. Neki Japonec pa se je naveličal hvalisanja pecejašev, zato se je odločil, da svoj Power Macintosh G4 (Quick Silver) razišče do potankosti. Raziskovanje se je obrestovalo, saj je Japonec odkril način, kako navijati Applove računalnike. Vsa skrivnost je v mostičkih R1, R3, R5 in R7. Z različnim kombinacijam le-teh (cinjenje!) lahko pridobimo različne hitrosti. Overclocker je ves postopek preizkusil na svojem 867 MHz PowerPC procesorju iz katerega se lahko z različnimi kombinacijami mostičkov dobi...

0 komentarjev

CompaQ zapušča Tajvanske proizvajalce prenosnikov

The inquirer - Veliko "proizvajalcev" prenosnih računalnikov, le-te naročijo pri Tajvanskih proizvajalcih. Eden izmed teh "proizvajalcev" laptopv je tudi CompaQ, ki se je pred kratkim odločil, da bo zaradi prestrukturiranja podjetja zapusti dva od štirih Tajvanskih proizvajalcev prenosnikov. CompaQ-ove prenosnike so do nedavnega izdelovala 4 podjetja - Quanta, Mitac, Arima in Inventec. Mitac je že izpadel iz "igre", kdo pa je drugi nesrečnež pa se še ne ve. Ali bo CompaQ-ova odločitev vplivala na trg prenosnikov še ni znano, zagotovo pa bo vplivala (oz. je že vplivala) na njegove delnice .

5 komentarjev

Zakaj je CompaQ prodal Alpho?

The inquirer - Na The Inquirer so se dokopali do nekaj skopih podatkov, ki govorijo o tem, zakaj je CompaQ prodal Alpho. CompaQ je izjavil, da je Alpho prodal predvsem zato, ker se je soočil s precej hudo konkurenco. Če bi se CompaQ lotil prilagajanja na ta del trga (zmogljivi procesorji) in bi mu spodletelo, potem bi utrpel kar precejšnjo škodo. Mogoče je tudi, da je CompaQ preprosto izgubil živce in vse skupaj prepustil tistim, ki se na te stvari razumejo. Skratka, bomo videli, kaj bo Intelu uspelo narediti iz tega nekdaj precej čislanega procesorja.

3 komentarji

Apple kupuje PowerPC oddelek od Motorole

The Register - Izgleda, da nas to leto čaka še en velik nakup. Po prodaji CompaQ-ove Alphe Intelu, so se za nekja podobnega odločili tudi pri Applu. Apple je bil dolgotrajni partner Motorole, saj mu je le-ta dobavljala PowerPC procesorje, sedaj pa so se možje pri Applu odločili, da bodo sami poskrbeli za razvoj procesorjev. Apple bo nekje v naslednjem letu odkupil Motorolin PowerPC oddelek za približno 500 milijonov $. Roko na srce, PowerPC procesorji so bili včasih odlična alternativa Intelovim Pentiumom 3 in AMD-jevim Athlonom, potem pa jih je povozil čas. Medtem ko si najmočnejši Applov računalnik lasti 733 Mhz PowerPC procesor, Intel in AMD že naskakujeta mejo 2 Ghz (!). Čeprav se Apple in Motorola sklicujeta, da ni vse v frekvenci procesorja, procesorja še vedno ne moreta konkurirati Intelovim in AMD-jevim zverinam. Prav zato je Applova dolžnost, da v prihodnje malce približa svoje PowerPC procesorje konkurenci. Več podrobnosti in prihodnje Applove načrte si lahko ogledate tukaj....

5 komentarjev