» »

Intel bo podpiral navijanje

Intel bo podpiral navijanje

The inquirer - Kaže, da je Intel po dolgem času prišel do ugotovitve, da navijanje ne prinaša ničesar slabega. Sodeč po tej strani, so se projekta lotili dokaj resno, saj naj bi v kratkem izdali program, ki bo omogočal navijanje in spreminjanje parametrov Intelovih matičnih plošč kar iz Windows okolja. Več o tem tukaj.

Poteza niti ni tako presenetljiva, saj se podobnega principa poslužuje vse več proizvajalcev strojne opreme, predvsem grafičnih kartic. In konec koncev, če boste procesor zaradi navijanja uničili sami, plošče verjetno ne boste menjavali. Kdo pa s tem pridobi, posebej če uporabniki ne bodo prebrali drobnega tiska, pa je seveda jasno.

Hvala TribesMan-u, ki nas je opozoril na novico.

15 komentarjev

mrTwelveTrees ::

no ja... potem bo že mali-šolar znal naviti procesor... in skurit sevda :D
tako pa zdaj veliko folka ne ve da obstaja bios - čemu služi - itd...

najbrž pa se je Intel ustrašil poteze AMD-ja, ki naj bi splavil Durona 1,8 Ghz ki naj NE bi imel zaklenjen faktor !

klik

pingo76 ::

Yay to mi pa ni všeč.

morphling1 ::

LOL, ja Duron je največja mora Intela :D

Dosti bolj verjetno je to da bi radi malo povečali delež svojih prodanih osnovnih plošč, saj navijanje podpira praktično že čisto vsak proizvajalec. Tako visoko kvalitetne plate kot so njihove originalne, plus možnost navijanja pa zna biti mora marsikaterega drugega proizvajalca plat, dober overclockerski sloves se pa širi tako hitro kot požar na krasu :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

TribesMan ::

dober overclockerski sloves se pa širi tako hitro kot požar na krasu :)


morph od kje ti pobiraš te primerjave. LOL :D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

wishmaster ::

To je normalno.Oni bodo izdali program za navijanje.Uporabniki bodo pa lahko kurili procesorje in da bodo imeli intelovci boljšo prodajo :D

Izi ::

Ne vem od kje nekaterim osebkom tukaj na Slo-Tech ideja da se da procesor skurit z navijanjem. 8-O
Procesor se ob dosegu določene temperature zablokira in se zatorej ne more pregreti ali skuriti, če je na njem pravilno namontiran vsaj osnovni hladilnik.
10 letne raziskave navijanja procesorjev so pokazale da v najslabšem primeru z skrajnim navijanjem skrajšamo povprečno življensko dobo procesorja z povprečnih 10 let na približno 5 let. Kar pa je še vedno več kot dovolj, ker skoraj nihče ne uporablja procesorja več kot 3 leta.
Zatorej, če imaš dobro hlajenje, navijanje prav nič ne škodi procesorju!!!

BaRtMaN ::

Izi, ta temperaturna blokada je relativno nova poogruntavščina.

Izi ::

Ja BaRtMaN to je že res, ampak te temperaturne blokade v BIOSU pomagajo v primeru če ti crkne ventilator ali pa če ti cel hladilnik odpade z procesorja >:D
V tem primeru si včasih skuril procesor, danes pa ne.

Vendar vse to nima čisto nič z navijanjem procesorja.
Če je hladilnik vredu pritrjen in ventilator deluje, ti ne moreš skurit procesorja ne glede kako nočno ga naviješ, ker se ( če imaš prešvoh ventilator) pri približno 80 stopinjah procesor zablokira in se takoj začne ohlajati.
Nato malo znižaš overclock, dokler se ti procesor ne zablokira niti po parih urah igranja 3D iger.
Tako pa procesorja ne moreš skuriti.
To zablokiranje procesorja nima čisto nič z BIOSom. Za skoraj vsak procesor boš našel na proizvajalčevi strani podatek do katere temperature je procesor še zmožen opravljati svoje delo (za kratek čas seveda).
Nekateri procesorji naj bi delali tudi do 90 stopinj preden se zablokirajo sami od sebe ne glede na BIOS.
Trajno uničiš (skuriš) procesor pri več kot 110 (približno) stopinjah.

Zheegec ::

Naprimer moj AXP se je čisto lepo sklopil ko sem nevede odklopil ventilator... >:D
Je pa lepo, da programček podpira samo Centerwood/Springdale. Zopet se bo prodaja povečala :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

wishmaster ::

Izi,potem ne bi na servis dobil nikdar nobenega skurjenega procesorja.Kar na lepem že ne more mrknit.Na srečo so že biosi tako napredni da ti stranke ne morejo lagat,da je kar naenkrat crknil.Za procesorje ne vem da bi imeli zaščito.Zaščito imajo matične plošče.Tisto da se ugasne pc ni fora procesorja ampak to stori bios.Za najnovejše procesorje še ne vem.
Na servisu smo imeli računalnik pentium 4 2 GHZ.Navit na 2,8 Ghz.Hlajenje je bilo vodno.Temp na procesurju ni nikdar presegala 30 stopinj.Tu je lep dokaz da procesorja ne uniči samo visoka temp ampak frekvenca.

Izi ::

Ja cradle, se strinjam da previsoka frekvenca uničuje procesor oz. kot sem rekel jaz mu skrajšuje pvprečno življensko dobo.
Navitje iz 2000 MHz na 2800 MHz je vsekakor pretirano.
Jaz sem si moj prvi PC kupil že pred 18 leti :D
in sem navijal že od vsega začetka pa nisem skuril še nikoli nobenega procesorja.
Mislim da sem jih zamenjal že 8 :8)
Vsak procesor lahko trenutno naviješ za približno 300 MHz pa ne bo nikoli nobenih problemov.
Moji procesorji vedno delajo na približno 60 stopinjah (sem ljubitelj tišine :D ) pa je vsak do sedaj zdržal več kot 2 leti.

Hotel sem reči da če nastavim moj 2000 MHz AMD (2400+) na 2400 MHz se računalnik ne bo hotel niti prižgati.
Pri 2350 MHz se bo prižgal vendar bo zmrznil že med nalaganjem OSa
Pri 2300 MHzpa mi dela že eno leto brez problema.

Iz tega sledi da ga ne morem preveč naviti, ker preveč navit sploh ne deluje.

Pri vodnem hlajenju pa je verjetno možno da pretiravaš pri navijanju in taku kmalu uničiš procesor.
Vsekakor se vodnega hlajenja izogibam

Tarzan ::

Izy... :(
Res je, da naj bi migracija elektronov močno znižala življensko dobo procesorja, in da pri migraciji elektronov nizka temperatura ne pomaga. Imam vodno, in imam procesor precej navit, pa nisem imel nobenih problemov. Kljub temu, da je bil taisti procesor (prej seveda navit nekoliko manj a toliko bolj vroč) že prej navit, še preden sem pred pol leta namestil vodno hlajenje. No, v glavnem procesor (AMD) je zdaj že star čez eno leto in deluje (tok-tok) kot prvi dan.

Pomoje je boljkotne odvisno, ali dobiš dober robusten procesor ali procesor, ki se že od prvega dne spogleduje z večnimi lovišči. Tudi takega sem imel, Athlon 2400+ eden prvih modelov, če ga nebi dobil zastonj iz USA, bi lahko vnovčil garancijo, saj je bil Box varianta.

nodes ::

Z manjšimi tranzistorji bo problem migracije atomov večji in tako procesor ne bo več zgoru bo migreru, :)

Azrael ::

P4 procesorji imajo vgrajeno zaščito pred pregrevanjem in če je temperatura večja kot je dovoljeno, si sam procesor avtomatsko niža frekvenco delovanja, v skrajnem primeru pa se ustavi / zablokira (glej starejše novice na S-T ali THG). In kar je še najbolje, ta opcija ni odvisna od BIOSa, kot pri nekaterih AMD sistemih, kjer je lahko prepameten uporabnik izklopil to opcijo v BIOSu in s slabim ali pokvarjenim hlajenjem uničil procesor.
Drugače pa vem, da so procesorji obeh proizvajalcev za PC izjemno robustini, kar se tiče pregrevanja, so primeri, ko je procesor stopil ventilatorček in zvil aluminijaste rebra hladilnika in/ali stopil zacinjene spoje na socketu in vendar nekateri taki procesorji, še vedno delajo pravilno.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

AtaStrumf ::

Tudi moj Bartonček je preživel par dni nazaj ko sem sestavil mašino in dal na SLK900U gor vent od Volcanota9, ki naj bi bil temperaturno reguliran, a se je komaj kaj vrtel. Jaz sploh nisem opazil in za foro zalaufam Prime 95 in mašina se restarta. Malo me zaskrbi kaj hudiča se dogaja in grem v BIOS pogledat Health in CPU Temp je bila na 90 in pomoje to ni merjeno iz diode :D, tako da je realna temp dost več. No mašino sem takoj ugasnu in se pipnu reber od SLK-ja in se spekel kot bi prijel za ploščo od štedilnika. No pol sem počakal, da se je ohladil sam od sebe, pol pa dal Zalmanov Silent vent gor na 2700RPM in dela kot je treba, stestirano z Prime95 in Folding@Home čez noč. Ni kaj, blazno so trpežne te zadevce, moti me samo ker ne vem kako je proc dosegel 90C, če pa sem imel v BIOS-u naštiman Shut Down temperature na 75C, kar je tudi MAX na Epox-ki 8RDA3+. Zdaj pa ne vem kaj ga je resetiralo, BIOS al je enostavno od temperature in Prime-a95 odpovedal in tist v BIOS-u sploh ne deluje. V samem Athlonu pa ni nobene temperaturne zaščite, vse opravi BIOS, ... če opravi :\.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Preberi me!

Oddelek: Navijanje
1853822 (18814) galu
»

Abit NF7-S (2.0) Vs DFI NF2 ULTRA INFINTIY

Oddelek: Navijanje
261476 (995) JIM22
»

Katero maticno plato kupiti ??? asus vs dfi

Oddelek: Kaj kupiti
422267 (1511) DominusSLO
»

Stabilno navitje na 7 GHz

Oddelek: Novice / Procesorji
494427 (2792) MrStein
»

Flashanje FX5900 v FX5950 U (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
655494 (4128) [_MW_]

Več podobnih tem