» »

Centrino na osebnih računalnikih?

Centrino na osebnih računalnikih?

The inquirer - Če je res, kar piše The inquirer, se je Intel odločil, da bo začel s prodajo Centrino izdelkov tudi za osebne računalnike. Če pomislimo, je to zelo logično, saj ima njihova trenutna ponudba eno veliko pomanjkljivost ali morda bolje rečeno presežnost, na katero pa je Centrino skoraj imun. Govorim seveda o ogromni porabi električnega toka in zaskrbljivo visokih temperaturah, ki jih doseže njihov trenutni paradni konj Pentium 4 3,4 GHz E Prescott.

Kot veste, je Centrino tržno ime za kombinacijo procesorja Pentium M in posebnega, prav za ta sistem razvitega veznega čipovja, ki se od drugih loči predvsem po nekaterih dodatnih funkcijah, npr. majhno porabo energije in podporo za brezžična omrežja. Pentium M je bil osnovan na Pentium III arhitekturi, zato ima kljub relativno majhni delovni frekvenci, še vedno precej impresivno računsko moč. Ker pa gre za mobilni sistem, ki je odvisen od akumulatorske baterije, je bil seveda načrtovan tako, da porabi kar najmanj električne energije in da se kar najmanj greje. Medtem ko VIA veselo prodaja svoje Epia računalnike, je to točno to, kar Intelu trenutno zelo manjka na tržišču osebnih računalnikov.

The Inquirer proti koncu novice še namigne, da bomo verjetno že leta 2005 videli prve večjedrne procesorje. To se zdi ob trenutnih tehnoloških problemih z vedno manjšo proizvodno tehnologijo, vedno bolj smiselno, morda celo nujno.

Tržišče malih, tihih in ravno prav hitrih osebnih računalnikov očitno postaja vedno bolj zanimivo, skrbi me le, kaj to pomeni za računalniške navdušence. Če se bo trend preobrnil v smeri takih mini PC-jev, bodo hitrejši sistemi, ki jih imamo mi radi, zaradi zelo zmanjšane prodaje, verjetno pristali v precej višjem cenovnem razredu. Čisto možno je, da boste morali čez nekaj let kupovati strežniško opremo (Pentium 4 EE je en tak primer) ali pa predelovati XBOX 3, če boste želeli vrhunski računalniški sistem. Držimo pesti, da se to ne bo zgodilo!

13 komentarjev

Thomas ::

Važno je samo eno. Ops/$. V $ štejejo fiksni in variabilni stroški, se ve.

Ostale computing paradigme so mrtve.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Smaug ::

Če se bo to uresničilo, bo to moj naslednji nakup.
True Multitasking = 3 PCs and a chair with wheels!

OwcA ::

Vredno si je prebrati še A Centrino In Your Future?.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Vice ::

Če bo prestop na optiko hiter se pa res ni za bat glede hitrosti:D

Brane2 ::

Dobra fora. Proadali so folku Pentium IV kot naslednjo stopnico po P3, sedaj pa prodajajo izvedenko P3 kot naslednika P IV.

Hehe. Se kak tak prijem in bodo morali placati patentne pravice Crveni Zastavi.... :D

Enako velja za HyperThreading. Ispushitis.

Koncno so iz cistega obupa dojeli staro resnico- danasnji CPUji so za navadna opravila cisto spodobni. Kdor hoce hitrost ob optimalni porabi energije, potrebuje SMP clustre. Z njimi lahko dobi precej CPU moci, ki se ni razvodenela in se jo da koristno uporabit v povprecnih programih. Multicore prijem je samo (zelo solidna) osnova tega.
Naredis CPU zadnje generacije, vendar tako da dela recimo nad 1 GHz in da da od sebe cimvec MIPS/Watt, nato pa na silicij postavis vec takih enot z deljenim L2 (ali celo L3), na osnovno plosco pa vec kosov silicija-kolikor ti dovoljuje poraba.

In ker je Opteron bistveno primernejsi za take igre od PIV etc -Multicores, here we come.... :D

dr.J ::

Multicores za povprečnega uporabnika?

Kot V10 motor za cijazenje v koloni. Ampak folk uspejo nategnit do onemoglosti (Intel, AMD, M$, etc).

Za wordiranje, emajliranje in surfanje je 500 MHz še povsem dovolj.

Ne delajo vsi procesorsko superintenzivnih stvari. Pravzaprav redkokateri.

Romčy ::

Ni pa 500mhz dovolj za Halfliranje pa Doomiranje pa Farcryranje ......:D

Daedalus ::

>Ni pa 500mhz dovolj za Halfliranje pa Doomiranje pa Farcryranje .....

Že, sam naj tisti, ki to prakticira, pol tudi plača za super-duper najnovejši in najbolšejši proc, grafiko, napajalec, hlajenje in nevemkako zmogljive ostale komponente...

Eni uporabniki pa bi bli že čisto zadovoljni z epia-like miniaturno izvedbo, porabo in seveda tišino... Kot sem že enkrat napisal - večina folka pač ne potrebuje Prescottov in Athlonov 64. Je pa precej res, da če bi se nora dirka Intel vs. AMD nadaljevala s tem tempom, tudi večini ne bi kaj drugega ostalo, kot da kupi daleč prezmogljiv hardver, ki ga pol ne izkoristi niti 50%.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Ma kronično smo computing podhranjeni. Večine najzanimivejših reči zaradi tega ni niti možno početi.

Zato se bo dirka nadaljevala in zato dirka tudi je.

Samo nekoliko je treba premakniti focus. Čimveč computinga za dolar, namesto "čimveč computinga na rezino".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

JustVi ::

men tud napiše "too long", potem pa tle po forumu smetim.

jerry2000 ::

Računalniki so že dovolj hitri za vsakdanje delo. Glasnost in temerature pa ubijajo. Noro je, da imam hladilnik tako težak, da mi lahko zlomi matično ploščo. Res upam, da se bo trend obrnil v smeri proti manjši porabi energije, sicer ne vem kam bomo prišli.

MrStein ::

Že danes lahko kupiš procesor, ki se minimalno greje. Če pa to ni dovolj, pa ga lahko underklokaš, pa se bo še manj. Seveda če ga friziraš do maksimuma, se tudi temu primerno greje ...

darkolord ::

Pentium M ima majhno porabo energije (in se tudi ne greje tolk) brez da bi bil kaj "underclockan" (PM 1.7ghz naj bi bil tako "močan" kot P4 2.4ghz)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

razlika med...

Oddelek: Strojna oprema
111070 (937) dmitro
»

Intelove novoletne zaobljube

Oddelek: Novice / Procesorji
51747 (1747) Zheegec
»

Zamude pri Intelu

Oddelek: Novice / Procesorji
92201 (2201) Zheegec
»

O AMD-ju in njegovi prihodnosti

Oddelek: Novice / Procesorji
272013 (2013) Pyr0Beast
»

Pentium 4 3.20 GHz

Oddelek: Novice / Procesorji
51812 (1812) frenk

Več podobnih tem