»

Test cenejših grafičnih kartic

G3D - Kljub temu, da nas trenutno ATI in Nvidia prepričujeta, da sta GeForce 3 in Radeon 8500 tista prava stvar, ki bi jo moral imeti vsak igričar, se še vedno najbolje prodajajo kartice, ki vsebujejo poceni, a še vedno zmogljive grafične procesorje. Za prevlado na področju "budget" kartic se trenutno še vedno spopadajo Kyro II, GeForce 2 MX 400 in ATI-jevi Radeoni. "Najboljši je lahko samo eden, čipov pa kar nekaj", so ugotovili na G3D, ko so pisali primerjalni članek cenejših grafičnih kartic. Vse primerke so dodobra stestirali, pregledali gonilnike, pregledali koliko je določena kartica podprta s strani navdušencev (tweaki, popravljeni gonilniki, ...) in ugotovili, da so kartice s procesorji Kyro II še vedno najboljši nakup, ki pa mu tesno sledijo skupki plastike z dobro poznanimi GeForci 2 MX 400. Njihovi odločitvi gotovo ne gre oporekati, saj je Kyro II še vedno precej zmogljiv čip, ki nudi precej dobrot, poleg tega pa so kartice ki bazirajo na tem čipu zadnje čase postale še bolj...

28 komentarjev

Value kartice

Acid Hardware - GeForce 3 MX je že zelo blizu predstavitvi, zato bodo prejšnje generacije GeForcev 2 MX postale še bolj (predvsem cenovno) zanimive. Ravno zaradi tega, sem vam poiskal še en test, ki obravnava cenejše grafične kartice. Na AcidHardware so testirali Abit Siluro MX400 (predstavnik družine MX400 čipov), Hercules 3D Prophet II MX400 (spet predstavnik družine MX400 čipov) in Hercules 3D Prophet 4500 (predstavnik družine Kyro 2 čipov). Specifikacije so bile na Slo-techu izpisane že tolikokrat napisane (morali bi jih znati na pamet ), da jih ne bom ponavljal. Kartice so poslali skozi nekaj testov in ugotovili, da so vse dobre, katero pa boste izbrali pa je odvisno od okusa.

1 komentar

Vse več podpore KYRO/KYRO II čipom

Slo-Tech - Čeprav je kazalo slabo, se vse več proizvajalcev odloča za uporabo KYRO/KYRO II čipov na svojih grafičnih karticah. Gospod David Harold (PowerVR) mi je tako poslal seznam novih proizvajalcev, ki bodo predstavili KYRO/KYRO II izdelke:
  • SUMA: SUMA Kyro s 32MB pomnilnika in TV-Outom; SUMA Kyro II s TV-Outom in DVIjem
  • InnoVISION: Inno3D Kyro II 4500 s 32 ali 64MB pomnilnika in TV-Out opcijo
  • CHANCE-I: BLOOD2 Kyro II kartica s 32MB pomnilnika
  • Club3D: Club3D Kyro I CLK-1064TV s Kyro I čipom, 64MB pomnilnika in TV-Outom; Club3D Kyro II CLK-2032TV s Kyrom II, 32 ali 64MB in TV-Outom/DVIjem
  • Ennyah Technologies: Michelan Kyro I3D Pro K4000 in Michelan Kyro II 3D Pro K4500; obe kartici bosta na voljo z 32 ali 64MB pomnilnika ter z ali brez TV-Outom
  • Joytech: APOLLO Kyro 2 s 64MB pomnilnika ter TV-Outom in DVIjem
  • Kifer: Royal Kings KYRO-1 STG4000 KO4000S64-T0 (TV-Out) in KO4000S64-00 (brez TVja) na Kyru I ter Royal Kings KYRO-2 STG4500 KO4500S64-T0 (TV-Out) in KO4500S64-00 (brez TVja) na Kyru II
  • Lung...

5 komentarjev

Moč in prestiž

X-Bit Labs - Kakor veste, je Nvidia hotela očrniti svojega bodočega tekmeca v srednjem razredu, Kyra II, z pošiljanjem datoteke, v katerem je blatila STM-jev proizvod. Nvidii gre torej konkurenca zelo v nos. Tako zelo, da so nekateri proizvajalci, ki so nameravali izdati grafične kartice na osnovi Kyro II čipa, pod pritiskom Nvidie, svojo odločitev preklicali. Na primer Creative, o katerem se je govorilo, da bo izdal kartico na Kyro II čipu, ki sedaj te govorice odločno zanika. Tudi PowerColor je misteriozno odtegnil svojo podporo Kyru II. Sodeč po govoricah, zaradi pritiska Nvidie.
Zvesta Kyru II ostajata le še InnoVision in Hercules. Kako pa da se Nvidia ne spravi na Hercules, STM-jevega največjega zaveznika in podpornika? Ker je prevelik. Hercules se ne ukvarja samo z grafičnimi karticami in nadzoruje skoraj celotno evropsko tržišče. Zato je Nvidia pač tiho in se trudi Hercules spodkopati na drugačne načine.
Kot je že bilo omenjeno, se STM trudi na novem, še boljšem čipu. Ime mu bo (kako...

4 komentarji

Zarečenega kruha se največ poje

X-Bit Labs - To očitno velja za Hercules. Se še spomnite, kako je govoril, da ne bo proizvajal kartic na GeForce2 MX200/MX400 jedru? Da bo izdeloval le Kyro/Kyro II kartice za srednji cenovni razred. No, sedaj se je odločil, da bo nekaj kartic z Nvidia GeForce2 MX 400 čipom le izdelal.
To pa zato, ker je Nvidia prenehala s proizvodnjo GeForce2 MX čipov. Izdeluje le še MX200 in MX400 čipe. Tako bo Hercules kmalu začel s prodajo grafične kartice na MX 400 čipu z 32MB RAM-a za okoli $135.

6 komentarjev

Kyro III

X-Bit Labs - Pri nas še ni ne sluha ne duha o Kyru II, vendar ljudje pri STM že načrtujejo nov Kyro čip! Novi čip bo imenovan Kyro III (kako originalno) in bo imel vse, česar Kyro II nima. Kyro III bo imel strojno podprto T&L enoto, deloval pa bo pri frekvencah nad 150MHz. Za razliko od predhodnika bo imel 4 teksturne cevovode in ne 2 kot Kyro II. Glavni razlok za (delno) nepopularnost Kyra II je pomankanje T&L enote. Če bo STM to napako odpravil, se nam obeta velika vojna na področju grafičnih kartic. S to izboljšavo in veliko drugimi, ki jih ponuja STM, bo postal velik tekmec Nvidii. Če pride do tega, bomo največ pridobili mi, kupci. Si predstavljate tako ažurno nižanje cen grafičnih kartic, kot je danes padanje cen procesorjev? Kartica naj bi izšla že letos jeseni!

15 komentarjev

Brušenje in poliranje ventilatorjev

vir: G3D
G3D - V neskončni gonji za tišjim računalom ljudje delajo vse bolj čudne stvari. Ena izmed bolj čudnih (ampak delujočih!) je definitivno brušenje in poliranje ventilatorjev, ki so ga izvedli na G3D. V bistvu je teorija popolnoma jasna: velik del hrupa ustvarja sam pretok zraka skozi ventilator, in ne le njegov motorček. Še posebej neugodni so ostri robovi ohišja in krilc ventilatorja. Seveda je logična rešitev brušenje le-teh toda do sedaj nisem zasledil nobenega, ki bi bil dovolj obupan (ali zdolgočasen) da bi to dejansko naredil. Vsaka čast fantom pri G3D, še posebej zato, ker so vso zadevo temeljito poslikali in naredili pravo malo analizo. Priporočljivo branje!

0 komentarjev