» »

Tudi v Sloveniji razvijajo procesorje

Tudi v Sloveniji razvijajo procesorje

Delo - Flextronics je singapurska (in ne ameriška, kot je napačno navedeno v novici) multinacionalka za razvoj (design) elektronskih naprav, sicer brez lastne blagovne znamke, a je vendarle razvila že precej izdelkov, na katere je naročnik potem "prilepil" svoje ime (med drugim to velja tudi za "Microsoftov" Xbox.). Damjanu Lampretu in skupini slovenskih inženirjev okoli njega je uspelo prepričati to podjetje, da je odprlo podružnico v Ljubljani in vložilo 2 milijona dolarjev (ob pribl. 100 milijonih tolarjev, kolikor je primaknila slovenska vlada) za razvoj mikrokontrolerja Marvin. Gre za čip s 32 bitnim procesorjem in raznimi komunikacijskimi (serijski, vzporedni, ethernet...) vmesniki, ki seveda ne bo našel mesta na naših mizah, temveč v vgradnih (embedded) sistemih, npr. v mobilnih telefonih, avtombilih itd. Ker sam procesor brez "mehke" komponente ni kaj dosti uporaben, so zanj priredili tudi operacijski sistem Linux in napisali razvojna orodja. Linuxa ne omenjamo kar tako, Lampret je namreč tudi koordinator projekta OpenCores, ki je na področju integriranih vezij nekaj podobnega, kar je projekt GNU na področju programske opreme. Sicer pa v slovenski izpostavi Flextronicsa ni prave priložnosti za slavje in oddih, saj končujejo razvoj še štirih čipov.

Novico lahko preberete v sredinem Delu ter v ponedeljkovi prilogi Informacijska tehnologija, ki je žal na voljo le v papirnati obliki.
Le tako naprej, fantje!

11 komentarjev

Red_Mamba ::

gre za 32 bitni mikrokontroler in ne procesor
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Thomas ::

Nice. Zdej samo še upamo, da bo ta čip (ali kakšen prihodnjih) uspešen na svetovnem trgu.

Off topic: A mediji pa res ne znajo ENE novice posredovati brez "škrata"?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NoUse4AName ::

Ce vedo, da za to nebo nobenih posledic se jim jebe...

Jux ::

mikrokontroler? hmm.. ko sem bil na predstavitvi čipa je Lampret bolj razlagal v smeri da je to bolj open-risc "system on a chip" kot pa mikrokontroler.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Brane2 ::

Nimam nic proti Flextronicsu (Damjan je zanimiv tip itd), vendar se mi zdi, da gre za umetno ustvarjanje senzacij, zato da vrnejo uslugo Tei Petrin ali komu drugemu.

Mam obcutek, da bi radi ministri pokazali "lejte, za Flextronicsov uspeh smo odgovorni tudi mi, saj smo uredili $$$ za njegovo otvoritev", sedaj, ko se grebejo za mesta komisarjev v EU itd, torej tu sploh ne gre za "prvi slovenski karkoli" ampak za povsem druge stvari...

Kar se Marvina tice, tehnicno ne vidim kje je revolucija v njem. O.K. zadeva je lahko zanimiva, a to je vse...

Red_Mamba ::

na flextroniks strani piše 32bitni mikrokontroler, procesor nima toliko periferije kot mikrokontroler. Mikrokontrolerji namreč že vsebujejo spomin za program (FLASH), spomin za podatke (EEPROM, RAM) in še mnogo drugih reči (RS232, LAN, I2C...)

gre za 1. mikrokontroler ki je bil razvit s pomočjo Slovenskega znanja. mikrokontrolerji se uporabljajo že praktično povsod, telefoni, PDA,...

morda bomo kdaj lahko tudi navadni smrtniki kupili kak SLO uC v trgovini za hobi projekte in z njimi počeli reči ki jih sedaj z ATMEL-i in PIC-i...:D
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

mp218 ::

...ker se ne spoznam tolk na mikrokontrolerje bom samo malo popravil pisca novice...

Delovo prilogo je mogoče dobit v elektronski obliki in sicer tako, da se prijaviš na delo fax, ...tam imaš potem na izbiro vse priloge...razen ONE in POLET...

PA ne da bi delal reklamo ;)

Jux ::

@Red_Mamba:
očitno je bilo moje razumevanje pojma mikrokontroler zmotno. Vedno sem bil mnenja da ima mikrokontroler manj stvari integriranih in/ali je namenjen za bolj ozek spekter aplikacij. Thnx za razlago.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Rambo ::

Zdaj smo pa taglavni

BluPhenix ::

no v bistvu je to nekako testen primerek, da so dokazali, da so sposobni to naredit.
Taki in podobni cipi pa so vecinoma narejeni po narocilu, zato se jih ne dobi v trgovinah.

Jaz sem tudi bil na predstavitvi in je bila razocarujoca, saj jim ni niti uspelo usposobit cipa za delo. Pa tudi razlaga ostalega je bila bolj porovilo o flextronixu, kot o cem drugem.
Flextronics tudi ni odprl podruznice ampak je vecina ljudi ki je delala marvina delala najprej v "garažah" in ko je imel projekt neko podobo so zaceli iskati resnega financjerja, zbudili so zanimanje pri Flextronicsu. Tako so povedali na predstavitvi.

Aja zadeva ne laufa samo na linuxu ampak lahko poganjas tudi linux na njemu.

Tilen ::

Aja zadeva ne laufa samo na linuxu ampak lahko poganjas tudi linux na njemu.

? >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Foxconn zapušča trg matičnih plošč?

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
286175 (4048) Snegec
»

Kaj izbrati VHDL ali VERILOG ?

Oddelek: Programiranje
272162 (1855) VolkD
»

Kitajski procesor

Oddelek: Novice / Procesorji
353488 (2354) Poldi112
»

Slovenci svetovni prvaki v robobrcu!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
172963 (2963) demoness
»

Tudi v Sloveniji razvijajo procesorje

Oddelek: Novice / Procesorji
112452 (2452) Red_Mamba

Več podobnih tem