» »

alu ali bakrena hladilna rebra?

alu ali bakrena hladilna rebra?

jezus_kristus ::

kaj je boljse za toplotno izmenjavo - uporabit hladilna rebra iz bakra ali iz aluminija?
----- ... in vstal je od mrtvih.

zizi ::

Baker!
War is Peace
Freedom is Slavery
Ignorance is Bliss

TESKAn ::

Najboljša bi bla z bakrenim jedrom (dobra toplotna prevodnost) in aluminijem čez (dobro oddaja toploto).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

msmiha ::

Ne najbolje je če so cela iz bakra.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

OZZY ::

Ja samo če je vse iz bakra je zelo težko. Če te to ne moti je hladilnik ves iz bakra najbolj. Če ne pa bakreno dno in alu pini.
Go with the flow.

AntiC ::

Pred enim tednom sm nabavu Mini cooper orba ki ima bakreno jedro navzven pa je aluminjast. Cpu temperatura se je spustila za 10°C. Zelo uporaben ventilator. Ga priporocam.:\

Binji ::

Heh, zame je Volcano2 se zmer taboljsi. Zakaj pa rabis to vedet? Bos nardil svoj cooler?
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

jezus_kristus ::

v bistvu ne delam coolerja... Sem ze eno temo odprl v Hardvare forumu, kjer sem opisal, da potapljam racunalnik v olje. To sem ze anredil in super dela, samo se mi olje prevec segreva - ce bi ga dost dolgo pustil, bi zihr prislo do 60 oC. Zdaj imam vse skupaj v akvariju iz pleksija - 12 l olja, MB in napajalnik. Razmisljam, da stranski plati naredil iz al ali cu pleha, da bi se boljs hladilo. malo bi se narebral, da bi blo boljs, pa da bi bolj kul zgledalo. Ce razlika v ceni ne bo prevelika, bom rajs vzel baker, ceprav mi je pa aluminij po barvi bolj vsec:D.
----- ... in vstal je od mrtvih.

OZZY ::

Baker stane še enkrat več kot aluminij. Seveda govorim za kilogram. tako te pride kila bakra okoli 1000 sit. Samo se kar hitro nabere par kil. Jaz sem vzel tri ploščice 15mm in 5x10cm. Pa sem dal za vse tri skoraj tri jurje. Velik.
Go with the flow.

Malecky ::

Kje si kupil surov kos bakra mene tud zanima??

Kolk je pa cena srebra rabim pa približno 50*50*19

jezus_kristus ::

OZZY: kje pa si to kupoval? Men se to ne zdi tolk strasno...

Telebajs: upam, da so to mere v mikrometrih ;-). Ne vem tocn kolko zdaj srebro stane - ni sicer neki ful drago, samo te bo pa precej stalo. sploh ce bos sel k zlatarju
----- ... in vstal je od mrtvih.

OZZY ::

Kupoval sem v metalki v LJ (v tisti, ki prodajajo barvne kovine). Ne vem točno kako se tam reče. Ni pa tista ža Bežigradom ampak je blizu. Greš mimo tiste metalke za bežigradom naravnost čez križišče in pol ko greš pod mostom zaviješ na prvem klrižišču desno, greš do konca in spet desno.
Go with the flow.

Malecky ::

Mere so v M-I-L-I-M-E-T-R-I-H:D

Še skoz me pa zanima cena srebra. Boljše kovine kot srebra za hladit ne boš dobil.

morphling1 ::

Samo je baker samo malenkost slabsi in dost cenejsi. Pa ce ne bos srebra ravno ulival bi se vsaj meni delale solze v oceh zaradi odrezkov.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Malecky ::

Ja to je pa res pol pa kar baker sam bi rad dobil že tak kos da mi ga ne bi blo treba rezat sam luknje bi navrtu.

element ::

Baker rulz! Drugač pa za recimo grafčno bi jest uzel alu. :))

TESKAn ::

ALU je boljši pri oddajanju toplote v okolico, tko da če boš naredu akvari iz kovine, ga nared iz aluminija. Nes kakemu avtokleparju, da ti skup zašvasa, pa še kake oksidacije se ti ne bo treba bat. 50x50x19 mm srebrn blok? Hm, tle na forumu mamo enga zlatarja, se ne spomnim lih nicka, ma ko sm ga sprašval za 50x50x5 mm kos, je reku da skupaj z delom bi blo nekak 15 jurjev. Tko da za tvoj primer rečem nekak 45 jurjev...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Bungee- ::

Ce bi imel stranico iz bakra, potem pa gor pritrdis obicajna alu eloksirana rebra (crna) bi bilo vrjetno nekje najbolje. Baker je izredno dober prevodnik toplote, aluminij pa jo izredno lepo oddaja v okolico. To bi bila vrjetno najlepsa resitev. 8-)
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

Bungee- ::

P.S.: za TBajska. Baker in srebro imata izredno dobre prevodne lastnosti, tako elektrike kot toplote, problem pa nastane v oddajanju toplote v okolico, tam pa je aluminij se vedno veliko boljsi, stvar je v tem da ima aluminij veliko manjso toplotno vztrajnost kot baker ali srebro. Po domace: ce segrejes kos bakra in kod aluminija, ki sta istih dimenzij, se ti pri neki temperaturi na zraku veliko hitreje ohladi aluminij kot baker.

My dear Watson. It is pure elementals!
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

morphling1 ::

Blah . Vidim da moram res razlozit principe prenosa tolpote. Za osnovo prenos toplote je sestavljen iz prevoda toplote ter prestopa toplote. Tu govorite o tem kako je AL dosti boljsi pri oddajanju toplote v okolico to seveda ni res. Torej toplotni tok pri prestopu toplote je enak, alfa * dT * A , kjer je alfa koeficient toplotene prestopnosti (W/m2K) , dT (K) temperaturna razlika v nasem primeru med okolico in povrsino ki se greje , ter A (m2) povrsina ki se greje. Pri tem pa je alfa (kljub vsem raziskovanjem se vedno dobljena iz izkusenj) odvisna od temperature , tlaka in hitrosti plina , pare ali tekocine ki oddajajo ali sprejemajo toloto od trdne snovi torej od povrsine ki se hocemo greti oz. hladiti , Odvisna pa je tudi od oblike in kakovosti nase povrsine. Ni pa odvisna od materiala.
Od tega pa je odvisen prevod toplote oz. toplotna prevodnost lambda (W/mK) . Torej vse kar vas bega je to, da je baker v enakih pogojih lahko toplejsi od Al, ampak samo zaradi boljsega prevoda toplote.
Nevem kaj mislis kot toplotno vztrajnost, jaz si to predstavljam kot specificno toploto in to ima baker tudi dosti manjso od Al.

Se pravi za dober prenos toplote uporabljaje baker (cena/tolplotne lasnost so najboljse) cimbolj razgibane povrsine, ketere obteka cimbolj turbolenten tok ali zraka ali vode ali cesa drugega.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hladilna rebra po naročilu

Oddelek: Kaj kupiti
51363 (1143) tiborrr
»

Toplotne lastnosti kovin in kovinskih zlitin

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
224449 (4187) matias
»

MK4 aka. Morphling Kinetic (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
11712263 (7623) Boki_
»

Hladilniki - slike - wanted ?!?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
231851 (1453) EX-B

Se en vodni blok (ideja) (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
875154 (3848) morphling1

Več podobnih tem