» »

RIAA napovedala na stotine tožb

RIAA napovedala na stotine tožb

več strani -

RIAA je na včerajšnji seji ponovno spregovorila o nelegalnem izmenjevanju glasbe prek internetnih servisov (P2P), kar jim je velik trn v peti. Predsednik Cary Sherman je dejal, da bo RIAA v Združenih državah začela z masovnimi tožbami proti posameznikom, ki omogočajo nelegalno izmenjavo glasbe (torej uporabniki P2P-programov). Poudaril je, da ni pomemben obseg nedovoljenega delovanja in da so zanje vsi enaki. Prvi plaz nekaj sto tožb se bo usul najkasneje v desetih tednih, ko bo RIAA zbrala dokaze. Kazni naj bi znašale od 750 do 150.000 dolarjev za vsako pesem, ki jo posamezniki ponujajo. Tudi zapornih kazni ne izključujejo.

V ZDA trenutno po grobih ocenah P2P-programe nelegalno uporablja 57 milijonov Američanov. Na prvem mestu so KaZaA, Grokster in Morpehus, ki so postali popularni po propadu pionirja Napsterja. Založniki pravijo, da jim to gromozansko omrežje odžira milijarde dolarjev zaslužka in milijone dobička.

Odzivi javnosti so zelo mešani, a prevladuje mnenje, da RIAA spet bije boj z mlini na veter. Sharman Networks Ltd. obžalujejo, da se je RIAA spustila v boj s svojimi kupci in napovedala nesmiselno vojno in dolgotrajne ter drage pravde. Fred von Lohmann, pravnik pri Electronic Frontier Foundation, ugotavlja, da je RIAA s to potezo pokazala, kako je izgubila še zadnji stik z realnostjo. MPAA načrte podpira, a še ne razmišlja o samostojnih podobnih akcijah.

WashingtonPost, CNN in Fox News.

RIAA bi se morala naučiti uporabljati novo tehnologijo v svoj prid (dodaten zaslužek prek interneta), ne pa biti na propad obsojeno bitko.

20 komentarjev

DMouse ::

O fak, zdej morm pa takoj izklopt Kazo :O

_Mortal_ ::

Zgleda je v RIAA-i največja koncentracija debilov v celi ameriki!!!
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

flipflop ::

LOL,a se bo tole kdaj umirilo?

mrTwelveTrees ::

haha ha, kot da bojo kej dosegl ? kok 1% jih bojo tožil ?

lol, lol :D

root987 ::

Ljudi, umirite se! Oni bodo tožli v Ameriki, ne v Sloveniji. njih briga Slovenija. Sicer pa res, morali bi se naučiti uporabljati novo tehnologijo v svoj prid.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Matek ::

Točno to! Dali bi ven enega luštnega klienta, ki bi deloval ali na principu mesečne naročnine ali pa bi bila cena po komadu. Recimo da stane cd 3000 tolarjev in je gor 20 komadov, torej stane en komad 150 tolarjev. Pa bi lepo bili komadi gor, profesionalno zripani v kako lepo kvaliteto (320kbps vbr :)), pa bi si jih potegnu in bi lepo plačal. Za take super komade bi se splačalo odštet tako malo vsotico. Sej ma apple nekaj takega ane?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

flipflop ::

To bi bla luštna zadevca,pa cel CD bi lahk image dal,tudi za špile,pa bi si ga dal dol z veliko hitrostjo,ziher bi jih več prodal.

Neandertalec ::

Pustimo riio za trenutek pri miru. Kazaa in podobno so popularni predvsem zato, ker se zaenkrat za vsako plosco najde vsaj en uporabnik, ki jo dejansko kupi, ripa in mp3zira. RIAA naj lepo pocaka, da kmalu ne bo nobenega primerka vec, ki bi bil zadeve pripravljen kupiti in deliti z drugimi, pa bo p2p roba kmalu propadla...

DSmidgy ::

Upam da te bo RIAA poslušala. A mogoče ti ne veš da imajo eni za hobi to, da si delajo čim večje zbirke plošč in te pol šerajo na netu?

blabla ::

All your money is belong to us!

undefined ::

> O fak, zdej morm pa takoj izklopt Kazo

Zakaj, a si se preselu v Združene Države? :)

DMouse ::

/me was being sarcastic ;)

Tr0n ::

Moj komentar: LOL.

'nuff said :).

mrTwelveTrees ::

jaz nisem nor da bi plačeval tudi za 320kbps mp3-je denar ?
zakaj pa bi ? a si na glavo padu ?

eni ste tako zahtevni, da vam 128kbps ni zadosti - kva manjka, če je zastonj
128 je čist cool, ....

ma ja, škoda besed, grem jaz rajši po hladno pijačo :)

Sid Izprijeni ::

MMM ma po svoje kar prav.

Cel sistem založb trenutno temelji na tem, da se d dobičkom od prezasoljenih CDjev formira fama okrog glasbenih zvezd, ki se prodaja. Kar se je zdaj totalno izrodilo in so narodu sposobni dejansko prodat tudi Britney Spears, čeprav so to popolne smeti, ki živijo samo zaradi agresivne propagande in prepričevanja potrošnikov, da je to kul in da jim je to pa ja všeč.

Razne Metallice in taki fičfiriči bi lahko namesto, da se pizdijo, rajši sami zrihtali neodvisne distribucije prek neta, kjer bi šla večina dobička ustvarjalcem samim, ostalo pa bi šlo za vzdrževanje servisa in furanje reklam po netu.

Grem stavit, da bi potem bili albumi ene 4x cenejši in bi narod bil pripravljen zanje tudi plačat, če bi vedel, da gre ta keš dejasnko ustvarjalcem v žep ne pa debelim pohlepnim kravatarjem, ki grejejo stole nekih megazaložb in se šlepajo na tuje delo.

Skratka, založbe so postale nepotrebne. Vsak glasbenik lahko sam distribuira muziko prek neta. Kdaj bo to že kapnilo večini od njih?

:\
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

ali3n ::

Takrat ko jim bodo potekle pogodbe? :D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Jeebs ::

Eh... Spet bluzijo.>:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

BuDi79 ::

No le pot pod noge... do BFM, Nude, Smolarja, Karmen Stavec in podobnih... pa jih prepričej in naredi tako distribucijo... če se ti jih ne bo 95% smejalo pa tud nič ne rečem

mojsterpeter ::

glasba prodana prek spleta bi mogla bit 3x cenejša ker nimajo praktično nobenih stroškov (tiskanje cd-jev, transportni stroški, trgovske marže)..

tj. pribl. 1000sit/cd oz. 50sit/komad (alias 25centov alias quarter)

pa bi imeli sigurno profite višje od sedanjih..
ill communication

Mate ::

RIAA me v tem primeru spominja na eno ubogo zival, ki se je ujela v past in sedaj panicari na _vse_ mozne nacine.

Sicer pa, ko bodo polovili vse "lopove" v ZDA in jih strpali v zapor, bodo imeli samo 150mio prebivalcev, ki bodo morali skrbeti za dodatnih 50mio po zaporih. (pretiravam, samo 750$ za pesem? To je 50CDjev.)

Blah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Program eDonkey dokončno umrl

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
284564 (3042) Bistri007
»

RIAA napada Evropo

Oddelek: Problemi človeštva
312031 (1427) Vikking
»

RIAA vas bo oprostila ...

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
192795 (2795) Freelancer
»

Upadanje prenosa glasbe prek P2P

Oddelek: Novice / Ostale najave
133196 (3196) nsignific
»

RIAA: Zakon je zakon. Mi ga bomo upoštevali.

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
342355 (2355) MilkyWay

Več podobnih tem