» »

Konec vesoljskega teleskopa?

Konec vesoljskega teleskopa?

vir: NASA
Slashdot - Ko so pred leti v vesoljski orbiti namestili teleskop Hubble, so se najprej pojavile težave s sliko. Vse slike, ki so jih sprejemali na Zemlji so bile neostre, popačene in na sploh popolno razočaranje za znanstvenike, ki so na projektu delali leta. Po nekaj časa so odkrili problem ter ga po nekaj mesecih rešili s posebnimi "očali" zanj. Slike, ki so prišle na Zemljo po posegu, pa so presenetile tako znanstvenike kot tudi širšo javnost, saj so znanstvenikom ponudile ogromno informacij, javnosti pa prizore, ki si jih marsikdo ne bi mogel predstavljati niti v sanjah.

A odkar si je ameriški predsednik Bush zaželel ponoven obisk Lune in kasneje tudi Marsa, so se stvari v NASI precej spremenile. Tako so začeli prestrukturiranje denarnih sredstev, z namenom, da bo polet na Luno in Mars imel dovolj denarne podpore. Med projekti, ki jih nameravajo ukiniti/jim zmanjšati sredstva, pa se je znašel tudi vesoljski teleskop Hubble. Slednji bo v roku treh let in pol nujno potreboval popravilo, saj se mu življenska doba že resno izteka. Stroški za popravilo znašajo zajetnih 167 milijonov dolarjev, s katerimi naj bi Hubble popravili in ga opremili z dvema novima bonbončkoma - s širokokotno kamero Wide Field Camera 3 in spektografom Cosmic Origins Spectrograph.

In ker 167 milijonov dolarjev le ni tako mala vsota, da bi jo sodelavci projekta lahko sami zbrali s prošnjami od vrat do vrat, so se odločili, da bodo za pomoč poprosili Rusko vesoljsko agencijo ter zasebne sponzorje (nekaj donacij bi naj že bilo ponujenih). Če bodo Rusi sprejeli prošnjo in odobrili financiranje Hubbla, se nam vsekakor obeta še veliko število znanstvenih odkritij z njegovo pomočjo. Klik!

9 komentarjev

keber ::

oba inštrumenta sta že skoraj zgrajena. Popravilo pa ne stane samo 167 mil. $, ampak še dodatna slaba milijarda za polet Shuttla, ki bi to popravilo omogočil. Zato iz te moke žal ne bo kruha.

rfmw ::

he he, rusom so šli po cekine. rusi se še sami komaj preživljajo, vsaj njihov space program. hej mladi inženirji, ruska space agency vabi v službo (žal za mizerno plačo).
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Brane2 ::

Kot mi je znano, je pri Hubblu predvsem problematična dostava dobrin do teleskopa, ne pa same stvari, ki večinoma izgotovljene še čakajo na izstrelitev.

Večina tega je bila mišljena prav za Shuttle in temu ustrezno dimenzionirana. Sedaj ko Shuttla ni več, praktično ni načina za izstrelitev. Ruski Progres itd je bistveno premajhen, poleg tega pa je potrebna tudi človeška interevencija za montažo/dmeontažo zadev.

Shuttle bo, tudi ko/če spet vzleti, omejen samo na misije, povezane z ISS, torej Hubble odpade tudi takrat.

Poleg tega pa bo v nekaj letih na voljo tudi njegova zamenjava, oziroma kar nekaj zamenjav. Gre torej samo za morebitno časovno luknjo, ko bodo brez Hubblea in brez zamenjave, če bo ta zamujala...

Bush je moral nekje odrezati in Hubble ni bil povsem nepricakovana zrtev, prej nasprotno. Po nesreci so to potihem pricakovali ze vsi, le rekel ni nihce nic v javnosti...

BC3 ::

odlomek iz Demokracije 22. januarja:

...Odsev krize je tudi usoda teleskopa Hubble. Takoj po Bushevem nastopu je ameriška vesoljska agencija NASA sporočila, da odpoveduje vse izboljšave in popravila na tem vesoljskem teleskopu in ga torej prepušča usodi. Dokler bo deloval, bo deloval, popravili pa ga ne bodo več. Raketoplan Space shuttle bo namreč letal samo še do Mednarodne vesoljske postaje. Na prvi pogled se zdi, da gre za posledico Bushevega nastopa, torej preusmeritev prednostnih nalog iz neposredne bližine Zemlje k poletom na Luno in na Mars. Toda vzdrževanje Hubbla bi morali v vsakem primeru opustiti iz varnostnih razlogov. Po nesreči Columbie so namreč obveljali strožji varnostni standardi, ki zahtevajo, da je ob vsakem poletu na razpolago tudi ,,rešilni čoln", če se raketoplan pokvari. Tega Mednarodna vesoljska postaja ima, Hubble pa ne...
-:| athlon x2 5000->phenom fx-5000@3G, vapor-x 4890, aeneon xtune |:-

Thomas ::

ISS ni vredna piškavega oreha. Hubble pa je vreden celo več od poleta na Luno.

Ampak zdaj naj izstrelijo nov Hubble. Hubble 2 ali kakorkoli naj mu rečejo.

IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Toliko odkritij, ki jih je omogočil Hubble, niso omogočili vsi roverji, ISS-ji ter ostale sonde skupaj. Hubble 2 je NUJA :|
Vse je za neki dobr!

gumby ::

hmm... a ni mozno "service pack" odpeljat na ISS (kamor bodo itak sli) in ga kasneje spravit do Hubbla?
my brain hurts

Thomas ::

Bi rad nekaj spravil iz Ljubljane v Milano?

Boš dal to na avtobus za Zagreb, ker boš že kasneje zadevo nekako iz Zagreba dobil v Milano.

No, vseeno boljša taktika, kot obisk ISS na poti na Hubbla.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gumby ::

malo je okoli riti v zep - je pa mozna resitev, ce sme shuttle samo na ISS, tovor je pa prevelik za karkoli drugega...
my brain hurts


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Dilema (ali bili Američani na Luni)

Oddelek: Loža
203732 (3413) Mavrik
»

Hubble star 20 let

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74067 (3641) keworkian
»

Konec vesoljskega teleskopa?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
93887 (3427) gumby
»

Znanost in tehnologija III.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
264445 (3898) Jux
»

Robot bo popravil Hubbla

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
172551 (2551) Kaboom

Več podobnih tem