» »

Zamude pri Intelu

Zamude pri Intelu

X-Bit Labs - Intelovi Prescott procesorji, ki so bili planirani za drugo četrtino leta 2003 so prestavljeni na četrto četrtino istega leta. To pa ni veliko, boste rekli. Res ni, a problem nastane pri tem, da masovna produkcija 90 nanometrskih procesorjev za končne uporabnike ne bo mogoča niti do prve četrtine naslednjega leta. Če bodo že zamudili, naj bodo pa vsaj toliko hitrejši in boljši!

Tako Tejas (leto 2005) kot Prescott bosta zgrajena na, že v P4 uporabljanem, NetBurstu (množica elementov, ki poskrbijo za hitrejše upravljanje ("handlanje") z ukazi - 400 MHz FSB, SSE2, ...), a seveda bosta imela precej višji tako FSB kot frekvenco jedra. Prav tako bosta povečana predpomnilnika L1 (iz 8 kB na 16 in 24 - Northwood / Prescott / Tejas) in L2 (90 nm procesorji 1 MB, 65 nm Tejasi pa 2 MB) ter dodanih nekaj novih inštrukcij v sami arhitekturi, ohranili pa bodo Hyper-Threading. Predvidevajo pa tudi da bodo precej bolj požrešni z energijo - Prescott na primer kar okoli 120 W. Klik!

Nastalo luknjo bodo morda lahko zapolnili s Pentiumi 4, ki bodo imeli 1 MB L2 predpomnilnika. A ne ve se še ali bo to L3 ali res L2 pomnilnik, prav tako pa je odprta možnost, da bodo izšli ti procesorji kar vzporedno s Prescotti. Kdo bi vedel?

9 komentarjev

Zheegec ::

Uh, prav tako se govori, da bodo Prescotti nižje od 3.2 GHz še vsi na 533 FSB ! Torej P4 3.06GHz 1MB L2, 533FSB - Prescott.
Prescott na primer kar okoli 120 W.

Uh, sedaj pa že 120W?
Mogoče 110W full load, Intel navaja povprečno 103W za Prescotta 3.4GHz.
[edit] Da, to je očitno res, Socket T pa 120W -- hudo 8-O
Nastalo luknjo bodo morda lahko zapolnili s Pentiumi 4, ki bodo imeli 1 MB L2 predpomnilnika.

Hehe, Emergency Edition v2.0 >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mr.B ::

To se bo še vleklo, nič zato, glede na to da AMD ni sposoben izdelati dovolj 64bitnikov. Intlu se enostavno ne mudi, v 32 bitni areni je še vedno na vrhu. Glede na to da še ni uzunaj najbolj popularnega OS-a se intlu ne mudi. Sicer pa bolj malo najivnežev vrjame da AMD-jevi 64bitniki porabijo le toliko kolikor AMD navaja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

mchaber ::

120W8-O

ne bo več treba plačevat centralno ogrevanje>:D ...

zdaj tud poznam vzrok za globalno segrevanje>:D >:D
.

Dr_M ::

Mr.B: a ti res misls da se intelu ne mudi?? jest pa pravim da NE zmore :) ker ce bi lohk, bi ze, verjem.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Mr.B ::

Ok ?
1. Kolikšna je prednost 64bitnega AMD-ja proti 32 bitnem P4. Je ni le da stane nekako toliko kot zgornji modeli tipa EE. Seveda morate to meriti po količini prodanih procesorjev.
2. AMD ni sposoben v tem trenutu izdelat toliko svojih 64bitnikov, da bi lahko sledil trgu. hm.
3. Poraba AMDja je jako tvegana napoved, le zakaj je tako velik hladilnik, če porabi kao manj kot xaterikoli XP ? hm.
4. Ali ga sprejemajo OEM proizvajalci, tisti ki delajo biznis ? Ne še DELL, ki ponavadi sprejme nekaj takega zaradi cene je rekel za enkrat NE. HM.

Občutek imam, da se je spet društvo navdušencev začelo zbirati, a realnost je lahko dugačna. Zaneslivost še vedno odtehta več kot hitrost, žal plate.Profit se bo začel delati, ko bo prišel Win64bitnik ven, torej hkrati s Pentium V. Prav tako spet ni kvalitetnih plat predvsem tistih, ki so kao direktni napad na Intlov Corporate biznis, torej serverski market, kjer dominira Intel v x86 32bit kodi.
Ko bom izbiral naslednji procesor, se lahko zgodi tako kot je sedaj, žal zaradi nezaneslivih plat bom izbral P4, pa čeprav bo nekoliko dražji in počasnejši. V tem trenutku profitiramo samo uporabniki z nižjimi cenami procesorjev. Tako da če pride Prescot šele Februarja je skoraj nepomembno, do takrat lahko da Intel svoje P4 ven.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zheegec ::

. Kolikšna je prednost 64bitnega AMD-ja proti 32 bitnem P4. Je ni le da stane nekako toliko kot zgornji modeli tipa EE. Seveda morate to meriti po količini prodanih procesorjev.

A64 3200+ stane 140K v Sloveniji, to je manj kot P4 3.2GHz. Torej stane manj kot P4 EE. Prednost je kar velika (seveda bo to veljalo šele ob izidu Win XP AMD64), nekateri testi z beta Winsi, beta driverji,... so pokazali kar veliko razliko v hitrosti - tudi do 20% (in v nekaterih primerih več, samo redko -- recimo WinRAR). Ponekod so pa performanse enake, samo še vedno je to BETA! Količina prodanih procesorjev - P4 EE = 0 :D
2. AMD ni sposoben v tem trenutu izdelat toliko svojih 64bitnikov, da bi lahko sledil trgu.

Seveda ne, še vedno izdeluje AXP, ter ima še vedno težave s SOI. Nič nenavadnega, saj so takšne "porodne" težave nekaj običajnega, sploh za manjša podjetja.
3. Poraba AMDja je jako tvegana napoved, le zakaj je tako velik hladilnik, če porabi kao manj kot xaterikoli XP

89W je ekstremna meja, za katero morajo proizvajalci narediti hladilnik, da ga bo AMD potrdil. Torej noben K8 COU ne bo oddal več kot 89W toplote. Kar poglej Intelove podatke za Prescotta -- Intel podaja povprečno porabo, ne maksimalne kot AMD.
. Ali ga sprejemajo OEM proizvajalci, tisti ki delajo biznis ? Ne še DELL, ki ponavadi sprejme nekaj takega zaradi cene je rekel za enkrat NE

Marketing je bil vedno problem pri AMDju.
Dellu Intel plačuje velike premije (če že tako citiraš The Inquirer si to gotovo tudi prebral med novicami) za prodajo procov.
Ima pa AMD zato vsaj nekaj drugih, kot je recimo HP. Sun pa o Opteronih "še razmišlja". Vsaj Solarisa bo izdelal za AMD64, tako da bo mogoče kaj iz tega...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mr.B ::

Ja hvala Alien3001 da si potrdil to kar sem zgoraj napisal.
V ti. corporate svetu cena ni toliko pomembna.Sploh če naredimo primerjavo s Xeon-ovimi procesorji. Za navadnega smrtnika kot sem jaz je cena 140K preveč za procesor, no pa za večino slo-tech-ovcev tudi.
Če HP+DELL rečeta ne hvala, bomo počakali, je nekaj narobe saj skupaj držita ogromni tržni delež.Dokler jih AMD ne bo uspel prepričati tako ali drugače, je nesmiselno da bo imel kaj profita, oziroma poplačal razvoj itd, oziroma vstopil na Serverski market.Prav tako vsi ostali razmišlajo, povdarek je na razmišlanju, to je nekaj kar je zelo zanimivo. Če bi bil AMD-jev 64bitnik tak killer nebi nihče kaj preveč razmišljal o ne uporabi AMD-ja.Kakor kaže je AMD trenutno sposoben izdelati le toliko procesorjev, da pokrije testne potrebe. Ok malo več, toda da bi se Intel začel zaradi tega, kaj hudo tresti pri prodaji AMD-ja ti. inžinirskih primerkov 64bitnikov. Ok z večjo količino le teh, ja. Sicr pa tako P4EE kot AMD-FX sta bolj izdaja procesorjev na papirju.

Od zgoraj naštetega se lahko zgodi, da bo naslednjih nekaj mesecev AMD fokusiral zadeve za Serverski market, medtem pa bo Intel prevzel mesto na poziciji, kjer je sedaj prevladoval AMD in se lahko zgodi da bo izguil oba trga. AMD bi moral narediti poplavo svojih 64bitnikov, da bi cena potem padla, drugače pa nebo nič. Serverski market deluje malo drugače kot domača poraba procesorjev.Predvsem so tu potrebni testi, ne samo procesorje ampak tudi plat predvsem plat kjer če omeniš kakšen VIA inside kakšnemu inžinirju se samo križa. Pač BesBuy tu ne pomeni nič, in kot tipični prodajalci spet tržijo da je bistveno hitrejši od česarkoli ima intel, ampak je to nepomembno.

Če geldamo s stališča nekoga ki bi prodajal serverje, gre postopek približno tako da najprej dva mesca testirajo, potem rečejo da os pripravljeni, potem pa se uprašajo, že dva mesca je AMD težko dobavljiv v velikih količinah ? Hm bomo obestili AMD, potem pa bo minilo še dva mesca. Vmes pa bo Intel že dal v teste svoje 64 bitnike, in kaj si bodo inžinirji rekli, nič bomo počakali še dva meseca, saj do sedaj nismo imeli težav z Intlom.

Sicer si želim da bo AMD uspel, toda če bi danes v sloveniji naročil 200 kosov AMD 64bitnikov, koliko časa bi čaka Alien3001 ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

zile ::

AMD živi od flash pomnilih kartic, btw. Tko da se ne sekirat za procesorje. Je pa fajn da se prodajajo za med, rajt :D

Zheegec ::

Kaj ko bi šli pod K8 temo pisati naprej?
Daj skopiraj post tja, potem pa gremo naprej...:D
THX
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novice iz AMDjevih logov

Oddelek: Novice / Procesorji
294069 (2466) simnov
»

AMD, DDR2, Socket M2

Oddelek: Novice / Pomnilnik
144992 (4568) MrStein
»

Intel Prescott, Socket T (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
906647 (4479) Zheegec
»

Prihajata Prescotta 2,8 ter 3 GHz

Oddelek: Novice / Procesorji
91818 (1818) Dr_M
»

Kako bomo računali PR pri Athlonih 64?

Oddelek: Novice / Procesorji
62152 (2152) swar

Več podobnih tem