»

Hubble že kdovekolikič vstaja od mrtvih?

Hubble na delovnem mestu

vir: NASA
NASA - Nasin vesoljski teleskop Hubble, ki je pred dvema tednoma zaradi okvare prešel v varni način delovanja, bo kot kaže kmalu spet popravljen in nared za raziskovanje vesolja. V začetku oktobra je namreč odpovedal eden od treh žiroskopov, ki pomagajo pri usmerjanju teleskopa. Dogodek je bil pričakovan, saj je žiroskop že leto dni kazal vse znake, da se bliža koncu svoje življenjske dobe. Da je v primeru okvare na voljo redundanca, so sicer na krovu Hubbla trije pari teh naprav. V vsakem od parov je po en starejši in po en novejši model, slednji so zasnovani tako, da je njihova pričakovana doba precej daljša od tiste pri starejših primerkih.

Trenutno je stanje tako, da so sodelovanje odpovedali vsi trije starejši žiroskopi...

16 komentarjev

Hubble posnel sliko najstarejših objektov v vesolju v IR

NASA - NASA sporoča, da je njihov teleskop Hubble to pot zrl najdlje v vesolje doslej. V bližnjem infrardečem delu spektra je uspel posneti celo objekte, ki so nastali borih 600 milijonov let po velikem poku. Hubble je snemal v isti smeri kot že leta 2004 (Hubble Ultra Deep Field - HUDP), torej v ozvezdja zajca, goloba in kita, le da je imel sedaj na voljo na novo nameščeno Wide Field Camera 3, ki gleda v bližnjem IR. Spričo širjenja vesolja se namreč svetloba zelo oddaljenih predmetov postopoma premika proti daljšim valovnim dolžinam - gre za vesoljsko verzijo Dopplerjevega pojava, ki se imenuje rdeči premik.

Omenjeno sliko je Hubble posnel...

38 komentarjev

SMS sporočila dražja kot prenos podatkov iz Hubbla

Hubble

vir: Slashdot
Slashdot - Da so SMS sporočila drag način prenosa informacij, je precej očitno iz cenikov naših telefonskih operaterjev - da pa so najmanj trikrat dražja, kot je prenos podatkov iz vesoljskega teleskopa Hubble, pa bo verjetno dalo misliti tudi najbolj zagrizenim uporabnikom le-teh.



Nigel Bannister iz Univerze v Leicester-ju je opravil naslednje preproste računske operacije - glede na to, da ima lahko SMS sporočilo 160 znakov, kar zavzame 140 bajtov (uporablja se namreč samo 7 bitov za en bajt), bi za prenos enega megabajta podatkov potrebovali 7490 SMS sporočil, kar bi nas pri slovenskih operaterjih stalo nekje med 300 in 400 evrov (odvisno od izbire paketa), v Angliji pa...

45 komentarjev

Hubble posnel trk galaksij

Določene slike v zbirki prikazujejo šele začetek trkov, nekatere pa so bile posnete, ko se je proces že dolgo odvijal

vir: Discovery News
Discovery News - Vesoljski teleskop Hubble je med trki galaksij posnel številne fotografije, ki so omogočile nastanek izčrpnih albumov, v katerih si silovite dogodke lahko tudi ogledate. "Gravitacijski ples", kot ga je imenoval Lars Lindberg Christensen iz Evropske Vesoljske Agencije, se odvija na stotine milijonov let.

Ne glede na mogočne podobe, pri takšnih dogodkih zvezde znotraj galaksij ne trčijo, saj so predaleč narazen. V trku so neposredno udeleženi le plini in prah, kar ustvarja strahovite udarne valove.

33 komentarjev

Hubble bo le dobil prepotrebno obnovo

NASA - Hubblov vesoljski teleskop, s katerimi smo o vesolju dobili več spoznanj kot s katerikolim drugim vesoljskim teleskopom, je v vesolju že dobrih 16 let. V tem času je preživel padce in velike vzpone, predvsem pa se je izkazal kot nenadomestljivo orodje znanstvene skupnosti. Pa vendarle leta v vesolju naredijo svoje. Tako bi bilo za nadaljnje delovanje teleskopa nujno potrebno zamenjati giroskope (trenutno delata le dva od šestih) in baterije, ki komajda še zadostujejo potrebam teleskopa, poleg tega pa sta zanj že izdelana nova instrumenta, in sicer širokokotna kamera Wide Field Camera 3 in Cosmic Origins Spectrograph za preučevanje zgodovine vesolja. Težava je le v tem, da je popravilo in nadgradnja tega teleskopa možna le s Space Shuttlom, ti pa naj po nesreči raketoplana Columbia februarja 2003 po odločitvi ne bi leteli nikamor drugam kot na Mednarodno vesoljsko postajo.

Danes pa je Mike Griffin iz ameriške vesoljske agencije NASA pokazal več poguma in sporočil, da je odobril...

34 komentarjev

Robot bo popravil Hubbla

Washingtonpost - Ko so aprila v NASA Goddard Sprace Flight Centru predstavili možnost, da pošljejo v orbito robota, ki bi naj popravil Hubblov vesoljski teleskop, so se znanstvenikom vse zdele samo sanje. Toda sedaj je ravno taka naloga postala že precej verjetna in pri NASI načrtujejo, da bodo robota poslali v orbito nekje v letu 2007.

Po trditvah znanstvenikov je naloga vse prej kot lahka, saj bo moral robot delati v okolju, ki mu nikakor ni namenjeno. Edward J. Weiler, direktor tega centra, omenja, da je naloga tako lahka kot "dvakraten uspešen pristanek na Marsu". Namreč robota bodo morali naučiti odpirati in zapirati vrata ter "predale", odklopiti in priklopiti električne priključke in to vse v precej nezavidljivih pogojih visoko nad površino Zemlje.

Celotna misija, v kateri bi "Dextre", kot je robotu ime, poletel v orbito bi naj stala med 1 in 1.6 miljarde dolarjev, med glavne cilje pa bi spadala menjava giroskopov, zamenjava kamere za novo precej kvalitetnejšo ter popravilo spektrografa....

17 komentarjev

GeorgeWBush.com nedosegljiv

Google News - Kot poroča britansko podjetje za spremljanje prometa na internetu in kot lahko preskusite sami, je spletna stran ameriškega predsednika Georga W. Busha nedosegljiva. Ko jo želimo obiskati, nam neprijazno sporočilo pove, da nimamo pravic za dostop do vsebine strani.

Kot vse kaže gre le za zanimivo odločitev vzdrževalcev strani, saj je stran znotraj ZDA in Kanade dostopna. Omeniti pa velja, da je prejšnji teden stran doživela kar nekaj izpadov, ki bi lahko bili posledica napadov DoS.

7 komentarjev

Amater odkril novo zvezdo v nastajanju

Slashdot - Vsi vesoljski programi, ki so trenutno v teku ali v fazi načrtovanja, porabijo ogromne količine denarja. O namembnosti tega denarja se lahko razpravlja, vendar pa se je sledeča zgodba pojavila kot parodija na vse te več miljardne projekte, saj je amaterski astronom skoraj iz udobja lastne dnevne sobe odkril nastajanje nove zvezde.

Amaterski astronom John McNeil iz ZDA je namreč odkril vesoljsko meglico s svojim 3-palčnim (7.62 cm) teleskopom in CCD kamero. Meglica je, kot se je izkazalo kasneje, šele nastala in se še naprej razvija v zvezdo. McNeilova meglica, kot so jo znanstveniki poimenovali, se nahaja v ozvezju Oriona in jo bo možno opazovati še šest tednov, nakar bo Orion zašel za Sonce in ga ne bo na spregled do jeseni. In prav zaradi pomankanja časa so se nekateri veliki teleskopi že usmerili proti njej, saj bo, ko jo bodo znanstveniki naslednič videli, verjetno zelo drugačna. Klik!

13 komentarjev

Prava Marsova barva

STA - Najnovejše fotografije, ki jih je posredovala NASA, mogoče dokazujejo, da Rdeči planet ni tako zelo rdeč, kot smo doslej domnevali, ampak je v resnici površje Marsa čokoladne barve. Takšno barvno naj bi človek videl, če bi stal na površju Marsa. Kljub temu morajo znanstveniki izvesti še nekatere barvne izračune (ki bodo trajali precej časa), da bodo odkrili pravo barvo "Rdečega planeta". Klik!

5 komentarjev

Marsovci uničili duha?

Spirit pred napadom :)

24 ur - 4. januarja je na Marsu uspešno pristal Spirit, raziskovalno vozilo ameriške vesoljske agencije NASA. Od 15. januarja naprej opravlja raznovrstne raziskave na površju planeta in išče morebitne sledove vode oz. življenja, čez dva do tri dni pa se mu bo pridružilo še identično vozilo Opportunity. Zgodba je iz dneva v dan bolj zanimiva in ameriški predsednik Bush se je že odločil, da bo na Mars poslal človeka. Vendar to očitno nekomu ni všeč ...

Včeraj je namreč NASA sporočila, da je imela težave pri vzpostavitvi stika s Spiritom, vendar so menili, da je razlog v slabem vremenu v okolici antene. Na žalost pa se je danes razočaranje le še povečalo, saj se Spirit, ki ga je očitno prizadela...

23 komentarjev

Konec vesoljskega teleskopa?

vir: NASA
Slashdot - Ko so pred leti v vesoljski orbiti namestili teleskop Hubble, so se najprej pojavile težave s sliko. Vse slike, ki so jih sprejemali na Zemlji so bile neostre, popačene in na sploh popolno razočaranje za znanstvenike, ki so na projektu delali leta. Po nekaj časa so odkrili problem ter ga po nekaj mesecih rešili s posebnimi "očali" zanj. Slike, ki so prišle na Zemljo po posegu, pa so presenetile tako znanstvenike kot tudi širšo javnost, saj so znanstvenikom ponudile ogromno informacij, javnosti pa prizore, ki si jih marsikdo ne bi mogel predstavljati niti v sanjah.

A odkar si je ameriški...

9 komentarjev

Mars za vsakogar

Slashdot - So vas ob zadnjih uspehih Spirita na rdečem planetu kaj zasrbeli prsti, da bi se tudi sami malo poigrali s sondo in si z njo ogledali vaš najljubši marsovski kotiček? Navadni smrtniki zaenkrat še ne moremo upravljati pravega Spirita, zato pa lahko z brezplačnim programom Maestro krmarite svojega lastnega Duhca™ v vašem stroju, ki pa mora biti za to početje, milo rečeno, najmanj precej spodoben (minimalno 500 MHz, 256 MB pomnilnika, 500 prostih MB na disku ter 3D grafični pospeševalnik). Program naj bi po navedbah avtorjev bil javno dostopna različica JPL-ovega programa za vodenje Spirita.

Dolpoteg za vse pomembnejše operacijske sisteme z Maestrove domače strani, od tam pa si dolpotegnite tudi Nasine sveže posnetke. Kot obljubljajo, bodo stran redno posodabljali z novimi slikami takoj, ko bodo na voljo javnosti. Originalna novica.

3 komentarji

Astronavti na Marsu ... ne tako kmalu

CNN - Vse kaže na to, da človeška noga še kar nekaj časa ne bo stopila na Mars. Po poročanju ameriške NASA-e, bo potrebno še dodobra analizirati površje, preden pošljejo prvo človeško posadko. NASA se je za previdnost odločila zaradi domnevnih nevarnih snovi, ki bi lahko škodovale astronavtom in zaradi bakterij, ki naj bi po nekaterih domnevah bivale na površju Marsa. Človek seveda ni odporen na Marsove bakterije, zato bi bil stik z njimi lahko usoden. NASA zato razmišlja tudi o možni kontaminaciji - prevozno sredstvo, ki naj bi astronavte dostavilo na Mars, bi tam tudi ostalo, astronavti pa bi se domov vrnili z drugim plovilom. Več o vsem tem si lahko preberete v tem kratkem, a zanimivem članku na CNN.

0 komentarjev

Ali se SETI seli na Luno?

CNN - Gotovo ni več med bralci osebe, ki nebi poznala programčka SETI, s katerim si znanstveniki že dalj časa prizadevajo, da bi odkrili dokaze o obstoju inteligentne nezemeljske vrste. Celoten SETI deluje na principu lovljenja frekvenc iz vesolja, na podlagi katerih naj bi odkrili tuje civilizacije. Zaenkrat še ni vidnejših uspehov, saj znanstvenikom še ni uspelo najti kake nezemeljske kulture. Krivec za to naj bi bila tudi Zemlja sama, saj se od njene atmosfere odbijajo nekatere izjemno nizke frekvence, poleg tega pa iskanje otežujejo še številne motnje v ozračju v obliki radijskih in televizijskih valov, itd. Zato so se znanstveniki ogreli za izgradnjo ogromnega teleskopa na Lunini površini. Prednost take gradnje se odraža v tem, da na Luni ni toliko motenj, kot na Zemlji. Po nekaterih podatkih naj bi gradnja trajala 15 let, vendar pa je projekt malce vprašljiv. Cena projekta naj bi bila ogromna, denarja pa ni nikoli dovolj. ESA in NASA zaenkrat raje razvijata nove tehnologije,...

14 komentarjev