» »

Test cenejših grafičnih kartic

Test cenejših grafičnih kartic

G3D - Kljub temu, da nas trenutno ATI in Nvidia prepričujeta, da sta GeForce 3 in Radeon 8500 tista prava stvar, ki bi jo moral imeti vsak igričar, se še vedno najbolje prodajajo kartice, ki vsebujejo poceni, a še vedno zmogljive grafične procesorje. Za prevlado na področju "budget" kartic se trenutno še vedno spopadajo Kyro II, GeForce 2 MX 400 in ATI-jevi Radeoni. "Najboljši je lahko samo eden, čipov pa kar nekaj", so ugotovili na G3D, ko so pisali primerjalni članek cenejših grafičnih kartic. Vse primerke so dodobra stestirali, pregledali gonilnike, pregledali koliko je določena kartica podprta s strani navdušencev (tweaki, popravljeni gonilniki, ...) in ugotovili, da so kartice s procesorji Kyro II še vedno najboljši nakup, ki pa mu tesno sledijo skupki plastike z dobro poznanimi GeForci 2 MX 400. Njihovi odločitvi gotovo ne gre oporekati, saj je Kyro II še vedno precej zmogljiv čip, ki nudi precej dobrot, poleg tega pa so kartice ki bazirajo na tem čipu zadnje čase postale še bolj privlačne, saj so se jim cene kar opazno znižale.

28 komentarjev

_Mortal_ ::

Tuki je Radeon VE verzija ki je zelo slaba za igranje

undefined ::

Jaz kar ne morem čakat na Kyro III! :D

radeon 7500 ::

Fantje mi je zlo zou, sam Kyro je (pa je to 1 al 2) podn, ter najvecji nateg kr jih obstaja. Se zmerm MX(400) ruls , ker za svojo ceno res dobis najvec, sam pocas bo tud to slo. Kr se pa tice Ati-ja je pa stvar okusa. Verzija VE sploh ni tako zlo slaba, v ta test pa so jo dal bl zato ker je cenovno enaka ostalima. Ati je drag in to je dejstvo. Men osebno pa pomen Ati najvec zato ker predvajalnik DVD-ja NE MORE dobit konkurence. Navkljub tistim parim slikcam v spilih k jih GTS nardi vec, ga ne zamenam z nobenim nVidinim sranjem.

p.s.
sploh pa pride 7500 verzija k bo pomoje razturala tud spilih, tko da se ne bojim.
MATR SM KUL8-)

luni ::

ce si ze taksen gorec privrzenec atija bi vsaj lahko vedel, da 7500ka ni nic drugega kot prvi Radeon z drugacnim pomnilnikom in imenom... v spilih bo torej sekala tocno toliko kot prvi Radeoni in nic vec

attackiko ::

Radeon 7500 ti si mi tud en nateg.. Mislm na vseh testiranjih je Kyro II ocenjen kot uredu zadeva, ampak pac eni morjo bit pametni ceprov nimajo pojma o cem govorijo. Jap mam Kyrota in ce bojo kdaj nardil III se lahko men zahvalte ker sem jih podpiru in jim dal dnar takrat ko so ga rabl :)

Sergio ::

seveda, kyro JE dobra kartica. res. lepa slika, dobre performanse, itd itd.

samo kaj, ko nima t&l. vem, spet bom sprožil sveto vojno, ampak to je pri meni faktor, saj ga ima TUDI serija gf2mx, ki v sloveniji stane 20k sit.

totimato ::

Ta test je tudi bol levi. Kot da se mu ni dalo pisati, en pa pol testa pri treh karticah, mislim... lahko bi se malo bolj potrudil (naj pogleda na S-T ;)

Sicer pa, bolj kot sem bral, bolj se mi je zdelo, da mu na čelu piše "ta kartica mi je všeč zato je zakon".
Lahko bi malo bolj argumentiral svoje trditve. Članek se mi ne zdi merodajen.

lp

totimato

radeon 7500 ::

Zlo nahitr fantje.
Kyro ni niti prblizn uredu zadeva. Dejstvo je da je GeForce 2 serija (razen MX 200) bistveno bols zadeva k Kyro- v samih spilih/mi je zlo zal. Sam se noum kregu.

Kr se pa luni tice Radeona 7500, tud ce bi blo sam to, kr si ti reku (pa verjem da ni), bi se se zmerm splacal, ker je Ati znizu ceno iz 199$ na 120$. Kr je pa ze neki...

zdej sm pa ze SPON.8-)

Daishi ::

Ati Radeon 7500 NI ( ste opazili besedo "NI" ) Radeon 1.

Ima Hydravision, ima popravljen core, boljsi RAM-DAC.

Se zmeri ima tretjo enoto za teksture ( sanjamo lahko, da bo nekoc uporabljena ).

Ma predvsem dela na 290 MHz ( original na 183 ali 166 ) in ima spomin DDR na 230 Mhz ( sicer imajo eni primerki 3.6ns spomine, ki delajo na 277 MHz :D ).

Primerjava teh kartic ni postena in je stara. Pravilno bi bio primerjat Ati Radeon 7000( kao Radeon VE brez T&L ) , Ati Radeon 7200 ( Kao Radeon SDR ), Geforce 2 Mx 400, Geforce SDR ( najcenejsa N-Vidia kartica naokoli ) in Kyro II.

Kyro je lepa kartica, ce ti je vsec. Ima svoje prednosti in svoje slabosti. Predvsem je zaradi tile based renderinga precej drugacna od drugih in zaradi majhnega prodora na trzisce se morajo programerji precej trudit, da prilagajajao driverje softweru in ne obratno, kot velja za Geforce oz. Radeon serijo. ( res me veseli velika podpora za Trueform s strani programerjev; kako zere vse lastnike Geforce 3 serije ko vidjo RTCW z Trueform, da bi si roke odgrizln, . . . . . . he,he )

Pomanjkanje T&L enote v GPU enostavno nadomesti en posten Athlon XP ampak s svojo ceno. Totalno zabase AGP.

Je pa lepo gledat tiste teste kjer se Kyro II touce po hitrosti z Geforce 3. Radeon 8500 ga pa sisa cist pousod s svojim rudimentalnim HSR in 4x prepustnostjo ( ajd, "pol ka si ga ze placu stanejo vsi isto" - © Daishi 2001 ).

Radeon 7500 ( "Radeon 7500", ka ga cakas pejd ga kupt ) pa se touce z Geforce 2 Ti. Posteno touce, ker je v vecini primerov hitrejsi, DVD kvaliteta je kar OK, pa se Hydravision ma. DVI mata itak oba.

JohnyB ::

Tudi jast sem pač bolj naklonjen nVidia grafikuljam. V lasti imam prav tako kot je na test Abit Siluro GF2MX 400 64MB in je res vredu grafikulja za ta denar. In kot je rekel Sergio GF grafikulje imajo t&l enoto, ki pa jo Kyro II nima. Kar pa je tudi odločilnega pomena za nekatere ko se odločajo pri izbiri nakupa ! Morem pa reč da ima Kyro II boljšo 2d sliko !
Vendar je pomoje nakup GF kartice odlična izbira tudi zaradi tega, ker nas nVidia bombardira vedno z novimi in bolšimi driverji, ki pa so z moje strani najboljši primer kako se driverji naredijo !

lp

radeon 7500 ::

Ja Daishi vidm da zlo velik ves o vsem tem. Kul. Sicer pa nism vedu da je radeon 7500 ze v prodaji, pa tud ce bi bil, morm najprej avto zrihtat(prekleta karjola vsak mesec mi odtegne neki cvenka:( ) Sam bom pa verjeten kmal v moji kisti tko da si ne bom rasj skominov delu, bom rajs se pocaku par dni (al pa pol mesca). Tko.

Madona ej sm kul.8-)

luni ::

Daishi ze to da ima Radeon 7500 prisotno tretjo enoto za teksturiranje bi ti moralo povedati, da gre za cip na R100 jedru. R200ke imajo samo po dve teksturirni enoti ker tiste tretje itak ziv bog ne uporablja. To pa, da so ga malce navili, spremenili pomnilnik in mogoce dodali zadevo ali dve (Hydravision ni nobrna novost, imajo jo vse cenejse ATIjeve kartice, tudi Radeoni LE/VE in podobni) se vedno ne spremeni dejstva. Radeon 7500 NI nov cip in NI zasnovan na novem R200 jedru, temvec gre za starega Radeona z minimalnimi spremembami!

Tako.

radeon 7500 ::

Luni ne vem ce bo tale tvoja teorija drzal. Ce logicno pomisls, bi mogl potemtakem na Ati-ju navit iz 183 Mhz na 230 Mhz. Kar pa ni kr tko. Poleg tega se pa da 7500 se navit iz 230 mhz na kej vec, tko da tole mi ne bos prodal. tretjo teksturno enoto pa je uporablju Serious Sam in mislm da tud 2 ga bo. Pa sej ubistvu je to en sam spil, sam bols k pa nc je pa tud. Tud RAM-DAC je precej bolsi.

Glej, pa tud ce drzi (khm) to kr si reku, je radeon ocenjen na 120 $ kar je pa mizerno, v primerjavi z nVidinim Geforce 2 Ti. Premisl luni.8-)

radeon 7500 ::

se popravljam.
Radeon 7500 v OEM razlicici je 135$.
no pa useen je kul.
tko k jest 8-)

luni ::

In kaksne veze ma cena s cem? Jaz nisem rekel da je Radeon 7500 slaba karta, dalec od tega. Jaz sem samo rekel da na njej ni nic novega in da to ni nov cip, temvec navit stari Radeon (kar ni tako cudno ce gledas da so sli na novi proizvodni proces - sicer nisem 100% ampak to je edina logicna razlaga za taksne pohitritve).

radeon 7500 ::

Ja luni mas prou s to ceno morim, sam mislm da so vsi radeoni (od 7000.7200.7500.8500,..) delani na jedru R200, tko...

... sm KUL8-)

Radiant ::

Kolko jaz vem je radeon 7500 narejena na R200VE jedru ki ni prevec sorodno z starim R100.Da mi zdaj nebo kdo prisu pa mi reku da le 8500LE na R200VE jedru ker NI! 8500LE je na navadnem R200 jedru z 250 MHZ namest 270MHZ.!

Glavne razlike med R100A,C,E (A- VIVO radeoni,C- AIW z dosatnimi cevovodi do tvtunerja in sp/DIFin -out skozi rage Theater,E - VE jedro brez T&L):

Rage Theater je integriran v sam cip in ni vec seperaten cip kot na 8500 in r100 kar znatno zniza produkcijsko ceno.Popravljeni so bugi z fog addresingom ki jih je mel radeon dokler niso to tudi softwarsko resli a ne v vseh primerih NFS Porshe. Hydravision multi display support..
to je mislim da vse razen seveda mocnejsega 2D Daca in boljsega TMDS transmitera !
>:D>:D>:D

undefined ::

Sergio

>samo kaj, ko nima t&l.

Drži, ne bom ugovarjal... ravno zato pa čakam na tretjo generacijo s T&L-om. :D

P.S.: Luni ima prav, Radeon 7500 je le navit Radeon1 baziran na R100 jedru, Radeon 8500 pa bazira na R200 jedru.Pa 8500 sploh ni drag, dobi se ga za ceno GF3 MX (Ti200) s performansami GF3 Ultra (Ti500).
No more arguments about it!

radeon 7500 ::

ej Iceman 100% ni radeon 7500 delan na jedru R100.
Ker ce je me, zanima, zakaj pol lohk 7500 se navijes? A je to mozn? iz 183/184 na 230 Mhz, in nato se 230 mhz na vec? lahko to delamo? je to mozn?
NE VEM

8-)

_Mortal_ ::

proc pri 7500 je okrog 270 MhZ nekateri pravjo celo 290Mhz pol bi moral navit proc za 100MhZ in več če je to ta star Radeon

undefined ::

Sorry, moja napaka. Radeon (1) je 'R100', Radeon 7500 je 'RV200', in Radeon 8500 je 'R200'.


Tukaj pa je opisana razlika med R100 (Radeon (1)) in RV200 (Radeon 7500):




The RV200 has the same features as the original Radeon with two changes: the memory controller from the R200 and the display engine from the RV100 (Radeon VE).




V bistvu si imel prav, Radeon 7500 je bistvu "Radeon 2 VE", čeprav je veliko več lastnosti Radeona (1) kot pa 8500.

radeon 7500 ::

mortal si me popravu. Celo 270-290 mhz deluje. pa racuni se overlock. ni sans da je to radeon 1.NI POGOJEV.
:D

undefined ::

Seveda JE Radeon 1! Vendar s spominskim kontrolerjem Radeona 2 in slikovnim pogonom Radeona 1 VE, ter grajen na 0.15 mikronski tehnologiji! ATI ga je pa seveda poimenoval 'RV200' brez razloga. Daj preberi še enkrat kar sem pastal zgoraj.

radeon 7500 ::

ja potemtakem se temu rece posodobitev. IN NI RADEON 1. JE SPREMENJEN RADEON 1.
In ti dve razlike sta bistvenega pomena.
:P

_Mortal_ ::

Sej k tist je v 18 micronski tehnologiji 7500 pa 15 in res to je prej posodobitev kot pa isti čip

undefined ::

Ja, posodobitev, točno. Končno se razumemo. :D

Daishi ::

Ati Radeon 7500 je Radeon na steroidih ?

Ce se gremo tko, pol je vse kar je Intel naredu do P4 sam Pentium Pro ( Pro, II, Celeron, III, Celeron II ) in celo vsi Voodoo-ji so po srcu Voodoo 1 (1,Rush,2,Banshee,3,4,5 ).

Radeon 7500 je modularno sestavljen z vec Ati-jevih tehnologij.
( od Radeona VE preko R100 do R200 )

Dela na 290 MHZ ( brez dvomov ) in s spominom na 230 MHz.

Ce je za vas to enka, gud. Sam, da je lih za ene 66% hitrejsi od enke. ( to je recimo kot razlika med Geforce in Geforce 2 GTS pri najbolj optimisticnih testih )

Zame je to DX7 grafika, ki dela ko urca.

Po srcu je podobna R100 ima pa zaradi .15 mikronske tehnologije pridodanih par pomembnih funkcij in dela pri skoraj dvojni frekvenci (290 vs 166 ali 183 ).

_Mortal_ ::

To je vmesni člen (biologija)>:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Graficna kartica - kaj kupiti do 30.000,00 sit

Oddelek: Kaj kupiti
171921 (1487) globoko grlo

ATI vs Hercules vs Matrox

Oddelek: Zvok in slika
401720 (1379) EvilK|NG
»

Geforce 2 MX ali Kyro II?

Oddelek: Kaj kupiti
371642 (1243) Lyu
»

grafična kartica !

Oddelek: Zvok in slika
311831 (1390) ABX
»

GEFORCE2 MX????

Oddelek: Zvok in slika
441860 (1209) YiMMi

Več podobnih tem