» »

Prvi testi Athlona 64...

Prvi testi Athlona 64...

AMD Athlon 64 2800+

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so v roke dobili Athlona 64 2800+. Seveda si niso mogli pomagati in so ga testirali.[:D] Procesor deluje pri taktu 1,6 GHz. Frekvenca je zelo nizka, zaradi velike količine drugostopenjskega pomnilnika, ki ga je kar za 1 MB. Kasneje naj bi AMD izdal tudi Athlone 64 z 256 kB L2. Kot vsi verjetno veste bo Intel uporabil 1 MB L2 v prihajajočih Prescottih, ki bodo zgrajeni v 0,09 mikronih.

Athlon 64 ima seveda vgrajenega tudi 128 KB L1 pomnilnika, zgrajen pa je v 0,13 mikronih in uporablja SOI tehnologijo. Ta tehnologija izboljša odvajanje toplote iz notranjosti procesorja. Enajst-stranski članek si le preberite!

24 komentarjev

Sid Izprijeni ::

Močno upam, da bo AMD-ju uspelo. Že zato, ker je konkurenca Intelu in je nenazadnje tudi za Inteloide pomembno, da AMD uspešno parira Intelu.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

nodes ::

zanimanje je že večje od ponudbe. ;((

Road Runner ::

sam boste mogl prej kksne operacijske sisteme s 64bit podporo pocakat :D

mathjazz ::

Racer D, si že slišal za Linux? Kaj pa za Windows?
www.getfirefox.com

Brane2 ::

Mater je gužva na X-bitovem siteu. Vsaka stran se je nalagala celo večnost.

Par pripomb:

-Osebno bi stvar kupil že tako kot je bila prikazana. Performanse v Winsih me niti ne zanimajo preveč. Zanima me Linux- in to 64 bitni...

-Ene par cifer v rezultatih se mi ne zdi smiselnih. Mislim da bodo naslednje verzije driverjev spremenile stvari.

-tisto, kar v teh testih ni upoštevano so SMP stroji. Zanima me, kako dobro se obnesejo 4xCPU plate na primer. Za enostavne aplikacije je itak že Barton več ko zadosti. Ravno v 64-bitnem Linuxu bi ta stvar s par CPUji morala blesteti, v nasprotju s klasičnimi SMP stroji...

Sploh pa je videti, da se bo dalo igrat avtomehankarja s temi stvarmi- vse bistveno je v procesorju in softversko nastavljivo...

nodes ::

strinjam se da pri malo več kot 50% frekvence od P4, so ti rezultati že danes več kot odlični.

Thomas ::

Tukaj jih hočem imeti. Intel in AMD. V nori dirki. Ko vsak dan dodajo toliko ips, kot so jih včasih v letu dni.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

tha_man ::

Saj je kul, ampak bodo morali pošteno dvigniti frekvenco da se bo zadeva lahko kosala s high-end P4. Upam da jim bo uspelo.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zheegec ::

1,8 Ghz A64 se je kar dobro obnesel v 3DMarku -> bolje kot P4 3Ghz. 2Ghz model bo najbrž kar konkurenčen. Edino frekvenca manjka, cacha ima tako ali tako že preveč0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

AtaStrumf ::

Sam še 3 dni do uradne predstavitve Opteronov in pol bo pa vse več ali manj jasno, vsaj kar se tiče preformans in dobavljivosti Hammerjev. Sam upajmo da si ne bo AMD v zadnjem trenutku kaj premislil, ker zdaj je pa že skrajni čas, da končno vidimo te Hammerje. Znane so tudi že cene:

Opteron 240 (1.4 GHz) US$ 340
Opteroni 242 in 244 (1.6GHz i 1.8GHz) US$ 800 oz. US$ 900

Svinsko drago, sam za une k delajo serverje niti ne bo tako hudo. AMD-jevo preživetje je odvisno od uspeha Hammerjev, tako da držte pesti da se primejo.

mrTwelveTrees ::

čak, a pol bomo lahko Apple os lavfal na tem procesorju ?
neki sem zamešal...

^White^ ::

Tale procesor mi je pa ze bl vsec, ceprov mi AMDji nikol niso pretirano disal :). Super rezultati za tako nizko frekvenco. Pa koncno so se spomnl dat na procesor heatspreader.

dr.J ::

3.2 GB/s je nekam malo, pa slaba FPU zmogjlivost mi ne gre v glavo. Sicer imajo Opteroni dvokanalni DDR, pa saj bomo videli kmalu. Itak je vprašljiv softver, ki je bil v vseh testih 32 biten.

BTW, za razvoj x86-64 aplikacij lahko snamete beta Portlandov 32/64 bitni C++/Fortran kompajler. (http://www.pgroup.com)

Ne vem zakaj niso naredili nobenega testa s 64 bitnim Linuxom??? Ah, those Russians!

Brane2 ::


3.2 GB/s je nekam malo


Tko na uč je to teoretična prepustnost DDR 400 MHz DRAMa, če se ne motim. 64 bitov = 8 Byteov x 400 MHz =3.200 Mb/s, torej toliko kot sploh premore RAM. Tu ne more A64 izumiti nič novega. Je pa škoda, da niso vsi modeli dvokanalni in da tega ni imela že plata...

nodes ::

...upam da kmalu. Sedaj bo Intel še bolj prtisnu. :)

DSmidgy ::

Pomoje bo to al bo dvokanalni al enokanalni ne bo nič od plošče odvisno. Če bo memory controller na CPUju podpiral dual channel bo vseh 800MHz izkoriščenih - in bo recimo dva rama na plošči tretiral kot dvokanalni, če bo pa enokanalni bo pa samo 400MHz izkoriščenih. Tako da zna ratat da to dud dvokanalni ClawHammer. Jest to samo ugibam. evem pa zakaj bi drugače dal 800MHz FSBja. Ker je pa kontroler za RAM že v procu bojo na plato šle samo linije na rab, nič ne bo vmes.

Tarzan ::

Pomoje bojo še zvišal frekvenco in bo za 3000+ moral met 2000MHz. Pri 2GHz bo sigurno več kot dovolj hiter od Intela.
Je pa še druga varianta, zelo verjetna, da bodo še z dodatno izpilili procesor in chipset (predvsem slednji ima pomoje še precej rezerve).

Zanima me, kako bi se obnesel kakšen Dual channel DDR (tak kot je pri nForce2 platah) s tem procesorjem.

Upam, da bo AMDju tokrat ratalo in se bo procesor dobro prodajal.

shock ::

upajmo da se s SIO tehnologijo bo manj segreval

dr.J ::

Trenutno mu bolj kot megahercev manjka 64 bitnih aplikacij. Brez linuxa kot trenutno edinega delujočega 64 bitnega operacijskega sistema bi namreč tenko piskal. Pa tudi aplikacije, ki že so, še niso zadosti izpiljene.

IceIceBaby ::

mrTwelveTrees ne, nebo laufal OSX na tem procesorju.

Se pa pripravlja za Mace tudi 64 bitni procesor od IBMa. PPC970 se mu reče, po tistem kar sem prebral bo pa raztural trenutno x86 konkurenco. Pa za razliko od Athlona bo znal zadovoljivo hitro poganjat tudi 32bitne aplikacije (2 do 3x hitreje kot trenutno najhitrejši G4). Bomo vidli ko jih bodo začel vgrajevat v Mace. Konec poletja baje.

noraguta ::

eh apple. u petih letih bodo zamenjali 3 platforme. potem se pa cudijo kako tako sijajna platforma ne zazivi.nekako imam obcutek da vozi apple na derbije ali zrebeta ali pa crknjena kljusa. Itak pa niti ni namenjen kaksnemu dirkanju. Vglavnem da so uporabniki zadovoljni.

drugace pa je tale procesor cisto vredu. za normalnega userja vec kot dovolj moci. in ce bo cena prava, zna biti sijajen cip za clusterje.z lepim flat memory modelom in novimi 8-imi registri v ix86-64 nacinu se mora brzkone poravanati z deklarirano hitrostjo. ce bo le cena prava , ce bo le cena prava ...

San ::

A izgleda tale procesor še komu, glih tko kot da je od Intela?

Zheegec ::

Če ma pa heatspreader čez, itaq da podobno zgleda.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

minmax ::

64 bit aplikacije?!?

pa kaj je tem papkom da ne znajo se linuxa gor nalozit (kernel in gcc ze imata vso potrebno podporo) in sprobat kok hitr laufajo native prekompilane zadeve... hej... saj je source od ta starga quaka zunaj pa lahko prekompajlajo in vidjo ...

pa tud za linux se najde kak benchmark, vsaj bogomipsi, joke joke :)))
res... mislim naj se vsaj potrudijo, da izstisnejo iz sistema tisto kar je zmozen, tole ja pa tko kot da bi s ficotom (winsi, sploh pa 32 bitni) poskusal po avtocesti furat (hammer)



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD bo predstavil procesorje na novem podnožju (M2) v drugi četrtini tega leta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
507068 (5525) PrimozR
»

Katerega Pentiuma in katero plato? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
543647 (2902) igor0203
»

a64 voltaza

Oddelek: Navijanje
51300 (1138) Lith

Amd opustil prvo generacijo Athlona 64 ! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19210606 (7395) Zheegec
»

AMD Opteron 242, dobrodošel v resničnem svetu!

Oddelek: Novice / Procesorji
92358 (2358) noraguta

Več podobnih tem