» »

Linux kot desktop OS

Linux kot desktop OS

Linux Journal - Najprej lep pozdrav vsem. Danes je zagotovo eden izmed pomembnejših dni v mojem življenju, saj bom začel pisati novice za Slo-tech (hja vajenci vedno začnejo pri dnu kajne). No da vam ne bo postalo slabo od mojega nakladanja, pa se vrnimo h konkretnim stvarem. Tukaj je prva novica:

Tokrat sem naletel na zanimivo navico, ki ponuja zanimivo branje. Nič suhopranih testov, dolgih nakladanj, le čisti užitek. Govori namreč o prihodnosti Linuxa kot desktop variante. Gotovo že poznate Linuxovo že skoraj pravljično stabilnost in kup dobrot, ki jih ponuja. Od GNU public licence do tega, da je popolnoma zastonj. Po teh dejstvih sodeč bi lahko sklepali, da se konkurenci ne piše dobro. Pa vendarle se je Linux prijel le v delovnih postajah in visokozmogljivih strežnikih. Zakaj ljudje raje posegajo po konkurenci, kot pa po Linuxu. Odgovor je samo eden: prijaznost do uporabnika. Velika večina ljudi ve, da Linux ni ravno prijazen do novincev. Vse preveč je varnostnih problemov in nastavljanja preko tekstovnih ukazov. Zato uporabniki raje posegajo (posegamo :)) po konkurenci v obliki Windowsov, MacOS-a in podobnih bolj enostavnih stvaritvah. Zaviranje razcveta Linuxa na desktop sistemih pa povzroča tudi Microsoftovo bombardiranje s FUD-om. Nadaljnje težave se pojavljajo tudi v tem, da Linux še vedno nima enotnega desktop okolja. Tu se za prevlado borita dva "tabora" - KDE na eni in GNOME na drugi strani. Problem je v tem, ker ta dva programa nista združljiva med sabo. Na dolgi rok, pa Linux zagotovo čaka svetla prihodnost, kar pa Microsoftu ni preveč všeč. Microsoftu pa dodatno "hodijo v zelje" fanatični podporniki Linuxa v obliki podjetja Dell in ostalih, ki dajejo Linuxu nove možnosti za razširitev. Skratka Microsoft se lahko upravičeno boji Linuxa tudi v prihodnje :)

9 komentarjev

undefined ::

Kar Linux potrebuje je DirectX, tega pa ne bo nikoli mel, ker je last Microsofta. Developerji pa že tako ali tako množično opuščajo OpenGL in podpirajo DirectX. Doom3 zna biti tudi zadnja igra bazirana na OpenGL-u.

Paramedic ::

A je možen kak SW, ki bi bil 'kompatibilen' z directx, ali pa da bi nek sw zagnali, ki bi bil ko emulator dx-a? Ok, sam naglas razmišljam...

slycer ::

Ni res, da OpenGL crkava, le bolj malo špilov izide tu. Kar se pa Quaka tiče, so pri Id-ju naredili dve verziji. Quake za D3D in Quake za OpenGL. Za Quake D3D, se je izkazalo, da je popolna polomija, zato so prešaltali na OpenGL. Gotovo imajo svoje razloge 8-)

undefined ::

Mogoče največji razlog, da Carmack obvlada le OpenGL? ;)

Pa še to, danes 95% iger podpira Direct3D! Kmalu jih bo 100%. :)

Linux nikoli ne bo to kar je Windows pri Desktop managementu in igrah.

norvalk ::

nikoli je zelo mocna beseda in je sam ne bi uporabljal tako zelo vehementno... >:D

teh. opengl je v graf. gonilnikih xfree86 prisotna sele zelo kratek cas, pa se je medtem stevilo kolikortoliko spodobnih iger za gnu/linux ze dvignilo iz 0 (!) na relativno lepo stevilo...

poleg omenjene, svoj zivahni razvoj dozivlja tudi openal, ki v svet prostega programja prinasa podobno funkcionalnost, kot jo nosi directsound v svetu m$ windows operac. sistemov - creative je v tem konteksu zagotovo svojevrstna garancija.

lp

andrej ::

da se nek OS prime potrebuje vec kot samo tehnicno dovrsenost. Ta je le en del zgodbe. Poglejte recimo OS/2, ki je bil v casu win 3.1 bistveno boljsi... poglejte ga zdaj... Kvaliteta sistema je samo en del celotne slike...

simon ::

V racunalnistvu dobre stvari propadajo ker jih zavozijo firme, ki za njimi stojijo (OS2, Amiga, Next..) Linux tega problema nima.

norvalk ::

amen to that, simon! 8-)

andrej ::

res je - ni cisto enako - za Linuxom ni firme, mogoce pa bo ravno to problem. kaj ves


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja osebnih računalnikov upada, pametnih telefonov pa ne (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6228136 (25176) čuhalev
»

Windows 8.1 RT umaknjen zaradi težav, že popravljen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11742802 (38856) Looooooka
»

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10811857 (9428) poweroff
»

AMD naznanil izdajo specifikacij za gonilnike ATIjevih grafičnih kartic za Linux

Oddelek: Novice / Grafične kartice
325528 (3405) Jst

Več podobnih tem