» »

Naslednji DirectX ne bo 9.1

Naslednji DirectX ne bo 9.1

The inquirer - Vsi, ki so kadarkoli delali z računalniško grafiko ali igrami na win32 platformi, poznajo DirectX, saj je nenazadnje to najbolj razširjena tovrstna knjižnica med izdelovalci iger. Tokrat sicer še ne poročamo o najavi novega DirectXa, ampak le o spremembi načina poimenovanja verzij. Kot kaže, 9.1 (kot je večina ljudi v stroki pričakovala) še ni na vidiku, naslednja verzija se bo tako imenovala DirectX 9.0c. Treba je poudariti, da ne gre za ravno izdaten korak naprej, kar je morda tudi razlog za spremembo imena. Obeta se nam le že dolgo pričakovana popolna podpora osenčevalnikov 3.0 vključno s HLSL (higher lever shading language) in vedno prisotno odstranjevanje hroščev.

2 komentarja

CaqKa ::

to da 9.1 nebo naslednji directx je Senitel že kdaj govoril.

Senitel ::

Niti ne bo naslednji DX 9.0c... DX je sestavljen iz dveh delov (če pozabimo na DDI, ki je pomemben samo za pisce driverjev): DirectX runtime (trenutna zadnja verzija: DirectX 9.0b) in DirectX SDK (trenutno zadnja verzija: DirectX 9.0 SDK update (Summer 2004)). Med DirectX 9.0b runtime in DirectX 9.0 runtime je razlika samo v tem, da ima prvi odpravljen en bug, pri predvajanju MIDI datotek (vse ostalo je isto). SDK se razvija in se bo razvijal naprej (kmalu pridejo HLSL compilerji za 3.0 shaderje,...), vendar je SDK za končnega uporabnika povsem nepomemben. Končni uporabnik potrebuje samo DirectX 9.0b runtime, lahko ima tudi DirectX 9.0 runtime (ki je zunaj že od Decembra 2002), pa bo vse delalo (dokler ne prideš do omenjenega MIDI buga) tudi, če bodo programerji za igro uporabili DirectX 9.0 SDK Update (Summer 2004) (khm, khm... >:D). Programerji bodo seveda uporabljali zadnji SDK, zaradi boljših HLSL compilerjev, etc.
Seveda je možno, da bo tudi DX 9.0c, vendar bo tukaj zopet šlo samo za bug fixe in ne bo notri niti enega novega feature-ja. Razen, če kakšen beta tester ne najde buga v 9.0b runtime-u in glede nato, da ga še nihče ni, pa je 9.0 runtime zunaj že več kot eno leto, ga po moje ne bo (And if you feel you have found a bug you come to me >:D).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Steam za Linux na voljo vsem

Oddelek: Novice / Igre
4814877 (11916) deadbeef
»

Ati Radeon HD 5850 1GB ne zazna rama

Oddelek: Strojna oprema
272435 (2029) opeter
»

directX 10 in windows xp (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7012318 (8728) bluefish
»

direct3D

Oddelek: Pomoč in nasveti
91067 (981) Mikron

Več podobnih tem