»

Naslednji DirectX ne bo 9.1

The inquirer - Vsi, ki so kadarkoli delali z računalniško grafiko ali igrami na win32 platformi, poznajo DirectX, saj je nenazadnje to najbolj razširjena tovrstna knjižnica med izdelovalci iger. Tokrat sicer še ne poročamo o najavi novega DirectXa, ampak le o spremembi načina poimenovanja verzij. Kot kaže, 9.1 (kot je večina ljudi v stroki pričakovala) še ni na vidiku, naslednja verzija se bo tako imenovala DirectX 9.0c. Treba je poudariti, da ne gre za ravno izdaten korak naprej, kar je morda tudi razlog za spremembo imena. Obeta se nam le že dolgo pričakovana popolna podpora osenčevalnikov 3.0 vključno s HLSL (higher lever shading language) in vedno prisotno odstranjevanje hroščev.

2 komentarja

ATI R420 in nVidia NV40

X-Bit Labs - Novi grafilčni procesorji so na vidiku in sicer tako iz logov nVidie kot ATI-ja. Sicer podrobne informacije še niso znane, ve pa se, da bosta obe podjetji v njuni novi čudi vključili pixel in vertex shaderje 3.0, ki bodo zmogli dodatne napore, ki jih zahteva DirectX 9.1. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13 mikronski obliki in vsekakor imela višje delovne frekvence kot sedaj Radeon 9800 XT in FX 5950 Ultra.

Zanimiv je podatek, da obe podjetji stegujeta roke po Samsungovem 1600 megaherčnem pomnilniku z 256-bitnim vodilom, kar bo zadostovalo za kar 51,2 GB/s. Kaj pa vodilo prihodnosti, PCIexpress? ATI pripravlja dva modela - R420 in R423, kjer bo eden grajen za PCIexpress x16, drugi pa za AGP 8x, nVidia pa bo verjeto NV40 izdala samo v AGP obliki, ker ima na zalogi poseben AGP na PCIexpress mostiček, ki bo omogočal delovanje teh kartic tudi na novem vodilu. Kdaj, boste vprašali. Izgleda da na CeBITu 2004. X-bit labs.

19 komentarjev

DirectX 9.1 bo pisan na kožo nVidii?

Guru 3D - Kakor veste, so imeli (in še vedno imajo) GeForci FX velike probleme s strojnim pospeševanjem DirectX 9 ukazov. Predvsem celotna serija FX poklekne pred Radeoni na področju senčilnikov pik 2.0. A glej ga zlomka, nVidia ne sedi pri miru in gleda, kako ljudje kupujejo ATI, temveč naheca Microsoft, da izda nov DirectX, ki jih bo spet postavil ob bok konkurenci.

"Zanesljivi" viri (Francoska stran Pc Inpact) poročajo, da MaliMehki že packa DX 9.1, ki naj bi FX-om pospešil izvajanje Pixel Shader 2.0 operacij za 60%. Da, prav ste slišali, šestdeset (60) odstotkov. Več informacij pa poiščite na Guru 3D.

19 komentarjev

Microsoft s HLSL

Slo-Tech - Microsoft bo ta konec tedna, na konferenci razvijalcev iger (GDC, Game Developer Conference) predstavil uporabo jezika HLSL, ki temelji na programskem jeziku C. HLSL, visokonivojski jezik za osenčevanje (High-Lever Shader Language) bo, vsaj tako izgleda, z integracijo v DirectX 9 neposredno konkuriral nVidiinem Cg, saj najbrž mali mehki noče, da bi se pozornost iz knjižnice DirectX preusmerila kam drugam. Microsoft bo na sejmu imel dva dni odprte delavnice za oblikovanje z uporabo HLSL. Visoko nivojski jeziki so v grafičnem svetu definitivno postali nuja. Vprašanje je le, komu bo uspelo svojo rešitev tako razširiti, da bo le-ta veljala za standardno. Klik!

6 komentarjev

DirectX tutorial

Andypike.com - Za vse, ki se hočete naučiti osnov DirectXa, a ne veste, kje začeti, bo zanimiva tale stran. Na njej boste našli trinajst vodičev, s pomočjo katerih boste dobili osnovno znanje o DirectXu. Pa veselo programiranje vsem, ki se boste odločili podati na pot programerja iger [:D].

2 komentarja

Kaj doprinese ravnanje po navodilih...

Tech Patrol - Whoa, ta je pa bosa... Človek je sledil navodilom, kako iz svojega Geforcea 256 odstraniti hladilnik... Večkrat je poudaril, da se je ravnal TOČNO po navodilih, nastalo je pa tole: Če pogledate bolj podrobno boste opazili, da se hladilnika drži aluminijast pokrov od čipa... Ergo, še ena skurjena kartica... Za popolno dokumentacijo te žalosti kliknite sem.

2 komentarja