»

Centrino na osebnih računalnikih?

The inquirer - Če je res, kar piše The inquirer, se je Intel odločil, da bo začel s prodajo Centrino izdelkov tudi za osebne računalnike. Če pomislimo, je to zelo logično, saj ima njihova trenutna ponudba eno veliko pomanjkljivost ali morda bolje rečeno presežnost, na katero pa je Centrino skoraj imun. Govorim seveda o ogromni porabi električnega toka in zaskrbljivo visokih temperaturah, ki jih doseže njihov trenutni paradni konj Pentium 4 3,4 GHz E Prescott.

Kot veste, je Centrino tržno ime za kombinacijo procesorja Pentium M in posebnega, prav za ta sistem razvitega veznega čipovja, ki se od drugih loči predvsem po nekaterih dodatnih funkcijah, npr. majhno porabo energije in podporo za brezžična omrežja. Pentium M je bil osnovan na Pentium III arhitekturi, zato ima kljub relativno majhni delovni frekvenci, še vedno precej impresivno računsko moč. Ker pa gre za mobilni sistem, ki je odvisen od akumulatorske baterije, je bil seveda načrtovan tako, da porabi kar najmanj električne energije in da...

13 komentarjev

Pohitritve Prescottov s SSE3

X-Bit Labs - Čeprav so Intelovi Prescotti že sedaj vražje hitri procesorji, nam Intelov tiskovni predstavnik obljublja še manjše pohitritve. Po njegovih besedah sodeč, bo v kratkem luč sveta ugledala kopica digitalnih orodij z vgrajeno domorodno podporo za ukaze SSE3, ki bodo iz Prescottov iztisnili še tiste zadnje elektrone moči.

Tovrstna podpora se nam obeta tudi v večjih programih, kot so Adobe Premier, v Pinnaclovem in Uleadovem programju in podobnih. Preden od veselja odhitite kupit najhitrejši Prescott še to, pohitritev bo najverjetneje med dvema in petimi odstotki. Več o tem.

5 komentarjev

Procesor Prescott najavljen za 2. februar

AnandTech - Po precej dolgotrajnem čakanju na prihajajočega Intelovega paradnega konja, procesor Presscot, je sedaj končno znan datum izida - 2. februar. Za nekatere rahlo pozno, saj je Intel na veliko objavljal, da bo jedro Presscot prislo na trg že proti koncu tega leta 2003. A nekaj časa nazaj je malce potihnil glede tega; nekateri so špekulirali, da ima poizvodnje težave.

Najverjeteje je res nekaj na tem, saj bo prihajoči Presscot temeljil na 90 nm proizvodnem procesu. Frekvence delovanja prvih Pressotov ne bodo zelo udarne - najhitrejši izdelek bo namreč tiktakal na 3,4 GHz, vsi pa imajo 1MB drugonivojskega in 16KB prvonivojskega pomnilnika ter nove inštrukcije SSE3, seveda pa bodo vsi opremljeni z izboljšanim Hyper Threadingom, kar lahko le pozdravljamo. Izdane različice pa bodo še: 3,2, 3,0 in 2,8 GHz. Slednji bo tudi zelo zanimiv, saj bo stal približno toliko, kot sedaj 2,6 GHz "Northwood" v Sloveniji.

14 komentarjev

Zamude pri Intelu

X-Bit Labs - Intelovi Prescott procesorji, ki so bili planirani za drugo četrtino leta 2003 so prestavljeni na četrto četrtino istega leta. To pa ni veliko, boste rekli. Res ni, a problem nastane pri tem, da masovna produkcija 90 nanometrskih procesorjev za končne uporabnike ne bo mogoča niti do prve četrtine naslednjega leta. Če bodo že zamudili, naj bodo pa vsaj toliko hitrejši in boljši!

Tako Tejas (leto 2005) kot Prescott bosta zgrajena na, že v P4 uporabljanem, NetBurstu (množica elementov, ki poskrbijo za hitrejše upravljanje ("handlanje") z ukazi - 400 MHz FSB, SSE2, ...), a seveda bosta imela precej višji tako FSB kot frekvenco jedra. Prav tako bosta povečana predpomnilnika L1 (iz 8 kB na 16 in 24 - Northwood / Prescott / Tejas) in L2 (90 nm procesorji 1 MB, 65 nm Tejasi pa 2 MB) ter dodanih nekaj novih inštrukcij v sami arhitekturi, ohranili pa bodo Hyper-Threading. Predvidevajo pa tudi da bodo precej bolj požrešni z energijo - Prescott na primer kar okoli 120 W. Klik!

Nastalo luknjo...

9 komentarjev

Prescott 2,8 GHz za 178 $; Prescott 3,8 GHz v drugi polovici 2004

X-Bit Labs - Intelov paradni konj Prescott bo uradno izšel 26. oktobra. Seveda so po poročanju X-Bit Labs znane tudi cene. Prescotta, tiktakajočega pri 2,8 GHz, bo na dan izida možno kupiti za 218 dolarjev, medtem ko so prve pocenitve napovedane za 15. februar. Takrat mu bo vrednost padla na "samo" 178 ameriških zelencev.

Na dan pa je prišla tudi novica, da bo Prescott 3,8 GHz uradno na trg prišel šele v drugi četrtini naslednjega leta. Še izvirna novica.

3 komentarji

Prihajata Prescotta 2,8 ter 3 GHz

X-Bit Labs - Vse več je polemik okoli močno pričakovanega Intelovega procesorja Prescott, ki naj bi izšli novembra. Prva modela, ki bosta zajadrala v trgovine bosta tiktakala pri 3,4 in 3,2 GHz. X-Bit Labs pa poroča o prihodu še dveh Prescottov s frekvenco 2,8 ter 3 GHz. Načrtovana sta za prvo četrtino naslednjega leta in bosta morda delovala celo na trenutnih Springdale/Canterwood ploščah.

Na dan pa je prišla tudi novica o dveh novih čipovjih: Grantsdale-GV in Grantsdale-GL bosta med uporabnike prišli v drugi četrtini naslednjega leta in bosta uporabljali Socket T podnožje Procesorji pa bodo na voljo tako za Socket T, kot tudi za Socket 478. Tu si oglejte še nekaj pomembnih informacij.

9 komentarjev

Slike in podatki o procesorju Tejas

več strani - Zanimivo, na trgu še vedno ni dolgo napovedovanih Intelovih procesorjev s kodnim imenom Prescott, pa so se že pojavili prvi primerki, ki zaenkrat še nosijo kodno ime Tejas in bodo najverjetneje nasledili Prescotte. Po poročanju X-Bit labsov, bodo Tejasi na voljo nekje v drugi polovici prihodnjega leta. Prvi Tejasi bodo 0.09 mikronski, površina čipa pa naj bi merila od 120 do 140 kvadratnih milimetrov. Leta 2005, ali pa še kasneje, bodo procesorji izdelani v 0.065 mikronski tehnologiji, površina čipa pa bo merila med 80 in 100 kvadratnimi milimetri. Novi procesorji naj bi imeli več...

2 komentarja

Deset let Pentiumov

X-Bit Labs - Skorajda smo pozabili omeniti za vse nas zelo pomembno obletnico. V mesecu marcu namreč mineva deset let, odkar so na tržišče prvič prišli Pentium procesorji. Daljnega 22. marca 1993 je Intel prvikrat na trg poslal Pentium procesorje, takrat tikatakajoče pri skromnih 60 in 66 MHz, grajene v 0,80-mikronski tehnologiji s tremi milijoni tranzistorjev. In uspešno ime se je obdržalo celo desetletje. Bodo procesorji znamk Prescott in Tejas še vedno nosili legendarno ime Pentium? Preglednica vseh Penitum procesorjev do danes.

35 komentarjev

Intelovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Neuradni podatki za AMDjeve procesorje so precej obetavni - kakšne odgovore na nove AMDjeve procesorje pa imajo pripravljene pri Intelu? Prvi nas bodo konec tega leta ugledali procesorji z kodnim imenom Prescott, narejeni bodo v 90 nm tehnologiji, na njih pa bo 1 MB L2 predpomnilnika. Dobiti jih bo mogoče z naslednjimi hitrostmi:
  • Prescott 3,20 GHz (800 MHz QPB)
  • Prescott 3,40 GHz (800 MHz QPB)
  • Prescott 3,60 GHz (800 MHz QPB)
  • Prescott 3,80 GHz (800 MHz QPB)
  • Prescott 4,00 GHz (800 MHz QPB)
  • Prescott 4,20 GHz (800 MHz QPB)
  • Prescott 4,40 GHz (800 MHz QPB)
  • Prescott 4,60 GHz (800 MHz QPB)
  • Prescott 4,80 GHz (800 MHz QPB)
  • Prescott 4,80 GHz (1066 MHz QPB)
  • Prescott 5,00 GHz (800 MHz QPB)
  • Prescott 5,06 GHz (1066 MHz QPB)
  • Prescott 5,33 GHz (1066 MHz QPB)
Naslednika bo dobil konec leta 2004 - v začetku leta 2005, zaenkrat je naslednik poimenovan Tejas. Najprej bodo zgrajeni na enakem 90 nm procesu kot Prescott procesorji, konec leta 2005 pa bodo prešli na 65 nm proces. Ti 65 nm procesorji bodo...

17 komentarjev

Še malo o Pentiumu 4

Euro Gamer - Če bi Intel lepo nadaljeval svojo tradicijo, bi bil Pentium 4 imenovan Oktium. No, če vas P4 še vedno zanima, če še vedno ne veste točno za kaj se gre, kaj je NetBurst ter kaj je RIMM Rambus pomnilnik, čemu služi ter kaj izboljša - si preberite tole. Res poučen ter obsežen članek o tem novem, za Intelove pojme revolucionarnem, procesorju. Kar veselo na branje .

6 komentarjev